Review GPS Garmin GPSMAP 65s

Împreună cu harta, un dispozitiv GPS (Global Positioning System) este foarte util pentru a te orienta în teren. Indiferent dacă ești într-o drumeție sau dacă urmează să descoperi noi locuri pentru prima dată, un GPS outdoor poate fi de mare ajutor. Este adevărat că în zilele noastre cei mai mulți apelează la funcția GPS de pe telefoanele inteligente. Însă chiar și în acest context un dispozitiv GPS dedicat activităților outdoor este foarte util.
Avantajele unui dispozitiv GPS outdoor
Sunt mai multe avantaje pe care un astfel de dispozitiv dedicat pentru orientarea în teren le oferă. Avantajele acestea te-ar putea convinge să investești într-un astfel de dispozitiv. Un prim avantaj este faptul că GPS-ul nu are nevoie de conexiune la internet. Datorită conexiunii cu sateliții care transmit informațiile privind localizarea și datorită hărților încărcate pe dispozitiv, nu este necesară conexiunea la internet pentru o localizare cu o precizie ridicată.


Un al doilea avantaj este dat de faptul că GPS-ul poate capta semnalul mai multor ”familii” de sateliți. Prin urmare poate oferi o mai mare precizie privind locația, chiar și în acele zone unde semnalul poate fi mai slab sau poate fi perturbat de anumite obstacole precum pereții verticali de stâncă.
Un alt avantaj pentru multe variante de dispozitive GPS este acela că vorbim despre dispozitive care funcționează pe bază de baterii de tip AA. Cu alte cuvinte nu este nevoie de încărcarea bateriei interne. Iar atunci când urmează să faci o drumeție de mai multe zile, poți doar să schimbi bateriile dacă acestea se vor descărca complet.
Tot în rândul avantajelor date de folosirea unui GPS destinat pentru activități outdoor regăsim posibilitatea de a realiza propriile hărți și de a le încărca în memoria dispozitivului pentru a fi folosite în teren. Astfel de hărți personalizate sunt foarte utile dacă ai nevoie de un detaliu ridicat al regiunii pe care urmează să o parcurgi folosind dispozitivul GPS.
Posibilitatea de a marca puncte în teren sau de a salva track-uri (trasee) în teren, date care ulterior să fie folosite pentru realizarea hărților digitale sau a celor printate este un alt avantaj care trebuie subliniat. Este practic un ”instrument” foarte util pentru ca punctele de interes din teren să fie transformate în date digitale folosite pe un computer în cadrul diferitelor programe dedicate prelucrării unor astfel de date.


Nu în ultimul rând putem puncta faptul că GPS-ul dedicat pentru activitățile outdoor oferă acces la foarte multe funcționalități pentru ca întreaga experiență să fie una foarte plăcută. De la posibilitatea de a realiza profile pentru traseul parcurs, la posibilitatea de a găsi principalele puncte de interes pentru vecinătatea zonei în care te afli și până la posibilitatea de a conecta GPS-ul la diferite alte dispozitive.
Modelul de GPS Garmin GPSMAP 65s
Există diferite modele de dispozitive de tip GPS destinate pentru activități outdoor. Brand-ul cel mai renumit este Garmin. Unul dintre modelele de dispozitive GPS este GPSMAP 65s de la Garmin, model pe care îl folosesc de câteva luni.
În continuare vei putea găsi câteva informații și păreri cu privire la modelul Garmin GPSMAP 65s după utilizarea acestuia în diferite situații, atât pe trasee turistice marcate, cât și în drumeții prin zone unde marcajele lipseau. Am avut posibilitatea de a folosi GPS-ul pe trasee turistice în țară, dar și pe câteva trasee de trekking din Insula Skiathos.
Greutate și rezistență la apă
Garmin GPSMAP 65s propune un dispozitiv care are sub 220 de grame cu tot cu baterii. Greutatea redusă este foarte importantă atunci când folosești GPS-ul în drumeții sau în turele de munte. Durata de viață a bateriilor este de 16 ore de folosire continuă. Însă prin folosirea economică a GPS-ului și pornirea acestuia doar atunci când este nevoie, bateriile pot rezista mult mai mult timp. Și oricând poți să înlocuiești bateriile cu unele noi sau cu acumulatori.
Faptul că acest dispozitiv GPS este rezistent la apă este un alt aspect de amintit. În condițiile în care modelul de GPS este potrivit pentru o multitudine de activități outdoor, rezistența la apă este extrem de importantă. Memoria internă a GPS-ului este de 16 GB, dar poate fi extinsă prin intermediul unui microSD extern de 32 GB.
Hărți și funcționalități pentru GPSMAP 65s
Din perspectiva hărților disponibile pe acest dispozitiv GPS, vorbim despre hărți topografice preîncărcate, hartă de bază și despre posibilitatea de a adăuga ulterior hărți. Receptorul cu sensibilitate ridicată oferă o acuratețe bună în privința localizării. Tot pentru o localizare cât mai exactă avem în vedere și faptul că dispozitivul GPSMAP 65s dispune și de senzori precum GPS, GLONASS și QZSS. Acuratețea localizării este foarte bună, fapt pe care l-am observat de fiecare dată când am folosit GPS-ul.


Funcționaliățile GPS-ului sunt numeroase și foarte diversificate. Busola electrică, altimetru barometric sau busola GPS sunt extrem de utile pentru deplasarea în teren. Compatibilitatea cu diferite aplicații mobile și cu aplicații Garmin reprezintă un alt punct forte al dispozitivului. Mai mult, este un dispozitiv care dispune de conectivitate wireless.


Display și design
Diagonala de 2,6 inch sau 6,6 cm oferă un display suficient de mare pentru o vizibilitate bună atunci când ești în teren. Specificul afișajului permite o vizibilitate bună chiar și în condițiile zilelor însorite. Utilizarea GPS-ului poate stoca până la 10000 de puncte și până la 200 de trasee. Faptul că GPS-ul poate fi prins la brâu sau la rucsac este un mare avantaj în utilizarea dispozitivului. Design-ul este unul foarte plăcut și ergonomic, fiind confortabil atunci când este ținut în mână.


Chiar dacă majoritatea utilizatorilor din ziua de astăzi preferă dispozitive digitale cu touch screen, personal consider că butoanele clasice ale GPS-ului Garmin GPSMAP 65s sunt un mare avantaj. Materialul din care este realizat dispozitivul GPS este rezistent, durabil și aderent pe suprafețe sau atunci când este ținut în mână.


Cuvinte de încheiere
Pentru un geograf folosirea hărților și a GPS-ului face parte din ”fișa postului”. Indiferent dacă aceste instrumente sunt folosite pentru orientare sau pentru realizarea unor produse cartografice, harta și GPS-ul sunt extrem de utile pentru orientarea în teren.
Chiar și în contextul progresului tehnologic care facilitează utilizarea diferitelor dispozitive pentru orientare în timpul activitățiilor outdoor, utilitatea hărților tipărite nu poate fi pusă la îndoială în timpul drumețiilor. Pe de altă parte, și GPS-ul aduce avantaje pentru cei care aleg să apeleze la un astfel de dispozitiv. Dacă ai în vedere să investești într-un astfel de dispozitiv în perioada următoare, modelul Garmin GPSMAP 65s poate fi o alegere avantajoasă.