Unde ne petrecem timpul la plajă în Skiathos?


Dacă vrei să mergi în vacanță în Grecia pentru a te bucura de plaje, ape turcoaz și de zile însorite, cu siguranță că ai de unde alege. Atât partea continentală a Greciei, cât și partea insulară oferă o mulțime de opțiuni pentru cei dornici de câteva zile la mare. Printre aceste opțiuni regăsim și Insula Skiathos. Cu o suprafață mai mică de 50 de km2, Skiathos propune peste 60 de plaje. Conform unor surse, mai exact vorbim despre 69 de plaje care se regăsesc de-a lungul întregii coaste a insulei. Atât numărul de plaje, cât și caracteristicile acestora reprezintă unul dintre motivele pentru care să vizitezi Skiathos.

Descoperă plajele din Skiathos

Prin prisma unui număr atât de mare de plaje, uneori poate fi o adevărată provocare pentru a alege plaja unde să petreci orele pentru a te bucura de razele soarelui și unde să te bucuri de apa mării. Desigur, poți opta pentru a petrece timp pe cât mai multe dintre aceste plaje, dar atunci când vrei să cauți cazare și când îți dorești să nu pierzi timp făcând drumuri între locul unde ești cazat(ă) și plajă, este important să știi care dintre plaje ar fi în rândul preferințelor tale.

Nisipul fin de culoare aurie predomină pe plajele din Insula Skiathos

Fără doar și poate, preferințele diferă pentru fiecare dintre noi. Dacă unii preferă plajele amenajate cu șezlonguri, umbreluțe, baruri și restaurante sau taverne, la care se adaugă activitățile precum sporturile acvatice, alții preferă plajele cât mai puțin amenajate sau chiar sălbatice. Din fericire Insula Skiathos oferă plaje pentru toate gusturile și pentru toate preferințele în materie de plaje.

Plaja Mandraki

Mandraki este o plajă situată în partea de nord-vest a insulei și este una dintre cele mai căutate de către aceia care își doresc o plajă liniștită, dar care în același timp oferă și posibilitatea de a sta pe șezlonguri la adăpostul umbrelelor. Există și o parte a plajei care este neamenajată. În partea neamenajată se pot observa formațiuni rezultate în urma eroziunii apei din precipitații asupra nisipului, formațiuni specifice denumite „bad lands” („pământuri rele”), foarte similare cu cele de la Râpa Roșie. Plaja Mandraki oferă o intrare foarte lină în apă și este o plajă cu nisip fin auriu.

Plaja Mandraki, Skiathos
Formațiuni rezultate în urma eroziunii pe Plaja Mandraki
Formațiuni de tip ”badlands” – Plaja Mandraki, Skiathos
Partea amenajată a Plajei Mandraki
Plaja Koukounaries

Pentru foarte mulți turiști Koukounaries este plaja numărul 1 în Skiathos. Acest lucru datorită faptului că aici există foarte multe modalități de a petrece timpul pe plajă. Zeci de șezlonguri și umbreluțe, multe taverne și baruri, WC-uri publice, dușuri pe plajă sau posibilitatea de a te bucura de sporturi acvatice, toate acestea fac din Plaja Koukounaries opțiunea numărul 1. Intrarea în apă este lină și este potrivită pentru copii. Pe de altă parte, datorită faptului că este poate cea mai căutată plajă din Skiathos, nisipul nu este la fel de curat precum pe alte plaje, de exemplu Mandraki sau Elia.

Plaja Koukounaries
Plaja Lalaria

Poate cea mai căutată plajă din Insula Skiathos este Lalaria. Acest lucru vine atât prin prisma aspectului dat de combinația dintre pietricele și pietre de diferite nuanțe de gri și alb și apa de un turcoaz intens, cât și prin prisma faptului că este o plajă accesibilă doar pe apă. Fiind formată la contactul apei mării cu un perete vertical foarte abrupt și extrem de friabil, fapt semnalat de numeroase panouri care atenționează turiștii cu privire la riscurile de prăbușiri de pietre de pe versant, Lalaria este diferită de majoritatea plajelor din Skiathos, plaje care sunt preponderent cu nisip fin. Pentru a ajunge pe Plaja Lalaria trebuie să apelezi la serviciile unei croaziere sau la cei care prestează servicii de taxi cu diferite tipuri ambarcațiuni.

Plaja Lalaria, Skiathos
Lalaria și versanții abrupți din zona plajei
Aspectul general al versanților pentru Plaja Lalaria, Skiathos
Lalaria, cea mai spectaculoasă plajă din Skiathos
Plaja Lalaria văzută dintr-o ambarcațiune
Plaja Krifi Ammos

O altă plajă spectaculoasă este Krifi Ammos. Situată puțin mai la est față de Plaja Mandraki, Krifi Ammos este spectaculoasă datorită amplasării într-un mic golf. Acest lucru oferă adăpost de curenți și de vânt, dar în același timp oferă și un teren mai stâncos. În consecință aici există o parte de plajă acoperită cu pietre de diferite dimensiuni, existând chiar pietre de mari dimensiuni în apă, dar și o parte de plajă acoperită cu nisip foarte fin.

Plaja Krifi Ammos, Skiathos
Plaja Xanemos

Xanemos este o plajă care atrage numeroși vizitatori prin faptul că este situată chiar la capătul pistei de decolare a avioanelor de pe micuțul aeroport din Skiathos. Cu alte cuvinte, poți sta la plajă sau poți înota, în vreme ce deasupra decolează avioanele de pe pista aeroportului. Pe de altă parte este o plajă spectaculoasă datorită mixului de nisip fin și pietricele de mărimea unor perle, dar și datorită valurilor care sunt mai mereu prezente aici ca urmare a vânturilor care bat frecvent.

Plaja Xanemos din Insula Skiathos
Coasta stâncoasă din apropierea Plajei Xanemos
Valuri pe Plaja Xanemos
Plaja Sougazanou

Puțin mai la est de Plaja Xanemos regăsim Plaja Sougazanou, o plajă neamenajată și extrem de spectaculoasă. Situată la baza unui versant abrupt, plaja oferă acelora care nu își doresc plaje amenajate posibilitatea de a se bucura de un peisaj unde prezența omului este mai puțin vizibilă. Stâncile din imediata vecinătate a plajei oferă un peisaj superb, mai ales în zilele în care valurile sunt mai mari datorită vântului.

Plaja Sougazanou
Plaja Psarochoma

Imediat la est de Sougazanou găsim Plaja Psarochoma. Este practic o continuare a Plajei Sougazanou și se află de asemenea la baza unui versant foarte abrupt. Este o opțiune pentru cei care au cazare în imediata vecinătate a aeroportului sau în partea de nord-est a insulei.

Plaja Psarochoma, o plajă neamenajată din Skiathos
Plaja Elia

Tot în partea de nord a insulei regăsim Plaja Elia. Este o plajă foarte întinsă cu nisip fin și auriu. Aici amenajările există, dar sunt mult mai simple față de plaja Koukounaries. Există o mare suprafață de plajă care poate fi folosită și de către aceia care nu doresc să stea pe șezlonguri la adăpostul umbreluțelor. Intrarea lină în apă este un atuu important pentru cei care caută o plajă potrivită inclusiv pentru copii. În extremitatea estică a plajei există o potecă ce face trecerea înspre Plaja Agistros.

Plaja Elia, o plajă întinsă
Plaja Elia văzută de sus
Plaja Agistros

Agistros este plaja care se separă de Elia printr-un mic cap, aici sus fiind o poziție foarte bună pentru a admira ambele plaje de sus. Agistros este foarte similară cu Plaja Elia, diferența fiind dată de faptul că este o plajă mult mai mică.

Plaja Agistros, situată puțin la est față de Plaja Elia
Plaja Megali Ammos

Pentru cei care se cazează în orașul Skiathos, Plaja Megali Ammos este cea mai apropiată variantă pentru a petrece timpul pe malul mării. Este o plajă care se întinde pe câteva sute de metri. Amenajată pe o mare parte a plajei, Megali Ammos oferă nisip fin și o intrare lină în apă.

Plaja Megali Ammos din orașul Skiathos
Plaja Maratha

O plajă foarte îngustă aflată la câteva sute de metri mai la est de Plaja Koukounaries, Maratha poate fi opțiune foarte bună dacă îți dorești o plajă unde să nu fie aglomerație. Pe de altă parte, fiind o plajă amenajată și situată peste drum de unul dintre hotelurile din Koukounaries, aici cam tot timpul turiștii sunt prezenți și poți avea senzația că nu mai este loc să stai la plajă.

Plaja Banana

Pentru foarte mulți turiști Plaja Banana este preferată pentru a surprinde apusul în Skiathos. Aflată în partea de vest a insulei, este o plajă cu nisip fin și care în mare parte este amenajată cu șezlonguri și cu umbreluțe. În același timp se află foarte aproape de un mare resort ce oferă condiții premium pentru turiști. Prin urmare poate fi o plajă destul de aglomerată în vârf de sezon. Însă fără doar și poate că apusul surprins de aici este unul foarte frumos.

Amenajările turistice de pe Plaja Banana, Skiathos
Apus pe Plaja Banana, Insula Skiathos
Plaja Banana, un loc minunat pentru a admira apusul de Soare.
Plaja Agia Eleni

Dintre plajele amenajate și unde pot fi practicate inclusiv sporturi acvatice putem aminti și Agia Eleni. Este o plajă lungă și foarte largă situată în imediata apropiere a Plajei Krifi Ammos. Nisipul foarte fin, lățimea plajei, terasele de pe plajă și apropierea de zona Koukounaries fac din Agia Eleni o plajă atractivă pentru numeroși turiști.

Plaja Agia Eleni în Skiathos
Plaja Agia Paraskevi

Tot în rândul plajelor foarte întinse și foarte late amintim și Agia Paraskevi. Foarte multe umbreluțe și șezlonguri oferă turiștilor oportunitatea de a petrece ore la plajă. În același timp există aici și numeroase taverne, restaurante sau mici baruri chiar în apropierea plajei. Este o plajă cu nisip fin și cu o intrare lină în apă.

Plaja Agia Paraskevi și amenajările existente pe plajă
Plaja Troullos

Puțin mai la vest de Agia Paraskevi regăsim Plaja Troullos. Este foarte similară cu Plaja Agia Paraskevi atât prin prisma aspectului lung și cu o lățime mare, cât și din perspectiva amenajărilor. Diferența ar fi dată de faptul că pe Plaja Troullos există copaci unde poți găsi umbră și unde îți poți pune hamacul la orele când soarele este foarte fierbinte.

Perspectiva asupra Plajei Troullos
Plaja Troullos din Insula Skiathos
Plaja Nikotsara

O foarte micuță plajă în nordul insulei este Nikotsara. Este o plajă mărginită de pereți abrupți de calcar și este atractivă pentru cei care nu caută neapărat plaje întinse cu nisip fin. Nikotsara este acoperită preponderent cu mici pietricele.

Micuța Plaja Nikotsara văzută de pe mare
Plaja Gialos

La vest de Nikotsara regăsim Plaja Gialos. Este o plajă care se împarte în două, în Plaja Mare Gialos și Plaja Mică Gialos. Datorită faptului că se află în partea de nord-est a insulei, aproape de Plaja Lalaria, culoarea nisipului și a pietricelelor aflate pe plajă este de un gri deschis spre alb, iar apa este de un turcoaz intens.

Plaja Gialos din Skiathos
Remarci finale

Acestea sunt doar o parte dintre plajele din Skiathos, plaje pe care le-am vizitat și unde am petrecut timp la malul Mării Egee. Multe dintre ele sunt foarte asemănătoare ca și caracteristici sau din perspectiva amenajărilor. Însă există și anumite diferențe care te pot convinge să petreci mai mult timp pe anumite plaje.

Pădurea de pin din Skiathos și turcoazul Mării Egee sunt foarte fotogenice

Pe lângă plajele amintite mai sus, mai există și alte plaje în Skiathos: Tzaneria, Kastro, Vromolimnos, Sklithri, Kanapitsa, Kolios, Diamanti, Achladies, Vassilias, Kechria, Ligaries sau Aselinos. Acestea din urmă sunt pe lista de descoperit la următoarea vizită în Skiathos, având în vedere cât multe plaje are această micuță insulă de la Marea Egee. Fără doar și poate că atunci când ajungi în Skiathos vei găsi suficient de multe opțiuni pentru a te bucura de plajă și de apa mării, dar și de peisajele oferite de această insulă grecească.

Un comentariu la “Unde ne petrecem timpul la plajă în Skiathos?

  1. Pingback: Călătorii și vacanțe în extrasezon. Principalele avantaje | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: