Atractii si obiective turistice reprezentative in Drobeta-Turnu Severin


Municipiul Drobeta-Turnu Severin este reședința județului Mehedinți și se află situat pe malul fluviului Dunărea. Fără a fi neapărat un centru de mare importanță din punct de vedere al turismului, Drobeta-Turnu Severin are câteva atracții și obiective turistice care merită a fi vizitate și descoperite atunci când ajungi în zonă.

Dacă cei mai mulți turiști ajung în această zonă a țării pentru a vizita Cazanele Dunării, Statuia lui Decebal și pentru a face croaziere pe Dunăre, trebuie spus că și municipiul Drobeta-Turnu Severin are o listă de obiective care merită a fi descoperite pentru o vizită de 1 zi sau chiar pentru 2-3 zile în acest port la Dunăre.

Muzeul Regiunii Porților de Fier

Muzeul Regiunii Porților de Fier este amplasat în imediata vecinătate a Castrului Roman Drobeta și cuprinde o mulțime de colecții și de piese expuse. Între acestea regăsim piese din domenii foarte variate precum științele naturii, etnografie, numismatică, artă plastică românească, istorie și arheologie, dar și elemente ale societății comuniste. Clădirea în care se află amplasate toate colecțiile și exponatele acestui muzeu este monument istoric și este ridicată în anul 1926. Trebuie să subliniez faptul că acest muzeu este foarte bine organizat, iar timpul petrecut în muzeu chiar reușește să îți captiveze atenția și interesul pentru colecțiile expuse.

Castrul Roman Drobeta și Piciorul Podului lui Traian

Istoria orașului Drobeta-Turnu Severin este strâns legată cu perioada romană în Dacia, iar importanța acestui oraș a fost majoră la acea vreme prin faptul că Apolodor din Damasc a ridicat podul din care astăzi a mai rămas o parte dintr-un picior al podului lui Traian. Castrul Roman situat chiar pe malurile Dunării și Piciorul Podului lui Traian sunt atracții turistice foarte interesante pentru cei care vizitează reședința județului Mehedinți.

Dacă Piciorul Podului lui Traian este în renovare, Castrul Roman Drobeta a fost renovat complet și oferă vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de un sit arheologic amenajat modern chiar în fața Muzeului Regiunii Porților de Fier. Din Castrul Roman Drobeta au mai rămas în picioare patru dintre porțile laterale ale castrului, cazărmile și clădirea pretorului, iar celelalte părți ale castrului au fost reconstruite.

Castelul de Apă

Unul dintre obiectivele turistice reprezentative este Castelul de Apă. Această clădire a fost ridicată la începtul secolului al XIX-lea pentru a alimenta cu apă orașul. Rolul acesta a fost îndeplinit de Castelul de Apă pentru 80 de ani, fiind astăzi o emblemă a orașului Drobeta-Turnu Severin în materie de atracții turistice.

În prezent este un spațiu muzeal care găzduiește permanent o galerie de artă, dar și galerii de artă sau expoziții temporare. De asemenea, aici se pot obține mai multe informații cu privire la atracțiile turistice ale orașului. Pentru cei interesați să aibă o perspectivă de ansamblu asupra întregului oraș, Castelul de Apă oferă turiștilor un punct de belvedere prin faptul că permite urcarea până în partea de sus a castelului.

Fântâna Cinetică

Fântâna Cinetică din Drobeta-Turnu Severin este opera maestrului Constantin Lucaci și oferă tuturor trecătorilor care ajung în centrul acestui oraș dunărean posibilitatea de a se bucura de jocurile de lumini și sunete făcute de această fântână. Constantin Lucaci este unul dintre cei mai cunoscuți sculptori din lume în privința lucrărilor realizate din oțel inoxidabil.

Reclame
Palatul Culturii “Theodor Costescu”

Palatul Culturii din Drobeta-Turnu Severin este situat chiar peste drum de Fântâna Cinetică și este un simbol al culturii locale. Este un monument istoric care a fost ridicat pe baza proiectului elaborat de arhitectul Grigore Cherchez. Clădirea a fost reabilitată complet și are un aspect impecabil, fiind astăzi folosit drept spațiu de cultură pentru diferite evenimente precum piese de teatru, expoziții sau alte evenimente culturale. Palatul Culturii „Theodor Costescu” este un monument istoric protejat UNESCO.

Cetatea Medievală a Severinului

La distanță de 5 minute de mers înspre Dunăre pornind din fața Palatului Culturii regăsim Cetatea Medievală a Severinului. Aceasta a fost ridicată de către soldații din vremea Regatului Maghiar în secolul al XIV-lea. Datorită faptului că zidurile cetății s-au păstrat bine peste veacuri, în prezent această cetate este un obiectiv turistic reprezentativ pentru Drobeta-Turnu Severin.

În ultimii ani s-au făcut lucrări de renovare semnificative, fapt ce a făcut din cetate un punct de atracție major. Mai mult, dincolo de importanța istorică, cetatea este cadrul perfect pentru organizarea diferitelor evenimente culturale precum Festivalul Medieval al Cetății Severinului. Chiar în vecinătatea cetății regăsim și punctul de informare turistică a orașului Drobeta-Turnu Severin.

Alte obiective turistice

La obiectivele turistice reprezentative pentru Drobeta-Turnu Severin anterior enumerate s-ar mai putea adăuga și alte obiective poate mai puțin atractive. Aici putem aminti Strada Crișan sau Promenada Crișan.

Aceasta este zona pietonală din oraș și dincolo de potențialul acestei străzi, vechile clădiri rămase în paragină nu oferă atmosfera pe care turiștii și-ar dori să o găsească într-o zonă pietonală a unui oraș, chiar dacă aici vor putea găsi diferite terase și restaurante. Alte puncte care pot fi considerate atracții turistice sunt clădirile cu aspect medieval, precum Liceul Traian spre exemplu sau Statuia Eroilor.

Parcul „Tudor Vladimirescu” sau Parcul Central situat chiar în vecinătatea Fântânii Cinetice poate fi de asemenea un loc plăcut pentru a petrece câteva momente de relaxare.

Acestea ar fi principalele obiective și atracții turistice de vizitat în Drobeta-Turnu Severin. Portul poate fi un punct de atracție, deși trebuie spus că atmosfera din port nu este una foarte atractivă din perspectivă turistică, deși există aici 2-3 restaurante și taverne. În schimb în zona portului Drobeta-Turnu Severin găsim borna de la care pornește sau se încheie traseul Via Transilvanica, un traseu de lungă distanță ce pornește din nordul Moldovei, mai exact de la Putna, și străbate peste 1000 de km până la Drobeta-Turnu Severin.

În privința unităților de cazare, acestea nu sunt foarte numeroase, dar sunt suficient de multe locuri de cazare având în vedere că turiștii aleg mai degrabă să viziteze acest oraș atunci când se vizitează Cazanele Dunării. Hotelul Continental este un hotel unde condițiile de cazare sunt bune, dar atmosfera te duce înspre anii socialismului, chiar dacă s-au făcut renovări. În schimb un hotel foarte ospitalier și unde te poți bucura de liniște și de confort este Hotelul Nest, acesta din urmă fiind și locul ales pentru cazare când am petrecut 2 zile ultima dată Drobeta-Turnu Severin.

Restaurantele și cafenelele sunt foarte multe, mai ales în zona centrală în apropiere de Fântâna Cinetică și de Parcul Central sau pe Promenada Crișan. O sugestie ar fi Ada Kaleh, restauranta cu specific turcesc. Numele acestui restaurant provine de la Insula Ada Kaleh, insulă ce a fost acoperită de apă după construirea barajului de la Hidrocentrala de la Porțile de Fier.

Dacă îți dorești ca la un moment dat să vizitezi Drobeta-Turnu Severin, sper ca aceste informații regăsite în acest articol să îți fie utile pentru a te bucura de timpul petrecut în acest oraș-port la Dunăre.

Reclame

Un comentariu la “Atractii si obiective turistice reprezentative in Drobeta-Turnu Severin

  1. Pingback: 27 de pasi – Tibi Useriu. O carte despre asumare, curaj si rescrierea trecutului | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: