Care sunt avantajele de a te muta dintr-o chirie in alta?

Avantajele de a schimba chiria

În România ideea de a locui în chirie nu este prea tentantă, cei mai mulți dintre români preferând opțiunea unei locuințe proprii. Pe de altă parte, atunci când locuiesc într-o chirie caută să găsească o locuință de închiriat pe termen cât mai lung, dacă urmează să rămână într-o anumită localitate timp îndelungat sau chiar să se mute cu familia în respectiva localitate. Și argumentele ar fi confortul de a locui în același spațiu, amenajarea spațiului după preferințele personale, obișnuința cu vecinii și cu cartierul sau numeroasele lucruri și obiecte care trebuie mutate.

Pe de altă parte, pot să spun că există și anumite avantaje atunci când la intervale destul de scurte de timp schimbi o chirie cu o altă chirie în aceeași localitate. Și spun acest lucru în contextul în care în mai puțin de 3 ani de zile am schimbat 5 chirii (la data redactării articolului) și doar o singură dată a fost alegerea din postura de chiriaș. Pe baza acestor experiențe pot spune că există anumite beneficii în această schimbare frecventă a chiriei, avantaje pe care le voi menționa în ceea ce urmează.

1.Eviți rutina unui spațiu în care locuiești timp îndelungat

Un prim avantaj atunci când ești nevoit(ă) din varii motive să te muți într-o altă chirie este faptul că eviți rutina care se poate instala la un moment dat atunci când locuiești ani de zile sau zeci de ani în aceeași locuință. Chiar dacă pe de-o parte putem spune că fiecare se simte bine în acel loc considerat „acasă”, cred că atunci când schimbi „peisajul” în care te trezești în fiecare dimineață și cel în care petreci cel mai mult timp poți să eviți cu mai mare eficiență rutina care se instalează atâta timp cât viața curge liniar pe aceleași coordonate zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună, an de an și tot așa. Sunt conștient că a te muta dintr-o chirie în alta este o ieșire din zona de confort, dar poate că atunci când învățăm că este benefic să ieșim uneori din zona de confort vom alege singuri să evoluăm și să facem schimbări personale pentru o creștere în toate planurile vieții.

2. Te bucuri de energia unui nou început într-o nouă locuință

Orice nou început are o energie aparte, indiferent dacă vorbim despre un nou loc de muncă, o nouă relație, o schimbare a orașului sau a țării în care trăiești etc. Orice nou început care te pune pe alte coordonate decât cele deja cunoscute are menirea de a te extrage din familiarul în care erai până mai ieri și de a te pune în noi ipostaze care îți vor solicita atenție, implicare și desigur, mișcare sau acțiune. Iar acestea înseamnă o energie aparte, o energie pe care la un moment dat o vei simți ca fiind extrem de benefică pentru a avansa în anumite aspecte ale vieții. Și iată cum o schimbare a locuinței la intervale destul de scurte poate să te învețe ce înseamnă energia unor noi începuturi.

3. Înveți să nu te atașezi de un anumit loc, spațiu de locuit

Foarte multă lume se atașează de locul în care trăiește, de apartamentul sau de casa în care au locuit ani de zile. Și este de înțeles faptul că persoanele respective țin la locurile în care au trăit și au amintiri de-o viață poate, însă atunci când un astfel de atașament înseamnă să renunțe la a trăi noi experiențe de viață, la acumularea de noi amintiri în alte locuri și în alte spații de locuit, atunci putem vorbi despre o limitare pe care fiecare și-o impune. Până la urmă fiecare loc în care mergem, în care trăim chiar și doar o zi sau în care locuim câteva luni de zile primește din energia personală a fiecăruia dintre noi, energie pe care fiecare dintre noi o deține și o transmite în jurul său. Tocmai de aceea, atunci când ești pus în situația de a te muta dintr-o chirie în alta destul de frecvent poți să înveți cum să eviți să te atașezi de locuri, de spațiile în care locuiești, de pereții care ți-au oferit adăpost și să fii mereu pregătit pentru a trăi noi experiențe în alte locuri și alte locații. Și astfel să aduni amintiri și să te bucuri de viață chiar și atunci când schimbarea apare în viața ta, schimbare care este iminentă, fie că suntem sau nu conștienți de acest lucru.

