Variante de trasee turistice marcate spre Vf. Domogled – Muntii Mehedinti

Traseu Baile Herculane Domogled Cheile Jelaraului Baile Herculane

Una dintre cele mai vizitate zone din Banat este zona Băile Herculane – Valea Cernei. Fie că vorbim despre turiști care caută relaxare și peisajele spectaculoase ale acestei zone, fie că vorbim despre drumeți pasionați de potecile marcate ale Carpaților, trebuie spus că în zona Băile Herculane – Valea Cernei există o mulțime de trasee turistice marcate în Munții Cernei și Munții Mehedinți. Unul dintre cele mai atractive obiective este fără doar și poate Vf. Domogled din masivul omonim. Masivul Domogled face parte din subunitatea geografică a Munților Mehedinți și atinge altitudinea maximă în Vf. Șușcu (1192 metri).

Culori de toamna in Valea Cernei si Masivul Domogled

Chiar dacă Vf. Domogled nu este cel mai înalt vârf din Masivul Domogled, având altitudinea de 1105 metri, totuși acest vârf montan este cel mai căutat de turiști și drumeți atunci când aceștia își doresc să descopere potecile din Masivul Domogled. Pentru a ajunge pe Vf. Domogled (1105 metri) există mai multe variante de trasee turistice marcate. Acestea oferă posibilitatea de a beneficia de trasee cu o dificultate mai mare sau mai redusă, dar și de posibilitatea de a alege un timp mai lung sau mai scurt pentru a urca către Vf. Domogled. În ceea ce urmează poți găsi variantele de trasee turistice spre Vf. Domogled.

Calcar si pin negru de Banat Masivul Domogled
Băile Herculane (DN67D) – Crucea Albă – Poteca Pisicii – Vf. Domogled

Acest traseu este poate cel mai des frecventat de către turiștii și drumeții care doresc să urce pe Vf. Domogled. Este un traseu cu dificultate medie, fiind un traseu turistic ce urcă constant de la nivelul drumului național DN67D până pe Vf. Domogledul Mic, iar de aici traseul coboară ușor înainte de a urca ușor pe Vf. Domogledul Mare la altitudinea de 1105 metri.

Ca puncte de reper vorbim despre Crucea Albă, un punct de belvedere minunat asupra stațiunii Băile Herculane și asupra Văii Cernei, Grota lui Șerban, o deschidere în masivul calcaros situată la cca. 1 oră de mers de la Crucea Albă, și în cele din urmă Poteca sau Cărarea Pisicii, o porțiune nu foarte lungă de potecă unde traseul parcurge pietre mari de calcar și unde este nevoie inclusiv de mâini pentru a continua urcarea. Pentru o descriere mai detaliată a acestui traseu te invit aici.

Băile Herculane (DN67D) – Cheile Feregari – Vf. Domogled

O altă opțiune de a ajunge pe Vf. Domogled este prin parcurgerea traseului spre Cheile Feregari. Acest traseu pornește de asemenea de la drumul național DN76D, dar de această dată din cartierul Pecinișca al stațiunii Băile Herculane. Traseul urcă constant înspre Cheile Feregari, un sector scurt, dar interesant de chei formate în masivul calcaros. Odată terminat sectorul de chei se continuă urcarea și se ajunge la o bifurcație de trasee.

Reclame

O parte indică traseul spre Poiana Mușuroane, dar pentru a ajunge mai repede pe Vf. Domogled se urmează marcajul bandă galbenă pe care l-am urmat încă de la intrarea în traseu prin Cheile Feregari. Urcarea se continuă prin niște văi seci și printr-o pădure preponderent de foioase, pentru ca apoi să ajungem în zona de pin. Traseul urcă printre pini și apoi se ajunge pe Vf. Domogledul Mare.

Băile Herculane (DN67D) – Cheile Feregari – Poiana Știubei – Poiana Mușuroane – Vf. Domogled

Urmând traseul spre Vf. Domogled prin Cheile Feregari există și varianta de a continua traseul urmând marcajele punct roșu și cruce albastră prin Poiana Știubei și Poiana Mușuroane. Apoi din Poiana Mușuroane se urcă spre Vf. Domogled urmând marcajul triunghi roșu.

Acest traseu nu este unul cu un grad mare de dificultate, însă este puțin mai lung ca și distanță comparativ cu cel care urcă pe Vf. Domogled direct din Cheile Feregari și urmează marcajul bandă galbenă. Cei care doresc să urce și să coboare tot prin Cheile Feregari pot opta pentru a face un circuit prin Poiana Știubei și Poiana Mușuroane pentru a urca spre vârf, iar apoi să coboare pe bandă galbenă tot prin Cheile Feregari spre Băile Herculane.

Băile Herculane (DN67D) – Crucea Albă – Cheile Jelărăului – Poiana Mușuroane – Vf. Domogled

Pentru cei care doresc un traseu cu peisaje mai diversificate și cu mai mulți kilometri de parcurs, varianta de a urca pe Vf. Domogled prin Cheile Jelărăului poate fi o variantă foarte inspirată. Pentru acest traseu se urcă de la drumul național DN67D spre Crucea Albă, iar de aici se continuă pe marcajul comun triunghi albastru și cruce albastră prin Cheile Jelărăului până la Izvorul Jelărău.

Reclame

De aici marcajul pe care se continuă traseul este cruce albastră (în vreme ce marcajul triunghi albastru urcă spre Vf. Șușcu) până în Poiana Mușuroane, un loc frumos pentru relaxare și pentru popas. Urmează și urcarea spre Vf. Domogled pe marcaj triunghi roșu.

Pentru o descriere mai detaliată a acestui traseu, dar ca și variantă de coborâre de pe Vf. Domogled te invit să parcurgi acest articol care descrie traseul de pe Vf. Domogled prin Cheile Jelărăului.

Bifurcatie spre Vf Domogled din Poiana Musuroane
Să tragem linie!

Acestea sunt variantele de trasee turistice marcate pe care le poți alege atunci când îți dorești să faci o drumeție în Domogled sau atunci când vrei să te bucuri de o drumeție plecând din Băile Herculane. Oricare dintre aceste trasee turistice spre Vf. Domogled pot fi parcurse fie dus-întors urmând același traseu, fie sub forma unui circuit. Ca și distanță de parcurgere traseul spre Vf. Domogled prin Cheile Jelărăului și cel prin Cheile Feregari – Poiana Știubei sunt cu siguranță cele mai lungi de parcurs.

Cheile Feregari

Din perspectiva dificultății traseelor turistice amintite anterior, personal consider că traseul pe la Crucea Albă prin Poteca Pisicii este cel mai solicitant la urcare, dar nu neapărat cel mai lung ca și durată de timp. Oricum ar fi, pentru o tură pe Vf. Domogled poți alege dintre variantele de trasee turistice marcate amintite anterior, acestea fiind accesibile pentru toți cei care doresc să descopere peisajele superbe oferite de Valea Cernei, dar și peisajul carstic și pinul negru de Banat. Dacă ai întrebări referitoare la aceste trasee, poți să îmi lași un comentariu și revin cu un răspuns cât de repede. De asemenea, dacă dorești să mergem împreună într-o tură pe Vf. Domogled, poți să folosești pagina de Contact.

Reclame

2 comentarii la “Variante de trasee turistice marcate spre Vf. Domogled – Muntii Mehedinti

    • Buna ziua! Toate traseele sunt destul de solicitante sau pot fi considerate solicitante, mai ales pentru copii. Totul depinde sa zic asa de obisnuinta sau de interesul unui copil pentru astfel de drumetii. Diferenta de nivel este destul de mare, chiar daca traseul nu este unul foarte dificil sau complex. Personal pot spune ca cel mai simplu ar fi urcarea si coborarea prin Cheile Feregari. Daca doriti sa faceti un traseu de tip circuit, atunci urcarea pe la Crucea Alba si prin Poteca Pisicii si coborare prin Cheile Feregari. Aceste trasee sunt cumva mai scurte ca si distanta si timp de parcurgere, din perspectiva mea, desigur :).
      Daca va mai pot ajuta cu alte informatii sau detalii, nu ezitati sa imi scrieti.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: