Traseu Crno Jezero – Zminje Jezero – Barno Jezero – Crno Jezero

Traseu Crno Jezero-Zminje Jezero-Barno Jezero

În ziua ce a urmat vizitei la Canionul Tara, și anume joi, am ales ca și traseu unul prin care să ne bucurăm de peisaje foarte frumoase și de locuri fantastice în Parcul Național Durmitor și care să ne poarte la cât mai multe lacuri, dar fără a urca în creastă. Traseul pentru care am optat a fost puțin mai scurt atât ca distanță parcursă, cât și ca durată, iar acest lucru pentru că în ultima zi de trasee în Durmitor aveam în plan unul mai lung și cu un grad de dificultate mai ridicat. Tocmai de aceea am optat pentru a face un traseu al lacurilor, și anume Crno Jezero (Lacul Negru), Zminje Jezero (Lacul Șerpilor), Barno Jezero (Lacul Barno) și înapoi la Crno Jezero (Lacul Negru).

Zminje Jezero Durmitor

Traseul spre Zminje Jezero pe Valea Mlinski Potok

În dimineața zilei de joi am fost în Zabljak pentru a mai cumpăra ceva alimente pentru ziua următoare, iar în jurul orei 11:00 am pornit de la Camping Razvrsje către Crno Jezero. De aici până la Zminje Jezero traseul înseamnă cca. 1 oră de mers prin pădure, traseul fiind foarte ușor. În prima parte traseul este de-a lungul văii Mlinski Potok, adică pârâul morilor, iar această denumire este dată prin prisma faptului că pe acest pârâu au fost cândva numeroase mori de apă. Deși sunt semnalizate mai multe astfel de mori de apă, doar două se află în picioare și pot fi admirate (din exterior) de turiști.

Crno Jezero superb

Moara de apa detaliu

În jurul orei 13:30 eram la Zminje Jezero și am petrecut aici cca. 1 oră pentru poze și pentru relaxare în mijlocul naturii. Acest lac este situat într-un peisaj superb, fiind înconjurat de brazi falnici, iar din anumite perspective poate fi considerat ca fiind foarte asemănător cu Tăul dintre Brazi din Munții Retezat. Lacul are o culoare preponderent verzuie ca urmare a numeroaselor plante din apă și a numeroșilor arbori care se află în jurul său.

Panou Lacul Zminje

Zminje Jezero

Zminje Durmitor

La întoarcere ajungem și la Barno Jezero

De la Zminje Jezero am urmat traseul înapoi până la bifurcația care indica spre Crno Jezero, adică traseul pe care am și venit către Zminje Jezero. Pentru că încă era devreme am optat să vizităm și Lacul Barno, iar pentru acest lucru de la bifurcație am urmat drumul auto de piatră, renunțând să ne mai întoarcem pe traseul care ducea pe Valea Mlinski Potok. Astfel, după cca. 1 oră de la bifurcație ne aflam pe malul lacului.

Indicator spre Barno Jezero

Barno Jezero

Lacul Barno este mult mai mic și are o vegetație mult mai deasă pe maluri, probabil că mai ales toamna. Prin urmare, nu am reușit să admirăm apele lacului la fel ca în cazul Lacului Zminje, dar traseul prin pădure a fost spectaculos și am avut șansa de a admira câteva specii de ciuperci foarte interesante.

Ciuperca detaliu

Marcajul către Lacul Barno se oprește la un moment dat într-un loc de parcare unde este un indicator către lac, dar tot la acest lac se poate ajunge și dacă urmezi marcajul turistic către Campingul Ivan Do.

Ca și variantă de întors către Crno Jezero am ales să urmăm marcajul spre Ivan Do, iar în jurul orei 18:00 eram la Crno Jezero. Pentru că zona este cu adevărat superbă, am mai petrecut încă 30 de minute pe una dintre numeroasele băncuțe de pe malul lacului, iar pe la ora 19:30 eram în bungalow-ul de la Camp Razvrsje.

Crno Jezero la apus

Sumarul zilei

Pentru a patra zi în Parcul Național Durmitor am avut parte din nou de o zi excelentă petrecută în mijlocul naturii, având o vreme foarte bună și doar câțiva stropi de ploaie și-au făcut simțită prezența chiar atunci când mai aveam 10 minute până în camping. Acest traseu este fără doar și poate o variantă foarte bună pentru o tura de munte mai scurtă, pentru atunci când ai la dispoziție doar jumătate de zi de traseu sau pentru zilele în care îți dorești o tura de munte mai ușoară. Mai mult decât atât, la Zminje Jezero poți chiar să petreci câteva ore pe băncuțele amenajate pe malul lacului și să te relaxezi în mijlocul pădurii. Traseul Crno Jezero-Zminje Jezero-Barno Jezero-Crno Jezero este unul ușor și este accesibil pentru orice turist.

Un comentariu la “Traseu Crno Jezero – Zminje Jezero – Barno Jezero – Crno Jezero

  1. Pingback: Anul 2019 – 52 de saptamani in 52 de imagini | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: