Cui se adreseaza un content writer: algoritmilor Google sau cititorilor?

Indiferent dacă ești în postura de creator de conținut text pentru propria pagină web sau pentru propriul blog ori dacă oferi servicii de content writer pentru diferite platforme online și agenții de marketing digital, fără doar și poate că te-ai confruntat sau te confrunți cu ideea de a găsi un echilibru între a răspunde cerințelor tehnice ale motoarele de căutare din online și a transmite ideile și mesajele exact așa cum simți, exact așa cum “îți vin cuvintele”.
Cum te raportezi la cerințele tehnice ale Google?
Crearea de conținut text trebuie să fie într-un echilibru al raportului dintre cerințele tehnice ale Google privind optimizarea textelor pentru motoarele de căutare și modalitatea personală (autentică) de a transmite mesajele într-un text. Provocarea este să îți păstrezi stilul de a pune cuvintele în fraze astfel încât să aibă o lizibilitate plăcută, dar în același timp să transmiți mai mult decât simple idei sau informații. Este perfect adevărat că atunci când vorbim despre texte mai tehnice, este important să te concentrezi pe redactarea textelor astfel încât informațiile tehnice să fie ușor de înțeles de către cititori.

Pe de altă parte, atunci când prin intermediul textelor dorești să transmiți emoții, trăiri, senzații, păreri sau atunci când îți propui să aduci cititorii într-o anume stare, respectarea cerințelor tehnice s-ar putea să devină un obstacol. Chiar dacă astăzi algoritmii folosiți de Google pentru a parcurge textele din mediul online sunt mult mai avansați față de acum ceva timp, în continuare vorbim despre cerințe tehnice și inteligență artificială. Prin urmare, vorbim despre texte pentru ceva care este lipsit de emoții, trăiri, experiențe etc.
Cuvinte cheie, SEO, lizibilitate pentru Google
Fără doar și poate că este important să avem în vedere cuvinte cheie atunci când ne dorim să redactăm un articol de blog sau un advertorial. Este important să avem în vedere care sunt principalele criterii pentru a reuși în postura de content writer, să avem un vocabular bogat, să acordăm atenție gramaticii și să scriem fluent. Cu siguranță că este important să știm care sunt aspectele de care Google ține cont pentru a aduce un website pe primele pagini în Google.
Toate aceste cerințe tehnice sunt utile atunci când îți dorești ca un website să fie cât mai sus în afișările Google. Pentru că acest lucru înseamnă implicit o mai mare vizibilitate. O mai mare vizibilitate înseamnă mai mulți cititori. Cu alte cuvinte, reușești astfel să îți atingi obiectivul de a ajunge la un număr cât mai mare de persoane care citesc materialele scrise.
Însă atunci când cerințele tehnice devin un obstacol în a te exprima exact așa cum simți și cum consideri, exact în stilul tău personal, atunci consider că aceste cerințe tehnice ar trebui puse în plan secund. Dacă atunci când am început să creez conținut nu știam nimic despre SEO (Search Engine Optimization), adică optimizarea textelor pentru motoarele de căutare din online, odată ce am început tot mai multe proiecte în content writing și copywriting am început să parcurg tot mai multe cursuri și materiale privind optimizarea textelor pentru Google.
Rezultatele au început să fie din ce în ce mai vizibile atât în privința website-ului propriu, cât și în cazul proiectelor de content writing. Cu toate acestea, în privința stilului de a scrie și de a mă exprima prin intermediul cuvintelor, nu întotdeauna m-am încadrat în ceea ce înseamnă cerințele tehnice sau recomandările privind algoritmii Google.
Astfel, deși de foarte multe ori am auzit despre crearea de fraze scurte și simple sau despre folosirea unor cuvinte cât mai simple și cât mai scurte, în multe texte redactate am ales să mă exprim exact așa cum am simțit, exact în cuvintele pe care am vrut să le transmit, chiar dacă acest lucru era în afara recomandărilor tehnice ale motoarelor de căutare. Exact cum această frază pe care tocmai ce ai citit-o este considerată prea lungă pentru Google, consider că are sens și poate fi înțeleasă foarte bine atunci când este citită.

Argumentul pentru a folosi cuvinte scurte și simple, dar și fraze cât mai scurte este acela de a nu plictisi cititorii sau de a captiva inclusiv atenția cititorilor care nu au antrenamentul de a citi foarte mult. Pot să înțeleg acest argument și mă pot adapta unor astfel de cerințe, atunci când într-un proiect mi se solicită acest lucru. Însă consider că cea mai mare valoare pe care un content writer o aduce oricărui text este aceea de a se exprima exact așa cum simte să o facă. Este dificil să vorbim despre creativitate atâta vreme cât sunt puse diferite limitări.
Adresează-te cititorilor, nu doar cerințelor Google
Creativitatea în redactarea textelor vine tocmai din abilitatea de a folosi o paletă cât mai diversificată de cuvinte și de a le exprima într-un mod unic. Dacă ar fi ca toate textele să respecte cerința de a fi scurte și exprimate în cuvinte simple, atunci s-ar pierde din creativitate. Desigur, aceasta este părerea mea și poate fi oricând contrazisă de content writeri sau bloggeri care sunt creativi în fraze scurte și folosind cuvinte simple.
Sunt de părere că în prim plan pentru un content writer și copywriter ar trebui să fie originalitatea modului de exprimare și stilul de a pune cuvintele astfel încât să transmită ideile și mesajele dorite. Acest lucru nu înseamnă să nu se țină cont de cuvinte cheie și de SEO. Sau să nu se țină cont de folosirea unor fonturi care sunt ușor de citit și de folosirea subtitlurilor sau a paragrafelor care să facă mai ușoară citirea unui material de tip text.

Ideea pe care merg este de a pune în prim plan originalitatea, creativitatea și unicitatea unui text exprimat în cuvinte de către creatorul de conținut. Iar cerințele tehnice pentru motoarele de căutare să fie doar acele „unelte” pe care creatorii de conținut online să le folosească pentru a face ca informațiile, mesajele, ideile transmise să fie cât mai vizibile, fără însă a face din a ajunge pe prima pagină în Google principalul obiectiv al unor articole sau pagini web.
În acest context consider că fiecare dintre cei care creează conținut pentru un website, un blog sau pentru diferite publicații online trebuie să pornească de la premisa de a se adresa cititorilor. Iar cerințele Google să fie în plan secund și să vină ca suport pentru a face un text sau un articol mai vizibil, fără însă a se transforma în limitări pentru content writer.
Articole prea lungi sau graba de a găsi informația dorită?
Un alt aspect de luat în calcul este lungimea articolelor sau a textelor din online. Dacă Google apreciază foarte mult textele lungi, cu un număr mare de cuvinte, cei mai mulți dintre cei care citesc articolele și caută informații în online își doresc să parcurgă 2 paragrafe pentru a găsi ceea ce caută sau soluția pentru anumite probleme. Pe de altă parte, deși trăim în epoca vitezei, trebuie spus că un text sau un articol poate fi mai convingător și cu mai mult sens atunci când aduce cititorului mai mult decât un răspuns la anumite întrebări sau probleme. Dacă citești doar 2 pagini dintr-o carte, se prea poate să ratezi mesajul important al acelei cărți.
Este foarte adevărat că unii cititori parcurg un text „pe diagonală” și caută informațiile care sunt esențiale. Fără doar și poate că multă lume nu ajunge până la finalul unui text mai lung de 3-4 paragrafe. Cu alte cuvinte, dacă deja ai ajuns la acest paragraf, înseamnă că te numeri printre cei care citesc un material atunci când sunt interesați de respectivul text/articol, fără să citească doar primele 2-3 paragrafe.
Cumva este firească această grabă de a citi un articol, căutând esențialul, având în vedere enorm de multa informație disponibilă astăzi. În același timp consider că pentru a înțelege exact unde vrea să ajungă un blogger sau un autor prin intermediul unui text, nu este suficient să citim primele 3-4 paragrafe sau primele pagini ale unei cărți.
Este loc de o concluzie?
Fără doar și poate că atunci când se discută despre echilibrul dintre respectarea cerințelor privind aspectele tehnice de SEO și modul de redactare a conținutului de tip text există diferite păreri și perspective. Sunt creatori de conținut care pun în prim plan SEO, dar tot la fel de bine sunt creatori de conținut care consideră că SEO și cerințele tehnice ale Google primesc prea multă importanță.
Prin urmare este dificil să vorbim despre o concluzie în această discuție, dar din perspectivă personală consider că aspectele tehnice nu trebuie să fie puse înaintea mesajului care este transmis prin intermediul cuvintelor. Chiar dacă pe termen scurt respectarea cerințelor tehnice ale Google poate aduce rezultate mai bune (vizibilitate, vânzări etc.), pentru un content writer și copywriter sau pentru un autor, consider că pe termen lung originalitatea, creativitatea și stilul de a pune cuvintele în fraze vor transmite mult mai puternic emoțiile, convingerile, trăirile, sentimentele și experiențele pe care acesta dorește să le aducă înaintea cititorilor.
Acest lucru poate duce la răspândirea mesajelor și a ideilor fără a avea nevoie de publicitate în acest sens, mesajele articolelor și a postărilor online devenind prin forța cuvintelor propriul vector de a se distribui în rândul cât mai multor cititori. Dacă ești blogger, content writer sau copywriter, îți doresc să găsești cele mai inspirate moduri de a-ți exprima ideile și gândurile prin intermediul cuvintelor.
Ai conținutul nou livrat direct în emailuri.