4. Descoperi care sunt amenajările pe care NU vrei să le ai în propria locuință

Un alt plus de care poți să beneficiezi atunci când te muți dintr-o chirie în alta la intervale relativ scurte de timp este faptul că poți să descoperi cum să NU faci și ce să NU faci în momentul în care îți construiești propria locuință sau atunci când ai achiziționat propria locuință în care urmează să te muți. Astfel vei putea învăța locuind în diferite chirii care sunt acele amenajări interioare care sunt ineficiente sau inutile. Cu alte cuvinte poți învăța din ceea ce au făcut alții ce să NU faci la tine acasă, dacă în chiriile în care ai locuit respectivele amenajări nu le-ai găsit utile, eficiente sau benefice.

5. Descoperi minusurile și plusurile de a locui în diferite tipuri de imobile

Atunci când ai „șansa” de a te muta în mai multe spații de locuit pe care le închiriezi ai oportunitatea de a locui în garsoniere, apartamente cu 1 cameră sau cu 2 camere sau chiar la case având curte comună. Ei bine, descoperind o astfel de diversitate de tipuri de imobile vei putea să îți dai seama de minusurile și plusurile unor astfel de imobile. Pe de-o parte te poate preveni cu privire la viitoarele spații pe care alegi să le închiriezi atunci când vei fi din nou pus(ă) în situația de a schimba chiria, iar pe de altă parte vei putea să ai o imagine mai exactă asupra imobilului în care să investești atunci când te decizi că vrei să ai o locuință proprietate personală.

6. Conștientizezi câte lucruri și bunuri materiale aduni odată cu trecerea anilor

Un alt avantaj care este de menționat se referă la faptul că poți să conștientizezi câte lucruri materiale și obiecte se pot aduna chiar într-un an sau doi, fără ca măcar să te numeri printre persoanele care cumpără lucruri inutile, mai ales știind că locuiești într-o chirie și că la un moment dat te vei muta. Ei bine, chiar și în aceste condiții în care conștient fiind atunci când cumpăr anumite lucruri, în momentul în care ambalam și strângeam lucrurile eram surprins de faptul că erau mai multe comparativ cu ultima dată când schimbam chiria. Tocmai de aceea, a te muta dintr-o chirie în alta poate fi privit drept un argument solid pentru a învăța cum să aduni cât mai puține lucruri (chiar și dintre acele pe care le folosești și ai nevoie) și să înveți în timp cum să ai o casă „cât mai suplă” din perspectiva depozitării de lucruri, obiecte și bunuri, indiferent dacă este vorba despre o locuință închiriată sau despre o locuință proprietate personală. Altfel spus, schimbarea frecventă și periodică a chiriei te poate ajuta să te îndrepți spre o viață minimalistă.

7. Te antrenezi pentru a fi pregătit(ă) să te muți într-un alt oraș/într-o altă țară

Există persoane care își doresc să găsească constant un loc mai bun de trai, fie că vorbim despre un oraș în care să se mute, fie că ne referim la o altă țară. Pe de altă parte, există și persoane care aproape că se tem atunci când vine vorba de a schimba orașul în care locuiesc, dar mai ales atunci când vine vorba despre mutarea într-o altă țară pe termen lung sau chiar definitiv. Indiferent în care situație te afli, schimbarea frecventă și periodică a chiriei te poate antrena în acest sens și te poate pregăti pentru a schimba constant mediul în care locuiești, vecinii, peisajul văzut de la fereastră, amenajările urbane sau rurale, vecinătățile, oportunitățile de petrecere a timpului liber, distanța față de locul de muncă și față de școli etc. Cu alte cuvinte, poți să fii mai antrenat(ă) pentru eventuala schimbare a orașului sau a țării în care locuiești, schimbare care uneori este o alegere proprie, dar alteori poate fi o situație mai degrabă impusă de diferite perspective.

Să tragem linie!

Deși la prima vedere a te muta frecvent dintr-o chirie în alta poate fi privit drept un mare disconfort și mult stres, iată că putem privi și dintr-o perspectivă pozitivă o astfel de experiență și putem învăța anumite aspecte care la un moment dat să ne fie foarte utile pe viitor. Cu siguranță că s-ar putea aduce multe contraargumente care să combată aceste avantaje mai sus amintite cu numeroasele dezavantaje pe care o situație precum schimbarea chiriei la intervale scurte de timp le poate aduce. Însă personal am descoperit că poți privi și cu ochi pozitivi astfel de schimbări care pot să pară a aduce perturbări ale vieții cotidiene și poți învăța multe lucruri care să le valorifici în viitorul apropiat sau pe termen lung.

–––––––

Fotografie copertă Ketut Subiyanto from Pexels
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: