BlaBlaCar – Avantaje si dezavantaje

Datorită faptului că în România transportul în comun este tot mai slab dezvoltat, tot mai multe legături feroviare și rutiere fiind „trase pe linie moartă”, atunci când vrei să pleci la drum uneori trebuie să găsești soluții. În acest context varianta de carsharing sau carpooling este una care poate fi oricând o opțiune binevenită.

Prin carsharing sau carpooling se înțelege împărțirea costurilor unei călătorii cu o mașină. Astfel, locurile dintr-o mașină pot fi ocupate de persoane care intenționează să ajungă la aceeași destinație, iar caracteristica acestui tip de serviciu este dată de faptul că aceste curse nu au caracter regulat.
Există și plaftorme de carpooling sau carsharing, iar una dintre cele mai cunoscute și folosite este BlaBlaCar. În ultimii 2-3 ani am apelat în câteva ocazii la serviciul de carsharing BlaBlaCar, iar pe baza acestor experiențe consider că acest serviciu de carsharing are câteva avantaje, dar și câteva dezavantaje.
Avantajele serviciul de car-sharing BlaBlaCar
Un prim avantaj se referă la faptul că poți găsi o variantă disponibilă de transport spre destinația dorită chiar și în zile și la ore la care transportul în comun nu există, dar și faptul că ai posibilitatea de a găsi transport pe anumite rute pe care transportul public este inexistent.
Un al doilea avantaj se referă la costurile mai mici cu transportul. Prin faptul că platforma BlaBlaCar este gândită spre a fi în beneficiul atât a șoferului care oferă cursa prin reducerea costului cu combustibilul, cât și a pasagerilor care apelează la serviciile de carsharing, costul unei curse pe o anumită rută este de multe ori cu mult mai mic decât costul pe aceeași rută pentru transportul public.

Un alt atuu atunci când vorbim despre serviciul de carsharing BlaBlaCar se referă la scurtarea timpului necesar pentru o călătorie față de varianta transportului în comun. Astfel, prin faptul că poți comunica cu șoferul ora exactă de plecare și locul de întâlnire astfel încât să îți convină și ție ca și pasager, nu vei fi nevoit să ajungi cu zeci de minute înainte pentru a cumpăra bilet, cum este cazul trenului sau autocarului. De asemenea, tot din perspectiva timpului, durata călătoriei este considerabil mai scurtă comparativ cu transportul public.
Confortul sporit și compania plăcută pot reprezenta fără doar și poate alte avantaje ale acestui serviciu de carsharing. Poți avea șansa de a întâlni persoane cu care chiar ai ce povesti și cu care ai pasiuni comune, iar călătoria se desfășoară în condiții bune, ca și cum ai călători cu un prieten.
Tot la cartegoria avantaje poate fi menționat și faptul că fiecare șofer care postează o cursă pe BlaBlaCar primește recenzii din care să îți dai seama dacă alegi sau nu să te urci în mașina unui șofer pe care nu l-ai cunoscut.
Dezavantaje BlaBlaCar
Dacă acestea sunt principalele avantaje ale serviciul de carsharing BlaBlaCar, să vedem și care sunt dezavantajele acestui serviciu. În primul rând vorbim despre lipsa garanției că odată rezervată o cursă, aceasta va avea loc. Se poate întâmpla ca cel care a postat o cursă să anuleze cursa respectivă din varii motive și astfel să primești o notificare că va trebui să găsești o altă cursă.
Desigur, acest lucru se poate întâmpla și în cazul autocarului sau trenurilor, dar șansele sunt mai mici în cazul transportului public regulat. Personal chiar am întâmpinat o astfel de situație, chiar la prima rezervare pe BlaBlaCar. Destinația era Sibiu având planificată tura pe Vf. Moldoveanu în Munții Făgăraș și înainte cu 2 ore de plecare am primit un mesaj prin care eram anunțat că șoferul a anulat cursa. Însă tot atunci am apelat la BlaBlaCar, iar experiența a fost chiar foarte plăcută, ajungând la timp și în condiții foarte bune la destinație. Ba chiar am mers până la Porumbacu de Jos, recuperând practic timpul pierdut cu prima rezervare.
Tot la categoria dezavantaje pot fi menționate și situațiile în care poți să întâlnești șoferi al cărui stil de șofat nu îți este pe plac. Sau poate îți displace compania celorlați pasageri care călătoresc cu aceeași mașină. Însă aceste dezavantaje pot fi mult mai mici comparativ cu cele ale transportului public, unde numărul de pasageri este mult mai mare, deci șansele să găsești o companie care să nu îți fie pe plac sunt chiar mai mari.
Un alt dezavantaj poate să îl reprezinte faptul că fiind vorba despre un serviciu benevol și fără un program exact, pot exista foarte multe opriri pe parcursul cursei astfel încât aceasta să dureze foarte mult. La capitolul de dezavantaje nu prea mai pot menționa alte aspecte, cel puțin din punctul meu de vedere.
Avantaje vs. dezavantaje
Dacă punem în balanță avantajele și dezavantajele serviciului de carsharing BlaBlaCar putem spune că această variantă de a călătorii poate fi o opțiune atunci când variantele de transport public nu sunt foarte ofertante sau lipsesc complet, ori atunci când nu ai o mașină personală.
Chiar dacă de multe ori varianta de transport cu mașini de ocazie, sau „ia-mă nene” în termeni populari, nu este prezentată drept cea mai sigură, atunci când folosești BlaBlaCar ai mai multe elemente de siguranță: ai numărul de telefon al șoferului, știi care este mașina cu care călătorești și te bazezi pe recenziile altor pasageri care în trecut au călătorit cu respectivul șofer.
În concluzie, dacă nu ai la îndemână o mașină personală sau transportul public pentru a ajunge la destinația dorită, platforma de carsharing BlaBlaCar poate fi oricând o variantă la îndemână. Personal, după o primă experiență neplăcută datorată faptului că s-a anulat cursa rezervată cu doar 2 ore înainte de plecare, am avut parte de 3 experiențe foarte plăcute și acestea m-au convins să folosesc în continuare aceste serviciu de carsharing.
Sursa foto: Gabriel Hohol si Hadi Slash from Pexels.
Pingback: Starea transportului public – un impediment major in dezvoltarea turismului din Romania | Laurentiu Artugyan
Pingback: VArful Moldoveanu prin Valea Podragului | Laurentiu Artugyan