De-as fi citit…

Carti de citit

Chiar dacă am observat că sunt tot mai mulți cei care citesc cărți, cei care nu au timp pentru acest lucru ori nu au pasiunea pentru citit sau obișnuința de a citi sunt în număr și mai mare. Referitor la toate cărțile pe care le-am citit, nu regret nicidecum timpul investit în acest lucru.

Cartea potrivita

Dimpotrivă, regret că de foarte multe ori am irosit timp stând în fața televizorului sau făcând lucruri care nu îmi aduceau niciun plus în viață și au trecut mulți ani până să realizez faptul că în fiecare dintre aceste carti de citit există cel puțin câteva mesaje care mi se adresează și care mă pot ajuta să îmi descopăr poteca pe acest drum numit Viață.

Cititul – o practică zilnică foarte sănătoasă

Atunci când primești drept cadou o carte de citit sau dacă ai în fiecare zi înaintea ta rafturi de cărți, nu irosi oportunitatea de a le deschide și de a vedea care dintre aceste cărți de citit ți se adresează. Sau poți oricând să cauți în librăriile din oraș sau în librăriile online, care sunt tot mai numeroase în ultimul timp. Cu siguranță vei găsi cel puțin câteva cărți pe care să le folosești pentru creșterea personală, indiferent la care aspect al vieții vrei să „lucrezi”.

Altfel, peste ani, când vei ajunge totuși să deschizi și să citești acele cărți pe care le aveai înaintea ta zi de zi și pe care le-ai lăsat să se prăfuiască în defavoarea televizorului sau a rețelelor de socializare care te țineau „la curent” (la propriu te țin la curentul societății în care de cele mai multe ori suntem învățați să trăim precum somnambulii), vei regreta că acei ani care au trecut nu mai pot fi recuperați pentru a trăi așa cum ai descoperit că de fapt o poți face după ce ai citit cărțile respective – la cel mai ridicat nivel al potențialului tău.

„Sunt prea mulți oamenii care nu mai deschid nicio carte după ce termină școala. De necrezut. Prea mulți oameni își petrec mai mult timp uitându-se la TV în loc să pătrundă adânc în mințile celor mai mari oameni care au trăit pe pământ. Prea mulți oameni și-au închis mințile pentru ideile noi și pentru gândurile puternice.” Robin Sharma

Alege cărți de citit care să te provoace să faci schimbarea

Chiar dacă poate per ansamblu unele dintre aceste cărți de citit nu te duc într-o altă lume imaginară și nu te ajută să evadezi din viața ta reală, tocmai acestea sunt cele de care ai cu adevărat nevoie – cărțile care pot să te trezească, uneori chiar să „îți dea câte-o palmă”.

Dacă un singur paragraf simți că ți se adresează, atunci cartea aceea este cea mai bună investiție, atât din perspectiva timpului investit, cât și din perspectiva banilor investiți. Poate fi mesajul care să îți îndrume pașii spre o  nouă viață, poate fi declicul de care ai nevoie pentru a porni în sfârșit spre visul tău.

Foarte multă lume alege să citească cărți și să vizioneze filme pentru a uita de faptul că viața lor nu arată așa cum și-ar dori. Cumva cauți să te refugiezi, să trăiești într-o altă lume cel puțin pentru câteva zeci de minute. Însă cu cât cauți filme și carti de citit care să te ajute să evadezi din viața de zi cu zi, care să te ajute să uiți că de fapt trăiești o viață care nu te împlinește, cu atât mai mult nu trăiești… și de fapt fugi de viața ta.

Și în loc să găsești direcția spre care vrei să te îndrepți, rămâi blocat(ă) acolo unde neîmplinirea și nefericirea sunt cuvintele care descriu cel mai bine viața ta. Dacă asta îți dorești, nu este nicio problemă. Doar că mă îndoiesc de acest lucru. Prin urmare, nu îți mai irosi timpul. Pune mână pe orice carte ai înainte și descoperă câteva paragrafe din interior, iar dacă simți că un rând din text ți se adresează atunci când răsfoiești cartea respectivă, fă-ți timp zi de zi să citești câteva pagini.

„Cunoştinţe, informaţii, învăţături, inspiraţie, putere, toate acestea şi multe altele sunt oferite de o carte bună.” – Oprah Winfrey

Nu vei regreta această decizie și te vei bucura să vezi că mesajele pentru tine erau mereu acolo, înaintea ta, doar că de prea multe ori ai spus că nu ai timp să citești. Cu siguranță ai timp! Caută bine și vei găsi pe undeva prin buzunare ceva „mărunțiș de timp” de la un serial ori de la meci sau poate de la timpul pe care îl aloci cu atâta regularitate pentru a vedea cine pe unde mai merge și cine cu cine se mai afișează în mediul online.

De-as fi citit cartile potrivite

În loc de concluzie…

Cum alegi o carte de citit pentru tine? Este foarte simplu. Te uiți la titlu și o deschizi la întâmplare. Citești 2-3 paragrafe, mai răsfoiești la altă pagină – citești alte 2-3 paragrafe. Dacă ceea ce ai citit acolo în cele câteva minute sunt un fel de răspuns sau o întrebare la provocarea cu care te confrunți chiar în acel moment în viața ta, atunci ai găsit cartea de care ai nevoie. Eu numesc această alegere a unei carti de citit „atunci când cartea mă strigă”. Încearcă și vei vedea că funcționează. Vei descoperi cum viața ta va putea să arate cât mai aproape de ceea ce îți dorești când faci din lectura o practică zilnică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: