Pagini pentru calatorie

Pagini de calatorie

În fiecare dintre călătoriile mele îmi place să mă „însoțesc” la drum cu pagini de calatorie care să îmi ofere și o călătorie interioară alături de autori care au de împărtășit din experiența lor de viață. Chiar dacă îmi place foarte mult să citesc zi de zi, și atunci când sunt acasă, când sunt pe drum cititul are o „aromă” diferită și parcă mesajele fiecărei cărți sunt mult mai intense și mai puternice.

Așa cum spunea Uell S. Andersen, „satisfacțiile călătoriei sunt mereu cele întâlnite pe drum și niciodată la destinație”, iar acest lucru este perfect valabil în cazul călătoriilor la propriu, dar mai ales în cazul unei călătorii prin intermediul paginilor unor cărți pe care le citești. După o vară și o toamnă cu foarte multe călătorii în care cărțile nu mi-au lipsit din rucsac, îți recomand 5 cărți pe care să le citești în perioada următoare.

Pagini de calatorie Laurentiu Artugyan
Greg McKeown – Esențialismul

În urmă cu ceva timp am urmărit filmul documentar Minimalismul, un film care te învață despre cum ai nevoie de foarte puține lucruri pentru viața de zi cu zi. Cumva într-o continuare firească a ideilor prezentate acolo s-a ivit oportunitatea de a citi cartea Esențialismul scrisă de Greg McKeown.

Această carte prezintă modul prin care putem avea exact viața pe care ne-o dorim cu adevărat atâta timp cât facem alegerile esențiale pentru a ne atinge „destinațiile” dorite. Într-o lume în care suntem învățați să facem cât mai multe lucruri, să fim „ocupați” tot timpul făcând ceva, această carte este ideală pentru a te trezi din această goană după acțiune constantă și după ideea de a fi ocupat mereu.

Reclame

Dacă nu ai învățat să îți stabilești tu prioritățile, atunci această carte te poate ajuta să o faci. Mai mult decât atât, vei descoperi cum te poți elibera de obligații și de părerea celorlalți despre tine odată ce alegi să devii un esențialist.

„Esențialismul nu este despre cum să faci mai multe; este despre cum să faci ce trebuie. Nu înseamnă nici să faci mai puțin doar de dragul de a face mai puțin. Este despre a-ți investi timpul și energia cât mai înțelept posibil, pentru a opera la cel mai înalt nivel de contribuție personală al tău, făcând doar ce este esențial.”

„Bunul cel mai de preț pe care-l avem pentru a ne aduce contribuția față de lume suntem noi înșine. Dacă investim prea puțin în noi înșine, iar prin asta vreau să spun în mintea, corpul și spiritul nostru, ne deteriorăm tocmai instrumentul de care avem nevoie pentru a ne aduce cea mai mare contribuție.”

„Esențialistul nu numai că recunoaște puterea alegerii, ci o sărbătorește. Esențialistul știe că, atunci când renunțăm la dreptul nostru de a alege, le dăm altora nu numai puterea, ci și permisiunea explicită de a alege pentru noi.”

Colette Baron-Reid – Harta-Cum să găsești magia și sensul în povestea vieții tale

O carte plină de magie, acea magie în care credeam pe vremea când eram copii și de care din păcate am uitat cu fiecare an pe care l-am adăugat la șirul vieții. Această carte te duce într-o lume fantastică, dar în același timp o lume reală. O lume în care toate trăirile pe care le avem fiecare dintre noi sunt prezentate din perspectiva unui … cartograf al conștientizării vieții.

Pentru un geograf și un pasionat de hărți, așa cum sunt, cartea Harta a fost o adevărată expediție în a conștientiza numeroasele trăiri și stări pe care le avem de-a lungul vieții. Iar harta pe care autoarea ne-o „trasează” în rândurile acestei cărți este extrem de explicită și de utilă pentru a găsi sensul adevărat al vieții tale. Este o hartă descrisă prin metafore pline de înțeles și de subînțeles, care oferă fiecărui cititor posibilitatea de a se regăsi în această hartă.

„Dacă îți urmărești experiențele, vei vedea toate locurile diverse pe care le-ai vizitat în aventura ta. Poate că ai atins Pragul de Jos și ai găsit o comoară de diamante în țărână. Poate ți-ai petrecut cea mai mare parte a vieții în Orașul lui Ar Trebui, mulțumindu-i pe alții în defavoarea ta. Poate că ai petrecut ani întregi rătăcind printr-un Deșert Sterp și pustiu până ce, într-o bună zi, ai renunțat și ai găsit un drum spre o oază adevărată.”

„Cele mai mari comori sunt ascunse și pot fi descoperite doar prin răbdare și explorare.”

„Cu toții trebuie să ne împăcăm cu paradoxul că schimbarea este singura constantă. Animalele migrează, vânturile bat, pământul se rotește și planetele se învârt în jurul soarelui. Și tu te miști, fiind angajat într-o călătorie.”

 

Wayne Dyer – Înțelepciunea evurilor

Cartea Înțelepciunea evurilor este o colecție de mesaje pline de înțelepciune a unora dintre cei mai importanți oameni ai planetei. Wayne Dyer a selectat poezii, strofe din poezii, citate sau paragrafe din peste 50 de poeți, scriitori, artiști, matematicieni etc. pe care Dyer îi consideră „strămoșii noștri ancestrali” și a inclus fiecare dintre acești autori în diferite aspecte care sunt parte din viața fiecăruia: inspirație, iubire, curaj etc., prezentând modul în care autorul percepe înțelepciunea transmisă de acești „strămoși ancestrali”.

Reclame

Dyer consideră că „într-o anumită măsură, noi, cei care ne aflăm acum pe Pământ, suntem legați în multe feluri de toți cei care au trăit aici înaintea noastră” și prin urmare mesajele predecesorilor noștri ne sunt de real folos chiar și în contextul lumii moderne.

„Ritmul pe care îl auziți în interior reprezintă conexiunea cu scopul sufletului vostru. El va continua să vă bată la cap când îl ignorați sau îl reprimați în încercarea de a vă conforma societății.”

„Entuziasmul este o calitate care cultivă succesul.”

„Nu trebuie să cedați în fața necesității, sunteți liberi să vă conduceți viața, în propria manieră, indiferent de toți cei care în trecut v-au copleșit spunându-vă tot ceea ce era ‚necesar’ să faceți.”

 

Robin Sharma – Ghidul Măreției

Doar titlul acestei cărți, Ghidul Măreției, este suficient pentru a te face să citești cu mare atenție și cu mare curiozitate fiecare paragraf din paginile acestei cărți. Fiind scrisă sub forma unor îndrumări zilnice, această carte poate fi oricând o lectură pentru fiecare zi în care vrei să faci o schimbare pentru a atinge măreția în viața ta, indiferent în ce formă este „îmbrăcată” aceasta.

Sub forma poveștilor din propria experiență sau a poveștilor clienților pe care Robin Sharma i-a mentorat de-a lungul carierei sale, această carte are menirea de a te trezi și de a-ți da un implus să ieși din zona unei vieți satisfăcătoare și să pășești spre viața la care ai visat întotdeauna.

„Suntem prea mulți cei care trăim adăpostiți în portul liniștit al lucrurilor cunoscute. De douăzeci de ani, același mic dejun. De douăzeci de ani, același drum cu mașina până la serviciu. De douăzeci de ani, aceleași conversații. De douăzeci de ani, aceeași gândire. E grozav dacă te face fericit. Dar eu nu cunosc pe nimeni care să trăiască în felul acesta și să fie fericit. Dacă vei continua să faci ce ai făcut și până acum, vei obține în continuare ce ai obținut și până acum.”

„După mine, adevăratul eșec apare numai atunci când nu reușești să încerci, să visezi și să îndrăznești. Adevăratul risc este acela de a duce o viață fără riscuri.”

„Trăiește ca și când nu vei mai avea parte de ziua de mâine. Asumă-ți câteva riscuri. Deschide-ți mai mult inima. Rostește-ți adevărul. Arată-ți respectul pentru darul vieții, care ți-a fost încredințat. Strălucește cu putere astăzi. Urmează-ți visurile.”

 

Uell S. Andersen – Trei Cuvinte Magice

Această carte te va ajuta să descoperi puterea gândului și cât de importante sunt gândurile pe care le avem zi de zi pentru a ne crea viața pe care o trăim. Altfel spus, viața noastră este o reflecție a gândurilor noastre, iar dacă vrem să avem viața la care visăm, atunci prin schimbarea gândurilor putem face acest lucru.

În cele 12 eseuri metafizice pe care autorul le abordează vei găsi numeroase mesaje care să îți „zguduie” puțin lucrurile pe care le știai și le credeai ca fiind valide. Dar acesta poate fi și primul pas spre schimbarea gândurilor și implicit schimbarea în bine a vieții tale.

„Fii conștient că prima cauză este înăuntrul tău; prima decizie se va lua prin alegerea gândurilor pe care le vei gândi. Orice gândești se va manifesta în viața ta. Gândește doar pozitiv; refuză să accepți circumstanțele negative ca având o realitate finală; ține-te cu dinții de gândurile tale bune; menține această imagine alimentat de credința ta și vei descoperi un univers care-ți dă nelimitat și te recompensează nelimitat, un univers al unei constante aventuri și veșnice iubiri.”

Reclame

„Astăzi, în această zi, este cel mai important moment dintre toate, pentru că ceea ce facem va determina ceea ce vom fi mâine.”

„În momentul în care începi să anticipezi calea de urmat spre orice obiectiv, credința îți va fi pusă la încercare la fiecare cotitură, la fiecare ocol, la fiecare aparent obstacol. Dar când vei avea încredere completă în lege, vei începe să vezi fiecare întârziere și fiecare obstacol ca pe o oportunitate care te poate pregăti pentru ceea ce te așteaptă atunci când ajungi la destinație.”

 

Oricare dintre aceste cărți pot reprezenta o alegere excelentă pentru tine dacă îți dorești să privești viața ta și tot ceea ce te înconjoară cu alți ochi și din cu totul alte perspective. Fie că citești atunci când ești acasă și te pregătești de somn, fie că alegi aceste cărți pentru a fi pagini de călătorie în drumurile tale, important este să înțelegi valoarea mesajului.

Dacă nu știi exact ce cadou să oferi celor dragi în luna decembrie, atunci cu siguranță oricare dintre titlurile de mai jos poate reprezenta un cadou ideal sub forma unei cărți de citit prin care anul 2020 să fie un an plin de aventuri și de descoperiri.

2 comentarii la “Pagini pentru calatorie

  1. Pingback: Avantajele de a fi content writer | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: De-as fi citit… | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: