Calea ferata Belgrad – Bar. Cu trenul prin Balcani

Peisaj calea ferata Belgrad-Bar

Pentru oricine iubește să călătorească oriunde și oricând, trenul este cu siguranță o variantă de transport pentru a ajunge la destinație. Și pentru că un călător se bucură mai mult de călătorie decât în momentul în care ajunge la destinație, trebuie spus că o călătorie cu trenul pe ruta Belgrad – Bar este cu adevărat impresionantă.

Belgrad-Bar train

În cazul în care te numeri printre persoanele care preferă trenul atunci când vine vorba de călătoriile sale în țară sau prin lume, atunci calea ferata Belgrad – Bar poate reprezenta deopotrivă o variantă de a ajunge în anumite destinații din Muntenegru, cât și o atracție turistică în sine.

Calea ferata prin Muntenegru

Calea ferată Belgrad – Bar în cifre

Proiectul acestei căi ferate din Balcani a început în anul 1952 și a fost dat în folosință anul 1976. Munca depusă la construirea acestei căi ferate din Balcani a fost impresionantă datorită reliefului muntos care este străbătut de calea ferata Belgrad – Bar. Această cale ferată din Balcani însumează un total de 476 de km în lungime. Din această lungime 301 km sunt prin Serbia, iar diferența de 175 de km traversează Muntenegru de la nord la sud. Există și 9 km de cale ferată care trece prin Bosnia și Herțegovina.

Tunel calea ferata Belgrad-Bar

Peisaj ruta Belgrad-Bar

Cifrele acestei căi ferate din Balcani vorbesc de la sine despre peisajul pe care îl oferă călătorilor care aleg să urce în acest tren: 254 de tuneluri de-a lungul întregului sector de cale ferată însumând aproximativ 115 km lungime; peste 435 de poduri și viaducte reprezentând cca. 15 km în lungime. Cele mai lungi tuneluri sunt Sozina cu 6,17 km și Zlatibor cu 6,14 km, iar cel mai impresionant viaduct este Mala Rijeka. Acest viaduct deși are doar cca. 500 de metri lungime este de-a dreptul impresionant prin diferența față de valea deasupra căruia a fost construit, și anume la cca. 200 de metri diferență.

Calea ferata ruta Belgrad Bar

Altitudinea cea mai mare la care ajunge trenul pe ruta Belgrad – Bar se află în orașul Kolasin, și anume altitudinea de 1032 de metri. Trenul coboară odată ce ajunge în apropierea capitalei Muntenegrului, Podgorica, până la altitudinea de 40 de metri deasupra nivelului mării. În zona Lacului Skadar, înainte de a ajunge la malul Mării Adriatice în orașul-port Bar, cel mai important port din Muntenegru, trenul practic se află aproape de nivelul mării.

Cale ferata la altitudine Belgrad Bar

În ce condiții călătorești cu acest tren?

Dacă te numeri printre călătorii dornici de aventuri și de experiențe de povestit prietenilor, atunci o călătorie cu trenul pe ruta Belgrad – Bar este o opțiune foarte bună. Desigur, dacă vrei să petreci câteva zile în Muntenegru, fie la mare, fie la munte. În Muntenegru te poți bucura și de mare și de munte în câteva zile. Dacă în schimb ești un turist sau un călător pretențios, care dorește să ajungă repede și în cele mai confortabile condiții la destinație, atunci este mai bine să cauți altă variantă de transport.

Train Beograd Bar Montenegro

Întreaga călătorie cu trenul pe ruta Belgrad – Bar sau retur însumează cca. 11-12 ore. Acest lucru se datorează restricțiilor de viteză impuse de calea ferată pe care rulează garniturile de tren și este important de subliniat faptul că la darea sa în folosință o călătorie cu trenul pe această ruta dura cca. 7 ore. Prin urmare trebuie să te înarmezi cu răbdare când alegi calea ferata Belgrad – Bar. Trenul care circulă pe această rută nu diferă foarte mult de trenurile care circulă prin România. Condițiile sunt foarte asemănătoare în sensul în care mai poți să „te lovești” de vagoane mai murdare sau de vagoane care nu au aer condiționat deși circuli cu trenul la temperaturi de aproape 40 de grade Celsius.

Există două trenuri care circulă pe ruta Belgrad – Bar: unul de zi și unul de noapte. Trenul de zi pleacă din Belgrad în jurul orei 9 dimineața, iar trenul de noapte pleacă în jurului orei 9 seara (a se verifica mersul trenurilor din Serbia). Trenurile au nume simbolice reprezentative pentru Muntenegru: Tara (după numele canionului Tara) și Lovcen (după numele Muntelui Lovcen).

Biletul unei călătorii costă cca. 21 de euro pe sens la care se adaugă rezervarea de loc de 3 euro. Bilete pot fi cumpărate direct din gară și este recomandat să fie achiziționate înainte cu o zi cel puțin, mai ales în perioada vârfului de sezon turistic. Deși este o călătorie lungă cu trenul, trebuie spus că foarte mulți turiști, din lumea întreagă vin să descopere această cale ferată dacă vizitează zona Balcanilor.

Tickets train Topcider Belgrad

Dacă vrei să circuli la cușetă pe timp de noapte, acest lucru este posibil. Cu toate acestea, dacă vrei să te bucuri de peisajul absolut superb pe care îl propune calea ferata Belgrad – Bar este recomandat să optezi pentru trenul de zi. Dacă până în 2018 trenul pornea din gara centrală din Belgrad, gara istorică, acum trenul pornește din gara Topcider, gara centrală fiind închisă pentru renovare. De aici am pornit și în călătoria în Muntenegru la început de septembrie din 2019.

Gara Topcider Belgrad

Și acum că avem biletele de călătorie, să urcăm în vagoane!

Odată ce avem biletele de călătorie, nu ne rămâne decât să ne urcăm în tren și să ne ocupăm locurile. Prima parte a traseului nu este foarte spectaculoasă, dar odată ce ne apropiem de granița dintre Serbia și Muntenegru peisajul devine tot mai muntos și mai spectaculos. După ce trecem de Bjelo Polje, punctul de trecere a frontierei în Muntenegru (unde se verifică documentele de călătorie) peisajul începe să devină de-a dreptul fantastic.

Superb calea ferata Belgrad Bar

Cu trenul Belgrad la Bar

Cu cât înaintăm, cu atât munții se văd în zare până ce la un moment dat realizăm că am intrat în munți la propriu străbătând tunel după tunel. Iar atunci când nu suntem în tunel ne aflăm la zeci sau sute de metri diferență de nivel față de valea din stânga sau dreapta noastră, iar albia râurilor de un albastru turcoaz este foarte, foarte greu de distins.

Calea ferata pe ruta Belgrad-Bar

Privind pe fereastră se poate remarca relieful muntos și întinsele păduri care acoperă cea mai mare parte a acestei țări numită Muntenegru (de unde și numele țării). Chiar dacă călătoria durează 11-12 ore, atunci când ești în zona cea mai spectaculoasă a acestei călătorii cu trenul ți-ai dori ca viteza să fie și mai mică, pentru a te putea bucura de peisajul absolut spectaculos. Tunelurile și viaductele se succed foarte rapid, iar înainte de a ajunge la Podgorica vine cel mai spectaculos viaduct – Mala Rijeka.

Calea ferata Belgrad-Bar

Bar Belgrad train

După viaduct mai urmează un tunel și ajungem în capitala Muntenegrului – Podgorica după aproximativ 9-10 ore de călătorie cu trenul. Dacă vrei să ajungi în Parcul Național Durmitor, atunci aici poți să cobori și să iei un autobuz spre Zabljak. Autogara este situată imediat la ieșirea din gară și există autobuze din aproximativ 2 în 2 ore înspre principala poarta de intrare în Parcul Național Durmitor, comuna Zabljak.

Crno Jezero Durmitor

Zabljak Muntenegru

Dacă în schimb vrei o vacanță pe malul Mării Adriatice, atunci mai ai de mers cca. 60 de minute până la Bar, cel mai important port din Muntenegru. Și aici peisajul este spectaculos, trenul trecând la propriu peste Lacul Skadar. În final, după 11-12 ore de stat în tren cu ochii ațintiți înspre fereastra trenului, simți din nou pământul sub picioare.

Orasul-port Bar Muntenegru

Calatorie pe ruta Belgrad Bar

Gara Bar Muntenegru

Să tragem linie!

Chiar dacă este o călătorie foarte lungă și uneori poate nu oferă cele mai bune condiții de igienă sau de confort, din punctul meu de vedere merită. Este o experiență în sine și care oferă peisaje absolut fantastice indiferent dacă circuli de la Belgrad la Bar sau pe sens invers. În ultimii ani s-au făcut lucrări de renovare pe anumite sectoare și se intenționează ca în anii ce urmează să crească viteza de rulare până la 120 de km/h pe ruta Belgrad – Bar. Acest lucru ar reprezenta desigur și scurtarea timpului de călătorie, ceea ce ar face și mai atractivă această rută feroviară din Balcani. Dacă până în acest moment nu ai descoperit calea ferata Belgrad – Bar, poți să ai în vedere această rută pentru vara care urmează sau pentru viitoarele vacanțe.

Reclame

2 comentarii la “Calea ferata Belgrad – Bar. Cu trenul prin Balcani

  1. Pingback: Travel by train in Egypt from Luxor to Cairo – 2Geographers

  2. Pingback: Zabljak – o alegere perfecta pentru montaniarzi | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: