Organizarea vacantei: pe cont propriu sau printr-o agentie de turism?


Intr-o societate tot mai aglomerată perioada vacanțelor și a concediilor este mult așteptată de fiecare. În același timp, fiecare dintre noi își dorește să se bucure cât mai mult de vacanță atunci când și-a stabilit destinația pentru viitorul concendiu. Astăzi există foarte multe opțiuni în ceea ce privește organizarea unui concediu sau a unei vacanțe, indiferent dacă vorbim despre călătorii în afara țării sau dacă ne referim la călătorii în țară. În acest sens putem să organizăm pe cont propriu o vacanță sau putem să apelăm la serviciile unei agenții de turism.

Motive pentru organizarea vacanței pe cont propriu

Deși foarte multă lume optează pentru serviciile unei agenții de turism atunci când vine vorba despre organizarea concediului sau a vacanței, există suficient de multe motive pentru care merită să ai în vedere posibilitatea de a te ocupa personal de tot ceea ce presupune planificarea și organizarea viitoarelor vacanțe.

Un prim motiv este dat de faptul că tu știi cel mai bine exact ceea ce îți dorești de la zilele pe care urmează să le petreci departe de casă. Ești în măsură să știi exact cum vrei să arate fiecare zi, locul de cazare și activitățile pe care le desfășori. Și toate acestea în limita bugetului pe care îți dorești. Desigur, și un agent de turism poate să îți pregătească o vacanță pornind de la dorințele tale, însă de multe ori vei primi sugestii care să îți schimbe puțin aspectul cu privire la cum ți-ai dori să arate vacanța.

Tablou Golful Kotor
Prcanj – Muntenegru

Un al doilea motiv pentru care consider că merită să organizezi vacanța pe cont propriu este dat de faptul că în acest mod vei învăța mai multe despre viitoarea destinație. Dacă totul este organizat de un agent de turism, se poate ca tot ceea ce cunoști cu privire la destinația unde îți vei petrece vacanța să fie ceea ce afli de la agentul de turism și eventual de la ghidul local. Însă orice destinație are mult mai multe de oferit, iar atunci când aloci timp pentru o informare temeinică și asupra altor aspecte pe care foarte posibil nu le vei găsi în informațiile oferite de agențiile de turism vei avea șansa de a afla mult mai multe și poate chiar de a ajunge în locuri mai puțin promovate din perspectivă turistică.

Reclame

Flexibilitatea poate fi un alt argument pentru organizarea vacanței pe cont propriu. Poți alege să te cazezi în diferite spații de cazare, de la hoteluri și pensiuni, până la case ale localnicilor sau în spații de închiriat disponibile pe platforme precum Airbnb. Tot în privința flexibilității putem aminti și posibilitatea de a alege pe ultimul moment unde pleci în vacanță, fără a fi nevoie de rezervarea cu multe luni în avans a destinației pentru petrecerea zilelor de concediu sau a zilelor libere. De asemenea, flexibilitatea de a sta mai puține zile decât era inițial stabilit se regăsește printre atuurile organizării pe cont propriu a vacanțelor. Flexibilitatea se referă și la posibilitatea de a folosi aplicații precum TripAdvisor sau alte astfel de aplicații pentru a găsi obiective de vizitat, activități de agrement sau servicii de ghid de turism în destinația aleasă.

Libertatea de a alege ce, când și unde atunci când vine vorba despre propria vacanță se poate adăuga la motivele pentru care merită să avem în vedere organizarea vacanțelor pe cont propriu. Fără a depinde de vreun program al agenției sau al grupului cu care există posibilitatea să călătorești uneori, astfel de vacanțe îți permit mai multă libertate de alegere în privința aspectelor referitoare la vacanță sau la concediu. Astăzi sunt numeroase platforme pentru servicii turistice.

Nu în ultimul rând consider că organizarea cel puțin a unora dintre vacanțe pe cont propriu poate să îți ofere mai multe experiențe din care să înveți. Pornind de la faptul că există posibilitatea ca uneori să nu faci cele mai bune alegeri în privința locurilor de cazare sau a obiectivelor pe care să le vizitezi la fața locului, vei învăța că astfel de lucruri se pot întâmpla și în viața de zi cu zi. Și chiar se întâmplă, însă nu ar trebui să le dăm voie să ne afecteze starea pe care o avem.

Tot aici putem aminti și faptul că vom putea învăța să nu mai plasăm responsabilitatea în exterior. Dacă atunci când apelăm la o agenție de turism orice nu funcționează conform planului sau nu se desfășoară conform așteptărilor noastre avem pe cine să plasăm responsabilitatea, în momentul în care organizăm lucrurile pe cont propriu responsabilitatea alegerilor ne revine.

Când să apelăm la o agenție de turism?

Fără doar și poate că și organizarea unei vacanțe prin intermediul serviciilor oferite de agențiile de turism are atuurile sale și este o opțiune eficientă în anumite situații. Dacă suntem sub presiunea timpului în a găsi o destinație pe ultima sută de metri sau dacă avem o perioadă foarte aglomerată și nu avem timpul pentru a ne decide, atunci cu siguranță că putem să solicităm ceva oferte agențiilor de turism specializate în astfel de servicii.

O altă situație în care putem apela la agențiile de turism este atunci când ne dorim să beneficiem de prețuri mai mici pentru anumite unități de cazare. Cu toate că prețurile agențiilor de turism includ și un comision pentru serviciile de cazare sau de transport, datorită faptului că de multe ori agențiile rezervă foarte multe spații de cazare pentru anumite hoteluri sau destinații, putem avea șansa de a găsi astfel de spații de cazare la prețuri chiar mai mici comparativ cu prețurile pe care le-am găsi direct la unitatea de cazare respectivă.

Agenția de turism poate fi alegerea perfectă pentru aceia dintre noi care doresc să se lase surprinși de o vacanță pentru care nu trebuie să facă altceva decât să își dea acordul și să o achite. Există cu siguranță persoane care consideră un stres în plus organizarea călătoriilor și a concediilor sau stabilirea unor detalii pentru aceste momente. Ei bine, dacă te numeri printre aceștia, atunci cu siguranță că merită să apelezi la serviciile unei agenții de turism.

Perspectiva orasul Kotor
Golful Kotor – Muntenegru

De asemenea poți avea în vedere serviciile unei agenții de turism atunci când nu îți dorești să ai vreo surpriză neplăcută în destinația aleasă pentru vacanță și preferi să ai oameni de legătură acolo sau chiar însoțitor de grup. Dacă ești în căutarea unui grad cât mai mare de siguranță chiar și atunci când pleci la drum, atunci fără doar și poate că serviciile de organizare a unei vacanțe puse la dispoziție de o agenție de turism sunt alegerea potrivită.

Nu în ultimul rând o agenție de turism poate fi alegerea oportună în cazul unor destinații îndepărate sau care solicită foarte multă birocrație pentru a permite accesul turiștilor, iar completarea respectivelor documente necesită mult timp și multă energie. Prin urmare se poate dovedi mai avantajos și mai eficient să soliciți ajutor specialiștilor care lucrează într-o agenție de turism.

În încheiere…

Indiferent dacă te simți mai confortabil cu ideea de siguranță oferită de agențiile de turism sau dacă preferi mai multă aventură și mai multă implicare în organizarea viitoarelor vacanțe și călătorii, important este ca de fiecare dată când pornești înspre o destinație de vacanță să pornești la drum cu o energie pozitivă și fără a-ți crea așteptări care să îți permită să experimentezi dezamăgiri odată ajuns(ă) la destinație.

Reclame

Astfel poți transforma călătoria într-o experiență minunată de viață. Cu siguranță că organizarea călătoriilor și a vacanțelor pe cont propriu poate fi o alegere foarte inspirată, dar la fel de bine serviciile oferite de o agenție de turism se pot dovedi foarte utile în multe contexte legate de călătorii și de vizitarea diferitelor destinații de vacanță.

Oricum ai alege, caută să te bucuri cât mai des de călătorii, de experiențe în destinații necunoscute sau în acele destinații unde te-ai simțit excelent în vizitele anterioare. Amintirile adunate în astfel de călătorii și vacanțe sunt cele mai de preț, dincolo de toate bunurile materiale pe care le putem cumpăra cu bani, iar acest lucru datorită modului în care ne-au făcut să ne simțim.

2 comentarii la “Organizarea vacantei: pe cont propriu sau printr-o agentie de turism?

  1. Pingback: Sheraton Plaza – o variantă bună pentru cazare pe cont propriu în Hurghada | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Călătorii și vacanțe în extrasezon. Principalele avantaje | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: