Traseu Statiunea Parang (Telescaun) – Lacul Mija

Datorită accesului facil, Stațiunea Parâng este o destinația căutată atunci când vine vorba despre cei care doresc să se bucure de răcoarea muntelui, dar mai ales de peisajele montane. Accesibilitatea stațiunii face ca atât iubitorii de drumeții montane, cât și persoanele dornice să petreacă puțin timp în aer liber și doar să admire peisajul să ajungă să petreacă timp în stațiunea situată la peste 1600 de metri altitudine.
Dacă până nu demult accesul se făcea până în stațiune doar cu ajutorul telescaunului și a unui drum de piatră care începea din zona Hotelului Rusu, iată că acum drumul asfaltat ajunge până la pilonul 17 al telescaunului. Din Stațiunea Parâng pornește traseul turistic spre Vf. Parângul Mare (2519 metri). Acesta este cel mai înalt vârf montan din Munții Parâng și al patrulea ca altitudine din România.

Traseul spre Lacul Mija
Însă dacă nu îți dorești un traseu de peste 7-8 ore dus-întors ori dacă nu dorești să traversezi întreaga creastă montană a Parângului până în Pasul Urdele, atunci poți să alegi un traseu montan ceva mai scurt și mai puțin dificil, și anume traseul până la Lacul Mija.

Traseul spre Lacul Mjia pornește din Stațiunea Parâng, mai exact de la releul aflat deasupra ultimelor pensiune și restaurante din stațiune. Aici găsim o hartă cu traseele turistice din Masivul Parâng, dar și timpii estimați pentru traseele care pornesc din stațiune. Pe indicator se va regăsi și marcajul punct galben, care duce spre Lacul Mija.
Însă până a se ajunge la punctul galben, traseul este bandă roșie, fiind traseul marcat pentru creasta Munților Parâng. De la acest panou informativ traseul bandă roșie urmează o curbă de nivel pe sub creastă, mai exact pe sub Vf. Parângul Mic (2074 metri). Fie se alege acest traseu pe curbă de nivel, fie se urcă în creastă pe Vf. Parângul Mic, după care se coboară în Șaua Izvorul.

De aici se continuă traseul până în Șaua Scurtu, unde vom găsi indicatorul cu punct galben ce ne indică direcția spre Lacul Mija. De aici traseul cotește spre stânga în direcția de mers către Vf. Parângul Mare. La început traseul este pe o curbă de nivel, după care traseul marcat punct galben începe se coboare. Inițial coborârea este mai lină, dar după primii zeci de metri coborârea începe să fie mai accentuată.


Coborârea din Șaua Scurtu
În momentul în care privești înspre vale se observă poteca unde trebuie să ajungi și realizezi că Lacul Mija nici măcar nu se poate zări din poteca pe care o cobori către vale. Poteca abruptă face mai multe coturi și coboară sub formă de serpetine printre jneapăn. În momentul în care coborârea abruptă se încheie se ajunge pe o porțiune mai plană, după care urmează o altă coborâre mai scurtă până la pârâul care este traversat de poteca turistică.

După traversarea pârâului urmează o porțiune de plat și poteca cotește ușor înspre dreapta în direcția de mers înspre lac. Apoi trece peste două porțiuni cu scurgeri de grohotiș, iar înainte de a ajunge la Lacul Mija traseul presupune o urcare printre jneapăn. În momentul în care urcarea printre jnepeni se încheie poate fi observat luciul apei Lacului Mija. Mai sunt de parcurs câțiva zeci de metri și ai ajuns pe malul lacului.



Lacul glaciar Mija din Munții Parâng
Lacul Mija este un lac glaciar format într-o căldare glaciară ca urmare a acțiunii ghețarilor în perioada glaciațiunii. Este un lac foarte pitoresc, aflat într-o locație extrem de frumoasă datorită faptului că se află înconjurat de creste montane de peste 2000 de metri și de versanți încărcați de căderi de pietre și grohotiș. În același timp, faptul că nu poate fi observat din creasta principală a Parângului îl face și mai atractiv pentru drumeții dornici să admire un lac glaciar din Carpații Românești.

Pentru a reveni în traseul principal de creastă, traseu marcat bandă roșie, se urmează același traseu ca și la coborârea din creastă. Tot ceea ce am coborât inițial spre vale trebuie acum urcat. Marcajul punct galben este bine făcut și este vizibil pe întreg traseul.

În vale există chiar și doi stâlpi de marcaj, pentru perioadele în care valea este acoperită cu zăpadă. Cu toate acestea este important să se urmărească cu atenție marcajul, având în vedere că există și alte câteva poteci nemarcate care intersectează traseul turistic marcat punct galben.

Durată și dificultate traseu
Referitor la timpii pentru parcurgerea traseului care pornește din Stațiunea Parâng și care ajunge la Lacul Mija, timpii estimați pe harta din zona releului menționează 1h 30min-1h 45min. De la bifurcația din Șaua Scurtu timpul trecut pe indicator este de 45 de min.
Traseul din creastă până la lac poate fi parcurs în aproximativ 45-60 de minute într-un ritm relativ lejer. Pentru o tură foarte sportivă coborârea poate fi făcută în 25-30 de minute. În aceeași măsură, la urcare estimez undeva la 50-60 de minute parcurgerea traseului de la Lacul Mija și până în Șaua Scurtu.

Desigur, este important de amintit faptul că atât timpii regăsiți pe indicatoarele de pe traseu, cât și timpii menționați în acest articol sunt estimativi și depind de forma fizică, de oboseala fiecărui turist care alege să parcurgă traseul descris, dar și de timpul petrecut pe traseu pentru a admira peisajul sau pentru a surprinde în fotografii măreția muntelui. De asemenea, dacă traseul de dus către lac sau dacă la întors se optează pentru a urca pe Vf. Parângul Mic, atunci se mai poate adăuga 45-60 de minute timpului total de parcurgere a traseului.
Remarci finale
Trăgând linie, putem spune că traseul descris anterior poate fi o alegere inspirată pentru acei turiști și drumeți care își doresc o tură mai scurtă pe munte sau care nu doresc să parcurgă o diferență de nivel foarte mare. Per total traseul spre Lacul Mija nu pune dificultăți majore.

În privința porțiunilor cu pantă mare la urcare putem aminti urcarea din stațiune până în punctul releului, respectiv până pe Vf. Parângul Mic pentru cei care aleg să urce pe acest vârf, și urcarea care începe din vale pe traseul de întoarcere până în Șaua Scurtu. În rest traseul este accesibil pentru cei mai mulți dintre drumeți și turiști, cu mențiunea că este recomandată încălțămintea cu talpă aderentă.