Perspectivele unui student la Facultatea de Geografie

Student la Facultatea de Geografie

Pentru elevii din anii terminali de clasa a XII-a apropierea lunii iunie înseamnă creșterea emoțiilor cu privire la examenul de bacalaureat. Dincolo de emoțiile cu privire la a trece cu bine peste acest prag, cei mai mulți dintre viitorii absolvenți de clasa a XII-a privesc mai departe. Se gândesc la pasul următor, și anume alegerea unei facultăți unde să devină studenți. Opțiunile sunt multe și atunci când ai multe variante alegerea poate fi destul de complicată. Mai ales dacă trebuie să alegi între a-ți urma pasiunea și interesul pentru un anumit domeniu, și a urma o facultate… de viitor (cum ți se spune adesea despre anumite domenii).

Totul depinde de ce viitor vrei să ai. Unul în care știi că ți-ai urmat visul și ești responsabil pentru alegerea respectivă sau un viitor ce poate să îți aducă satisfacția financiară, dar care să nu te reprezinte în totalitate. Una dintre facultățile care sunt privite cu foarte mare reticență este Facultatea de Geografie. În momentul în care spui că vrei să fii student la Geografie este ca și cum ai spune că nu ai niciun viitor, în perspectiva majorității. Desigur, excepție sunt cei care lucrează la o facultate de profil sau cei care au absolvit Facultatea de Geografie și au reușit să își construiască un drum chiar și urmându-și pasiunea sau interesul pentru tot ceea ce poate să cuprindă domeniul Geografie.

Student la Facultatea de Geografie

Însă trebuie spus că există perspective și pentru un student la Geografie. Chiar pot exista mai multe perspective și oportunități pentru un student la Facultatea de Geografie comparativ cu un student care alege o facultate ce este recomandată pentru un viitor cu perspective mai bune din punct de vedere financiar (Medicină, Drept, Finanțe-Bănci etc.). De ce spun asta? Pentru că atunci când alegi Facultatea de Geografie alegi un domeniu multidisciplinar și care îți lărgește foarte mult orizontul de oportunități. Pe lângă faptul că Facultatea de Geografie îți poate oferi suficiente motive care țin de urmarea unei pasiuni și descoperirea lumii în care trăim, pentru un viitor student la Geografie există și multe perspective atât din punct de vedere al carierei, cât și din punct de vedere financiar. Și pentru cei mai mulți acest lucru poate să însemne îmbinarea pasiunii și a împlinirii în plan financiar. Haide să vedem care sunt câteva dintre cele mai la îndemână perspective pentru un student la Geografie.

 

1. Profesor de specialitate

Una dintre perspectivele unui student la Geografie este meseria sau funcția de profesor de specialitate. Chiar dacă Geografia nu este văzută ca una dintre materiile importante în școală, trebuie spus că dacă faci cu pasiune acest lucru poți transmite copiilor interesul pentru tot ceea ce înseamnă acest domeniu. Dincolo de funcția de profesor de Geografie la nivel gimnazial sau liceal, poți viza funcția de cadru didactic în învățământul superior în cadrul facultăților de Geografie. La acest nivel pasiunea și interesul pentru o arie a Geografiei pot să îți aducă satisfacții foarte mari din toate punctele de vedere. Și vei putea îmbina pasiunea pentru a transmite și altor studenți din cunoștințele acumulate cu interesul pentru latura științifică a acestui domeniu de studiu.

 

2. Ghid de turism

O altă perspectivă pentru un viitor student la Facultatea de Geografie este cea de ghid de turism. În România numărul de ghizi de turism nu acoperă necesarul de astfel de specialiști în domeniu. În anii petrecuți pe băncile Facultăților de Geografie vei acumula multe cunoștințe de specialitate care te vor putea ajuta să practici cu succes meseria de ghid de turism. Pentru un geograf faptul că studiază geologie, biogeografie, geomorfologie, geografia turismului, geografie culturală sau geografie urbană reprezintă un mare atu în momentul în care are în vedere să devină ghid de turism. Pe lângă faptul că va putea oferi turiștilor foarte multe informații de specialitate, va avea foarte multe cunoștințe și de cultură generală care cu siguranță îl vor ajuta în postura de ghid de turism. Trebuie menționat că atestatul de ghid de turism nu se obține în urma absolvirii unei Facultăți de Geografie, ci este nevoie de un curs separat. Însă cunoștințele acumulate în orele de curs și în săptămânile de practici de specialitate reprezintă un bagaj de cunoștințe foarte important pentru orice viitor ghid de turism.

 

3. Agent de turism

Pe lângă faptul că poți avea perspectiva unui ghid de turism, ca și student la Facultatea de Geografie poți să ai în vedere și postul de agent de turism. Pentru a lucra ca și agent de turism cunoștințele din timpul facultății sunt un mare plus. Dacă vei căuta pe piața ofertelor de job-uri ale multor agenții de turism vei putea remarca faptul că în foarte multe anunțuri este un plus să fii absolvent de Geografie. În orașele mari pot exista oportunități de a începe să lucrezi într-o agenție de turism chiar din timpul studenției.

 

4. Cercetător științific

O altă posibilă continuare pentru un absolvent de Geografie este domeniul cercetării științifice. Chiar dacă în România acest domeniu al cercetării nu este neapărat foarte bine susținut și promovat, trebuie spus că este loc pentru cei care sunt interesați. Sau există oricând oportunitatea de a încerca în afara granițelor acest domeniu al cercetării științifice.

 

5. Cartografie digitală și/sau expert GIS

În ultimii ani în toate Facultățile de Geografie se pune mare accent pe domeniul GIS sau SIG, adică Sisteme Informaționale Geografice. Cu alte cuvinte vorbim despre utilizarea domeniului informatic pentru realizarea de hărți digitale și pentru analize spațiale (simple sau complexe). Tot mai mult sunt utilizate astfel de date digitale spațiale, iar nevoia de oameni pregătiți în acest domeniu este tot mai mare în țările dezvoltate. Și în România firmele de specialitate care au nevoie de persoane calificate pentru cartografie digitală sau analiză spațială au început să fie tot mai multe în marile orașe.

 

6. Oportunități în domenii conexe Geografiei

Faptul că Geografia este un domeniu multidisciplinar sau interdisciplinar face ca un absolvent de Geografie să aibă și alte oportunități în a continua odată ce a terminat cu succes această facultate. Există posibilitatea de a continua în domeniul meteorologiei fie la stații meteo, fie chiar la Administrația Națională de Meteorologie. De asemenea, în cadrul Administrație Naționale Apele Române un geograf își poate găsi locul, mai ales dacă s-a specializat și a avut ca temă de studiu această subramură a Geografiei. Și alte instituții pot oferi oportunități de lucru unui geograf precum primăriile, consiliile locale, consiliile județene, centrele de informare turistică.

 

7. Content writer de specialitate

Odată cu creșterea tot mai mare a nevoii de conținut sub formă de text și nu numai în mediul online a crescut și nevoia de conținut de specialitate care este legat de anumite subdomenii ale Geografiei. Cu alte cuvinte site-urile și blogurile de turism sau cele legate de Sisteme Informaționale Geografice pot avea nevoie de conținut de specialitate. Iar pentru un geograf cunoștințele acumulate pot reprezenta o bază solidă prin care să genereze astfel de conținut de specialitate pentru cei care au nevoie de pagini de blog sau de descrieri pentru site-urile pe care le administrează.

 

Acestea sunt principalele perspective pentru un viitor student la Facultatea de Geografie. Dacă pentru unele dintre aceste oportunități vei fi în postura de angajat, pentru unele vei putea opta pentru a fi liber profesionist (freelancer). Marele avantaj al unui absolvent de Geografie este că poate să îmbine mai multe dintre perspectivele mai sus amintite. Sau la un moment dat poate trece de la un anumit post/domeniu de activitate la un altul doar prin prisma experienței acumulate sau a oportunităților care se ivesc pe parcurs. În final trebuie să îți spun că a fi student la Geografie nu înseamnă că vei avea multe uși închise. Dimpotrivă, dacă vei privi cu atenție vei vedea foarte multe uși deschise, poate mai multe decât în alte domenii de studiu.

Sursa foto: Aaditya Arora from Pexels
Reclame

2 comentarii la “Perspectivele unui student la Facultatea de Geografie

  1. Pingback: Motive pentru care sa alegi Facultatea de Geografie | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Facultatea de Geografie – alegerea unei specializari | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: