Natura la catedră – Lecția nr.4: Liniștea


De foarte multe ori spunem că ne dorim liniște interioară sau sufletească și că o viață liniștită este tot ceea ce visăm. În același timp, dacă privim cu atenție la viața noastră, remarcăm faptul că de cele mai multe ori în viața noastră nu există liniște absolut deloc. Suntem mai mereu în alergare, sub presiune sau îngrijorați.

Mai mereu avem un obiectiv care nu ne dă voie să ne bucurăm de liniștea interioară sau mentală. Dar o căutăm constant. Căutăm să apelăm la tot felul de metode, cărți de citit, terapii, vacanțe, călătorii. De multe ori parcă fără niciun rezultat.

Lecția cea mai la îndemână atunci când vrem să învățăm Liniștea ne este oferită de Natură. Atunci când alegem să privim această lecție cu atenție, putem deprinde Liniștea fără a fi nevoie să citim foarte mult sau să participăm la seminarii. Pare simplu. Și chiar este, atâta vreme cât ne uităm cu atenție la Natură.

Natura înseamnă Liniște

Foarte multă lume se teme foarte tare de fenomene ale naturii precum furtuni, vijelii, tornade, inundații sau alte astfel de manifestări. Din acest motiv oamenii în general privesc la natură doar atunci când aceasta se manifestă „violent” (am pus între ghilimele pentru că este un termen atribuit de societate naturii, nu pentru că natura ar fi violentă). Atunci își amintesc că Natura este prezentă și că de multe ori le dă planurile peste cap. Ca și cum Natura nu ar avea altceva de făcut decât să țină cont de doleanțele oamenilor.

Atunci când spun că Natura înseamnă Liniște, pare că este o afirmație care se contrazice din perspectiva fenomenelor în care apare ceea ce oamenii numesc „furia” Naturii. Ei bine, tocmai aici putem să înțelegem Liniștea pe care oamenii o caută – Liniștea Interioară și Liniștea Mentală. Oamenii la rândul lor sunt de multe ori furioși. Uneori această furie este exprimată, alteori nu, dar asta nu înseamnă că în interior furia respectivă nu există.

Natura înseamnă Liniște tocmai prin faptul că uneori exprimă acea energie acumulată în diferite surse și forme, ajungând astfel la Liniște. După o furtună puternică vine un calm profund și un cer senin foarte limpede. Un râu învolburat se transformă ulterior într-un râu care curge liniștit. Un vânt puternic care pare să pună totul la pământ dintr-o dată devine o adiere plăcută.

Reclame

Energia din Natură este mereu în mișcare, iar atunci când în anumite locuri sau în anumite forme se acumulează o cantitate foarte mare de energie, pentru a regăsi Liniștea, Natura nu face altceva decât să o elibereze. Privind la Natură și la astfel de fenomene precum cele amintite anterior, putem înțelege faptul că pentru a avea parte de Liniște Interioară și de Liniște Mentală este foarte important să eliberăm anumite energii și să le echilibrăm.

Poate că atunci când alegem să privim Natura ca un profesor primordial, vom înceta să mai catalogăm anumite fenomene ca fiind distructive sau ca fiind „furia” Naturii. Pentru că dacă am privi la viețile noastre, de foarte multe ori avem comportamente mult mai distructive decât ceea ce catalogăm la Natură ca fiind distructive.

Lecții predate de Natură pentru a învăța Starea de Liniște

Trecând la un alt „tip” de Liniște, și anume la Starea de Spirit de Liniște, Natura ne poate oferi alte astfel de lecții. Animalele și plantele sunt „actorii” în această lecție. Este suficient să privim cum animalele își canalizează energia pentru lucrurile simple care țin de supraviețuirea în momentul Prezent, având astfel liniște. Într-adevăr, în regnul animal există specii care sunt amenințate de alte specii, iar animalele respective stau de multe ori cu urechea ciulită. Însă dacă simt că sunt în pericol, aleargă pentru a scăpa de pericol, după care revin la stare de liniște.

Atunci când străbatem o pădure unde avem foarte mulți copaci, arbuști, crengi uscate, frunze căzute și foarte multe viețuitoare, există un sentiment de liniște. Nu are legătură cu faptul că nu există ceea ce numim „gălăgie” în societate. Pentru că și într-o pădure sunt foarte multe păsări, insecte, animale, copaci care se mișcă la adierea vântului și frunze care foșnesc, crengi care cad din copaci sau ape curgătoare care fac zgomot. Dar cu toate astea, dacă vrem să căutăm o sursă pentru a ne liniști la nivel mental, ce facem!? Mergem în pădure. Sau poate pe o plajă unde vrem să „ascultăm” valurile care se lovesc de țărm.

De ce simțim că acolo este liniște? Tocmai datorită faptului că fiecare dintre elementele Naturii pe care le-am amintit anterior au Liniște și creează o Stare de Liniște sub forma unui mediu, un ambient încărcat cu acea stare de Liniște profundă. Prin urmare, Natura ne arată că de fapt Starea de Liniște pe care cu toții ne-o dorim nu depinde de siguranța unor lucruri din viața noastră, ci depinde de mediul în care trăim și de Liniștea Interioară și Liniștea Mentală.

Reclame

În aceeași măsură este suficient să ne uităm la o pisică sau la un cățel care după ce mănâncă, aleargă, se joacă sau se manifestă într-un fel mai agitat, dintr-o dată regăsește starea de liniște pentru a se întinde și a dormi profund sau doar pentru a-și face siesta. Natura este prezentă în orice loc am privi în jur și putem găsi astfel de exemple de Liniște atât în lumea animală, cât și în lumea plantelor și a copacilor, dar și în fenomene ale naturii.

Câteva concluzii

Mi-a luat mulți ani de zile să observ Natura în postura de profesor, însă acest lucru l-am remarcat atunci când eram în căutarea multor răspunsuri și când eram în cea mai puțin liniștită perioadă a vieții mele. Era atât de multă gălăgie în mintea mea și atât de multă furtună în suflet, încât căutam răspunsuri și soluții pentru a găsi sau a regăsi liniștea oriunde. Și în timpul în care citeam carte după carte, într-o zi de plimbare printr-un parc într-o țară din Europa am văzut cât de liniștIte erau rațele sălbatice, păsările și alte plante într-o zi obișnuită de primavară.

Tocmai citeam pe atunci despre lucrurile simple și despre cum dacă privim atent în jurul nostru, fiecare întâlnire are un mesaj. Am fost fascinat de cum am primit răspuns la una dintre întrebările mele, un răspuns „fără cuvinte” și atât de simplu încât dacă nu ești atent îl poți rata tocmai în goana după răspunsuri.

Atunci am văzut pentru prima dată cum pot învăța Liniștea din Natură, iar de atunci am regăsit în Natură cel mai bun profesor pentru a învăța Liniștea în toate formele de care am nevoie: liniște interioară, liniște mentală, stare de liniște generală. Tocmai din acest motiv, de câte ori am ocazia petrec timp cât mai izolat în mijlocul naturii, cât mai departe de distragerile din societate. Însă și atunci când sunt în oraș observ frecvent Natura la lucru și observ cum Natura îmi oferă lecție cu lecție.

În încheiere te invit să privești mai atent la Natură și să descoperi propriile lecții care te pot ajuta să (re)găsești Liniștea. Sunt convins că atâta timp cât vei acorda atenție și timp în acest sens, vei reuși să înveți această lecție pe care Natura ne-o oferă în foarte multe moduri.

Un comentariu la “Natura la catedră – Lecția nr.4: Liniștea

  1. Pingback: Natura la catedră – Lecția nr.6: Dăruirea | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: