Traseu Băile Herculane – Cheile Feregari – Vf. Colariu

Traseele din jurul stațiunii Băile Herculane sunt suficient de numeroase pentru a face câte un traseu în fiecare zi și atunci când petreci mai multe zile în această stațiune din Banat. Recent am aflat de faptul că a fost marcat un nou traseu care pornește din Băile Herculane spre Vf. Colariu. Și pentru că pe acest traseu nu am fost până acum, am zis că este o idee foarte bună pentru o drumeție scurtă de sfârșit de noiembrie.
Citisem că acest traseu pornește din Cheile Feregari, dar pentru că era un traseu mai scurt am decis ca acest traseu să fie parcurs în ultima zi din mini-vacanța de 1 Decembrie. Astfel după ziua de sâmbătă, 27 noiembrie în care am făcut o tură de la Băile Herculane până în Poiana cu Peri, a urmat o zi de duminică în care am urcat pe Vf. Domogled pe traseul prin Cheile Feregari și coborâre prin Poteca Pisicii și pe la Crucea Albă.


Altfel spus pe traseul parcurs în sens invers față de tura din noiembrie 2018. În tura de duminică am observat marcajul care duce spre Vf. Colariu, traseul fiind marcat cu punct albastru. Astfel, marți dimineața în jurul orei 10:00 am pornit înspre Cheile Feregari.
Deși inițial ora de plecare era mai devreme, ceața care era pe creste a amânat plecarea. Însă în jurul orei 9:30 ceața a început să se ridice datorită vântului foarte puternic care bătea în acea zi. Faptul că vântul bătea cu foarte mare putere era un avantaj prin aceea că aveam șanse mari să nu mai fie ceață când vom ajunge sus și vom avea o perspectivă vastă asupra stațiunii.

Traseul prin Cheile Feregari este comun cu cel care urcă spre Vf. Domogled. Însă înainte de a ajunge la bifurcația care marchează traseul spre Vf. Domogled traseul marcat cu punct albastru înspre Vf. Colariu cotește spre dreapta în direcția de urcare din Cheile Feregari. De la intrarea în Cheile Feregari și până la bifurcație traseul se parcurge în aproximativ 30-40 de minute, în funcție de ritmul de mers. Însă trebuie spus că pe indicatorul turistic timpul estimat este mai mare.


Traseul prin Cheile Feregari este comun cu cel care urcă spre Vf. Domogled. Însă înainte de a ajunge la bifurcația care marchează traseul spre Vf. Domogled traseul marcat cu punct albastru înspre Vf. Colariu cotește spre dreapta în direcția de urcare din Cheile Feregari. De la intrarea în Cheile Feregari și până la bifurcație traseul se parcurge în aproximativ 30-40 de minute, în funcție de ritmul de mers. Însă trebuie spus că pe indicatorul turistic timpul estimat este mai mare.

De la bifurcație traseul începe să urce pe o vale pe o potecă relativ greu vizibilă, semn că este un traseu mai puțin umblat și recent marcat. Dar marcajul este foarte clar și bine făcut. Prin urmare nu ai cum să te abați de la potecă. După circa 15 de minute de la bifurcație se ajunge la o altă bifurcație care cotește traseul spre dreapta și începe un urcuș mai abrupt.
La un moment dat traseul întâlnește o potecă mai largă și mai clară, dar ulterior traseul se continuă printr-o pădure de arbuști și arbori tineri în care poteca este destul de puțin evidentă și este cumva în contrapantă față de expunerea versantului. Cu toate acestea traseul este bine marcat, iar datorită faptului că pădurea era fără frunze făcea foarte ușor de urmărit marcajul.



Mai mult, în noaptea precedentă a nins în partea de sus și astfel puteam avansa pe poteca unde erau deja urmele altor persoane care au urcat sau au coborât înainte pe traseul respectiv. Deși de la bifurcație am făcut doar aproximativ 30-35 de minute până la o altă bifurcație, indicatorul turistic semnala faptul că timpul estimat era de 1h 20 min. Acest lucru însemna că am mers foarte bine. Această nouă bifurcație indica traseul spre vârf, de aici mai fiind circa 10 minute până în vârf (se fac aproximativ 5 minute), dar și marcajul care semnala traseul spre Pecinișca. Cu alte cuvinte se poate face traseul sub formă de circuit înspre Pecinișca.


După 5 minute de la bifurcație eram pe Vf. Colariu. Deși nu este un vârf foarte înalt ca și altitudine, vârful având doar 684 de metri, este un punct de belvedere foarte frumos pentru a admira stațiunea Băile Herculane, dar și Masivul Domogled dintr-o altă perspectivă. Dacă în ziua de duminică pe Vf. Domogled era soare și destul de senin, în această zi în care am urcat pe Vf. Colariu norii erau foarte joși, era zăpadă și cu siguranță vântul sufla cu foarte mare putere. Așa cum de altfel sufla și pe Vf. Colariu.


Aici este ridicată și o cruce mare de tablă, iar vârful este marcat cu o tablă recent amplasată, Însă tabla de vârf era căzută, cel mai probabil din cauza vântului puternic care bate de multe ori în acești munți din Banat. După aproximativ 20 de minute în care am surprins în fotografii stațiunea văzută de aici de sus, Vârful Domogled, Cheile Feregari prin care am urcat și pe care acum le vedeam de sus, dar și peisajul spectaculos înspre Valea Cernei, am pornit înapoi înspre prima bifurcație.




Deși aveam suficient timp pentru a coborî înspre Pecinișca, am decis ca traseul de întoarcere să fie tot pe unde am urcat, fiind mai aproape de locul unde era cazarea și pentru a mai avea timp să vizităm Băile Apollo, băi care recent au fost deschise (dar care arată destul de trist pentru un obiectiv turistic).
Dacă la urcare am făcut aproximativ 1h 30 min din Cheile Feregari până pe Vf. Colariu, la coborâre traseul a durat aproximativ 45 de minute. Cu alte cuvinte este un traseu care poate fi parcurs foarte repede de persoanele care au o pregătire fizică bună, dar în același timp un traseu care poate fi atractiv pentru persoanele care își doresc un traseu de drumeție mai lejer și care poate fi parcurs fără grabă.


Desigur, dacă ar fi fost mai multe grade atunci când eram pe vârf, foarte probabil că timpul petrecut acolo ar fi fost mai lung. Însă vântul foarte puternic făcea ca temperatura resimțită să fie în jur de 0 grade Celsius. Traseul din Băile Herculane până pe Vf. Colariu nu pune dificultăți majore.
Urcarea este puțin abruptă în prima parte a Cheilor Feregari și după a doua bifurcație (conform descrierii de mai sus). Însă nu există porțiuni foarte dificile, iar marcajul este suficient de des pentru a nu te rătăci dacă parcurgi cu atenție traseul, chiar și în condițiile în care vegetația este prezentă.
Pingback: Descopera cheile formate in relief carstic din Banatul Montan | Laurentiu Artugyan