7 motive pentru care să pornești pe Via Transilvanica

Via Transilvanica este fără doar și poate cel mai ambițios proiect care dorește să pună la un loc dragostea pentru natură și mișcare în aer liber, cât și patrimoniul natural și cel cultural-istoric al României. Pentru că personal sunt un mare iubitor de natură, de drumeții și de trekking, consider că Via Transilvanica este un traseu turistic pe care merită să pornești, indiferent dacă vei străbate doar o parte din acest traseu sau dacă vei străbate întreg traseul de la Putna, județul Suceava, până la Drobeta Turnu-Severin, județul Mehedinți.
Dincolo de efortul foarte mare de a realiza acest traseu într-un timp relativ scurt, proiectul fiind lansat în iunie 2018, în anul centenarului României, Via Transilvanica poate fi o motivație pentru acele persoane care doresc să îmbine drumeția sau mersul pe jos cu descoperirea unora dintre cele mai importante atracții naturale, culturale sau istorice ale României. În ceea ce urmează voi enumera principalele 7 motive pentru care consider că merită să ai pe lista viitoarelor obiective sau trasee de parcurs drumul care unește – Via Transilvanica.

1. Orientare și organizare facilă pentru fiecare drumeț
Un prim argument pentru care merită să pornești pe Via Transilvanica este faptul că te vei putea orienta foarte bine odată pornit pe traseu și îți vei putea organiza eficient fiecare zi pe acest traseu. Acest lucru se datorează faptului că traseul a fost atent marcat cu simbolul „T” într-un cerc portocaliu pe fundal alb, iar dincolo de marcajul pe copaci, pe garduri, pe stâlpi sau pe pietre, acest traseu are o mulțime de borne și de indicatoare menite a ajuta orice turist să nu întâmpine dificultăți atunci când pornește la drum. Tot pentru o orientare facilă și o organizare cât mai bună, turiștii vor avea la dispoziție hărți și informații utile pentru călătoria pe Via Transilvanica folosind ghidul drumețului.

2. Traversarea principalelor regiuni istorice ale României
Un alt motiv pentru care merită să pornești la drum pe Via Transilvanica este faptul că acest traseu îți va purta pașii în principalele regiuni istorice ale României. Chiar dacă nu parcurge conturul României, faptul că traseul unește Bucovina cu Transilvania și cu Banatul este cu siguranță suficient pentru cei care vor parcurge pe jos cei peste 1000 de km de poteci marcate. Zona mănăstirilor din Bucovina, zona Ținutului Secuiesc, zona locuită odinioară de sașii din Transilvania, Valea Mureșului cu importanța istorică a orașului Alba Iulia pentru România de astăzi, teritoriul unde își aveau dacii capitala și unde ulterior romanii au stabilit capitala sau zona Banatului Montan, toate acestea sunt traversate de acest traseu turistic unic în România.
3. Descoperi o parte din principalele atracții naturale ale României
Faptul că traseul Via Transilvania te poartă printr-o mulțime de zone pitorești reprezintă fără doar și poate un alt motiv pentru care aș porni la drum pe acest traseu. Deși nu vei ajunge pe cele mai înalte vârfuri montane sau prin cele mai atractive peșteri ale României, traseul străbate foarte multe locuri sălbatice și de o frumusețe aparte. Iar atunci când reușești să parcurgi acest traseu pe toată lungimea sa sau pe sectoare și reușești să descoperi într-un timp scurt mare parte din frumusețile naturale de care se bucură țara noastră, atunci cu siguranță că vei percepe într-un mod mult mai intens bogăția pe care natura a oferit-o acestei țări.
4. Traseu accesibil prin prisma dificultății reliefului
În ciuda faptului că vorbim despre un traseu turistic de lungă distanță, trebuie spus că Via Transilvanica este unul accesibil prin prisma dificultății reliefului. Având în vedere relieful foarte variat al României, este firesc ca traseul să străbată și zone cu diferențe mai mari de nivel. Însă spre deosebire de alte trasee de lungă distanță precum E3 sau E8 care trec prin țara noastră și care ajung chiar și pe cele mai înalte culmi montane, Via Transilvanica își propune să ofere tuturor categoriilor de drumeți posibilitatea de a parcurge cât mai mult din acest traseu, fără a ca potecile să propună porțiuni foarte dificile ca și altitudine sau diferență de nivel.

5. Redescoperi plăcerea unei vieți într-un ritm mai puțin alert
Atunci când te gândești să pornești la un astfel de drum este important să ai în vedere că vei avea nevoie de ceva timp pentru a străbate anumite sectoare de pe Via Transilvanica, iar pentru întreg traseul de mai multe săptămâni. Deși acest lucru poate părea imposibil pentru societatea modernă în care trăim, personal consider că unul dintre motivele pentru care chiar merită să pornești pe Via Transilvanica este tocmai redescoperirea plăcerii de a trăi zi de zi o viață într-un ritm mai puțin alert, o viață de care să te bucuri într-un ritm mai lent, dar cu o senzație că trăiești cu adevărat. Iar deconectarea de la cotidian pentru mai multe săptămâni, ceea ce propune Via Transilvanica, poate avea menirea de a te ajuta în acest sens. Și poate fi chiar o călătorie de redescoperire a sinelui și de schimbare a direcției în viață, dacă ai ajuns într-un punct în care simți că ai nevoie de o nouă aventură.
6. Te reconectezi la oameni și la energia acestora
Un alt motiv pentru care cred că merită să pornești pe Via Transilvanica este faptul că vei avea oportunitatea de a te reconecta la oameni. Chiar dacă astăzi trăim în orașe și suntem mereu printre oameni, chiar dacă avem posibilitatea de a comunica foarte ușor cu oricine și oriunde, de cele mai multe ori suntem deconectați unii față de alții. Nu există o comunicare profundă și autentică, iar relațiile sunt privite adesea doar prin perspectiva utilității pentru îndeplinirea unor sarcini sau pentru împlinirea unor nevoi.

Ei bine, odată ce pornești pe Via Transilvanica se prea poate să te reconectezi la oameni și la energia acestora. Vei parcurge traseul prin zone unde oamenii simpli te vor face să îți dai seama că există o energie aparte atunci când comunici cu oameni care își doresc să te cunoască și să te primească în casa lor, cu oameni care deși nu sunt conectați la ultimele tehnologii sunt conectați la natură și la un ciclu al vieții mult mai profund, cu oameni care se prea poate să îți de-a peste cap sistemul de valori pe care l-ai dobândit locuind într-un furnicar în care toată lumea aleargă după ceva.
7. Redescoperi importanța călătoriei, dincolo de valoarea destinației
Faptul că trăim într-o lume tot mai grăbită, unde nu avem răbdare aproape deloc, o lume care atunci când trebuie să ajungă undeva indiferent de scop își dorește să ajungă instant dacă se poate, ne face să fim adesea prea focusați pe valoarea destinației în ansamblul vieții noastre. Nu mai știm să punem valoare pe procesul de a deveni, de a evolua, de a ajunge undeva sau cineva, nu mai știm să apreciem călătoria spre destinație.
Ei bine, cred că Via Transilvanica poate să fie o variantă pentru a redescoperi importanța călătoriei și de a face din fiecare zi o etapă a călătoriei pentru ca abia apoi să te bucuri de destinație, de faptul că ai ajuns la destinație. Parcurgerea pas cu pas a traseului Via Transilvanica se poate dovedi foarte importantă pentru a regăsi în fiecare dintre noi valoarea procesului în sine și de a reduce importanța pe care o dăm „produsul finit” sau „destinației”.
În concluzie…
…consider că aceste motive se numără printre cele mai importante argumente pentru care poți considera Via Transilvanica drept o viitoare alegere pentru vacanță sau pentru a te reconecta la natură, la tine, la energia locurilor străbătute de acest drum, dar și la energia oamenilor care locuiesc aceste locuri. Deși încă nu am parcurs acest traseu sau sectoare din Via Transilvanica, am avut oportunitatea de a vedea borna care se află la capătul/începutul traseului la Drobeta Turnu-Severin, de a vedea alte câteva borne și indicatoare în orașul Drobeta Turnu-Severin, dar și de a vedea porțiuni din traseu în Banatul Montan în municipiul Reșița sau în Munții Semenic.
Toate acestea, dar și motivele anterior amintite mi-au stârnit interesul pentru ca în cel mai scurt timp să pornesc pe Via Transilvanica. Prin urmare, pentru că foarte probabil anul 2022 va însemna și finalizarea întregului traseu, anul 2022 va avea ca printre obiectivele personale parcurgerea traseului Via Transilvanica pe toată distanța. Cine știe, poate ne vedem pe traseu sau poate parcurgem împreună o parte din Via Transilvanica!
Pingback: Impresii după 4 săptămâni în Demre – Antalya, Turcia | Laurentiu Artugyan
Pingback: Rezervația naturală Râpa Roșie – Sebeș, județul Alba | Laurentiu Artugyan
Pingback: 27 de pasi – Tibi Useriu. O carte despre asumare, curaj si rescrierea trecutului | Laurentiu Artugyan
Pingback: Atractii si obiective turistice reprezentative in Drobeta-Turnu Severin | Laurentiu Artugyan