Zeciuiala si cum putem privi aceasta practica in viata noastra

În urma cu ceva mai bine de 2 ani m-am înscris la un curs gratuit de dezvoltare personală pe pagina Empowered Living pentru a urma un curs online ținut de Paul Martinelli alături de Joshua Finley. Acest curs era pe baza cărții Think and Grow Rich (Gândește și vei fi bogat) a lui Napoleon Hill, la care au fost adăugate alte trei capitole, dintre care unul era referitor la zeciuială. Dincolo de multitudinea de informații foarte utile pe care le-am aflat parcurgând acel curs online timp de câteva zile, acela a fost momentul în care am început să pun în practică zeciuiala.
Ce este zeciuiala?
Cu siguranță cu unii dintre noi au auzit și cunosc ce este zeciuiala, iar unii chiar includ această practică în viața lor de mult timp. Pe de altă parte cred că sunt suficient de multe persoane care nu au auzit despre zeciuială. Sau au auzit fără a o include ca practică în viața lor. Zeciuiala sau darea unei zeciuieli datează din vremuri foarte îndepărate, fiind menționată în scrierile biblice atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament.
Zeciuiala reprezintă practic darea unei zeciuieli, adică „a zecea parte din toate roadele și profiturile datorate lui Dumnezeu”. Zeciuiala a pornit de la nevoia bisericii primare de a supraviețui și de a funcționa, la fel cum se întâmplă uneori și în zilele noastre pentru anumite biserici locale. La fel ca multe alte practici care sunt legate de biserică, fără doar și poate că zeciuiala a suferit de-a lungul timpului modificări în raport cu modul în care este văzută sau aplicată această practică.
Dacă foarte multe persoane creștine care sunt apropiate de biserici sau sunt practicante ale creștinismului adoptă într-o formă sau alta zeciuiala, există multe persoane care nu urmează această practică în viața de zi cu zi. Și nu spun acest lucru cu nici cea mai mică tentă de negativism sau de critică. Este pur și simplu o remarcă.
„Relația” meu cu zeciuiala
Personal am auzit de zeciuială în familia mea, acolo unde această practică creștină era și este prezentă. Însă la nivel personal zeciuiala era pentru mine ceva ce practicam ocazional și foarte rar, însă nicidecum pe principiul zeciuielii. Chiar dacă știam despre zeciuială și știam ce înseamnă această practică, într-un fel sau altul percepeam acest lucru ca o dare către biserică și nu întotdeauna simțeam să fac acest lucru.
Uneori pentru că simțeam să susțin și alte cauze față de cele susținute financiar de biserică. Alteori pentru că nu simțeam ca din veniturile mele să dau mai departe un procent de 10%, considerând că acea parte mi-ar fi utilă pentru nevoile mele. Iar de cele mai multe ori zeciuiala nu era o practică în viața mea pentru că pur și simplu nu acordam atenție unei astfel de practici, chiar dacă de multe ori susțineam diferite cauze umanitare prin suport financiar, prin donații materiale sau prin acțiuni de voluntariat.
Cu alte cuvinte, până în urmă cu aproximativ 2 ani de zile zeciuiala era pentru mine o practică despre care știam și cam atât. Ei bine, după ce am parcurs cursul Think and Grow Rich susținut de Paul Martinelli și Joshua Finley, perspectiva mea asupra zeciuielii s-a schimbat radical și a devenit o practică frecventă și curentă în viața mea. Și nu spun asta pentru a mă lăuda, ci doar pentru faptul că în ceea ce urmează voi căuta să explic care au fost motivele pentru care am început să fac din această practică o abordare constantă, dar și care sunt beneficiile majore ale acestei practici.
Începând cu luna februarie a anului 2020 zeciuiala a devenit constantă în viața mea. În urma cursul ținut de Paul Martinelli și Joshua Finley am început să privesc zeciuiala prin prisma unui procent pe care îl returnez unui asociat…Universului, Existenței sau Divinității. Și asta pentru că am conștientizat faptul că toate resursele de care dispun pentru a putea obține resursele financiare și materiale le-am primit din partea Universului. Astfel, forța fizică, creativitatea, inteligența, înțelepciunea, talentele și absolut tot ceea ce pot pune la dispoziția colaboratorilor, angajatorilor, partenerilor este primit din partea Universului.
Atunci când te asociezi cu un partener de afaceri trebuie să îi dai acestuia cotă parte din venituri și din profit, în funcție de procentul cu care respectivul partener a venit în afacerea respectivă. Zeciuiala înseamnă doar 10% pentru un „asociat” care a venit cu … 100% din resursele cu care am fost înzestrat. Da, este alegerea mea să depun efort, să muncesc și să nu mă complac la un anumit nivel, însă resursele prin care pot depune efortul fizic, mental sau emoțional mi-au fost dăruite de Univers. Și chiar cred că nu doar pentru a-mi crea confortul personal sau al celor apropiați, ci pentru a aduce un plus în această lume.
Prin urmare, atunci când am conștientizat profund această perspectivă asupra zeciuielii, mi-am spus că începând de luna următoare aleg să devină o practică frecventă a vieții mele. Urma întrebarea cum voi practica zeciuiala, însă imediat ce am decis să adopt această practică în viața mea, „am primit” indicii cu privire la direcția spre care să se îndrepte. La nici 2-3 zile de la decizia mea, o cauză medicală care solicita sprijin urgent mi-a apărut înainte. Era oportunitatea de a trece la acțiune și de a-mi pune în practică decizia. Și în ziua următoare am trimis zeciuiala, fără ca persoana care avea nevoie să îmi fie cunoscută.
Iar de atunci oportunitățile pentru a mă ține de practica zeciuielii au fost constante. Dincolo de acele situații în care intuiția și instinctul mă îndeamnă unde să dăruiesc zeciuiala, există situații în care alegerea direcției spre care să meargă zeciuiala este stabilită pe anumite principii, după cum spunea Paul Martinelli că am putea să ne stabilim cum vom face zeciuiala. Dacă nu apar situații în care să simt direcția unde să îmi îndrept zeciuiala, atunci aceasta merge înspre Asociația pentru Micuțul Noel, acolo unde eforturile pentru ajutorarea unor copii sunt foarte mari și timpul este principalul obstacol pentru tratamentele de care acei copii au nevoie.
Ce beneficii aduce zeciuiala?
În momentul în care am început să practic constant zeciuiala am simțit cum anumite aspecte în viața mea s-au îmbunătățit considerabil. Un prim beneficiu a fost sentimentul de contribuție pe care îl am prin faptul că dincolo de activitatea profesională și dincolo de modul de a aduce cea mai bună versiune a mea, reușeam (și continui să fac acest lucru) să îmi aduc contribuția la îmbunătățirea vieții unor persoane care treceau sau trec prin momente dificile. Simțeam cum dau înapoi Universului o parte din ceea ce am primit.
Dincolo de sentimentul de contributor un alt doilea beneficiu poate fi faptul că mi-am întărit credința. Și aici nu mă refer la credința din punct de vedere al unei religii, ci credința din punct de vedere spiritual. Credința că lucrurile în Univers sunt perfect aranjate și că nu este nevoie să „păstrez” sau să „adun” sume de bani pentru cândva când poate nu vor mai fi aceleași câștiguri sau aceleași venituri financiare.
Universul înseamnă abundență și întotdeauna am avut și voi avea chiar mai mult decât ar fi nevoie. Doar că mentalitatea și educația de lipsă cu care suntem crescuți în societate ne face să pierdem această credință și să adoptăm mentalitatea de lipsă care ne spune că există riscul să fim săraci sau să nu ne ajungă bunurile materiale. Ei bine, practicarea zeciuielii m-a antrenat să am o tot mai mare credință în abundența Universului și să nu încetez în a practica zeciuiala de teama că poate la un moment dat se vor termina resursele materiale și financiare.
Un alt beneficiu este cel referitor la sporirea veniturilor și a încasărilor. Deși la început exista gândul că această practică ar putea însemna diminuarea veniturilor lunare, un gând pe care mi l-am asumat și care nu m-a oprit în a începe această practică, trebuie să spun că odată ce am început să dăruiesc zeciuiala veniturile au crescut constant.
Mai mult, parcă atunci când zeciuiala depășea uneori acel procent de 10%, veniturile și încasările creșteau mult mai mult. Desigur, odată cu creșterea veniturilor și a încasărilor a crescut și valoarea reprezentată de zeciuială. Cu alte cuvinte, zeciuiala a adus o mai mare bunăstare inclusiv din punct de vedere al resurselor materiale.
Acest lucru a fost încă o dovadă pentru mine că atunci când ai curajul de a te încrede în Univers și ai credința că Universul înseamnă abundență, nimic nu îți va lipsi. Ba mai mult, vei avea parte de belșug în fiecare dintre activitățile pe care le întreprinzi.
Zeciuiala oferă inclusiv beneficiul de a evita judecata cu privire la oamenii din jurul nostru. Atunci când alegem să dăruim zeciuiala imediat, fără a face o anumită strategie sau planificare, evităm să judecăm anumite situații.
Uneori putem fi îndrumați să dăruim zeciuiala unor persoane care nu s-ar încadra în principiile noastre de viață. Însă rolul nostru nu este acela de a judeca nivelul sau viața unor oameni din jur, ci de a le oferi sprijin și înțelegere dacă o putem face. Nimeni nu știe povestea din spatele unor astfel de oameni aflați în dificultate sau într-un moment de cumpănă al vieții lor, iar dăruirea zeciuielii unor astfel de persoane este tot o formă de contribuție la o lume mai bună.
Nu în ultimul rând aș putea aminti beneficiul cu privire la punerea în mișcare a energiei din spatele resurselor financiare. Deși nu suntem neapărat conștienți, resursele financiare înseamnă foarte multă energie prin faptul că investim timp, efort fizic, efort mental, atenție și interes pentru a obține aceste resurse financiare.
Atunci când alegem să ținem cât mai multe economii și să avem grijă să adunăm cât mai mulți bani, această energie stagnează. Prin urmare nu este de mirare că vom simți că abundența financiară nu va mai fi prezentă, ba chiar putem avea senzația că veniturile încep să scadă. În schimb atunci când practicăm zeciuiala această energie este pusă în mișcare.
Cum nu trebuie privită zeciuiala?
Pentru a ne putea bucura de beneficiile zeciuielii este foarte important ca această practică să nu fie privită drept o obligație sau o practică făcută cu părere de rău cu privire la procentul de 10% reprezentat de zeciuială.
Zeciuiala nu trebuie privită ca fiind o practică pe care alegem să o includem în viața noastră pentru a ne spori veniturile, așteptând ca Universul sau Divinitatea să ne ofere în plus pentru că am ales această practică. Zeciuiala trebuie să fie doar contribuția noastră la bunăstarea din jurul nostru și trebuie să fie o practică pe care alegem să o avem din proprie inițiativă, cu o atitudine pozitivă și având o atitudine de iubire față de direcția către care se îndreaptă zeciuiala noastră.
Este important de subliniat faptul că zeciuiala nu este o donație. Zeciuiala este o practică pe care o abordăm constant pentru a ne aduce contribuția, dar donațiile sunt regăsite separat de zeciuială. Cumva se poate spune că zeciuiala este ceea ce revine „asociatului” nostru, Universul, care ne-a oferit „capitalul de resurse fizice, mentale și intelectuale” pentru a putea să ne construim bunăstarea zilnică. Prin urmare, este ceea ce Universul ar putea revendica, deși nu o face. În schimb, atunci când practicăm zeciuiala, Universul va spori bunăstarea tocmai pentru ca această contribuție a noastră să crească și ea.
Zeciuiala nu trebuie privită retrospectiv ca o sumă de bani pe care am fi putut să o folosim în alte scopuri personale. Este ca și cum atunci când ai un asociat cu care împarți profiturile unei afaceri te-ai gândi cât de multe ai fi putut cumpăra sau face cu sumele respective care revin asociatului tău. Ei bine, tot la fel și în cazul zeciuielii, ceea ce este dăruit, trebuie privit ca pe un dar făcut din inimă și cu totală deschidere, fără a ține contabilitatea zeciuielii.
Cum se poate practica sau aplica zeciuiala?
Deși de cele mai multe ori zeciuiala reprezintă 10% din veniturile noastre, această practică poate include nu doar resursele financiare, ci și timpul sau talentul nostru. Astfel, dacă uneori considerăm că veniturile noastre sunt suficiente doar pentru nevoile familiei noastre, putem să practicăm zeciuiala sub forma timpului sau a talentului.
În loc să investim ore și talent sau cunoștințe pentru a câștiga mai mult, putem să contribuim sub forma zeciuielii prin timpul dăruit sau prin talentul ori cunoștințele dăruite. Timpul poate aduce beneficii foarte importante atunci când este dăruit unor persoane care se simt singure sau care au nevoie de compania unui suflet deschis pentru a le asculta. Tot la fel, talentul și cunoștințele pot aduce plus valoare în foarte multe situații pentru a îmbunătăți nivelul de trai al unor persoane sau pentru a schimba în bine anumite contexte de viață.
Cuvinte de încheiere
Această postare nu are scopul de a convinge pe nimeni că trebuie să adopte zeciuiala drept practică în viața sa. Singurul scop al acestei postări este de a prezenta această practică a zeciuielii dintr-o perspectivă puțin diferită și poate puțin mai flexibilă, așa cum am primit-o și eu în urma cursului susținut de Paul Martinelli și Joshua Finley.
Deși am intenționat să postez mai devreme despre practica zeciuielii, multe luni de zile am considerat că este o practică personală și că așa ar trebui să rămână. Pe de altă parte, beneficiile acestei practici, dar și dorința de a prezenta conceptul privind dăruirea zeciuielii într-o notă mai puțin rigidă comparativ cu ceea ce știam despre zeciuială, m-au făcut să scriu acest articol, considerând că pentru anumite persoane care citesc aceste rânduri practica zeciuielii se va dovedi un pas înainte în creșterea personală.
Multumesc pentru punctul de vedere. Chiar cautam niste pareri, argumentatii despre zeciuiala. Mi-aa lamurit unele aspecte si mi-a placut motivatia de baza.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma bucur daca ai gasit in aceste randuri un punct de vedere, care, desi personal, ti-a adus lamurire la unele aspecte privind zeciuala. Multumesc si eu pentru feedback.
ApreciazăApreciază
Si care ar fi diferenta intre donatie si zeciuiala? Faptul ca ai dat bani pentru o cauza umanitara in limbajul actual este donatie. Peste tot la Tv vezi astfel de anunturi umanitare. Deci pana la urma faptul ca donezi lunar pentru un spital sau alta cauza sa inteleg ca nu este considerata zeciuiala?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din perspectiva personala contributia lunara inspre anumite cauze unde simti sa iti aduci aportul este zeciuiala. Ceea ce am subliniat in articol, ca donatia nu este zeciuiala, este in contextul in care donatia poate fi ceva ocazional si poate fi o anumita suma, dar nu neaparat 10%, asa cum spune principiul zeciuielii 🙂 . Intr-adevar, in contextul societatii actuale donatiile recurente pot fi privite drept zeciuala, fara indoiala. Cel putin asa vad eu lucrurile. Insa pana la urma fiecare poate privi si percepe aceasta practica in raport cu modul personal de a vedea contributia de acest gen. Mai mult, cred ca zeciuiala nu are neaparat legatura cu o cauza umanitara, ci poate fi sprijin pentru o situatie in care simti sa faci acest lucru…de exemplu la restaurant observi ca ospatarul este ingandurat si simti ca zeciuiala pe care vrei sa o daruiesti pentru saptamana/luna respectiva l-ar putea ajuta, chiar fara a-l intreba care este problema. Si faci acest lucru, lasand eventual un mesaj in nota de plata 🙂 .
ApreciazăApreciază