Lectiile anului 2021

Lectiile anului 2021

Sfârșitul fiecărui an reprezintă de multe ori o perioadă în care ne trasăm obiective pentru anul care urmează. Însă consider că înainte de a privi înspre obiectivele și țintele anului care urmează, este important să alocăm puțin timp pentru a privi retrospectiv și a observa parcursul ultimelor 12 luni de zile, descoperind astfel lecțiile anului care tocmai ce a trecut.

Deși este bine să ne observăm constant parcursul și să remarcăm unde avem de îmbunătățit diferite aspecte ale vieții de zi cu zi, la sfârșitul fiecărui an putem să privim în urmă și să facem un rezumat al lecțiilor pe care le-am avut de învățat în anul respectiv. Pentru că până la urmă cred că exact asta este Viața – o sală de clasă unde zi de zi avem de asimilat lecții, lecții care să ne ajute să creștem în călătoria spre cea mai bună versiune a fiecăruia dintre noi.

Deși în cele 12 luni ale anului 2021 am avut parte de numeroase lecții, în ceea ce urmează sunt amintite cele mai importante lecții ale anului 2021, lecții care îmi doresc să fie utile și acelora care ajung să citească aceste rânduri.

1. Abandonarea (totală) a ideii de control

Poate că cea mai importantă lecție a anului 2021 este cea care vizează abandonarea ideii de control cu privire la schimbările care au loc și la cursul Vieții. Am fost învățat în anii copilăriei și ai adolescenței că este important să acorzi o mare atenție în organizarea lucrurilor pentru a deține controlul asupra evenimentelor din viață astfel încât să pot gestiona eficient diferitele aspecte ale vieții. Doar că undeva la 25-26 de ani am ajuns să fiu epuizat de acest control…

Este de-a dreptul epuizant să încerci să controlezi cele mai multe dintre aspectele vieții tale conform cu dorințele, așteptările și exigențele personale. Și este absolut inutil pentru că Viața se întâmplă pur și simplu. În ultimii 7-8 ani am învățat să renunț la ideea de control absolut asupra evenimentelor exterioare, devenind tot mai conștient de faptul că tot ceea ce pot să controlez este atitudinea pe care o manifest cu privire la evenimentele care „curg” în Viață.

Doar că în acest an am avut de învățat din nou cât este de important să abandonăm total ideea de control a evenimentelor exterioare și să ne abandonăm vieții cu credința că vom „curge” exact în direcția în care trebuie și că toate lucrurile sunt perfect aranjate pentru a crește. Se spune că primești același test până când îți înveți lecția. Faptul că în acest an am ajuns de suficient de multe ori în postura de a-mi dori să controlez Viața și diferite situații asupra cărora nu aveam nici cel mai mic control (nici dreptul de a-mi dori să controlez situațiile respective) mi-a adus din nou în atenție nevoia de a renunța la ideea de control.

Reclame

Îmi place să spun că singurul lucru pe care îl putem controla sunt butoanele diferitelor dispozitive pe care le folosim, iar de multe ori nici acestea nu ne ascultă. Însă nu avem nici o putere în a controla lucrurile și evenimentele exterioare, doar modul în care la nivel interior percepem ceea ce se întâmplă în exterior.

Anul 2021 mi-a readus în atenție lecția cu privire la ideea despre controlul evenimentelor exterioare și mi-a reamintit că atunci când încercăm să manifestăm această formă de control nu facem altceva decât să devenim controlați de evenimentele pe care spunem că facem eforturi pentru a le controla…din dorința de a deveni stăpâni pe situații și pe evenimente ne transformăm în prizonierii acelor situații și evenimente.

2. Importanța contactului uman/relațiilor sociale

O a doua lecție foarte importantă a anului 2021 este cea cu privire la importanța de a ieși în lume, de a cunoaște oameni noi, de a întâlni oameni care să îți fie profesori, care să îți arate unde mai de îmbunătățit diferite aspecte, dar și oameni care să îți arate care îți sunt progresele pe care le-ai făcut în ultimii ani ai călătoriei tale.

Dacă până în anul 2020 cunoșteam constant foarte multe persoane prin diferite activități, anul 2021 a fost un an în care am acordat mai puțină atenție acestui aspect și am acceptat cumva faptul că situația interacțiunilor sociale este una mai puțin favorabilă. Însă acest lucru mi-a arătat faptul că după mai multe luni de zile în care am petrecut cea mai mare parte în medii cunoscute și familiare, creșterea din acest punct de vedere al schimbului de energie cu oamenii din jur a fost mult mai puțin semnificativă comparativ cu alți ani.

Tocmai de aceea am avut șansa de a realiza cât este de important să mă afișez, să ies în lume și să interacționez cu oamenii care sunt dispuși să facă acest lucru, indiferent de restricțiile referitoare la interacțiunile sociale. Atunci când stagnăm în aceleași locuri și situații familiare energia noastră stagnează și în loc să curgem, ajungem să devenim apatici și fără strălucire interioară. Am mai experimentat astfel de situații în trecut și în ultimul an am regăsit această lecție, lecție care îmi este utilă pentru a știi ce am de îmbunătățit în lunile următoare astfel încât această lecție să nu mai îmi fie „predată” în viitor.

3. Renunțarea la amânare

Amânarea diferitelor acțiuni și a luării unor decizii este des întâlnită în viața noastră. Ani la rândul am avut de învățat lecția amânării cu privire la cele mai mici decizii, iar odată ce lecția respectivă am asimilat-o, am văzut numeroase îmbunătățiri în viața de zi cu zi. Însă în anul 2021 am avut de învățat cât este de important să renunț la amânarea de a trăi viața pe care mi-o doresc până în momentul în care o listă de condiții sunt îndeplinite.

De prea multe ori spunem că în momentul în care contextul arată într-un anume mod, atunci vom trăi așa cum ne dorim și vom fi împliniți. Ei bine, exact așa am făcut în mare parte a anului 2021, spunând că atunci când anumite situații vor arăta cum îmi doresc și cum mă aștept, atunci voi porni într-o anumită direcție. Însă acest lucru a creat doar așteptare și evident și dezamăgirea faptului că lucrurile nu s-au întâmplat cum mi-aș fi dorit și nici atât de repede precum mi-am dorit. Altfel spus am amânat să trăiesc viața pe care mi-o doream azi pentru o zi viitoare când contextul ar fi fost unul perfect. Acest lucru nu înseamnă decât timp irosit din viață și tocmai de aceea mă bucur că am avut parte de această lecție, conștientizând cât este de important să renunț în a amâna să trăiesc viața pe care o visez chiar azi și chiar acum.

4. Puterea acțiunii

Dacă este ceva ce am învățat foarte bine în anul 2021, atunci cu siguranță că aceasta este lecția referitoare la puterea acțiunii. Atunci când acționăm lucrurile se pun în mișcare și totul în jurul nostru începe să se miște în direcția în care am acționat. Împreună cu lecția renunțării la amânarea de a trăi viața la care visez, lecția privind puterea acțiunii mi-a arătat că fiecare acțiune este încărcată cu o energie foarte mare care poate pune în mișcare întregul Univers astfel încât acesta să conspire în a ne duce acolo unde intenționăm să ajungem.

5. Lamentările, scuzele ne degradează puterea cu care suntem înzestrați

Dacă este ceva ce am învățat în anul 2021 este cât de mult ne pierdem din puterea cu care suntem înzestrați atunci când folosim lamentările și scuzele pentru a ne justifica inacțiunea, amânarea și lipsa deciziilor. A fost un an în care am evitat să iau anumite decizii și în care am acceptat anumite situații fără a acționa. Ulterior găseam scuze sau mă lamentam că nu eram unde mi-am propus să fiu și că altcineva din exterior îmi pune piedici în drumul pe care doream să îl urmez și în ritmul de mers pe care mi-l doream. Uitându-mă înapoi am înțeles că am cedat puterea altor persoane și unor situații generate din exterior folosindu-mă de scuze și de lamentări pentru a nu acționa sau pentru a nu lua deciziile pentru care să îmi asum responsabilitatea.

