Publicitate prin advertoriale vs. Publicitate prin Facebook

Content writer online

Indiferent de domeniul de activitate, orice firmă sau prestator de servicii are nevoie să ajungă la potențialii clienți pentru a vinde produsele sau pentru a presta serviciile. În contextul în care în ultimele decenii și mai ales în ultimii doi ani tot mai multe achiziții de servicii și de produse s-au realizat în mediul online, nu este surprinzător faptul că investițiile în publicitatea în online au crescut considerabil, indiferent de domeniul de activitate al companiilor și al prestatorilor de servicii.

Astăzi există o multitudine de canale și de opțiuni pentru ca orice afacere să devină cât mai vizibilă și să se adreseze unui număr cât mai mare de potențiali clienți. Dintre acestea cele mai des folosite sunt advertorialele și reclamele prin intermediul Facebook (Facebook Ads). De multe ori aceste două opțiuni sunt folosite concomitent pentru promovarea unor produse sau servicii. În ceea ce urmează voi căuta să redau într-o scurtă comparație caracteristicile acestor două metode de promovare și care dintre acestea ar putea aduce mai multe beneficii în promovarea unei afaceri sau unor prestatori de servicii.

Care sunt plusurile advertorialelor comparativ cu Facebook?

Advertorialele sunt acele materiale de tip text redactate sub forma unui material de tip editorial având rolul de a face publicitate anumitor servicii, produse sau companii (de unde și denumirea de advertorial, de la ”advertisment” care în limba engleză înseamnă ”reclamă” + editorial). Există mai multe avantaje oferite de advertoriale în comparație cu promovarea prin Facebook.

Dacă promovarea prin Facebook rulează în intervalul de timp stabilit în funcție de bugetul alocat pentru afișarea reclamelor către utilizatori, advertorialele sunt mereu disponibile în mediul online. Cu alte cuvinte, odată ce un advertorial este publicat pe un blog sau pe o publicație online, respectivul material va rămâne în mediul online atâta timp cât server-ul care găzduiește blogul sau website-ul este activ. În acest mod un utilizator poate ajunge să citească informațiile din respectivul articol și la 2-3 ani de la publicare.

Publicitatea prin advertoriale înseamnă creșterea autorității website-ului promovat. Prin faptul că în fiecare articol de promovare a unui brand, produs sau serviciu sunt incluse link-uri care să direcționeze cititorii către website-ul afacerii promovate sau către magazinul online (așa-numitele backlink-uri), website-ul respectiv va crește în ranking-ul acordat de Google pe baza anumitor algoritmi. Prin urmare website-ul va deveni mai vizibil în afișările motoarelor de căutare de pe internet și implicit va fi mai vizibil în rândul potențialilor clienți.

Fotografie de Jess Bailey Designs pe Pexels.com

Unul dintre cele mai importante atuuri ale advertorialelor se referă la optimizarea pentru motoarele de căutare și ajungerea informațiilor către publicul țintă pentru fiecare afacere în parte. Prin faptul că advertorialele sunt redactate pornind de la anumite cuvinte cheie specifice și reprezentative pentru o afacere sau pentru anumite produse ori servicii, cuvintele cheie respective contribuie la ”țintirea” publicului căruia se adresează fiecare business în parte. Tocmai de aceea advertorialele sunt considerate elemente cheie în promovarea SEO (Search Engine Optimization, adică optimizarea pentru motoarele de căutare).

Motoarele de căutare precum Google sunt folosite de toți utilizatorii care caută anumite produse sau servicii în mediul online. Cu alte cuvinte, dacă Facebook-ul aduce reclamele înaintea potențialilor cumpărători fără ca aceștia să aibă neapărată nevoie de respectivele produse sau servicii, chiar dacă Facebook-ul afișează reclame din domeniul de interes al utilizatorilor (atâta vreme cât nu se folosesc aplicații precum Ad-Block și accesarea se face de pe telefoanele mobile), advertorialele vin să răspundă unor nevoi din partea utilizatorilor.

Atunci când ai nevoie de un produs sau un serviciu dai un search pe Google. Advertorialele bine construite pe baza cuvintelor cheie specifice și relevante pentru o afacere vor fi afișate primele, mai ales dacă respectivele advertoriale sunt publicate pe bloguri și website-uri cu o autoritate mare în Google. Din acest punct de vedere advertorialele sunt considerate reclamă sau publicitate nativă. Altfel spus, advertorialele nu fac reclamă directă prin intermediul conținutului. Aceste articole SEO informează potențialii clienți cu privire la utilitatea unor produse sau servicii ori cu privire la beneficiile aduse de anumite produse sau servicii. Pe scurt, advertorialele vin să răspundă unor nevoi din partea utilizatorilor. De cealaltă parte, promovarea prin Facebook este publicitate directă și este mai ”agresivă” prin faptul că se afișează fără ca utilizatorii să caute produsele sau serviciile promovate.

Reclame

Nu în ultimul rând trebuie abordată partea privind costurile publicității prin advertoriale. Costurile pentru astfel de publicitate implică redactarea conținutului de către un content writer cu experiență în tehnicile SEO și costurile cu publicarea advertorialelor pe anumite bloguri, publicații media online sau platforme de comunicate de presă. Aceste costuri variază în funcție de tarifele content writer-ului și în funcție de notorietatea și vizibilitatea publicației unde va fi postat advertorialul. Avantajul este că odată suportate aceste costuri, advertorialele vor fi acolo pentru a aduce potențiali clienți chiar și după multe luni de zile sau chiar ani de la publicarea advertorialelor.

Cum putem privi publicitatea prin Facebook?

Acum că am văzut care sunt caracteristicile advertorialelor în comparație cu publicitatea prin Facebook Ads, să vedem care ar fi plusurile aduse de publicitatea prin Facebook. Un prim plus ar fi stabilirea cu mai mare precizie a audienței din grupurile țintă de potențiali clienți. Acest lucru se datorează faptului că Facebook permite definirea audienței pe baza caracteristicilor sociale și de interes manifestate de utilizatorii acestei platforme.

Da, exact! Practic pentru platforma Facebook utilizatorii acesteia nu sunt altceva decât niște… ”produse” pe urma cărora să obțină profit. Cu alte cuvinte, firmele și prestatorii de servicii plătesc reclamele prin Facebook Ads tocmai pentru a avea la îndemână informațiile pe care utilizatorii le oferă (benevol) cu privire la locurile vizitate, domenii de interes, activități preferate și multe alte astfel de detalii mai mult sau mai puțin personale. Toate aceste detalii sunt foarte importante pentru aceia care doresc să folosească publicitatea prin Facebook pentru ca produsele și serviciile vândute și care pot fi de interes pentru anumite grupuri de utilizatori să le fie afișate exact acelora care îndeplinesc criteriile stabilite. Este adevărat, că și companiile sau afacerile care se promovează prin Facebook își cresc profiturile în urma publicității pe această platformă online.

Fotografie de Kaboompics .com pe Pexels.com

Pe de altă parte, această metodă de publicitate prin Facebook care aduce reclamele înaintea utilizatorilor poate fi privită drept o metodă ”agresivă” și care să devină la un moment dat deranjantă. Pe de altă parte, se poate ca utilizatorii să nu acorde atenție reclamelor în contextul în care folosesc platforma Facebook pentru alte scopuri la momentul respectiv. În acest context publicitatea prin Facebook se poate spune că este irosită, utilizatorii ignorând reclamele afișate sau fiind atenți la alte activități specifice pentru Facebook.

Durata limitată în timp a reclamelor este un alt aspect care trebuie amintit atunci când vorbim despre reclamele prin Facebook. Dacă publicitatea prin advertoriale este mereu disponibilă și va rămâne în spațiul online mulți ani de zile, promovarea prin Facebook are un termen limitat de afișare, în funcție de bugetul alocat. Altfel spus, odată ce reclamele pe Facebook au încetat să se mai afișeze, utilizatorii nu vor mai putea găsi peste câteva luni respectiva reclamă. Prin urmare bugetul alocat pentru o campanie va fi amortizat în măsura în care respectiva campanie de publicitate îți va aduce conversii sub forma vânzărilor de produse sau servicii.

Costurile pentru promovarea prin Facebook pot fi considerate foarte mari pe termen lung. Chiar dacă la prima vedere se poate spune că anumite campanii de publicitate prin Facebook sunt mai ieftine decât publicarea unor advertoriale, pe termen lung costurile se pot dovedi mult mai mari pentru publicitatea prin Facebook. Iar raportul investiție – beneficii în urma publicității prin Facebook se prea poate să fie mai puțin avantajos comparativ cu publicitatea prin advertoriale. Acest lucru se datorează faptului că un articol într-o publicație bine cotată va putea aduce mult timp clienți către afacerea promovată.

În loc de concluzie…

…se poate spune că într-o piață foarte dinamică și unde concurența este acerbă, indiferent de domeniul de activitate, atât folosirea advertorialelor, cât și utilizarea platformei Facebook pentru a face publicitate unei afaceri, unui brand, unui produs sau unui serviciu poate fi văzută drept o soluție eficientă.

Totuși, aș spune că advertorialele au o notă mai bună în fața publicității prin Facebook. Acest lucru datorită avantajelor oferite de advertoriale: vizibilitate, notorietate prin postarea advertorialelor în publicații și pe bloguri importante, publicitate pe termen mediu și lung, optimizarea pentru motoarele de căutare a website-ului, țintirea publicului căruia te adresezi prin folosirea tehnicilor SEO, un raport cost-beneficiu mai avantajos, dar și faptul că publicitatea nu este agresivă, fiind mai degrabă un „răspuns” la nevoia clientului care caută după anumite cuvinte cheie în motoarele de căutare.

Pentru publicitatea prin Facebook există avantajul de a avea vizibilitate în rândul persoanelor care sunt interesate de produse sau servicii din categoria acelora pe care le oferă afacerea ta sau similare cu acestea. Publicitatea prin Facebook poate fi avantajoasă atunci când se dorește obținerea unor rezultate într-un timp mai scurt. Promovarea prin advertoriale poate fi o abordare pentru a crește notorietatea și vizibilitatea unui brand sau a unei afaceri treptat, căutând ca vânzările să crească pe termen mediu și lung.

Cele două abordări pot fi combinate dacă bugetul pentru publicitate o permite. De asemenea, dacă se observă rezultate mai bune în urma uneia dintre aceste abordări, atunci se poate opta pentru respectiva abordare ca metodă de publicitate. Alege acele metode de a-ți promova serviciile sau afacerea care se pretează cel mai bine obiectivelor avute și audienței căreia te adresezi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: