Review detaliat cort Crossroad Point 2

review cort drumetie

Atunci când vrei să descoperi cât mai multe creste montane cea mai la îndemână opțiune o reprezintă dormitul la cort. În acest mod vei putea să îți stabilești traseele și lungimea turelor fără să ții cont întotdeauna de distanța față de diferite cabane sau refugii montane. Cu alte cuvinte, un cort devine aproape o piesă indispensabilă din echipamentul montan al unui iubitor de drumeții montane și al unui iubitor de natură.

Pe de altă parte, atunci când vorbim despre dormitul la cort este foarte important să găsim un echilibru între greutatea cortului și confortul pe care acesta îl oferă. De asemenea, este important să punem în balanță și costurile unui cort de drumeție. Aceste criterii pentru alegerea unui cort de drumeție le-am avut în vedere atunci când am optat pentru modelul de cort Crossroad Point 2. Despre acest cort am mai prezentat o primă impresie ce poate fi găsită aici, însă acum vreau să aduc mai multe detalii cu privire la cum evaluez modelul de cort Crossroad Point 2 după cca. 1 an și jumătate de la prima utilizare.

Cortul Lacul Bucura

Dacă la prima impresie despre acest cort am avut ca și experiență doar două nopți la cort, chiar dacă au fost pe vreme ploioasă, acum vin cu un update după mai multe ture de câteva zile petrecute la cort pe munte în Munții Retezat sau în Munții Aninei în 2019 și 2020. În ceea ce urmează vei putea găsi aspecte pe care le consider plusuri și aspecte pe care le consider ca fiind minusuri referitoare la cortul Crossroad Point 2, păreri la care am ajuns după mai multe utilizări ale acestui cort.

 

Puncte forte cort Crossroad Point 2
  • Greutatea foarte redusă a cortului – acest aspect îl face foarte ușor de transportat chiar și în ture lungi pe munte; greutatea este de 2 kg pentru un cort de 2 persoane, iar acest aspect contează în greutatea totală a rucsacului pentru mai multe zile pe munte.
  • Dimensiuni reduse după împachetare; acest lucru îl face foarte ușor de introdus în rucsac sau de agățat la exteriorul rucsacului; dimensiunile cortului după împachetare sunt 36 lungime x 13 lățime x 14 înălțime (grosime) centimetri; desigur, cortul poate fi introdus în rucsac și separat, fără a fi neapărat păstrat împachetat cum este cumpărat din magazin
  • Montare relativ rapidă; cortul se poate monta relativ ușor, fără a întâmpina probleme majore
  • Rezistență bună la ploaie a pelerinei/prelatei; cortul a rezistat bine și foarte bine la ploaie, în special prelata care acoperă cortul
  • Rezistență bună și foarte bună la vânt puternic; spun acest lucru ca urmare a faptului că am dormit la cort la vânt de cod galben și portocaliu în Munții Retezat și cortul a rezistat foarte bine, fără să dea măcar senzația că s-ar rupe sau s-ar prăbuși sub puterea vântului
  • Prețul foarte bun comparativ cu alte brand-uri care oferă corturi având aceleași specificații la prețuri mult mai mari.
Puncte slabe cort Crossroad Point 2
  • spațiul foarte limitat în interiorul cortului și în „antreu/hol”; cortul pentru două persoane propune un spațiu care este optim dacă vorbim despre întinderea sacilor de dormit și depozitarea echipamentului; însă este foarte incomod să dormi în cortul Crossoad Point 2 două persoane, să depozitezi echipamentul și să petreci multe nopți la cort; acest lucru vine ca urmare a faptului că nu poți depozita mare lucru în antreul/holul dintre intrarea în cort și prelata cortului, fiind astfel nevoit să lași afară rucsacul și parte din alimente/echipament, dacă vrei să dormi cât de cât comod în cort și să nu dormi peste întreg echipamentul
  • Rezistența slabă a fundului cortului la uzură; datorită faptului că partea de jos a cortului este dintr-un material foarte subțire (lucru important pentru a avea o greutate redusă), cortul nu este neapărat foarte rezistent la uzură. Astfel, în locurile cu pietre sau cu spini se poate găuri relativ ușor, fiind recomandată utilizarea unei folii de cort mai dure. Însă acest lucru înseamnă un plus de greutate și practic se adaugă la greutatea rucsacului încă câteva sute de grame.
  • Impermeabilitatea redusă a fundului cortului – în urma unei furtuni de vară în Munții Retezat am observat faptul că fundul cortului Crossroad Point 2 a început să tragă puțin apă. Și cu siguranță nu era de la faptul că era vechi, fiind un cort de doar 1 an de zile. Este adevărat că a plouat torențial și că apa se impregnase serios în solul locurilor de cort din zona de camping de la Lacul Bucura, dar chiar și așa consider că apa s-a infiltrat mult prea repede astfel încât fundul de cort era ușor îmbibat cu apă după doar 2-3 ore de ploaie zdravănă. Spre deosebire de acesta, fundul de cort de la un model Hannah Serak 2+1, model mai vechi, a rezistat foarte bine unei ploi chiar mai puternice în tura din Munții Făgăraș de la Cabana Podragu.

Cort Lacul Podragu Fagaras

În concluzie…

Acestea ar fi punctele forte și punctele slabe pe care le-am identificat la modelul de cort Crossroad Point 2. Dacă la prima impresie punând în balanță rezistența cortului la condiții meteo, confortul oferit de acest cort din perspectiva spațiului, greutatea cortului și prețul de achiziție aș fi dat nota 10, după mai multe ture pe munte și în diferite condiții meteo aș acorda acestui cort nota 7. Cu alte cuvinte, consider că modelul de cort Crossroad Point 2 este ideal pentru o tură pe munte de 2-3 zile și pentru un rucsac cât mai ușor, dar dacă vrei să faci o tură lungă de peste 7-8 zile, atunci poți avea în vedere și alte variante de corturi montane. Pe de altă parte, raportat la prețul foarte redus al acestui cort, pot spune că este un cort bun sau foarte bun având în vedere că minusurile referitoare la fundul cortului se pot rezolva printr-o folie de cort rezistentă atât la elemente care pot deteriora cortul în partea de jos, cât și la apa din precipitații abundente.

 

Dacă m-ai întreba dacă aș recomanda în continuare acest cort…aș spune că da, cu mențiunea de a avea în vedere minusurile mai sus amintite. Pentru că totul depinde de cât îți dorești/îți permiți să investești într-un cort de drumeție, dar și de ce înseamnă pentru tine confortul atunci când dormi la cort pe munte. De asemenea, este foarte important și cât de des mergi cu cortul la munte, dar și în ce zone montane faci astfel de drumeții. Pentru că în anumite situații chiar și în eventualitatea în care te-ar surprinde furtuna și ar intra apa în cort, dacă te afli în apropiere de cabane sau de drum, poți foarte ușor să te adăpostești. Pe de altă parte, dacă ești într-o zonă de creastă și nu ai nici măcar un adăpost în apropiere, atunci cu siguranță că ai alte așteptări în ceea ce înseamnă alegerea unui cort.

 

În cazul în care ai idee despre corturi pe care le consideri ca fiind foarte bune pentru turele pe munte, te invit să îmi lași un comentariu la acest articol. Poate mă ajută să îmi completez echipamentul cu un cort pe care să îl folosesc în turele lungi pe munte și care să fie deopotrivă ușor și spațios, dar în același timp la un preț foarte bun.

Reclame

Un comentariu la “Review detaliat cort Crossroad Point 2

  1. Pingback: Sfaturi pentru avea un rucsac cat mai usor in turele de munte | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: