Natura la catedră – Lecția nr.5: Ritmul


Una dintre cele mai importante și simple lecții pe care Natura ni le poate oferi este aceea a ritmului vieții. Foarte mulți dintre noi trăim zi de zi sau am trăit anumite perioade de timp în care ritmul vieții noastre este sau a fost unul absolut nebun. Un ritm complet nefiresc (sau pot spune împotriva naturii).

Un astfel de ritm alert nu aduce decât dezechilibre și probleme de sănătate. Tocmai de aceea, regăsirea ritmului firesc (natural) este o soluție foarte eficientă pentru o viață echilibrată și sănătoasă din toate punctele de vedere. Prin urmare, unde putem să descoperim mai bine ritmul natural al vieții dacă nu chiar în Natură!?

Toată creaţia este acordată la ritmurile naturale şi totul este făcut într-o perfectă sincronizare, fără frică, stress, rezistenţă, termen-limită, veşti de ultimă oră sau amenzi.

Alan Cohen
Ritmul vieții moderne – un ritm împotriva propriei naturi

Suntem parte din Natură, fie că vrem să acceptăm sau nu, fie că suntem conștienți de asta sau nu. Fiecare celulă a corpului nostru răspunde unui ritm al naturii și poate că exact în acest punct atât de mic, la nivel de celulă, acționează ritmul nefiresc la societății moderne. Câți dintre noi nu își doresc sau nu și-au dorit să încetinească această alergare după obiective, țeluri și cifre!?

Poate că la nivel mental afirmi că nu este nevoie, că nu îți dorești să încetinești ritmul și chiar îți face plăcere această adrenalină. Însă pentru organismul cu care ai fost înzestrat de natură un astfel de ritm este absolut nesănătos.

Dacă privim în Natură vom observa cum ritmul vieții (pentru că, ce să vezi, și aici există un ritm al vieții) este unul mult mai lent. Dar foarte firesc și natural, un ritm care contribuie la evoluție, la dezvoltare și care susține viața într-un mod echilibrat. Ai observat vreo floare care să alerge să devină din boboc o floare deschisă pentru că într-o anumită zi trebuie să înflorească? Ai văzut vreun copac care trebuie să aibă frunzele astăzi pentru că trebuie să țină umbră unui petic de pământ? Sau poate că poți să îmi arăți un râu care se grăbește să formeze o peșteră și să sape mai repede roca!?

Fluturele trebuie să iasă la momentul potrivit. Trebuie să ai încredere în ritmul naturii. Ea are alt ceas decât tine. Să nu uiţi asta niciodată.

Robin Sharma

Da, par lucruri nesemnificative și prea mărunte pentru lumea modernă în care trăim, pentru lumea digitalizată și unde călătorim distanțe enorme în doar câteva ore. Însă viața este susținută exact prin aceste lucruri mărunte și care sunt atât de pline de semnificație, încât dacă am privi cu mai multă atenție la aceste fenomene am observa care este de fapt ritmul vieții pe care ar trebui să îl avem.

Practic ne-am „rupt” de ritmul Naturii și am alunecat într-un ritm artificial al unei vieți în care nu mai ascultăm absolut deloc de organism. Practic nu mai ascultăm exact de partea aceea a naturii cu care am fost înzestrați. Partea fizică a noastră este partea primită din Natură.

Ne întrebăm adesea care sunt cauzele pentru care auzim în societatea modernă în care avem acces la cele mai multe produse farmaceutice și la cele mai multe medicamente, dar și la cele mai multe și moderne tehnici medicale, de cele mai multe afecțiuni cronice și afecțiuni care nu mai au vindecare sau tratament. Nu este cumva un non-sens acest lucru!? Pentru mintea noastră ar fi un non-sens, în schimb din perspectiva Naturii nu. Pentru că atâta vreme cât negăm exact natura noastră este absolut firesc să existe dezechilibre în organism care să se manifeste sub diferite moduri și sub diferite afecțiuni.

Redescoperă Ritmul Naturii

Dacă vrei să redescoperi ritmul Naturii nu este nevoie să mergi în pădure neapărat sau să fugi din societate. Este suficient să privești mai atent în fiecare zi fenomenele naturii, plantele din jur, vietățile pe care le întâlnești. Și să înveți de la toate acestea!

Mâine când te trezești observă cum soarele nu se grăbește să apună și îți oferă întreaga zi o sursă de lumină. Mâine când ieși din casă observă în jurul tău cum poate plantele au început să înmugurească sau chiar să aibă primele frunze. Ori poate cum frunzele tocmai ce au căzut.

Admiră bobocii și așteaptă să observi procesul prin care bobocii devin flori. Chiar dacă ai spune că vrei să vezi floarea, uită-te și ziua următoare la floarea respectivă și poate vei remarca faptul că a înflorit. Dar nu atunci când ți-ai fi dorit, ci atunci când ritmul naturii a ajuns la punctul în care s-a desăvârșit procesul de evoluție.

Adoptă ritmul naturii: secretul ei este răbdarea.

Ralph Waldo Emerson

Observă un porumbel care poate stă fără să se grăbească și se bucură de razele soarelui. Admiră o pisică care se bucură de siestă și pe care o vei acuza că nu are nimic de făcut toată ziua decât să doarmă, să mănânce și să se alinte. Și chiar nu are nimic de făcut altceva, tot la fel cum nici tu nu ai neapărat de făcut toată lista aia lungă de sarcini de îndeplinit, obligații și alte lucruri care trebuie bifate. Doar ți s-a spus că așa trebuie să arate ritmul vieții tale, l-ai deprins în ani de zile și acum pare natural. Dar să știi că nu este deloc așa! Este un ritm de viață complet împotriva Naturii.

Prin urmare, dacă simți că ai obosit (sau poate că nici nu trebuie să ajungi să obosești) și dacă vrei să încetinești puțin ritmul, regăsind un ritm mai aproape de cel firesc, te invit să privești puțin înspre Natură. Aici vei regăsi ritmul firesc al vieții.

Este un ritm cu care te-ai născut și pe care îl ai în ADN, în profunzimea corpului tău. Nu ai altceva de făcut decât să îl regăsești, iar Natura te poate ajuta în acest sens. Petrece mai mult timp privind ritmul naturii, caută să petreci mai multe ore (sau chiar zile) mai aproape de Natură și întrerupe constant ritmul alert specific societății moderne.

Renunță să alergi mereu!

Oprește mintea care te va acuza că ai atâtea de făcut și că în loc să le rezolvi tu admiri Natura, pierzând astfel timp important. Oprește vocea societății care te acuză că ești un visător care nu va realiza nimic în Viață. Pentru că nu despre asta este vorba. Viața este o Existență care merită trăită conform cu RITMUL NATURAL și de care trebuie să ne bucurăm în fiecare zi.

Cum te poți bucura de Viață dacă mereu alergi și nici nu știi exact cum ai ajuns la vârsta la care ai ajuns fără a te bucura într-adevăr de Viață!? Nu, nu vorbesc aici despre statut, banii din conturi, bunurile materiale, reușitele personale sau alte astfel de liste de realizări. Vorbesc despre Viața aia pe care nu ai trăit-o alergând să obții toate cele de mai sus.

Îmi doresc ca aceste rânduri să te fii pus puțin în încurcătură, să îți fii trezit interesul pentru a privi la ritmul Naturii sau să te fii încurajat să continui să descoperi în profunzime ritmul optim al Vieții, dacă deja ai conștientizat faptul că ritmul Vieții nu trebuie să fie cel descris sau încurajat de societatea modernă din zilele noastre.

Personal am regăsit în Natură ritmul pe care îl doresc în Viața mea. Chiar dacă uneori mai „alunec” în ritmul de alergare specific societății moderne, revin imediat înapoi la un ritm în care Viața se derulează mai tern și mai atent la fiecare etapă, la fiecare moment. Pentru că așa este firesc, să evoluez zi de zi și să înfloresc atunci când este momentul în diferitele planuri ale vieții mele, nu atunci când cineva îmi solicită să înfloresc pentru că așa trebuie.

Cuvinte de încheiere

Natura are un ritm în care nimic nu „trebuie”, și totuși, totul se întâmpla exact la momentul potrivit. Fiind parte din Natură, și ritmul nostru ne poate susține exact în această direcție în care să „înflorim” atunci când este momentul oportun din perspectiva întregii Naturi, a întregului Univers.

Cu alte cuvinte nu are sens să ne grăbim undeva pentru că nu facem altceva decât să întârziem atâta timp cât nu suntem pregătiți din punct de vedere al evoluției (creșterii) naturale să „înflorim”. Vom fi asemenea unor flori de plastic, mereu înflorite, dar fără miros, fără parfum și fără nici un pic de Viață în petalele acelea. Până la urma mai toată lumea preferă florile naturale, florile care aduc parfum și viață. Haide să alegem să ne regăsim ritmul vieții care să ne ajute să „înflorim” cu adevărat.

Nu sunt necesare neapărat cursuri sau cărți de citit (este adevărat că acestea pot ajuta semnificativ) pentru a regăsi ritmul acesta, poți să privești înspre Natură și să permiți acestui profesor să îți predea lecția aceasta a regăsirii Ritmului Vieții. Sau cum spune Luminița Saviuc, „adoptă ritmul naturii, fă ceea ce face natura, trăieşte aşa cum trăieşte natura.”

Un comentariu la “Natura la catedră – Lecția nr.5: Ritmul

  1. Pingback: Natura la catedră – Lecția nr.6: Dăruirea | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: