Ponturi pentru a reusi in postura de freelancer

Cum sa reusesti din postura de freelancer

În momentul în care alegi să îți desfășori activitatea din postura de liber profesionist (freelancer) cu siguranță că îți dorești să ai succes. Succesul este relativ și subiectiv, fiecare persoană putând avea diferite obiective pentru a defini dacă a avut sau nu succes în viața profesională. Un freelancer sau un liber profesionist este acea persoană care prestează servicii pentru diferiți colaboratori, însă fără a avea contracte pe termen lung și fără a avea un contract doar cu un anumit colaborator/angajator.

În luna aprilie a acestui an 2021 s-au împlinit 5 ani de zile de când am pornit pe acest drum. Și de atunci pot spune că am avut parte de o călătorie foarte interesantă, cu multe obstacole și ocolișuri, dar și cu multe reușite. În acești 5 ani de zile am experimentat o călătorie care îmi era necunoscută, aceea de a îmi construi singur „poteca” și de a spune „Da” oportunităților care s-au ivit înaintea mea, dar și de a spune „Nu” acelor oferte care nu rezonau cu direcția înspre care mă îndreptam la momentul respectiv.

pexels-photo-4012966.jpeg
Fotografie de Peter Olexa pe Pexels.com

Dacă acum 5 ani această călătorie părea să aibă puțini sorți de izbândă datorită diferitelor limitări pe care eu le aveam din trecut și din mediul în care am crescut, faptul că am avut curajul de a nu renunța și faptul că am avut la îndemână numeroasele cărți de dezvoltare personală care au contribuit la construirea acestui drum au reprezentat factori importanți care m-au dus până în punctul în care astăzi pot spune că am acumulat deja ceva experiență în postura de freelancer sau liber profesionist. Tocmai de aceea, în ceea ce urmează îndrăznesc să aduc câteva sugestii care să fie de folos acelora la început în rolul de freelancer sau acelora care își doresc să urmeze acest drum.

1.Construiește de la zero

Odată ce ai optat pentru postura de freelancer este important să ai curajul de a renunța la orice postură ai avut înainte și să iei lucrurile de la zero. Altfel spus, chiar dacă ai o pregătire foarte bună și ai deja o experiență în anumite domenii, acestea pot reprezenta un punct forte în portofoliul tău. Dar asta nu înseamnă că vei putea solicita tarife foarte mari pe piața de freelancing.

Și spun asta în contextul în care chiar dacă aveam un background solid sau foarte solid pe anumite domenii de activitate, atunci când am început în domeniul freelancing-ului m-am lovit de o piață foarte dinamică și cu foarte mare concurență. Altfel spus, deși consideram că pregătirea înseamnă că pot solicita un preț considerabil mai mare pentru anumite servicii, oferind desigur și calitate, am pierdut foarte multe proiecte tocmai pentru că nu eram dispus să încep de jos. Odată ce am acceptat oferte care anterior erau considerate ca fiind sub nivelul dorit, am început să îmi construiesc un portofoliu și o imagine care împreună aduceau alte proiecte. Și astfel au început să apară și veniturile constante, chiar dacă la început au fost venituri mai mici. După cum spune Andrei Lasc, „așa-i în freelance – am libertatea să lucrez oricând și de oriunde, dar tre’ să-mi asum și instabilitatea”.

2. Dă dovadă de flexibilitate

O altă sugestie pentru a reuși în postura de liber profesionist este aceea să dai dovadă de o flexibilitate cât mai mare în privința diverselor colaborări. Aici vorbim despre flexibilitate în ceea ce privește modul în care gestionezi relația cu diferiți colaboratori. Este indicat să existe întotdeauna deschidere în ceea ce înseamnă soluționarea cerințelor astfel încât colaboratorii să fie mulțumiți, dar în același timp să nu îți dai peste cap întreg programul. Flexibilitatea înseamnă implicit găsirea unui echilibru între timpul alocat pentru prestarea serviciilor și timpul alocat vieții personale. Faptul că poți „jongla” cu timpul este un mare avantaj din postura de freelancer, dar în același timp este indicat să îți aloci timp și pentru tine, pentru cei dragi.

3. Evoluează permanent

O altă sugestie pentru a reuși în freelancing este aceea de a fi deschis(ă) spre o pregătire constantă și o evoluție permanentă din perspectivă profesională. Cu alte cuvinte, chiar dacă ai un CV foarte puternic și chiar dacă toate cunoștințele sunt foarte bine cotate pe piață atunci când începi activitatea ca freelancer, este foarte important să nu te mulțumești cu acest lucru. Și asta datorită faptului că zi de zi în domeniul freelancing-ului apar sute sau chiar mii de noi freelanceri. Iar aceștia sunt la zi cu noutățile în majoritatea domeniilor de activitate. În acest context este foarte bine să urmezi în continuare diferite cursuri, să cauți să te specializezi pe domenii conexe cu activitatea principală și să fii deschis(ă) înspre tendințele din domeniul tău de activitate.

pexels-photo-56759.jpeg
Fotografie de Caio pe Pexels.com

În cazul meu deși puteam să ofer servicii de cartografie digitală sau servicii de analiză GIS, această piață era destul de slab reprezentată și ofertele erau foarte puține. Prin urmare am început pe partea de creare conținut pentru publicații științifice. Dar și aici ofertele erau foarte puține. Soluția a fost să încerc pe partea de content writing, însă aici nu aveam experiență. Dar pentru că aveam bazele și un vocabular foarte bogat, am început să observ progrese. Însă pentru a reuși am început să învăț despre optimizarea SEO, despre marketing digital și am urmat an de an diferite cursuri pentru a reuși în cele din urmă să pot spune că atunci când ofer servicii de content writing am un fundament solid.

Chiar și astăzi când scriu acest articol sunt în căutarea de noi cursuri și noi posibilități pentru a-mi continua evoluția atât în plan profesional, cât și în plan personal. Pentru că atunci când oferi cea mai bună versiune a ta, vei putea să primești înapoi pe măsură.

4. Oferă întotdeauna respect

Dacă în postura de angajat există un contract care cumva stabilește foarte multe în relația angajat – angajator, atunci când activezi ca liber profesionist lucrurile sunt complet diferite. Și aici există contracte, însă de multe ori relația se bazează mai degrabă pe discuțiile avute între cel care solicită anumite servicii freelancer-ului.

Ei bine, pentru a reuși ca freelancer este foarte important să oferi întotdeauna respect, același respect pe care tu dorești să îl primești. Respectul înseamnă să oferi sinceritate cu privire la ceea ce poți aduce ca plus valoare în cadrul unui proiect, înseamnă respectarea deadline-urilor asumate, înseamnă o comunicare onestă cu clienții, dar înseamnă inclusiv curajul de a refuza un proiect atunci când simți că pregătirea sau experiența nu pot aduce valoarea așteptată de către client.

Chiar dacă cererea de servicii este foarte mare, de multe ori vei remarca faptul că „lumea este atât de mică” și că un colaborator cu care ai lucrat acum ceva timp te poate recomanda altor colegi din domeniul său de activitate. Însă dincolo de calitatea serviciilor, calitatea umană și respectul pe care îl demonstrezi față de colaboratori se vor dovedi cele mai apreciate calități pentru a te bucura de aprecierea colaboratorilor.

5. Pune pe primul loc calitatea

Un alt pont pentru a reuși în postura de freelancer este să pui întotdeauna preț pe calitatea serviciilor oferite. Odată ce oferi calitate vei avea parte de un drum mult mai facil prin faptul că un client mulțumit poate să aducă multe alte colaborări, dar și o colaborare pe termen mediu sau chiar pe termen lung.

Chiar dacă uneori vei primi poate solicitări pentru lucruri făcute la o calitate mai slabă pentru tarife mai mici, personal nu recomand să faci acest lucru. Acest lucru înseamnă o devalorizare a ceea ce oferi și în timp s-ar putea să îți aducă mai multe deservicii. Tocmai de aceea este foarte important ca în postura de freelancer să știi care sunt cele mai importante aspecte în stabilirea prețului pentru serviciile prestate.

6. Gestionează eficient timpul

Atunci când te regăsești în postura unui liber profesionist poți ajunge acolo unde numărul de proiecte pe care le poți avea înaintea ta să fie atât de mare încât să te simți foarte încântat de cât de bine merge și de cât ești de solicitat(ă). Însă este foarte important să știi să gestionezi timpul eficient astfel încât să nu renunți la calitatea serviciilor oferite, să nu renunți la timpul personal și să poți în același timp să accepți cât mai multe colaborări.

Aici intervine din nou flexibilitatea de care dai dovadă atât tu ca și freelancer, cât și clientul care apelează la serviciile tale. În orice caz nu este indicat să permiți gestionarea timpului tău de un client mai insistent sau mai îndrăzneț pentru că doar tu cunoști câte alte proiecte ai în derulare și cum poți să îți organizezi timpul. Și până la urmă timpul este cea mai importantă resursă pentru că timpul nu îl mai putem recupera, dar bani putem să facem oricând.

7. Învață să refuzi proiecte/colaborări

Deși în lumea afacerilor se spune să nu refuzi proiecte, vânzări sau colaborări prea des, consider că este foarte important să poți spune „Nu” în anumite situații. Indiferent dacă ești deja foarte aglomerat într-o anumită perioadă de timp, dacă prețul oferit de client este foarte mic sau dacă este un proiect în care simți că nu poți aduce ceea ce ai mai bun, atunci este mai bine să spui „pas” respectivei colaborări.

O astfel de alegere te poate scuti de multă oboseală, de un stres inutil și de mulți nervi. Din proprie experiență îți spun că atunci când acceptam aproape toate proiectele care veneau eram foarte obosit și chiar lipsit de inspirație. În schimb odată ce am început să aleg doar acele colaborări pe care le simțeam ca fiind utile pentru obiectivele pe care le aveam, am început să gestionez mai eficient timpul, energia și efortul, iar veniturile nu au scăzut. Dimpotrivă, au crescut ca urmare a faptului că ofeream calitate mai bună.

8. Caută să ieși din zona de confort

Dacă la început călătoria aceasta în domeniul freelancing-ului este plină de neprevăzut și nesiguranță, dacă zi de zi înseamnă o nouă provocare, odată ce câștigi experiență în această activitate lucrurile „se așează” și devin confortabile. Însă odată ce lucrurile devin confortabile poți fi tentat(ă) să te complaci, să te mulțumești cu noul confort și să lași lucrurile să meargă de la sine. Doar că astfel s-ar putea să stagnezi și să ratezi oportunitățile care se ivesc înainatea ta.

Tocmai de aceea îți recomand (și îmi recomand inclusiv mie!) să cauți constant să ieși din zona de confort pe care ai obținut-o din postura de freelancer. Fie că alegi să cauți alte proiecte și alte colaborări, fie că îndrăznești să pui punct anumitor colaborări care nu te mulțumesc sau nu te împlinesc, dar în același timp îți consumă timp și energie, ieșirea din zona de confort se poate dovedi întotdeauna a fi un pas înainte, dacă nu chiar un salt înainte.

9. Caută să fii vizibil(ă)

Pentru a putea reuși ca și freelancer este nevoie să te arăți, lumea să știe de tine și de ceea ce oferi. În acest sens există astăzi foarte multe opțiuni, fie că alegi platformele de freelancing, fie că investești într-un site de prezentare, fie că optezi pentru advertoriale în diferite publicații și platforme online prin care să îți crești vizibilitatea. Desigur, ai opțiunea rețelelor de social media, dar și colaborări cu diferite companii care au nevoie de serviciile tale și care pot să fie un bun început pentru a deveni cât mai vizibil(ă).

Sper ca aceste sugestii să îți fie utile dacă ești un liber profesionist sau dacă îți dorești să urmezi această direcție în viitorul apropriat. Indiferent de domeniul de activitate și indiferent de obiectivele avute, cred că aceste sugestii te pot ajuta să reușești în postura de freelancer. Dacă ai și alte sugestii pe care nu le-am menționat aici și crezi că ar fi utile, te invit să lași un comentariu la acest articol.

Un comentariu la “Ponturi pentru a reusi in postura de freelancer

  1. Pingback: Provocari intampinate in postura de freelancer | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: