Acceptarea inseamna mai mult decat toleranta


Relațiile interumane presupun o mulțime de modalități de a comunica și de relaționa unii cu alții. În cadrul tuturor tipurilor de relații există foarte multe situații în care pot să apară conflicte, respingere sau neînțelegere. Pe de altă parte, trăim într-o perioadă în care am învățat să trăim „cu diplomație”. Sau am învățat să respectăm alegerile celorlalți (cel puțin la nivel teoretic).

Într-un astfel de context de foarte multe ori auzim că suntem acceptați în diferite medii și grupuri sociale, chiar dacă suntem diferiți sau avem o gândire diferită. Însă de foarte multe ori acceptarea despre care se vorbește în astfel de contexte nu este altceva decât toleranță.

Cu alte cuvinte suntem tolerați în anumite grupuri și medii. La rândul nostru tolerăm anumite persoane în viața noastră. Doar faptul că este folosit termenul de „acceptare” nu schimbă prea mult ceea ce oferim sau ceea ce primim. Și asta prin prisma faptului că atât ceilalți, cât și noi la rândul nostru, avem capacitatea de a simți la nivel profund când suntem acceptați cu adevărat și când este vorba doar despre toleranță.

Să facem cunoștință cu acceptarea

Acceptarea înseamnă „îmbrățișarea” celuilalt exact așa cum este. Înseamna acceptarea celuilalt cu atitudinea pe care o are, cu gândirea pe care o are și cu acțiunile pe care le întreprinde. Acceptarea înseamnă să permitem oricărei persoane care intră în lumea noastră să fie în totalitate propria persoană și să acționeze conform valorilor sale, conform credințelor sale și conform cu sentimentele pe care le are. Acceptarea nu caută să schimbe o persoană care dintr-un anumit motiv este prezentă în viața noastră sau o persoană pe care noi o „invităm” să devină parte a vieții noastre.

Viața funcționează mult mai bine dacă nu opunem rezistență la ceea ce se petrece. Ne este greu să acceptăm pentru că, odată cu acceptarea, ne simțim blocați în ceva ce nu ne place. Acceptarea este mai mult decât toleranță sau resemnare. Acceptarea este pur și simplu absența rezistenței inutile.

Marius Mihai Lungu

Acceptarea vine să elimine orice dorință de a schimba pe cineva. Acceptarea aduce cu sine intenția de a manifesta înțelegere, iubire și deschidere față de persoanele din jurul nostru. Prin acceptare orice formă de rezistență este eliminată. Acceptarea spune „DA” tuturor lucrurilor pe care o persoană le manifestă în raport cu o altă persoana.

Reclame

Acceptarea pornește de la premisa de a susține individualitatea oricărei persoane cu care interacționăm sau cu care relaționăm. Acceptarea înseamnă să manifestăm iubirea în diferitele sale forme pentru persoanele cu care interacționăm tocmai pentru ceea ce reprezintă ceilalți și nu pentru ce ne-am dori noi să fie sau să devină.

Acceptarea permite celorlalți să fie exact ceea ce sunt și să fie autentici, fără a depune efort în a deveni persoanele pe care noi le-am dori. Acceptarea evită situațiile în care apare dependența față de anumite persoane sau în care principala atitudine este cea de judecată la adresa persoanelor respective.

Iubirea este posibilă numai atunci când există o acceptare a sinelui, a celuilalt, a lumii. Acceptarea creează mediul în care crește iubirea, în care înflorește iubirea.

Osho
Cum ne putem raporta la toleranță?

Toleranța este total diferită de acceptare. Toleranța poate fi caracterizată ca fiind acea situație în care deși nu suntem de acord cu anumite idei, persoane sau acțiuni, permitem acestor idei, acțiuni sau persoane să fie prezente în viața noastră într-o anumită măsură. Toleranța este manifestată chiar și la adresa persoanelor pe care nu le agreem sau a persoanelor pe care nu le dorim în viața noastră. De cele mai multe ori tolerăm acele situații asupra cărora nu avem nici cea mai mică putere pentru a le schimba în acord cu dorințele sau așteptările noastre.

Atunci când tolerăm anumite persoane înseamnă că nu le respingem din viața noastră. Pe de altă parte am dori ca respectivele persoane să se schimbe. Să devină o versiune apropiată de ceea ce ne-am dori noi. Sau o versiune care să ne satisfacă nouă anumite așteptări și interese. Toleranța o regăsim cel mai adesea atunci când există un interes în raport cu o anumită persoană pentru a avea respectiva persoană în preajma noastră sau în viața noastră. Când spunem că tolerăm anumite persoane nu facem altceva decât să spunem că primim în viața noastră persoanele respective în anumite condiții și pentru un anumit timp.

Chiar dacă deseori se folosește termenul de „acceptare” în loc de „toleranță”, trebuie spus că energia din spatele cuvintelor se simte. Când suntem acceptați ne simțim foarte bine în preajma persoanelor care chiar ne „îmbrățișează” în totalitate așa cum suntem la momentul respectiv. În schimb atunci când suntem doar tolerați din anumite motive, simțim cum există acolo ceva care nu ne permite să ne deschidem complet față de persoanele care nu manifestă altceva decât o toleranță la adresa noastră.

Reclame

Simțim acest lucru la nivel energetic, o simțim la nivel de atitudine și chiar la nivelul de tonalitate. Deși de multe ori toleranța este mascată de zâmbete, de o atitudine binevoitoare și de cuvinte care nu deranjează deloc, toleranța nu va permite crearea unor relații interumane autentice și care să ducă la o creștere a persoanelor implicate în relațiile respective.

Toleranța va menține comunicarea la un nivel superficial și rece. Toleranța va duce la evitarea destăinuirilor între persoanele care manifestă astfel de atitudine. În schimb acceptarea se va resimți asemenea unei uși deschise. În consecință persoanele care se vor simți acceptate în totalitate nu vor ezita să se deschidă complet, chiar și în privința anumitor aspecte cu un grad ridicat de intimitate.

Prin toleranță discutăm mai degrabă despre o atitudine neutră în privința anumitor situații sau persoane. Deși de cele mai multe ori toleranța mascată drept acceptare este privită drept o calitate pozitivă, trebuie spus că vorbim despre un anumit tip de resemnare pasivă în fața situațiilor sau de respingere pasivă în privința anumitor persoane. Este un fel de stare de pace făcută printr-o atitudine politicoasă.

Toleranța nu face „casă bună” cu înțelegerea și cu dorința de a cunoaște persoanele pentru care manifestăm toleranță. Riscul de a manifesta doar toleranță la adresa anumitor categorii de persoane se poate traduce ulterior în diferite forme de respingere sau chiar de violență. Astfel, dacă în anumite situații putem tolera prezența anumitor persoane la locul de muncă sau în spații publice, dacă aceste persoane ajung într-o anumită măsură în intimitatea noastră, lucrurile se schimbă complet și dintr-o dată se poate trece la discriminare.

Relația dintre acceptare și toleranță

Între acceptare și toleranță există o anumită relație. Acceptarea depășește valoarea toleranței, dar în același timp nu putem discuta despre acceptare fără a include și toleranța. De cealaltă parte atunci când tolerăm nu trebuie neapărat să vorbim și despre acceptare. Foarte multe relații de orice tip sunt caracterizate prin haos tocmai datorită faptului că se bazează cel mai mult pe toleranță. De cealaltă parte, relațiile care sunt bazate pe acceptarea dintre persoanele implicate în respectivele relații sunt mult mai puternice și aduc o creștere pentru toți cei implicați.

Reclame

Când abordăm lucrurile cu dragoste și acceptare, oamenii devin deodată meritorii, nu ciudați. Brusc, devenim contributori importanți la bine și formarea legăturilor de iubire.

Lisa Miller

Fără doar și poate, toleranța este mult mai benefică în comparație cu violența sau agresiunea de orice natură. Însă toleranța păstrează relațiile și viața multor oameni la un nivel superficial. Chiar și în raport cu oamenii foarte apropiați. Acceptarea implică un grad mult mai mare de libertate la adresa celorlalți. Acest grad de libertate înseamnă posibilitatea acestora de a se manifesta conform credințelor și percepțiilor acestora, fără ca noi să simțim într-o oarecare măsură vreun disconfort în raport cu atitudinea și acțiunea respectivelor persoane.

Cuvinte de încheiere

Am învățat să practic acceptarea în ultimii 6-7 ani. Ca urmare a acestei abordări pot spune că multe aspecte s-au îmbunătățit în viața mea și în toate relațiile pe care le am cu oamenii cu care interacționez. Dacă până în urmă cu 7-8 ani toleranța era mai degrabă atitudinea pe care o aveam la adresa multor persoane cu care interacționam, în ultimii ani acceptarea este o atitudine sau o practică în viața de zi cu zi. Rezultatele? Mai puține situații neplăcute, mai puține stări conflictuale sau contradictorii, mult mai multă liniște și mult mai multe relații care să îmi ofere starea de împlinire. De asemenea relațiile, situațiile și interacțiunile din viața mea au devenit într-o pondere foarte mare o sursă constantă pentru a susține creșterea personală.

Nu există nici o încuietoare care să nu poată fi deschisă de acceptare. Pur şi simplu aceasta este cheia care se potriveşte tuturor încuietorilor, pentru că, în momentul în care accepţi ceva, în fiinţa ta a început transformarea, pentru că acum nu mai există nici un conflict. Nu mai eşti divizat. Prin acceptare, ai devenit un singur tot, ai devenit o unitate.

Osho

Chiar dacă sunt contexte în care toleranța ar fi mai degrabă atitudinea potrivită pentru anumite situații sau în raport cu anumite persoane, tocmai atunci îmi propun să accept persoanele și situațiile în totalitate. În acest mod reușesc să „îmbrățișez” persoane care nu doar că sunt complet diferite, dar care pot avea valori și atitudini cu care nu aș fi în acord la un anumit moment dat. Însă prin acceptare mă conectez la energia acestora și putem să creăm o relație foarte plăcută din care toată lumea să învețe anumite lecții și prin care să manifestăm cea mai autentică formă de dragoste față de oameni: acceptarea în totalitate a fiecărei persoane exact așa cum este aceasta.

În momentul în care înlocuiești toleranța cu acceptarea, viața se schimbă semnificativ. Tot mai multe relații și situații sunt menite a aduce plus valoare vieții tale. Relațiile care erau doar de complezență și superficiale devin tot mai puține, îți ocupă tot mai puțin timp și îți consumă tot mai puțină energie. Pentru a te bucura de astfel de relații nu îți rămâne decât să alegi să practici acceptarea pentru toți oamenii pe care îi întâlnești. Acest lucru nu presupune să fii de acord cu aspecte și atitudini care contravin valorilor și credințelor personale. Înseamnă doar mai multă deschidere față de ceilalți. În aceeași măsură vei putea întâlni mai multe persoane care să te accepte în totalitate.

Reclame

Când simți că în loc să primești acceptare primești doar toleranță, este alegerea ta cât timp petreci în compania persoanelor care manifestă doar toleranță la adresa ta. Oricând poți să te îndepărtezi de persoanele respective și să te conectezi mai îndeaproape cu persoanele care manifestă acceptare pentru persoana ta. Vei simți astfel cum devii parte a unei lumi unde înțelegerea, compasiunea, empatia, iubirea și sprijinul sunt mai mereu prezente.

Oamenii iubitori trăiesc într-o lume care îi iubeşte. Oamenii ostili trăiesc într-o lume care îi urăşte. Este aceeaşi lume.

Wayne Dyer

Atunci când vei face din acceptare o practică frecventă a vieții tale vei reuși să întâlnești prieteni peste tot și oameni care să îți faciliteze înaintarea în direcția dorită. Dacă până la un moment dat toleranța era preponderent prezentă în viața ta și întâlneai preponderent oameni dispuși să te asculte și să te sprijine doar prin prisma unor interese, odată ce acceptarea va fi parte a vieții tale vei observa cum lucrurile se schimbă mult în favoarea ta. Chiar și cei cu care nu erai de acord devin sprijin, iar situațiile în care vei găsi un „prieten” în orice persoană pe care o întâlnești vor fi tot mai frecvente. Dintr-o dată lumea se va transforma dintr-una ostilă într-o lume prietenoasă, într-o lume care va „curge” în favoarea ta.

Prietenia înseamnă încredere, să fii acceptat de celălalt și, în același timp, să-l accepți. Nu vreau să fiu nevoit să mă prefac în fața unui prieten. În cazul ăsta, prietenia n-are nici o valoare. Prietenia înseamnă să fii luat așa cum ești.

Reinhold Messner

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: