Facultatea de Geografie – alegerea unei specializari

Luna iulie este pentru absolvenții examenului de bacalaureat acea lună în care completează dosarele de admitere la facultate. Dacă pentru mulți absolvenți de liceu alegerea unei facultăți este decisă cu multe luni înainte, pentru alții decizia finală este luată chiar pe ultima sută de metri. Însă dincolo de alegerea unei facultăți, un viitor student se mai poate confrunta cu o altă dificultate, și anume alegerea unei specializări din cadrul facultății pe care o alege absolventul de liceu.
O astfel de situație este valabilă în cazul celor mai multe dintre domeniile de studii universitare, iar Facultatea de Geografie nu face excepție. Chiar dacă încă multă lume se întreabă care sunt acele motive pentru care să alegi Facultatea de Geografie, cei pasionați de acest domeniu și absolvenții de Geografie știu că există suficient de multe perspective pentru un student la Geografie odată ce a finalizat cu succes nivelul licență, master sau doctorat.
Indiferent de centrul universitar care deține o facultate sau un departament de Geografie, viitorii studenți vor putea alege din mai multe specializări. Disciplinele predate în cadrul unei Facultăți de Geografie sunt în linii mari asemănătoare indiferent de specializare. Însă există în fiecare an și cu precădere în anul terminal câteva discipline care sunt specifice fiecărei specializări. Și implicit vor exista și examene pentru respectivele discipline.
Specializări Facultatea de Geografie
Dintre specializările pe care un proaspăt absolvent de liceu interesat în a urma domeniul Geografie le poate găsi putem aminti: Geografie, Geografia Turismului, Planificare Teritorială, Cartografie, Hidrologie-Meteorologie, Geografia Mediului. Acestea sunt cu precădere specializările pentru care un viitor student la Geografie poate opta la una dintre universitățile de stat din România. Fiecare dintre aceste specializări se adresează unui anumit tip de studenți și reprezintă o posibilă perspectivă pentru un viitor domeniu profesional.
Cei mai mulți dintre viitori studenți se întreabă ce job își vor putea găsi în urma alegerii uneia dintre aceste specializări propuse de facultățile de Geografie. Ei bine, alegerea unei specializări nu înseamnă obligatoriu și găsirea unui job pe domeniul ales. Cu toate acestea fiecare dintre specializări se axează pe formarea unor viitori specialiști în domeniul Geografie, după cum urmează:
- Specializarea Geografie se adresează cu precădere acelor viitor studenți interesați în a deveni cercetători științifici sau profesori de Geografie;
- Specializarea Geografia Turismului vine să acopere nevoia de specialiști în domeniul turismului, cu precădere din agențiile de turism, dar și din industria unităților de cazare;
- Specializarea Planificare Teritorială se adresează acelora care vizează o viitoare carieră în cadrul instituțiilor publice sau al firmelor private care se ocupă de gestionarea și organizarea teritorială a comunităților umane;
- Specializarea Cartografie are în vedere cu precădere pregătirea unor viitori specialiști în tot ceea ce înseamnă realizarea hărților, astăzi apelându-se cu precădere la cartografie digitală cu ajutorul programelor specializate;
- Specializarea Hidrologie-Meteorologie va forma geografi care și-au propus să activeze în tot ceea ce înseamnă administrarea și gestionarea apelor din România, dar și în colectarea și prognoza datelor meteorologice;
- Specializarea Geografia Mediului are în vedere pregătirea din perspectivă geografică a viitorilor specialiști în protecția și gestionarea resurselor de mediu.
Oricare dintre aceste specializări reprezintă o variantă și pentru cei care își doresc să urmeze o carieră de profesor de Geografie, fie la nivel preuniversitar, fie la nivel universitar. De asemenea, indiferent de care este specializarea care te atrage atunci când vrei să te înscrii la Facultatea de Geografie, trebuie să știi că vei putea continua și în domeniul cercetării științifice atâta vreme cât vei continua cu un masterat în domeniu și cu un doctorat.
Cum alegem o specializare la Facultatea de Geografie?
Alegerea unei specializări la Facultatea de Geografie trebuie să țină cont în primul rând de pasiunea sau de interesul pentru un anumit domeniu de activitate. Un alt criteriu foarte important poate fi dat și cunoștințele sau specializarea liceului absolvit. Spre exemplu cineva care a terminat mate-info are un mare plus la specializarea Cartografie comparativ cu un absolvent de liceu de profil uman. De asemenea, un absolvent de liceu de profil tehnologic pe domeniul turism are un mare avantaj în alegerea specializării Geografia Turismului, comparativ cu un absolvent de liceu cu profil sportiv. Însă acestea nu sunt obstacole insurmontabile atâta timp cât te pasionează un anumit domeniu. În schimb pot reprezenta avantaje pentru anumiți absolvenți de liceu.
Dincolo de profilul liceului absolvit, un alt aspect care poate să îți influențeze alegerea unei specializări la Facultatea de Geografie se referă la recomandările sau experiența unor prieteni sau colegi care sunt deja studenți la una dintre aceste specializări. Astfel îți poți da seama dacă așteptările tale cu privire la specializarea pe care o alegi îți vor putea fi satisfăcute. Un alt aspect important în alegerea unei anumite specializări la Geografie se referă la perspectivele vieții profesionale. Deși pe parcursul anilor de studenție cu siguranță că lucrurile se vor schimba și vei descoperi noi orizonturi, este important ca la momentul alegerii unei specializări să ai în vedere dacă obiectivul tău profesional îl reprezintă o carieră didactică, o carieră în turism sau mai degrabă te vezi activând într-o instituție publică privind organizarea teritoriului.
Alegerea unei specializări mai poate fi privită și din perspectiva continuării studiilor universitare cu un masterat în Geografie. Din acest punct de vedere poți alege acea specializare la nivel de licență care să fie doar un fundament cât mai solid pentru viitoare studii de masterat la Geografie. Și nu în ultimul rând trebuie să privești și din perspectiva numărului de locuri bugetate sau cu taxă, dar și din perspectiva centrului universitar care propune anumite specializări. Atât partea financiară, cât și adaptarea la un anumit centru universitar sunt aspecte importante pentru anii de studenție pe care fiecare viitor student îi are înainte în momentul depunerii dosarului de admitere la Facultatea de Geografie.
Remarci finale
Marele avantaj al Geografiei este că acest domeniu de studiu oferă multidisciplinaritate și interdisciplinaritate. Prin urmare, chiar dacă pare o facultate fără prea multe perspective, trebuie spus că la o privire mai atentă și în contextul foarte dinamic al societății contemporane, un geograf își poate găsi foarte bine și foarte ușor locul atât la nivel profesional, cât și la nivel de pasiune pentru ceea ce face.
Acest articol abordează doar subiectul cu privire la alegerea unei specializări la nivel de licență pentru Facultatea de Geografie. Pentru că aici este dificultatea și provocarea mai mare pentru cei care tocmai au absolvit liceul și au luat examenul de bacalaureat. În momentul în care un student a finalizat ciclul de licență, cu siguranță alegerea este mai ușor de luat și deja există o altă perspectivă asupra viitorului său în mediul universitar. Sau poate că perspectiva este într-un alt mediu, diferit de mediul universitar. Până la urmă este alegerea fiecăruia.
În speranța că acest articol te va ajuta să faci alegerea cea mai bună pentru una dintre acele specializări propuse de facultățile de Geografie din România, îți doresc mult succes și să te bucuri de fiecare an de studenție la Geografie. Este una dintre cele mai frumoase facultăți și care poate să îți ofere amintiri pentru toată viață.
Pingback: Motive pentru care sa alegi Facultatea de Geografie | Laurentiu Artugyan