Carti care ne invata cum sa…traim. Carti de Thich Nhat Hanh

Te-ai fi gândit că în calitate de adult, de om matur și poate chiar cu multă experiență de viață, mai poți învăța cum să mergi, cum să mănânci, cum să stai așezat, cum să iubești și chiar cum să te relaxezi?! Și nu este vorba despre ce să mănânci sau despre ce activități să faci pentru a te relaxa. Este vorba despre „cum să” în adevăratul sens al cuvântului.
Cărțile având drept autor pe Thich Nhat Hanh, călugăr budist și activist pentru pace de origine vietnameză, pot fi o recomandare pentru a învăța să trăim…să trăim conștient și să renunțăm la numeroasele automatisme din viața de zi cu zi, la acele automatisme care ne fac adeseori să acționăm inconștient.
Deși poate părea greu de crezut că odată ce ai învățat să mergi, în postura de adult mai trebuie să înveți cum să mergi, este bine să facem diferența între a merge pe pilot automat și a merge conștient. Ceea ce nu am învățat este ca atunci când mergem, doar să mergem. Mersul a devenit un automatism încă de la cele mai fragede vârste. Ni se pare atât de firesc să putem merge, să putem face câte un pas, încât prea puțin mai suntem conștienți de faptul că avem acest beneficiu de a ne putea mișca.
În cartea Cum să mergi de Thich Nhat Hanh vei descoperi cât este de important să facem din mers o activitate pe deplin conștientă. Cu siguranță știi cum este să mergi în timp ce faci o mulțime de alte lucruri sau ești cu gândul atât de departe… Poate că ți s-a întâmplat să ajungi într-un loc și să nici nu știi exact cum ai ajuns acolo, atât de captivat(ă) ai fost de activitatea minții tale.
Din păcate ratăm o mulțime de momente tocmai pentru că trăim pe pilot automat, iar mersul poate fi o astfel de activitate pe care o ratăm…banală la prima vedere, însă dacă ar fi să întrebi pe cineva care nu poate merge despre această „activitate banală” s-ar putea să îți dai seama de cât de mare este binecuvântarea faptului că poți merge…
„Suntem mereu grăbiți, căutând fericirea dintr-un loc în altul. Mergem ca niște somnambuli, fără a ne bucura de ceea ce facem de fapt. Mergem, dar în mintea noastră facem deja altceva: planificăm, organizăm, ne îngrijorăm.” – Thich Nhat Hanh
Deși este atât de simplu și de la îndemână, mersul este adeseori considerată o activitate utilă doar pentru a ajunge într-un anumit loc sau pentru a rezolva diferite sarcini zilnice. Însă conform lui Thich Nhat Hanh, mersul poate fi oricând o alegere foarte inspirată pentru a regăsi calmul în situațiile agitate și stresante sau pentru a ne relaxa.
„Mersul pe jos e un mod foarte eficient de a aduce calmul în ființa noastră atunci când suntem supărați. Dacă, atunci când mergem, ne focalizăm conștiența deplină asupra mersului, ne focalizăm conștiența deplină asupra mersului, oprim gândurile, poveștile care ne trec prin minte, învinovățirile și judecățile care continuă să se deruleze în mintea noastră și ne îndepărtează de momentul prezent.” – Thich Nhat Hanh
Dacă ți se pare ciudat să citești o carte care te învață cum să mergi, deși deja ai mulți ani de „experiență” în ceea ce înseamnă să mergi pe jos, atunci cu siguranță că ți s-ar părea și mai ciudat să citești o carte despre cum să mănânci. Atenție, nu cum să mănânci din perspectiva a ce să mănânci, ci din perspectiva modalității în sine de a mânca. În cartea Cum să mănânci vei găsi câteva idei despre cum poți face din procesul de a mânca o meditație, o activitate care să te hrănească.
Dacă în culturile orientale astfel de practici și abordări sunt frecvente, în cultura vestică să mănânci doar pentru a mânca pare o adevărată provocare. Însă de câte ori ai mâncat ceva și parcă nici nu ai simțit gustul!? Și totuși ți se pare firesc? Ei bine, în paginile cărții Cum să mănânci vei putea găsi câteva idei și sfaturi cu privire la cum să faci din procesul de a mânca un proces cu adevărat hrănitor pentru organismul tău.
„Uneori mâncăm, dar nu ne gândim la hrana noastră. Ne gândim la trecut sau la viitor ori insistăm la nesfârșit asupra unor griji sau neliniști. Așadar, nu te mai gândi la afacerea ta, la birou sau la orice lucru care nu se întâmplă chiar acum. Nu-ți mesteca grijile, frica sau furia. Dacă atunci când mesteci ești cuprins de neliniște și îți faci planuri peste planuri, este dificil să te simți recunoscător pentru fiecare bucată de mâncare. Mestecă mâncarea și atât.” – Thich Nhat Hanh
În societatea modernă pentru multe persoane mâncarea și mâncatul au devenit o formă de refugiu în fața neîmplinirii sau o formă de a simți plăcere ori fericire. Însă mâncarea trebuie să fie folosită doar pentru a ne hrăni organismul într-un mod care să îl mențină sănătos și viguros. Iar dacă din cartea scrisă de Thich Nhat Hanh nu prea ai putea crede că lecțiile acestui călugăr funcționează, faptul că a ajuns la vârsta de 94 de ani și încă adaugă zile la șirul vieții sale poate spune ceva în acest sens.
„Dacă ne simțim goi pe dinăuntru, nu trebuie să mergem la frigider penru a ne lua ceva de mâncare. Când mănânci așa, o faci din cauză că există un sentiment de goliciune, de singurătate sau de depresie în interiorul tău.” – Thich Nhat Hanh
Cum să stai așezat este o altă carte de citit care poate să te ajute să deprinzi importanța conștientizării pentru cele mai simple și banale acțiuni sau activități. Conștientizarea este elementul esențial pentru a putea spune că trăim cu adevărat. Pentru că dacă doar alergăm dintr-o parte în alta și nu suntem prezenți în activitățile pe care le facem, de fapt ratăm aceste momente și ne trezim că au trecut anii și noi de fapt am fost asemenea unor somnambuli care când se trezesc nu știu cum au ajuns acolo unde sunt.
În cartea Cum să stai așezat autorul prezintă lecții cu privire la faptul că viața nu trebuie să fie mereu o alergare sau nu trebuie să implice întotdeauna o activitate pentru a simți că faci ceva util sau că trăiești. Vei putea să descoperi că de fapt doar momentul prezent este tot ceea ce avem și este important să ne bucurăm de el, în loc să alergăm mereu înspre ceva în viitor care să ne facă fericiți.
Iar momentul prezent nu trebuie să devină plictisitor fără activități pe care mintea noastră le consideră productive. Dimpotrivă, am putea să ne oprim din activitățile care parcă nu se mai termină și să ne descoperim profunzimea interioară. Și pentru „ca să privești în profunzime, trebuie să-ți faci timp să oprești orice gând și să vezi ce se află acolo”, aceasta fiind singura opțiune pentru a ne descoperi autenticitatea.
„Energia obișnuinței ne împinge mereu de la spate. Ne-am obișnuit să credem că fericirea nu e posibilă în aici și acum, că trebuie să ne ducem să o căutăm altundeva sau undeva în viitor. De aceea nu ne oprim din alergat. Părinții noștri au alergat și ei. Aceștia ne-au transmis obiceiul alergatului, iar ei la rândul lor, l-au primit de la străbunii lor. E un obicei îndelungat. Noi credem din adâncul inimii că în viitor vor fi satisfăcute mai multe condiții pentru a putea fi fericiți și că „adevărata noastră viață” se află în altă parte. Din cauza energiei obișnuinței ni se pare că momentul prezent e plictisitor.” – Thich Nhat Hanh
Cărțile Cum să mergi, Cum să mănânci, Cum să stai așezat, Cum să te relaxezi sau Cum să iubești sunt cărți în care cuvintele sunt foarte puține, însă sunt extrem de clar exprimate și foarte directe. Parcă nu este nevoie de prea multe explicații pentru a înțelege cât este de important să facem toate acțiunile într-un mod conștient.
Însă după ce citim aceste cărți este nevoie să trecem la acțiune și să aplicăm învățăturile regăsite în paginile acestor cărți de citit. Pentru că doar așa putem învăța să trăim în prezent, în acel moment de „aici și acum”. Iar lucrurile care par banale de genul acelor activități zilnice precum mersul pe jos sau mâncatul, toate acestea pot fi începutul pentru o viață trăită în deplină conștientizare. Cum ar spune Thich Nhat Hanh „cu conștiență și concentrare, totul devine spiritual”.
„Pentru a cultiva conștiența deplină, putem face aceleași lucruri pe care să le facem mereu – să mergem, să stăm jos, să muncim, să mâncăm și așa mai departe -, fiind conștienți de ceea ce facem. Când mâncăm, știm că mâncăm. Când deschidem o ușă, știm că deschidem o ușă. Mintea este prezentă în acțiunile noastre.” – Thich Nhat Hanh
Pe lângă cărțile scrise, maestrul zen Thich Nhat Hanh a înființat și diferite centre pentru meditație, dar în același timp a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace datorită acțiunilor sale întreprinse pentru a susține pacea mondială. Dacă consideri că aceste cărți de citit îți sunt utile pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață, atunci îți doresc lectură plăcută!