Turismul – o noua mina de resurse pentru Anina

Peisaj de iarna la Anina

Am tot auzit și am tot văzut cum economia României care se baza în trecut preponderent pe sectorarele economice primar și secundar, adică industria extractivă și industria prelucrătoare, a decăzut odată cu pierderea într-un fel sau altul a multor zone de exploatare a resurselor de sol și subsol.

Ȋn ultimele decenii sectorul terțiar s-a dezvoltat tot mai mult, iar o parte a acestui sector din economie este ramura turismului. Ei bine, turismul poate fi văzut ca o noua mina de resurse pentru Anina, iar această ramură a economiei poate conduce la o noua dezvoltare economica a întregii zone, Anina fiind un exemplu de zonă care a decăzut foarte mult ca urmare a stopării activității miniere.

Turismul ca și pilon central pentru dezvoltarea economica

Atunci când ne referim la turism nu vorbim doar de partea de recreere, de relaxare și de vizitare a diverselor obiective. Turismul este un domeniu complex care înglobează foarte multe alte activități economice conexe. Turismul înseamnă transport, servicii de cazare, servicii de alimentație publică, servicii de agrement, servicii de consultanță, servicii de ghidaj turistic și chiar servicii de promovare. Iată deci câte ramuri economice și subramuri sunt incluse în ramura turismului. Toate acestea la un loc pot duce la o dezvoltare economica pentru orice zona alege să promoveze turismul ca ramură principală. Odată ce turiștii ajung într-o destinație cu scop turistic, aceștia vor aduce încasări prestatorilor de servicii de cazare, unităților de alimentație publică, prestatorilor de servicii de agrement și ghizilor locali. Tot ce trebuie făcut pentru a atrage cât mai mulți turiști este să existe investiții în unități de cazare și alimentație publică, iar apoi investiții în promovarea acestora pentru ca un număr cât mai mare de turiști să fie informați despre posibilitățile pe care le au într-o anumită zonă turistică, atât din punct de vedere al obiectivelor și atracțiilor turistice, cât și din punct de vedere al serviciilor turistice.

Relansarea economica la Anina pe baza turismului

Atunci când vorbim de turism la Anina ne referim la ambele resurse turistice, atât naturale, cât și antropice. Anina este situată într-o depresiune în zona centrală a Munților Aninei, fiind înconjurată de munți joși ce depășesc rar 800-900 de metri, dar care oferă un peisaj absolut minunat. Mai mult decât atât, orașul este înconjurat de jur-împrejur de păduri. Dacă ne referim la potențialul turistic natural, putem aminti aici numeroase peșteri și cascade care sunt printre cele mai frumoase din Banatul Montan. Apoi avem chei formate în masive calcaroase, precum Cheile Gârliștei, Cheile Buhuiului sau Cheile Minișului. Peisajul forestier este de asemenea foarte atractiv și oferă un mediu extrem de relaxant pentru a elimina stresul și oboseala acumulată.

Trecând la potențialul turistic antropic, aici putem aminti prima cale ferată montană din România, calea ferată Anina – Oravița, gara Anina, numeroase ansambluri de locuințe ale minierilor care sunt declarate monumente istorice, Puțul I al Minei Anina care este cel mai adânc puț din sud-estul Europei, primele lacuri antropice construite pe relief calcaros, numind aici Lacul Buhui și Lacul Mărghitaș, primul baraj subteran din România sau canalul de aducțiune a apei de la Peștera Buhui, dar și numeroase alte elemente ale patrimoniului industrial precum uzina electrică sau alte puțuri de mină. Acestea sunt foarte pe scurt elementele care pot fi considerate baza turismului pentru o dezvoltare economica la Anina.

Tipuri de turism ce pot fi practicate în zona Anina

Având o foarte mare diversitate de atracții turistice, dar și o istorie care este cunoscută încă din primii ani de existență a localității, în zona Anina pot fi practicate diverse forme de turism, precum turism de recreere, turism de aventură, turism industrial sau turism științific.

Când ne referim la turism de recreere trebuie să includem aici atât atracțiile turistice naturale, cât și cele antropice, iar acest turism se adresează unei mase mari de potențiali turiști, fiecare alegând cum se poate relaxa mai bine și mai plăcut în funcție de preferințele fiecăruia. Pe de altă parte, dacă vorbim de turism industrial atunci trebuie spus că această formă de turism se adresează unei nișe de turiști care sunt interesați în special de astfel de obiective, dar care au și un bagaj de cunoștințe mai vaste în domeniul industrial.

La capitolul turism de aventură tipologia turistului poate fi puțin mai diversificată pentru că există foarte mulți turiști care agreează ideea de turism de aventură. Unii preferă cățăratul, alții preferă speologia, iar alții preferă raftingul. Important este că toate aceste activități de turism de aventură pot fi practicate în zona Anina sau în imediata apropiere.

Referitor la pasiunea și interesul pentru speologie, te invit să citești și articolul Tură în zona Culmea Neagră (Munții Aninei) si Întâlnirea Speologilor din Banat (23-24 noiembrie 2013)

În zona Anina se poate practica și turism științific. Există numeroase peșteri în care s-au descoperit foarte multe elemente paleontologice de mare importanță pentru istoria și cultura locală, dar chiar și de importanță internațională. În plus, suprafețe întinse de păduri virgine din zonă pot fi subiecte pentru turism științific, la fel cum foarte bine fosilele descoperite pe Tâlva Zânei, în zona Crivina din Anina, pot reprezenta o atracție pentru turism științific. Iată cum o mulțime de tipuri de turism pot fi practicate pentru o dezvoltare economica pe termen lung la Anina și în zona aceasta, iar pe baza acestor tipuri de turism o mulțime de tipologii de turiști pot fi atrași să vină în zonă și să contribuie la dezvoltarea zonei.

Personal am ajuns să cunosc potențialul turistic al zonei Anina practicând turism speologic și turism științific. Iar o formă de turism științific este practica de specialitate cu studenții din toamna anului 2013.

În loc de concluzie

Orașul Anina și zonele din jurul orașului au un potențial uriaș pentru dezvoltarea turismului și implicit pentru o dezvoltare economica sustenabilă a regiunii. Când am ajuns pentru prima dată în zonă și am remarcat tot peisajul de care se bucură Anina, am simțit cumva că această zonă poate să crească foarte mult pe baza turismului. Și continui să cred și astăzi acest lucru, iar lucrurile care se schimbă în bine în zonă mă fac să cred că în curând rezultatele vor fi mult mai vizibile. Comparativ cu acum 7-8 ani, când eram la primele vizite mai lungi la Anina în calitate de turist, lucrurile au evoluat pozitiv. Unitățile de cazare și alimentație publică s-au înmulțit constant, serviciile de cazare și alimentație publică au o calitate mai bună, promovarea zonei și a serviciilor de aici s-a intensificat, iar rezultatele nu întârzie să apară, tot mai mulți turiști fiind prezenți la Anina, mai ales în perioadele de vârf de sezon sau în perioada mini-vacanțelor de 1 Mai sau 15 August.

Ca și o opinie personală, turismul poate reprezenta o mina de resurse pentru Anina. Dacă huila a reprezentat o bogăție naturală care a adus multă prosperitate pentru o bună perioadă din istoria acestei zone, astăzi turismul poate să fie cea mai inspirată direcție prin care prosperitatea să redevină un cuvânt care să descrie zona aceasta.

Dacă până acum nu ai ajuns la Anina și în împrejurimi, te invit să pui pe lista de obiective și această zonă minunată din România. Iar într-una din vacanțele următoare alege să vizitezi aceste locuri. Ai vreo întrebare, nelămurire sau curiozitate în legătură cu turism la Anina? Scrie-mi și voi reveni cu un răspuns. Sau poate îți dorești sa apelezi la serviciile unui ghid de turism specializat pe  zona Anina.

Reclame

4 comentarii la “Turismul – o noua mina de resurse pentru Anina

  1. Pingback: Superlative turistice in Muntii Aninei | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Arealul fosilifer Tâlva Zânei din Banatul Montan | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Superlative turistice in Muntii Aninei | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Turist la Anina? Posibilitati de cazare Anina | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: