Atractii turistice in subteranul orasului Budapesta

Budapesta este un oraș foarte ofertant din punct de vedere al obiectivelor turistice și al activităților de care te poți bucura atunci când alegi să petreci câteva zile în capitala Ungariei. În urmă cu 3 ani cu ocazia Sărbătorilor Pascale descopeream unele dintre cele mai importante obiective din Budapesta, obiective turistice precum Palatul Parlamentului, Castelul Buda, Bastionul Pescarilor, Castelul Vajdahunyad, Biserica Mathyas, Bazilica Sf. Ștefan, Piața Eroilor sau Piața Mare din Budapesta.
Datorită faptului că la precedenta vizită la Budapesta au rămas multe atracții și obiective turistice de vizitat, profitând de Sărbătorile Pascale de anul acesta am organizat o nouă vizită de 4 zile la Budapesta. În plus față de obiectivele turistice văzute în precedenta vizită, anul acesta am ales pe lângă vizitarea atracțiilor turistice descoperite anterior alte 3 puncte de interes aflate în subteranul capitalei maghiare, și anume Labirintul Castelului Buda, Peștera Palvolgyi și Peștera Szemlő-hegyi.
Labirintul Castelului Buda
Cu toate că am vizitat de 2 ori Castelul Buda în precedenta excursie la Budapesta, atunci nu știam despre labirintul aflat în subteranul acestui castel. Acest labirint ne introduce în atmosfera medievală, atunci când acest spațiu era folosit în mai multe scopuri, și anume drept adăpost, închisoare sau curte interioară. Coridoarele acestui labirint oferă vizitatorilor posibilitatea de a descoperi monumente din piatră realizate în stil gotic și renascentist, pietre funeare turcești sau diferite exponate realizate din ceară reprezentând diferite personaje ale vremurilor în care labirintul era folosit.


Labirintul Castelului Buda este alcătuit de coridoare scunde și care fac trecerea înspre diferite camere cu bolte arcuite. Coridoarele sunt adesea bine luminate, dar sunt coridoare foarte slab luminate sau chiar aproape complet scufundate în beznă. Mai mult, cu cât coridoarele coboară mai adânc în subteran, umiditatea este tot mai mare, iar în anumite porțiuni coridoarele sunt „inundate” de ceață care aproape că nu permite vizibilitatea fără o sursă de lumină.




Aceste aspecte întăresc senzația de mister a coridoarelor labirintului. Întreaga atmosferă este completată cu diferite tipuri de muzică, acest element amplificând în anumite porțiuni ale labirintului senzația că există ceva ascuns în subsolurile Dealului Buda, unde aceste coridoare au fost construite în urmă cu secole.

Parcurgând aceste coridoare ale labirintului din subteranul Castelului Buda vei descoperi elemente datând din perioada lui Sigismund de Luxemburg și Mathias I, la monumente datând din perioada ocupației otomane în Ungaria și până la atmosfera medievală a Ungariei, atmosferă adusă la viață de statuetele celor mai importanți domnitori maghiari. De asemenea pot fi admirate anumite obiecte foarte vechi care sunt folosite pentru a crea un cadru cât mai autentic pentru statuetele din acest labirint.



Pentru parcurgerea labirintului se achită o taxă de 3000 HUF pentru adulți sau de 2500 HUF pentru studenți/pensionari. Traseul în labirint este indicat cu săgeți și din loc în loc există o hartă a labirintului. Chiar și așa este recomandată o sursă de lumină pentru porțiunile foarte întunecate, mai ales dacă umiditatea sau ceața este foate mare în aceste porțiuni. Pe lângă întuneric și umiditate, muzica ambientală și posibilitatea de a te întâlni în această atmosferă de mister cu alte persoane care vizitează labirintul poate fi destul de înfricoșător pentru anumite persoane care nu agreează întunericul și spațiile închise întunecoase.


Pe de altă parte, cred că dacă ajungi la Budapesta și nu ai vizitat Labirintul Castelului Buda, merită să vizitezi această atracție turistică situată în partea centrală a orașului, în imediata vecinătate a Bisericii Sf. Mathyas și a Bastionului Pescarilor.
Peștera Palvolgyi
Această peșteră a fost descoperită încă din anul 1904 și este deschisă pentru public începând cu anul 1919. Vorbim despre cea mai lungă peștera din Budapesta, însumând în urma ultimelor descoperiri de pasage subterane peste 18 km. Este o cavitate subterană atractivă prin prisma formațiunilor de picurare din peșteră, galeriilor foarte înguste formate în urma proceselor de disoluție a masivului calcaros de către apele termale care au circulat în urmă cu mii de ani prin aceste galerii subterane, dar și prin diferențele mari de nivel ale peșterii. De asemenea turiștii pot admira urme ale scoicilor primare care era regăsite pe fundurile oceanelor la formarea Pământului.

Pentru publicul larg sunt amenajați 500 de metri, această porțiune fiind accesibilă cu încălțăminte confortabilă și în îmbrăcăminte obișnuită pentru temperaturi de 10-11 grade Celsius. Porțiunea turistică este amenajată la cele mai moderne standarde și este parcursă alături de un ghid. Chiar dacă ghidul face prezentarea peșterii și oferă explicațiile în limba maghiară, vizitatorii străini primesc un audio-ghid unde vor putea auzi în câteva limbi de circulație internațională explicațiile ghidului. De asemenea, ghidul oferă oricând explicații la întrebările turiștilor în limba engleză.


Spre deosebire de peșterile unde formațiunile de tipul speleotemelor sunt foarte numeroase, în Peștera Palvolgyi aceste formațiuni sunt foarte puține în partea destinată turiștilor. Acest lucru se datorează faptului că apa a circulat în mare viteză printre coridoarele și galeriile foarte înguste, fără a permite formarea diferitelor elemente prin procesele de picurare. Tocmai de aceea nu vorbim despre o peșteră care oferă o multitudine de formațiuni de tipul speleotemelor pentru a atrage privirile turiștilor, cum este de exemplu Peștera Comarnic. Pe de altă parte, vorbim despre o cavitate subterană foarte interesantă prin prisma modului în care s-a format și a modului în care vizitatorii pot înțelege acțiunea apelor termale care au străbătut cândva aceste galerii carstice.




Dincolo de faptul că peștera în sine este un punct de atracție, în vecinătatea peșterii există posibilitatea de a petrece timp în natură atât pentru adulți, cât și pentru copii. Speologii profesioniști și voluntarii organizează diferite activități și acțiuni, așa cum am putut observa în ziua în care am vizitat Peștera Palvolgyi din Budapesta.

Acest aspect este un mare plus pentru încurajarea copiilor în a descoperi natura și a înțelege diferite forme naturale din jurul lor, încurajându-i pe aceștia să petreacă timp în aer liber și făcând mișcare. În apropiere de intrarea în peșteră există și un mic magazin de suveniruri și un bufet, chiar și acest spațiu introducând vizitatorii în atmosfera lumii subterane.



Peștera Szemlő-hegyi
La aproximativ 800 de metri de Peștera Palvolgyi există o a doua peștera deschisă pentru vizitatori, și anume Peștera Szemlő-hegyi. Această are o porțiune mai scurtă amenajată pentru vizitatori și este ideală pentru familii, pentru grupuri de copii sau pentru turiștii care doresc să descopere lumea fascinantă a peșterilor. De asemenea, dacă Peștera Palvolgyi era foarte uscată pe porțiunea turistică prin prisma curenților de aer care traversau galeriile, Peștera Szemlő-hegyi este mult mai umedă și există mai multe formațiuni formate prin depunerea picăturilor de apă încărcate cu calcit.


Această peșteră este rezultatul acțiunii apelor termale în masivul calcaros și tocmai de aceea propune o mai mare densitate de formațiuni concreționare de tipul „popcornului” de peșteră și a „conopidei” din calcar de peșteră. Tot aici vizitatorii vor putea observa speologi și voluntari care învață și se perfecționează cu privire la acțiunile de salvare din peșteră. În zona de intrare a peșterii, unde este casa de bilete, există inclusiv o mică expoziție a modelului tridimensional pentru sistemul de peșteri, dar și diferite elemente specifice activității speologice. Acestea completează foarte bine latura educativă pe care se insistă în amenajarea unor astfel de spații în zonele de intrare a peșterilor.




La fel ca și în cazul Peșterii Palvolgyi, și vizitarea Peșterii Szemlő-hegyi se face sub îndrumarea unui ghid, iar pentru vizitatorii care nu înțeleg limba maghiară se va oferi un audio-ghid cu diferite variante de limbi de circulație internațională. Există posibilitatea de a plăti un singur bilet pentru a vizita ambele peșteri, în acest mod costul biletului fiind mai avantajos comparativ cu achitarea intrării pentru fiecare peșteră în parte. Pentru intrarea în ambele peșteri costul este de 3900 HUF pentru adulți și de 3100 HUF pentru studenți/elevi.

În loc de concluzie…
Vizitarea acestor atracții turistice din subteranul capitalei Ungariei este o metodă foarte bună de relaxare atunci când ajungi la Budapesta, dar și o modalitate de a învăța mai multe despre formarea peșterilor în urma acțiunii apelor termale, respectiv despre parte din istoria Ungariei, dacă avem în vedere Labirintul Castelului Buda. Mai mult decât atât, amenajarea peșterilor și numărul mare de copii care vizitau aceste peșteri reprezintă oricând un exemplu de cum am putea valorifica și în România potențialul speologic de care țara noastră dispune.
Aceste trei atracții turistice aflate în subteranul Budapestei completează numărul foarte mare de obiective și de activități care atrag un număr impresionant de turiști an de an în capitala Ungariei. Fără doar și poate că dincolo de atracțiile istorice și culturale ale Budapestei, natura a fost darnică prin prezența apelor termale aflate în subteranul Budapestei, dar și prin cele peste 500 de peșteri care s-au format în subteranul orașului Budapesta ca urmare a circulației apelor termale în rocile calcaroase.

Chiar dacă nu ești printre cei pasionați de peșteri sau de medii întunecoase și umede, trebuie spus că dacă ajungi la Budapesta merită să aloci câteva ore pentru a vizita Labirintul Castelului Buda și peșterile Palvolgyi și Szemlő-hegyi. Acestea sunt obiective turistice accesibile pentru cei mai mulți dintre turiști și au menirea de a te introduce în istoria Budapestei și a Ungariei, dar și în fascinanta lume a formațiunilor subterane din categoria peșterilor.
Pingback: Starea transportului public – un impediment major in dezvoltarea turismului din Romania | Laurentiu Artugyan