Avantajele și dezavantajele de a fi freelancer


Pentru foarte multă lumea postura de freelancer este asociată cu libertatea. Libertatea de a face orice, oricând și de oriunde. Foarte multă lume visează să fie cât mai independentă în privința job-ului și a activităților care aduc venituri financiare. Dar în aceeași măsură sunt foarte mulți care refuză sau care nu doresc să își asume minusurile care vin odată cu freelancing-ul.

Rolul de freelancer sau liber profesionist presupune atât avantaje, cât și dezavantaje. În ceea ce urmează voi puncta principalele avantaje și principalele pentru un freelancer.

Avantajele unui freelancer

Libertatea de a avea propriul program și de a stabili când și cât să lucrezi este un prim avantaj pentru un freelancer. Faptul că nu trebuie să te pliezi pe un program stabilit de un „superior” în fiecare zi a săptămânii și sau că poți să îți iei zile în care să nu lucrezi chiar și în zilele din timpul săptămânii reprezintă cu siguranță un mare plus. În același timp libertatea de a nu calcula zilele de concediu și de a fi nevoit(ă) să îți iei concediu atunci când toată lumea este în vacanță este de asemenea un aspect important de punctat.

Flexibilitatea în privința programului de lucru, a numărului de proiecte și de colaboratori sau în ceea ce privește locul de unde îți desfășori activitatea (pentru anumite tipuri de freelanceri) este un al doilea avantaj major. Faptul că poți să lucrezi într-o zi 2 ore și într-o altă zi 12 ore sau posibilitatea de a renunța la o anumită colaborare fără a avea nevoie de acordul altor persoane înseamnă un beneficiu foarte important pentru aceia care aleg să urmeze drumul freelancing-ului.

Evitarea rutinei se adaugă la avantajele de care se poate bucura un freelancer. De cele mai multe ori rutina poate fi privită drept o sursă a lipsei de creativitate și de motivație. În schimb atunci când ești în freelancer, rutina este de cele mai multe ori evitată. Iar acest lucru se datorează flexibilității, dar și libertății de a stabili propriul ritm de lucru și propriul program.

Stabilirea propriilor tarife este un alt atuu de care se pot bucura cei care urmeaza drumul freelancing-ului. Faptul că poți să îți evaluezi cunoștințele, experiența, timpul și efortul depus pentru îndeplinirea unor sarcini și a unor activități este fără doar și poate un aspect important de punctat. Este adevărat că trebuie păstrat un echilibru și trebuie să te raportezi la tarifele de pe piață, dar în aceeași măsură știi că sentimentul de a contribui la bunăstarea unui patron care îți oferă minimul pe economie nu va mai apărea atâta timp cât știi cât valorează munca depusă și când ai o idee despre cum să stabilești tarifele în postura de freelancer.

Creativitatea se adaugă la avantajele unui freelancer. Creativitatea vine împreună cu libertatea și flexibilitatea pe care un freelancer o are. Este foarte dificil să vorbim despre creativitate „la program” și „la comandă”. Creativitatea nu ține cont de un orar de lucru sau de deadline-urile unui job full-time. Tocmai de aceea, de foarte multe ori freelancerii sunt mult mai creativi și în acele domenii unde există firme și angajați care îndeplinesc aceleași sarcini de lucru. Însă libertatea și flexibilitatea de care se bucură un freelancer oferă o mai mare creativitate și posibilitatea de a găsi mai multă imaginație dincolo de respectarea unui anumit program.

Independența față de un anumit angajator completează avantajele amintite anterior. Spre deosebire de un job unde angajatul trebuie să depindă de un anumit angajator, de programul acestuia și de „pretențiile” sale, în postura de freelancer ai parte de o independență din acest punct de vedere. Cu alte cuvinte, poți să colaborezi cu mult mai mulți clienți, poți derula foarte multe proiecte în paralel, fără a avea vreo relație de dependență de unul dintre aceștia. Acest fapt favorizează o relație echitabilă între freelancer și client/colaborator, mult mai echitabilă decât în multe cazuri în care angajații sunt priviți atunci când se află sub contract cu un angajator.

Posibilitatea de a construi un brand personal este în cele din urmă un avantaj care pe termen lung poate aduce satisfacții în toate planurile. În măsura în care activitatea de freelancer se derulează de mai mulți ani și implicarea în această postură este una totală, șansele ca în timp să îți construiești un brand personal cresc considerabil. Un brand personal înseamnă pe termen lung mai multe colaborări, proiecte de mai mare anvergură și posibilitatea de a contribui la bunăstarea altor persoane care pot veni să presteze servicii alături de tine.

Care sunt dezavantajele unui freelancer?

Acum că am punctat principalele avantaje pe care le poate presupune poziția de freelancer sau de liber profesionist, să aruncăm o scurtă privire asupra minusurilor sau asupra dezavantajelor acestei posturi.

Lipsa predictibilității veniturilor este cu siguranță primul minus care merită a fi amintit. Dacă un job stabil full-time înseamnă un venit lunar constant, atunci când alegi să fii freelancer accepți faptul că nu poți vorbi prea mult despre predictibilitate din perspectiva veniturilor. Acest lucru se datorează faptului că proiectele variază de la lună la lună, volumul de muncă și volumul încasărilor variază de asemenea foarte mult. Prin urmare este foarte greu, uneori chiar imposibil, să faci o predicție privind veniturile și cheltuielile lunare pe termen mediu și lung atunci când ești freelancer.

Lipsa stabilității în plan financiar este un al doilea dezavantaj care poate fi punctat. Trebuie să existe asumarea faptului că pot exista luni în care veniturile să fie foarte mici, poate abia putând să acopere cheltuielile lunilor respective. În același timp, colaborările se pot încheia în orice moment, astfel încât dintr-o dată ceea ce părea a fi o situație stabilă se transformă într-o situație de mare instabilitate financiară.

Stresul cauzat de veniturile care fluctuează reprezintă cu certitudine un minus important pentru foarte multă lume care se gândește că ar putea porni pe drumul freelancing-ului. Faptul de a nu știi lună de lună care sunt veniturile și uneori chiar dificultatea de a preconiza veniturile lunare reprezintă fără doar și poate un element de stres pentru persoanele care își doresc să aibă un control cât mai bun asupra vieții financiare și asupra veniturilor.

Nevoia de a căuta frecvent clienți/colaborări poate fi privit ca un alt dezavantaj al posturii de liber profesionist. Dacă atunci când ești angajat(ă) clienții și sarcinile sunt aduse de către angajatori într-o formă sau alta, în postura de freelancer poți avea perioade în care să te vezi nevoit(ă) să cauți noi clienți și noi colaborări. Este adevărat că uneori colaborările se vor lega pe baza networking-ului făcut în cadrul altor activități, însă întotdeauna piața se schimbă și din acest motiv găsirea unor noi clienți se regăsește în sarcina freelancerilor. Deși nu întotdeauna găsirea de noi colaboratori înseamnă un dezavantaj major sau un minus, nu foarte multă lume se simte confortabil cu acest lucru. Prin urmare poate fi punctat drept un dezavantaj.

Timpul necesar pentru crearea unui portofoliu poate fi privit ca un dezavantaj pentru aceia care își doresc venituri mari și foarte mari încă de la începutul activității de freelancer. Chiar dacă pregătirea profesională este una foarte bună și CV-ul este unul important, construirea unui portofoliu care să atragă colaborări și câștiguri pe termen lung necesită timp și răbdare. Ceea ce nu este pentru toată lumea, foarte mulți dorind să ajungă într-un timp foarte scurt la un nivel foarte ridicat în privința colaborărilor și a veniturilor.

Competiția pe o piață foarte „aglomerată” este un alt aspect care poate fi considerat ca fiind un dezavantaj pentru freelanceri. Faptul că accesul la mediul online permite găsirea unor freelanceri în orice colț al lumii este cu siguranță un element care aduce o competiție mult mai mare pe piață de servicii. În aceeași măsură face ca pe o piață unde zi de zi intră sute și mii de noi freelanceri în majoritatea domeniilor de activitate, competiția să fie foarte mare în raport cu calitatea serviciilor oferite și în raport cu tarifele solicitate.

Concediul neplătit poate fi de asemenea privit drept un dezavantaj la posturii de liber profesionist. Dacă atunci când ești sub un contract de angajare ai o lună de zile (împărțită în diferite perioade) pentru a merge în vacanță și pentru care primești o sumă de bani, ca și freelancer acest lucru de cele mai multe ori nu se întâmplă. Cu alte cuvinte, perioada în care nu prestezi servicii și în care ți-ai luat vacanță este o perioadă care nu aduce venituri din activitățile specifice pe care le desfășori constant. Doar dacă lucrezi și atunci când călătorești și nu simți că mai este nevoie de concediu.

Remarci finale

Iată cum a fi liber profesionist presupune atât avantaje, cât și dezavantaje. În consecință, atunci când vrei să urmezi această direcție, este important să ai în vedere toate aspectele care se leagă de postura de freelancer. Mai mult, atunci când invidiezi pe cineva care are libertatea de a avea propriul program și flexibilitatea de a lucra de aproape oriunde, ține cont și de faptul că respectiva persoană nu are predictibilitatea unui venit lunar și că pot exista perioade în care colaborările să lipsească.

În același timp întreabă-te dacă pentru tine căutarea constantă de noi colaborări și proiecte ar fi o activitate pentru care ți-ai asuma responsabilitatea, sau dacă este mult mai confortabil ca sarcinile și proiectele pe care trebuie să le rezolvi îți sunt date de un angajator. În cei 6 ani de când activez ca și freelancer am învățat care sunt minusurile asociate cu această alegere, dar punând în balanță care sunt avantajele, personal consider că am ales direcția potrivită pentru mine. Nu în ultimul rând am învățat să privesc dezavantajele sau minusurile drept provocări și astfel să găsesc motivația de a le depăși, dacă sau atunci când acestea se ivesc.

Photo cover by Yan Krukov on Pexels.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: