Prapastia dintre a ramane pe loc si cresterea personala


Când rămâi pe loc în ceea ce înseamnă evoluția în planul vieții tale, riscurile sunt foarte multe și foarte mari. În primul rând persoanele din jur care continuă să se dezvolte, care cresc constant zi de zi, vor atinge niveluri superioare de dezvoltare, iar tu vei rămâne…tot acolo. Mai apoi, când acele persoane îți vor spune că pleacă, te vei simți abandonat(ă), deși acest lucru de a porni pe drumuri diferite este ceva cât se poate de firesc și natural.

Acest lucru se datorează faptului că „prăpastia” dintre tine și persoanele care pleacă se tot mărește cu fiecare zi, cu fiecare pas înainte în dezvoltarea acelor persoane și cu fiecare pas pe care tu îl bați pe loc. Iar odată cu adâncirea prăpastiei este absolut firesc să se schimbe opțiunile, visele și dorințele actorilor implicați în această ”poveste”. Dacă stai pe loc prea mult timp riști să prinzi rădăcini și să nu mai poți pleca mai departe. De cealaltă parte, cei de lângă tine care nu au stat pe loc au dobândit curajul și voința de a urca tot mai sus, în vreme ce pentru tine frica este tot mai mare.

Fotografie de Guilherme Rossi pe Pexels.com

De ce? Pentru că în vreme ce tu ai stat pe loc ani de zile, celălalt a crescut cu pași mărunți în fiecare zi și a reușit să-și depășească fricile, temerile, puțin câte puțin. Pe de altă parte, pentru tine, cel care ai stat pe loc atâta amar de vreme și ai lăsat frica de la început tot acolo, în același stadiu, distanța față de „altitudinea” la care a ajuns celălalt s-a tot mărit. Dar acum, dacă vrei să ajungi acolo sus va trebui fie să faci pași mai mari și mult mai rapizi, fie chiar un salt peste „prăpastia” dintre frica ta și curajul celuilalt. Dar aici frica devine absolut paralizantă și ai nevoie de un curaj de-a dreptul nebunesc pentru a renunța la frica aceasta care a devenit imensă și care te blochează acolo unde ești în acest moment. Și unde poate ai fost de ani de zile.

Pasivitatea naște îndoială și frică. Acțiunea naște încredere și curaj. Dacă vrei să cucerești frica, nu sta acasă gândidu-te la ea. Ieși afară și fă-ți de treabă.

Dale Carnegie

Într-adevăr, să faci saltul te-ar ajuta enorm, dar șansele să faci acest lucru de unul singur sunt foarte mici. Pentru că atâta timp ai refuzat să crești împreună cu acele persoane care îți erau alături, acum când frica este enormă pare cu atât mai puțin probabil să accepți un alt drum, cel al curajului.

Nu spun că este imposibil să faci saltul. Doar că va trebui să îți asumi riscul de a renunța complet la siguranță, la confort și la control. Iar când spun complet, este absolut complet. Este o renunțare totală la viața ta așa cum o știai până atunci. Pentru că odată făcut saltul, înapoi nu te mai poți întoarce. Dincolo de prăpastie, atunci când vei păși și vei descoperi cum este să trăiești cu mult curaj, vei simți altfel viața. Și chiar dacă frica te va cuprinde din nou, presupunând că vei vrea să te întorci înapoi la siguranța iluzorie care te ținea pe loc, acest lucru nu va mai fi posibil. Când vei privi înapoi vei realiza că „prăpastia” s-a mărit și mai mult, iar un salt înapoi nu mai este o opțiune pentru tine. Așa este atunci când alegi curajul. Odată ce simți „gustul” curajului, când vei privi înapoi la viața ta dinaintea saltului, vei realiza cât de mult timp ai irosit alegând frica.

În viaţa fiecărui om, vine o vreme când trebuie să danseze pe marginea prăpastiei și să-și asume riscuri. Pentru fiecare căutător, vine o vreme când el știe, în adâncul inimii lui, că refuzând să-și asume riscuri, se condamnă la o viaţă de mediocritate. Însă dacă face saltul, deși asta implică o mare frică și totodată un mare curaj, el va putea să ajungă într-un tărâm cu totul nou. Un tărâm al potenţialului, al fericirii și al libertăţii.

Robin Sharma

Faptul că ai ales curajul nu înseamnă că nu vei mai întâmpina situații în care vei simți frică. Nicidecum! Doar că atunci vei știi că poți alege curajul și vei conștientiza faptul că siguranța este doar o iluzie, confortul doar o amăgire, iar controlul doar a luptă inutilă. Și cu cât mai des vei opta pentru curaj, cu atât frica va deveni o alegere de domeniul trecutului.

Faptul că ai ales curajul nu înseamnă că nu vei mai întâmpina situații în care vei simți frică. Nicidecum! Doar că atunci vei știi că poți alege curajul și vei conștientiza faptul că siguranța este doar o iluzie, confortul doar o amăgire, iar controlul doar a luptă inutilă. Și cu cât mai des vei opta pentru curaj, cu atât frica va deveni o alegere de domeniul trecutului.

Doar că viața este o călătorie, iar cei care își asumă riscurile călătoriei și aleg curajul nu pot sta în loc pentru toată viața. Destinul lor este acela de a merge mai departe, de a întâlni alți oameni pe care să îi îndrume, dar și alți oameni de la care să învețe lucruri noi și să își continue creșterea în plan personal. Iar atunci când și TU vei deveni un călător autentic, atunci vei înțelege în cele din urmă motivele pentru care persoanele respective au plecat cândva, dându-ți impresia că te-au abandonat sau că te-au uitat.

Într-un fel sau altul, a sta pe loc și a alege frica este cea mai reală formă de abandon de sine. În aceste situații ți-ai abandonat visele, pasiunile, adevăratul sine și menirea pentru care ai venit pe lume. Chiar dacă este mai simplu să arunci responsabilitatea abandonului în exterior, ține minte faptul că oamenii conștienți care își urmează fără frică visul nu pot sta alături de cei care se abandonează complet pe sine. Pentru că acești oameni au nevoie de persoane-profesori, de mentori și de oameni care să îi inspire zi de zi pentru a deveni mai curajoși, mai aventurieri și pentru a deveni cea mai bună versiune a lor.

Fotografie de Davyd Bortnik pe Pexels.com

Dacă ai oameni în jurul tău care în fiecare zi „se cațără” tot mai sus și vor să li te alături lor pe acest drum plin de aventură, dar foarte anevoios uneori, sugestia mea este să nu mai stai pe gânduri. Pentru că s-ar putea ca la un moment dat aceștia să ajungă prea sus și tu să rămâi tot acolo jos, la baza muntelui și dintr-o dată să îi pierzi din vedere. Și nu ar fi asta un eșec sau o problemă, ci doar mai puțin timp pentru tine pentru a cunoaște viața cu mai mult curaj, pentru a te afla mai mult timp pe drumul spre menirea ta în această lume. Iar cum timpul este limitat, fiecare zi în plus contează!

Fă pasul și renunță la fricile din viața ta! La fel cum frica ai învățat-o de-a lungul anilor, și curajul se poate deprinde prin antrenament și practică. Însă acest lucru se poate întâmpla doar în contextul în care ai alături persoane care să îți antreneze curajul. Îndrăznește și călătorește dincolo de limite în fiecare zi din viața ta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: