Calator versus Turist

În contextul în care turismul a devenit în ultimele decenii o adevărată industrie, consider că în zilele noastre se poate face o diferență între „a călători” și „a face turism”, între „călător” și „turist”. Chiar dacă turismul implică o călătorie dintr-un punct în altul, dintr-o locație spre o anumită destinație, trebuie spus că atunci când vorbim despre călătorie nu vorbim neapărat despre turism.
Turismul a devenit în ultimele decenii mai degrabă o industrie a confortului și a satisfacerii nevoilor și așteptărilor turiștilor. Dacă turismul a apărut ca și activitate pornind de la dorința de a îmbogăți cunoștințele și de a lărgi orizontul cunoașterii prin descoperirea de locuri, oameni și obiceiuri, astăzi turismul înseamnă de cele mai multe ori cumpărarea de servicii care asigură turistul că până și cele mai mici nevoi sau așteptări sunt satisfăcute în urma achitării unei sume pentru serviciile respective.
Însă în acest mod turistul aproape că nu percepe altceva decât confortul cazărilor și al mijloacelor de transport, confortul de a mânca în cele mai bune restaurante cele mai gustoase meniuri și posibilitatea de a vizita doar acele obiective turistice care înseamnă venituri mari pentru operatorii din turism sau autorități. De cealaltă parte, călătorul își dorește să „simtă” călătoria – să simtă locurile pe care le vizitează, oamenii locurilor respective și cultura acestora, dar și incertitudinea, necunoscutul și nesiguranța care vin odată cu părăsirea locurilor cunoscute, a locului numit „acasă”.

Fotografie de Leah Kelley pe Pexels.com
Dacă de cele mai multe ori turistul alege doar să se bucure de cel mai ridicat nivel de confort la destinația aleasă pentru vacanță (desigur, confort în măsura bugetului avut la dispoziție), un călător caută ieșirea din zona de confort în toate aspectele. Dacă un turist nu trece de cele mai multe ori de „granițele” resortului unde este cazat, unde mănâncă și unde se relaxează făcând diferite activități, un călător nici nu concepe să nu descopere cât mai mult din caracteristicile locale ale destinației pe care o vizitează și să interacționeze cât mai mult cu localnicii.

Fotografie de Asad Photo Maldives pe Pexels.com
Dacă pentru un turist de foarte multe ori singurele „descoperiri” într-un sejur sau într-o vacanță sunt obiectivele turistice arhicunoscute și supraaglomerate pe care le poți găsi în ghidurile și broșurile turistice, pentru un călător „bagajul descoperirilor” este mult mai numeros, mai diversificat și mai interesant. Călătorul reușește astfel să descopere locuri și elemente de atractivitate sau de inedit dincolo de ceea ce este menționat în majoritatea broșurilor turistice. Acest lucru vine ca urmare a interacțiunii apropiate cu oamenii locurilor pe care le vizitează de-a lungul călătoriilor întreprinse și în care nu caută doar confort.
Dacă pentru un turist organizarea sejurului, a vacanței sau a excursiei este o necunoscută de cele mai multe ori, acesta doar plătind pentru serviciile de organizare, pentru un călător organizarea călătoriei face parte din bucuria de a pune la punct fiecare aspect înainte de a porni la drum, însă fără a stabili în cel mai mic detaliu fiecare toate punctele de pe „harta” călătoriei. Călătorul este conștient de faptul că neprevăzutul poate să se ivească oricând și de aceea lasă loc pentru neprevăzut, fiind astfel pregătit să se bucure de orice și să nu fie deranjat într-o foarte mare măsură de eventuale schimbări de planuri. Foarte mulți dintre călători chiar sunt nerăbdători în a-și ajusta „din mers” călătoria, în funcție de ceea ce urmează să descopere și să trăiască la destinația pe care o vizitează. Prin această atitudine călătorul este conștient de faptul că experiența pe care o trăiește la fața locului într-o destinație vizitată este cu totul diferită față de planificarea și eventualele așteptări pe care le poate avea atunci când este acasă.
De cealaltă parte, pentru turist oricare (sau majoritatea) dintre situațiile care sunt definite ca fiind neprevăzute sau neașteptate reprezintă cel mai adesea ceva nedorit sau chiar un factor declanșator al nemulțumirilor profunde. Dacă sejurul suferă modificări de program sau dacă mici detalii au fost omise în organizarea vacanței de către prestatorii de servicii turistice, în foarte multe dintre situații turiștii devin extrem de nemulțumiți, considerând că au plătit pentru servicii de slabă calitate, servicii turistice care nu au prevăzut cele mai mici detalii în organizarea vacanței lor.
Pe de altă parte, atunci când vorbim despre un călător, acesta nu este interesat de pachete turistice organizate până în cel mai mic detaliu. Un călător caută ieșirea din zona de confort, încercând să se bucure de ceea ce oferă specificul locului și specificul populației locale. Chiar într-o societate în care turismul și globalizarea au căutat să „industrializeze” majoritatea destinațiilor considerate de vacanță sau turistice, un călător reușește să se bucure călătorii pline de însemnătate, de lecții de viață.

Fotografie de Kun Fotografi pe Pexels.com
Faptul că în ultimele decenii cererea de servicii turistice a crescut considerabil se poate observa din faptul că numărul persoanelor care caută pachete turistice cu cât mai multe servicii turistice incluse este tot mai mare. La acest lucru contribuie stilul de viață tot mai aglomerat și cu cât mai puțin timp liber. Desigur, alegerea sejururilor cu servicii all-inclusive sau ultra all-inclusive, sau lăsarea în grija prestatorilor de servicii turistice găsirea și organizarea viitoarelor vacanțe este o consecință a lipsei de timp.
Însă poate că din când în când ar fi binevenită întrebarea dacă nu cumva „nu avem timp să trăim?”…nici măcar atunci când mergem în concediu, în vacanță sau într-un sejur. Pentru că într-adevăr turistul alege destinația, alege perioada și alege oferta. Însă turistul alege din ceea ce au să ofere prestatorii de servicii turistice. Și poate că cel puțin câteva zile sau săptămâni pe an merită să încercăm să ne organizăm chiar noi viața…ideal ar fi să facem asta zi de zi, dar poate că cel puțin atunci când nu suntem în rutina sarcinilor și obligațiilor pe cei mai mulți le au în societate să putem simți cum este să facem mai mult propriile alegeri. Și desigur, să ne asumăm responsabilitatea pentru acestea.
Deși poate s-ar înțelege că aceste rânduri sunt o „critică” la adresa turiștilor, trebuie spus că nu este nici pe departe așa. Consider că fiecare dintre noi are dreptul să aleagă modul în care descoperă lumea sau modul în care își petrece vacanțele. Fiecare dintre noi are dreptul să aleagă cât de mult vrea să iasă dintre granițele cunoscutului pentru a pătrunde în necunoscut și fiecare dintre noi poate să aleagă cât de mult caută să iasă din zona de confort sau să rămână acolo. Totuși, viața ne aduce uneori în afara zonei noastre de confort, iar călătoriile pot fi sinonime cu ieșirea din zona de confort.

Fotografie de Harrison Haines pe Pexels.com
Tocmai de aceea sunt de părere că orice sejur, vacanță, excursie sau călătorie este indicat să implice cel puțin „un strop” de necunoscut, de neprevăzut, de ieșire din zona de confort. Altfel putem vorbi doar despre același confort de acasă, uneori chiar mai ridicat, într-o altă locație. Dincolo de amintirile și de fotografiile pe care de multe ori turiștii le postează în social media, orice vacanță, sejur sau călătorie ar trebui să ne aducă un plus, un câștig din punct de vedere al experiențelor și al amintirilor.
În concluzie, te invit să te bucuri de fiecare călătorie, indiferent dacă te regăsești în postura unui turist sau în postura unui călător. Alege să ieși din zona de confort și călătorește dincolo de limite, dincolo de ceea ce îți este cunoscut, familiar sau confortabil. Doar astfel vacanțele, călătoriile și sejururile pot să aducă inclusiv o creștere personală și nu doar câteva zile de relaxare sau de odihnă.