6. Concentrarea (doar) pe probleme generează bariere (inexistente)

Știi cum este să îți pui piedici de unul singur? Ei bine așa se întâmplă atunci când ne focusăm pe probleme. Ajungem să generăm obstacole și bariere inexistente. Atunci când zile la rând mă concentram pe anumite situații pe care nu aveam cum să le influențez și pe care le consideram ca fiind probleme, am ajuns în a transforma aceste așa-zise probleme în obstacole care să îmi consume energia inutil. De aici și până la a bate pasul pe loc pentru multe săptămâni nu a fost decât un singur pas. Astfel am avut șansa de a învăța că atunci când mintea „naște” o problemă îmi pun singur piedici și obstacole în calea pe care îmi doresc să merg.

7. Valoarea lui „DA” în viața noastră

Schimbarea ne pune adeseori în situația de a fi reticenți la opotunitățile care se ivesc înainatea noastră. Faptul că ne temem de schimbare, atunci când înainte ni se ivesc contexte noi și oportunități noi, de foarte multe ori alegem să spune „NU” considerând că este mai bine să rămânem acolo unde știm cum este. Anul 2021 mi-a arătat din nou cât este de important să spunem mai mult „DA” diferitelor situații care se ivesc în viața de zi cu zi. Deși în trecut eram o persoană care se agăța foarte mult de o situație pe care nu mi-o doream deloc schimbată, în anul 2021 am ales să spun de mai multe ori „DA” comparativ cu „NU” pentru noi oportunități în toate aspectele vieții. Și astfel am învățat că în 99% din cazuri toate lucrurile care vin înspre noi sunt pentru a crește, pentru că le putem duce și le putem gestiona, dar și pentru faptul că sunt menite a ne lua din locul sau de la nivelul în care ne aflăm pentru a continua călătoria către alte etape superioare. Doar spunând „DA” am avut oportunitatea să învăț toate aceste lecții.


Acestea au fost cele mai importante lecții ale anului 2021 în plan personal. A găsi mereu lecțiile în viață nu este un lucru tocmai simplu, necesitând multă atenție, conștientizare și responsabilitate. Însă este o călătorie plină de adrenalină și de însemnătate, iar cu fiecare lecție pe care o asimilezi, poți să ajungi în profunzimea interioară și poți descoperi libertatea adevărată, acea libertate care nu ține nici de părerea celor din jur, nici de bunurile materiale și nici de condițiile exterioare…acea libertate pe care fiecare dintre noi și-o dorește.

Pe baza acestor lecții învățate în anul 2021, lecții care nu au fost întotdeauna simplu de înțeles și de asimilat, intenționez să îmi creionez parcursul pentru anul următor și să explorez noi teritorii atât în plan exterior, cât mai ales în planul interior al vieții mele. Sper ca aceste lecții pe care eu le-am descoperit pe parcursul ultimelor 12 luni să te ajute să identifici și în viața ta anumite aspecte pe care le poți aduce la niveluri superioare și cum să faci din lecțiile vieții niște trepte în dezvoltarea personală.

Dacă și tu ai avut anumite lecții pe care le-ai învățat în cele 12 luni ale anului 2021, te invit să îmi lași un comentariu la acest articol. Cu siguranță că fiecare dintre noi avem de învățat de la toți cei cu care intrăm în contact, fie că este o întâlnire fizică, fie că este o întâlnire în online, fie că este o „întâlnirea” doar printr-un mesaj sau o postare. În încheiere, îți doresc ca și călătoria pentru anul care stă să înceapă să îți fie plină de însemnătate!

Reclame

2 comentarii la “Lectiile anului 2021

  1. Pingback: Declarația de intenție pentru anul 2023 | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Intentii pentru anul 2022 | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: