Descopera Pestera Cuptoare din Muntii Aninei, Banatul Montan

Pestera Cuptoare Muntii Aninei Banatul Montan

Munții Banatului „găzduiesc” cea mai întinsă și compactă suprafață de roci calcaroase din țara noastră, acele roci în care de-a lungul secolelor s-au format cavități subterane de tipul peșterilor și avenelor (peșteri cu dezvoltare verticală). Datorită acestei suprafețe foarte întinse, în Munții Banatului există și una dintre cele mai mari densități a acestor cavități subterane.

Potențialul speologic din Munții Banatului

La fel ca și în alte zone ale țării sau ale lumii, peșterile reprezintă atracții turistice importante, iar printre cele mai cunoscute și promovate în zona Munților Banatului se numără Peștera Comarnic, aceasta fiind peștera cu cea mai mare dezvoltare din această unitate geografică, Peștera Buhui, aceasta având cel mai lung curs subteran din Banatul Montan, Peștera Ponicova din zona Defileul Dunării sau Peștera Liliecilor din Cheile Carașului. Dintre toate aceste cavități subterane din Munții Banatului singura care inclusă în circuitul turistic este Peștera Comarnic.

Pe lângă multe dintre aceste peșteri cunoscute și foarte promovate pe care le putem regăsi în Munții Banatului, există și o peșteră având o dezvoltare mult mai mică, dar care are formațiuni interesante și care poate fi oricând o alegere inspirată pentru o primă experiență într-o peșteră neamenajată (așa cum a fost cazul și pentru o parte dintre studenții care au participat la practica studențească din Munții Aninei în 2013), și anume Peștera Cuptoare sau Peștera din Șaua Cuptoare din Munții Aninei.

In Pestera Cuptoare Muntii Banatului

Munții Aninei reprezintă o subunitate a Munților Banatului, mai exact partea centrală a acestora și aici se regăsesc unele dintre cele mai mari și spectaculoase cavități subterane din Banatului Montan. Peștera Cuptoare este situată în Șaua Cuptoare și reprezintă o fostă galerie fosilă a Peșterii Buhui. Cele două cavități subterane comunicau în trecut prin galeria finală a Peșterii Cuptoare, acolo unde astăzi există o mulțime de pietre prăbușite.

Cum ajungem la Peștera Cuptoare, Munții Aninei?

Pentru a ajunge la această peșteră se poate urma drumul forestier dinspre cartierul Orașul Nou al localității Anina până în Șaua Cuptoare, aici fiind o intersecție de mai multe drumuri forestiere: unul ce duce spre fosta tabără de la Cereșnaia, unul duce spre Cantonul Cârneală, unul merge spre zona Maial și unul ajunge la Lacul Buhui. O altă variantă de a ajunge la peșteră este drumul care vine dinspre cimitirul din cartierul Sigismund din Anina (drumul spre Lacul Buhui) până în zona Maial, iar de aici imediat cum se trece de fostele cabane Maial și Diana se urmează drumul care face spre stânga, drum forestier pe care se merge până se ajunge în Șaua Cuptoare. Intrarea peșterii nu este vizibilă din drum (doar dacă vii dinspre Lacul Buhui și este toamnă târziu, iarna sau primăvara devreme) și trebuie se să coboare sub drumul forestier care vine dinspre Maial, la baza unei stânci.

Peștera Cuptoare are o dezvoltare de puțin peste 100 de metri și intrarea se face printr-o gură de peștera foarte puțin înaltă. Altfel spus, pentru a intra în această peșteră trebuie să te pui pe burtă și să te târăști pentru a trece dincolo de deschiderea masivului calcaros. După primii 2-3 metri peștera se continuă cu o galerie în care există foarte mulți bolovani prăbușiți. Prin urmare, continuarea parcurgerii peșterii necesită multă atenție pentru a trece pe lângă sau pe deasupra bolovanilor respectivi și uneori trebuie găsite cele mai bune unghiuri pentru a înainta.

Odată ce ai trecut de această porțiune cu bolovani se ajunge la primele formațiuni de tipul speleotemelor, formațiuni aflate într-o sală de foarte mici dimensiuni unde nu te poți ridica în picioare și unde trebuie mare atenție pentru a nu distruge formațiunile respective. De aici peștera cotește spre dreapta într-un unghi de aproape 90 de grade și se continuă cu o porțiune foarte îngustă unde trebuie din nou să te pui pe burtă și să te tragi în mâini pentru a înainta. Aici de multe ori este și baltă, cu apă mai multă sau mai puțină, în funcție de anotimp și de cantitatea de precipitații.

Accesul in Pestera Cuptoare

Această porțiune este scurtă și după acest efort se ajunge într-o sală cu dimensiuni mari unde te poți ridica foarte ușor în picioare. De aici începe frumusețea acestei peșteri din punct de vedere al formațiunilor care s-au format de-a lungul secolelor ca urmare a interacțiunii dintre calcar, apă și aer. Tavanul este pe alocuri acoperit de formațiuni de tipul stalagmitelor având aspect de uger, pe anumite porțiuni pe pereții peșterii există curgeri parietale, iar în direcția în care se continuă dezvoltarea peșterii există numeroase stalagmite pe podeaua peșterii, dar și coloane.

Tavanul in Pestera Cuptoare - Anina

Această sală a peșterii nu este ultima, ci mai urmează o altă sală după ce se trece printr-un mic pasaj. Ultima sală a Peșterii Cuptoare este de asemenea de dimensiuni impresionante și propune câteva speleoteme, dar și un aspect important – rădăcini ale arbuștilor și plantelor aflate la suprafață care se zăresc în subteran, acest lucru marcând faptul că peștera este foarte aproape de suprafață în această sală finală.

Tot aici există și foarte mulți bolovani prăbușiți, aici fiind zona unde această galerie comunica în trecut cu Peștera Buhui. Acest lucru se poate observa și pe prelucrarea digitală a planurilor celor două peșteri, Buhui și Cuptoare, prelucrare digitală folosind tehnici ale Sistemelor Informaționale Geografice (GIS) și care indică faptul că sala finală a Peșterii Cuptoare se află deasupra de una dintre sălile Peșterii Buhui.

Planuri Pestera Buhui Cuptoare

Câteva recomandări în încheiere

Deși nu impresionează prin dezvoltarea sa foarte mare, Peștera Cuptoare din Munții Aninei poate fi o alegere pentru a pătrunde în tainele subterane ale munților, pentru a descoperi ce înseamnă această lume a întunericului subteran, acolo unde natura a creat adevărate minunății. Pentru un plus de siguranță și de protecție, la intrarea în peșteri neamenajate precum Peștera Cuptoare din Munții Aninei este recomandat a se purta cască de protecție (fie cască de speologie, fie o cască de construcții, fie una de ciclism) și obligatoriu este nevoie de o lanternă frontală de pus pe cap pentru a avea ambele mâini libere, având nevoie de mâini pentru a înainta în peșteră.

Frumusetea pesterilor

Trăgând linie, dacă ajungi în zona Anina – Buhui și vrei să experimentezi o tură scurtă de speologie, Peștera Cuptoare poate fi o buna variantă în acest sens. Poți vizita această peșteră atunci când ajungi să vizitezi Lacul Buhui, într-o tură în Cheile Carașului sau într-o tură de mai multe zile în parcurile naționale din Banatul Montan.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: