100 de grame de curaj, vă rog!

Nu știu dacă aceste rânduri sunt pentru tine, dar eu unul simt că zilnic ni se oferă tone de frică. Și tocmai de aceea mi-aș dori să găsesc undeva un magazin de unde pot cumpăra curaj în fiecare zi. Cred că ar fi foarte scump în zilele noastre fiecare gram de curaj, mai valoros chiar decât gramul de aur.
Frica – promovată prin toate mediile
Revenind la frică, prin toate mediile și prin toate instrumentele, frica ne este adusă înaintea ochilor și la nivel mental. Da, suntem crescuți încă de la vârste fragede în frică. Frica de a nu fi abandonați, frica de părinți, de profesori, de autorități etc. Doar că în ultimii 2-3 ani această frică ne este „vândută” sau chiar „băgată pe gât” în atât de multe moduri, încât uneori aproape că devin greu de suportat. Și nicidecum nu este de acceptat!
Episodul 1 – pandemia
Încă de la începutul pandemiei de coronavirus lumea a început să fie panicată. Panica de a nu știi ce se întâmplă și de a nu înțelege care este situația exactă (nu că astăzi am știi ce s-a întâmplat, în afară de faptul că s-au făcut miliarde de dolari în domeniul farmaceutic și al echipamentelor medicale) a făcut ca foarte multă lume să se închidă în case. La propriu!
Unii au rămas închiși în case pentru multe luni de zile. Chiar și astăzi sunt multe persoane care ezită să meargă în locurile aglomerate de teama virusului. Nu critic această alegere și nici nu judec în vreun fel faptul că oamenii au ajuns să se teamă de ceea ce ne era prezentat pe toate canalele ca fiind un „dușman nevăzut”.
Aici vorbesc despre modul în care ne-a fost insuflată brutal și fără menajamente frica. Ulterior a apărut frica de a pierde locuri de muncă, afaceri și câștiguri materiale. Pandemia a amenințat grav economia și din nou oamenii s-au temut de faliment, sărăcie sau foamete. Pe alocuri era explicabilă această frică.
Inexplicabil (pentru mine) a fost și este în continuare obediența de a asculta „autoritățile” atunci când ne spuneau ce este mai bine pentru noi. Și da, cei mai mulți au ascultat de frică…frica de virus, frica de a nu avea probleme cu autoritățile, frica de a nu plăti amenzi…Doar că aceste frici ne-au luat ceva…ne-au luat dreptul de a ne afirma alegerea în privința modului în care privim situația. Ne-au luat dreptul de a ne afirma CURAJUL.
Opusul curajului nu este atât teama, cât mai degrabă conformismul.
Wayne Dyer
Și nu mă refer la curajul de a înfrunta virusul sau problemele economice cauzate de pandemie. Ci la curajul de a spune ce credem și de a ne trăi viața conform convingerilor și credințelor noastre. Ne-am pierdut curajul de a nu ne teme, de a nu ne lăsa acaparați de frică și de teamă. Măștile care trebuiau purtate obligatoriu ne-au făcut să acceptăm faptul că ne temem. Da, și eu am purtat mască și nu spun că este ceva rău în a purta masca în anumite situații și în anumite locuri. Însă atunci când masca a devenit simbolul fricii, consider că rolul medical al măștii a dispărut.
Episodul 2 de frică, chiar dacă primul episod nu s-a încheiat
Ne-am „obișnuit” cu pandemia și după primele luni de panică și de frică extremă, lumea a început să își dea voie să fie mai liberă. Însă tocmai atunci ne-a fost adusă înaintea ochilor și în mintea fiecăruia dintre noi o cantitate uriașă de FRICĂ. Războiul din Ucraina! Nici nu se încheiase pandemia și starea de frică generată de aceasta, că am „sărit” într-o stare de teamă chiar mai intensă.
Teama de a ororile războiului, de moarte ca urmare a folosirii armelor. La fel ca și în cazul pandemiei, frica respectivă a „domnit” primele 2-3 luni. După care lumea s-a obișnuit și cumva viața părea că și-a reluat cursul normal. Însă fantomele războiului și pandemiei sunt aici. Frica de un eventual război la nivel european sau mondial, frica de a izbucni din nou pandemia sunt zi de zi prezente.
Oamenii se tem (și este absolut firesc să fie așa) de posibilitatea de a înfrunta un război și în alte zone ale lumii. Luna august 2022 a adus înaintea noastră un potențial alt conflict militar în Taiwan, iar amenințarea unui război cu China dă fiori multora.
Imaginile din Ucraina susțin în continuare fricile. Da, mergem înainte, dar undeva acolo, în mintea multora, fricile anterior menționate sunt prezente în fiecare acțiune. Indiferent dacă vine vorba despre a cumpăra o casă sau de a-și schimba locul de muncă, cei mai mulți se tem să acționeze prin prisma necunoscutului și a fricilor care ne-au fost ”oferite” constant în ultimii 2-3 ani de zile.
Câte episoade de frică mai urmează?
Și pentru ca peisajul să fie complet, recesiunea economică sau criza economică ne este pusă pe tapet aproape săptămână de săptămână. Frica unei astfel de crize este uriașă și tot mai multă lume renunță la plăceri cotidiene sau la investiții pentru a se pune „la adăpost” în cazul crizei economice anunțate. Întrebarea mea este de ce ne este atât de frică de o potențială criză economică dacă este atât de „promovată”!?
Nu am învățat nimic din criza generată de pandemia de coronavirus!? Marketing-ul agresiv în astfel de situații cred că ne spune mai mult decât citim în rândurile din mediul online! Oare mai știm cum este să trăim FĂRĂ FRICĂ? Sau am uitat complet și mintea noastră este atât de obișnuită cu frica și cu teama, încât funcționează doar în acest mod de frică și de luptă!?
Odată cu apropierea lunilor de iarnă auzim despre criza energetică sau despre costurile uriașe cu încălzirea în lunile de iarnă. Aud oameni care se tem să folosească sistemele de încălzire ale locuințelor de frica faptului că încă nu știu cum va fi în lunile care urmează. Din nou oamenii sunt plini de frică și acționează dintr-o postură de teamă cu privire la viitor.
Sunt persoane care se tem să se bucure de câteva zile de vacanță sau de concediu pentru a munci cât mai mult și a se pregăti pentru criza alimentară, criza energetică și criza financiară care vor urma (conform ”specialiștilor”). Și nu critic astfel de alegeri, doar subliniez faptul că FRICA este principalul factor care face multă lume să ia anumite decizii și să se conformeze metodelor moderne de a ne ține sub diferite forme de control și manipulare.
Pe ce se bazează această frică indusă constant? Tocmai pe ideea de control. Odată ce „mulțimile” simt frica de a pierde posesiunile materiale, confortul și oameni dragi, sunt mult mai ușor de manipulat. Frica a devenit principalul instrument de organizare a oamenilor, chiar dacă cei mai mulți ar putea decide dacă așa își doresc să arate societatea în viitor.
Economia servește și îmbogățește un număr infim de oameni, dar majoritatea oamenilor sunt înrobiți și subjugați de ea.
Neale Donald Walsch
Combate frica prin folosirea resurselor de curaj!
Dacă ar fi să am posibilitatea de a alege, aș alege ca în fiecare zi să cumpăr 100 de grame de curaj. Este suficient pentru a învinge toată teama și toată frica promovate în ultimii 2-3 ani de zile. Din fericire am găsit înainte de a începe toate aceste situații „sursele de curaj” care să nu mă lase pradă fricilor și care să mă ajute să fiu atent la mesajele care sunt transmise în societate de la nivelul ”autorităților” naționale și mondiale.
Am găsit surse de curaj în cărțile citite, în programele de dezvoltare urmate și în mijlocul naturii. Am înțeles că frica poate fi „cultivată” doar la nivel mental, iar atâta timp cât nu îi permitem minții să ne conducă întreaga viață, vom putea găsi resurse de curaj chiar în interoriul nostru. Ceea ce trebuie să facem este să ne deconectăm de la sursele de frică. Atâta tot!
Informația poate fi și una care să îți dea curaj, nu doar o informație care să te facă să îți fie permanent frică. În consecință tu alegi la care dintre aceste două surse te conectezi – frică sau curaj! Rezultatele acestei alegeri se vor vedea în fiecare zi a vieții tale. Vei putea observa la câte dintre visele și dorințele tale renunți din cauza fricii sau cât din ceea ce îți dorești la nivel profund să trăiești vei transforma în realitate prin prisma curajului.
Prima convingere pe care va trebui să o schimbăm este aceea că suntem niște simpli spectatori.
Neale Donald Walsch