Geoturismul – o forma de turism pentru perioada post pandemie

Geoturism - turism post pandemie

În întreaga lume turismul se numără printre domeniile cele mai afectate de pandemia de coronavirus. Turismul este unul dintre domeniile care sunt cele mai vulnerabile în cazul unor crize, indiferent dacă vorbim despre o criză economică, despre atacuri teroriste sau despre epidemii. În același timp turismul și activitățile de relaxare se numără printre variantele care pot contribui cel mai eficient la revenirea în urma unor astfel de crize și a stărilor de anxietate care de multe ori vin împreună cu astfel de crize.

Ciucaru Mare Laur GeoTours

În acest context una dintre cele mai la îndemână forme de turism care pot fi practicate este geoturismul. Atunci când vorbim despre geoturism ne referim la acea formă de turism care are ca și resurse elementele geologice și formele de relief (atât naturale, cât și cele create de om). Mai multe detalii despre ce înseamnă geoturism poți găsi aici. Turismul trebuie să găsească oportunități pentru a renaște după această perioadă de pandemie, indiferent cât va dura această perioadă. Există mai multe mai multe argumente care plasează geoturismul ca formă de turism ce poate să contribuie atât la redresarea afacerilor în turism, cât și la oferirea unor posibilități de relaxare pentru populație.

1. Deplasările pe distanțe scurte

Fiecare localitate are în apropiere diferite forme geologice și forme geomorfologice care sunt considerate sau pot fi considerate ca fiind atracții turistice. Acest lucru face ca distanța necesară pentru a ajunge la atracțiile geoturistice să fie una scurtă și care poate fi străbătută în doar câteva zeci de minute. În urma oricărei perioade de criză relaxarea și activitățile în aer liber sunt recomandate pentru reducerea stresului. Mai ales după săptămânile de izolare și carantină practicarea geoturismului poate fi una dintre formele de turism care pot fi practicate. Dacă este să luăm doar câteva dintre atracțiile geoturistice foarte cunoscute, spre exemplu cei din Cluj-Napoca pot vizita Cheile Turzii sau Salina Turda. Locuitorii din Brașov pot să viziteze unele dintre cele mai reprezentative geosituri, și anume Babele și Sfinxul din Munții Bucegi.

Muntii Bucegi Babele Geoturism

Geoturism Muntii Bucegi

Cei din zona Banatului pot să viziteze Cheile Carașului, Cheile Nerei sau văile Beului și Beușniței. Acestea sunt doar câteva exemple de atracții geoturistice care pot fi vizitate în proximitatea localităților de domiciliu.

2. Întărirea sistemului imunitar

Fără doar și poate în ultimele luni s-a vorbit atât de mult despre sistemul imunitar și despre importanța unui sistem imunitar puternic, încât acum fiecare dintre noi este mai familiar cu modalitățile de întărire a acestui sistem. Una dintre aceste modalități o reprezintă petrecerea timpului în natură și sub lumina naturală a Soarelui. O altă modalitate o reprezintă practicarea de activități fizice, adică să facem mișcare. Ei bine, geoturismul este o formă de turism care implică aceste două elemente: mișcare fizică și timp petrecut în natură. Faptul că majoritatea atracțiilor geoturistice sunt în mijlocul naturii înseamnă că geoturismul implică petrecea timpului pe traseele care ne duc la atracții geoturistice.

Cascada Beusnita Laur GeoTours

3. Îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul științelor naturii

Geoturismul poate fi o formă de turism practicată atât de adulți, cât și de copii. Pentru a putea vorbi despre geoturism trebuie ca latura educațională să fie inclusă în această activitate turistică. Cu alte cuvinte, nu doar că descoperi anumite forme geologice și geomorfologice care sunt atractive din punct de vedere estetic, dar înțelegi și modul în care acestea s-au format, au evoluat și continuă să evolueze. Mai mult, poți înțelege chiar și modul în care relația om-natură este influențată de anumite aspecte care vizează formele geologice și geomorfologice respective. În contextul în care în ultimele luni școlile au fost închise și au rămas închise, poate că pentru copii geoturismul poate fi o opțiune foarte bună de relaxare și de cultivare a cunoștințelor în domeniul științelor naturii. Iar împreună cu cei mici și părinții pot să își îmbogățească cunoștințele în acest domeniu foarte important pentru a înțelege mai bine natura ce ne înconjoară și modul în care putem relaționa cel mai bine cu mediul înconjurător.

Geoturism Cazanele Dunarii

Cheile Carasului Laur GeoTours

4. O formă de turism accesibilă din punct de vedere al costurilor

Dincolo de problemele de sănătate, situația economică este de asemenea influențată de ceea ce înseamnă pandemia generată de coronavirus. Foarte multe persoane au rămas în șomaj tehnic, altele în șomaj, iar altele și-au pierdut locul de muncă. Ori s-au văzut cu salariile diminuate. În tot acest context pare dificil să te mai gândești la turism. Însă pe de altă parte este bine să ieși din rutina și stresul ultimelor săptămâni. Ei bine, geoturismul poate fi o opțiune excelentă pentru a practica turismul la costuri accesibile. Prin deplasarea în apropierea localităților de domiciliu costurile cu deplasarea vor fi mai mici. De asemenea costul cu activitățile de agrement vor fi mult mai mici. Și de cele mai multe ori chiar și costurile cu cazarea sunt mai mici de vreme ce pentru a vizita multe atracții geoturistice vei putea să te cazezi la pensiuni agroturistice, în camping-uri sau la localnici.

5. Geoturismul sprijină recomandările de distanțare fizică

Deși s-a tot vorbit despre distanțarea socială, cred că mai corect în ultimele săptămâni a fost vorba despre recomandarea de distanțare fizică. Pentru că de socializat putem să o facem și fără a ne apropia foarte mult fizic. Oricum ar fi, atunci când vorbim despre geoturism trebuie subliniat faptul că această formă de geoturism sprijină și aceste recomandări de distanțare fizică și uneori chiar și de distanțare socială. Ca formă de turism geoturismul înseamnă de cele mai multe ori petrecerea timpului în natură și evitarea locurilor aglomerate. Mai mult, pentru a practica geoturism nu este nevoie neapărat de un grup numeros de turiști. Geoturismul poate fi practicat de familii, de cupluri sau chiar la nivel de individ.

Acestea sunt principalele argumente care pot susține geoturismul ca formă de turism pentru a relansa și a reporni activitățile turistice. Marele avantaj pe care care îl propune geoturismul se referă tocmai la repornirea activităților la nivel local și regional într-o primă fază, iar ulterior putem vorbi despre această formă de turism practicată la nivel național. În cazul în care ești interesat de un itinerariu geoturistic poți alege unul care să fie în apropierea comunității unde locuiești. Fie că descoperi pe cont propriu astfel de atracții geoturistice, fie că alegi să apelezi la un ghid specializat în geoturism, beneficiile pe care această formă de turism le aduce sunt numeroase. Alege să te bucuri de timpul petrecut în natură! Natura este cel mai bun profesor atunci când suntem dispuși să învățăm de la natură!

Laurentiu Artugyan Laur GeoTours

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: