Traseu Baraj Gura Apelor – Refugiu Gugu (Branu) – Vf. Gugu (Muntii Godeanu)

Vârful Gugu (2291 de metri altitudine) este unul dintre cele mai atractive vârfuri montane de peste 2000 de metri din Carpații Românești. Dincolo de peisajele absolut spectaculoase pe care le oferă asupra Munților Godeanu și asupra „vecinilor” Retezat și Țarcu, Vf. Gugu atrage și prin numeroasele legende care îl atribuite ca fiind muntele sacru al dacilor. În urmă un an, în iulie 2019, traseul turistic spre Vf. Gugu a fost marcat pentru a facilita accesul iubitorilor de munte și de natură către acest vârf montan din Carpații Românești.
Pentru că în ultima perioadă am primit mai multe întrebări cu privire la traseul spre Vf. Gugu și înțelegând că în articolul privind marcarea traseului spre Vf. Gugu nu este descris traseul în sine, în ceea ce urmează vei putea regăsi prezentarea mai în detaliu a traseului care pornește de la Barajul Gura Apelor și urcă la refugiul Gugu (sau refugiul Branu, cum apare pe hărți) pentru ca apoi să urce la Vf. Gugu.

Baraj Gura Apelor – Refugiul Branu (Refugiul Gugu)
Traseul marcat cu semn cruce roșie începe de la bariera rutieră de la Casa de Vânătoare Zlata și urmează drumul ce șerpuiește în jurul barajului până la podul peste Lăpușnicul Mare, unde se bifurcă cu traseul spre Cabana Rotunda și Poiana Pelegii. Aici, la acest pod se face la dreapta în direcția de mers dinspre baraj și se urmează în continuare drumul care merge pe malul barajului. La un moment dat se ajunge la albia pârâului Lăpușnicul Mic (care nu este chiar mic), iar aici se trece apa prin vad.
Este important de menționat că până aici se poate merge cu mașina, însă înainte de a porni la drum este bine să te informezi cu privire la starea drumului la cei de la Administrația Parcului Național Retezat sau la Direcția de Drumuri a Consiliului Județean Hunedoara. Drumul este de piatră, dar există porțiuni unde căderile de pietre de pe versanți au adus pietre foarte mari pe drum. Oricum ar fi starea drumului, dincolo de albia Lăpușnicului Mic nu se poate trece cu mașina.


Odată trecut pârâul se urmărește marcajul cruce roșie care continuă pentru încă aproximativ 2 km pe drumul care înconjoară barajul până la un izvor aflat pe partea stângă în direcția spre Vf. Gugu. Chiar în dreptul izvorului indicatorul semnalizează continuarea marcajului cruce roșie prin pădure spre Refugiul Gugu.

Urcușul începe destul de abrupt prin pădure, iar urcușul de la drum prin pădure durează cca. 1½ – 2 h. După ieșirea în zona subalpină peisajul se schimbă radical și avem deja perspectiva crestelor montane din Munții Godeanu. Traseul continuă prin zona de jneapăn și ienupăr pentru încă aproximativ 45 de minute până ce ajunge într-o poiană, iar de aici mai avem cca. 15-20 de minute până la Refugiul Branu.

După ce am trecut de poiana respectivă urmează o scurtă coborâre, iar în stânga se află refugiul. Atenție! Refugiul nu este în direcția traseului spre Vf. Gugu, tocmai de aceea pe vreme cu ceață este important de reținut acest aspect, fiind câțiva zeci de metri în partea stângă la urcarea spre vârf.
Refugiul Branu (Refugiul Gugu) – Vârful Gugu (2291 metri)
Din zona refugiului traseul continuă cu un urcuș foarte abrupt până într-o înșeuare, iar de aici avem o perspectivă asupra unui platou întins numit „Altarul Dacilor”. Traseul se continuă străbătând acest platou înspre stânga urmând stâlpii de marcaj turistic și apoi ajunge într-o vale de tip ravenă cu bolovăniș și pietre.



Urcăm această vale și zărim înaintea noastră înspre dreapta puțin culmea care ne va indica direcția spre Vf. Gugu. Stâlpii de marcaj amplasați pentru orientare ne vor conduce sub Vf. Merila Mică și Vf. Merila Mare, iar ulterior vom avea ultimul urcuș pentru a ajunge pe Vf. Gugu (2291 metri).

De la refugiul montan Branu și până pe Vf. Gugu traseul durează undeva la 2 – 2½ h, în funcție de ritmul de mers, de condițiile meteo și de pregătirea fizică. Dacă traseul este urcat dintr-o singură bucată de la baraj, atunci pe porțiunea Refugiul Gugu – Vf. Gugu se poate vorbi chiar și de 3 ore de mers.


Acesta este traseul turistic marcat care pornește de la Barajul Gura Apelor și care îți poartă pașii spre Vf. Gugu din Munții Godeanu. Durata traseului depinde de modul în care vei ajunge la pârâul Lăpușnicul Mic, dar și de antrenamentul sau pregătirea pentru turele pe munte, și desigur, dacă îți dorești o tura pe munte de 1 zi sau o tura de munte cu înnoptat la cort sau la refugiu.

Recomandări pentru o tura de munte pe Vf. Gugu
Înainte de a porni la drum trebuie avut în vedere dacă accesul auto este permis dincolo de bariera de la Casa de Vânătoare Zlata și trebuie ținut cont de starea drumului până la pârâul Lăpușnicul Mic, dar și de nivelul pârâului datorită faptului că trebuie trecut prin vad. La ploi abundente sau furtuni de mare intensitate nivelul pârâului poate crește semnificativ și poate deveni chiar imposibil de trecut. Un alt aspect de avut în vedere atunci când te pregătești pentru o tura de munte pe Vf. Gugu din Munții Godeanu se referă la timpii necesari parcurgerii traseului.

Dacă nu ai posibilitatea de a ajunge cu mașina până la trecerea pârâului Lăpușnicul Mic, atunci trebuie să ai în vedere că distanța de la bariera de la Casa de Vânătoare Zlata și până la trecerea prin vad este de 8 km, la care se adaugă încă aproximativ 2 km până la intrarea în traseu prin pădure. De la intrarea în pădure și până pe vârf vorbim de încă cel puțin 4 ore de mers susținut, poate chiar 5-6 ore dacă îți dorești o tura de munte într-un ritm mai puțin alert sau pentru cei care nu au antrenament foarte mare în turele montane.



Prin urmare trebuie avut în vedere și acest aspect și posibilitatea de a înnopta pentru o noapte la refugiu sau la cort în zona refugiului Gugu, acolo unde există și izvor chiar în apropiere de refugiu.

În speranța că toate aceste aspecte te vor ajuta să te bucuri de o tura pe munte cu adevărat reușită în Munții Godeanu urcând pe Vf. Gugu, îți doresc poteci cu vreme bună și cu multă însemnătate. Vrei să pornești către Vf. Gugu însoțit de un ghid de turism care să cunoască mai bine traseul? Dă-mi un semn și poate mergem împreună!
salut,
de la vadul Lapusnicului Mic se poate continua cu o motocicleta de strada daca este uscat?
din cite vad ar mai fi vreo 5 km de forestier
multumesc
ApreciazăApreciază
Salut,
Da, intr-adevar mai sunt aproximativ 5 km de drum forestier pana la intrarea pe poteca.
Drumul este suficient de lat si in principiu ar fi ok si pentru motocicleta de strada. Prima portiune dupa ce se trece vadul Lapusnicului Mic sunt bolovani si stanci mari cazute de pe versant (cel putin asa era cand am fost ultima data).
Asta ar putea fi o provocare pentru motocicleta de strada, stancile cazute. Dar cand am fost la marcat traseul un Land Rover de la Salvamont a trecut pe portiunea respectiva de drum. Daca nu au mai cazut stanci intre timp, teoretic ar fi ok. Si la trecerea prin vad sa nu fie vreo problema daca apa are un nivel mai ridicat.
ApreciazăApreciază
mersi, ar fi un drum si prin dreapta lacului de acumulare? din cite tin minte erau niste gherete acolo, nu prea era permis accesul
ApreciazăApreciază
Cu placere. Da, din cate stiu este un drum si prin dreapta inainte de a trece digul propriu-zis, unde sunt ceva gherete si o cladire a celor de la baraj. Dar intr-adevar am inteles ca pe acolo nu este drum public.
ApreciazăApreciază
Mulțumesc pentru descriere și sfaturi. Mi-am propus să urc pe vf. Gugu pe data de 21 iunie. Eu sunt din Oradea. Am de gând să înnoptez la refugiu la cort pe 20 iunie și să urc pe vf a doua zi. Dacă mai ai ceva tips&tricks pt mine, sunt bucuros să le primesc. Mulțumesc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu placere, Andrei. Ma bucur ca sunt utile informatiile. In plus fata de detaliile din articol si cele din raspunsurile la intrebarile/comentarile anterioare, nu as avea alte aspecte de adaugat 🙂 . Eventual sa ai in vedere conditiile meteo, tinand cont de faptul ca trebuie sa treci prin vadul Lapusnicului Mic. Iar in conditii de furtuni sau ploi abundente s-ar putea sa fie involburat tare raul. Daca mai ai alte intrebari sau curiozitati si pot sa te ajut, nu ezita sa imi scrii.
ApreciazăApreciază
Minunata descrierea !!!! Multumesc
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc pentru apreciere! Cu placere, sper sa fie de folos cat mai multor drumeti dornici sa urce pe Vf. Gugu 🙂
ApreciazăApreciază
Salut. M-ar interesa daca stii si varianta de urcare spre refugiu dinspre valea Lapusnicului Mic, deoarece as incerca sa gasesc loc de cort jos, in valea Lapusnicului Mic si sa fac apoi tura sus pe munte. Ai fost pe valea Lapusnicului Mic ? Sunt pe acolo locuri pentru 2 corturi ? Pe Google Maps valea pare sa aiba mici zone de largire unde ar incapea corturi, dar de obicei realitatea in teren e alta … Te rog raspunde-mi daca stii pe acolo. Multumesc.
ApreciazăApreciază
Salut. Da, am fost pe o varianta dinspre Valea Lapusnicului Mic. Este o varianta nemarcata (sau marcata cu ceva roz, un traseu neoficial) a unui traseu care coboara de la Refugiul Gugu direct in vale. Eu stiu de o poteca, daca exista mai multe nemarcate, nu stiu sa iti spun sigur. Valea Lapusnicului Mic de la coborarea de la Ref. Gugu si pana la drumul forestier este destul de anevoioasa, sau asa era cand am fost…acum s-ar putea ca dupa saptamanile de zile caniculare si fara precipitatii sa fie mai usor de parcurs. Dar la fel de bine se prea poate sa fie schimbata de cand am fost eu, in 2019 dupa precipitatiile din primavara sau inceput de vara. Exista ceva zone mai largi unde ar incapea 2 corturi, dar din ce imi amintesc era destul de deasa vegetatia de arbusti…Atunci cand am fost nu am remarcat neaparat 1-2 locuri care pe mine m-ar fi atras pentru cort :). Dar asta depinde de fiecare, desigur. Nu am poze de pe Valea Lapusnicului Mic pentru ca ne-a prins ploaia si ne-am concentrat sa nu alunecam pe pietrele foarte ude. Sper ca te ajuta aceste informatii, daca pot sa te mai ajut cu alte detalii, nu ezita sa imi spui.
ApreciazăApreciază
Mersi pentru raspuns. Voi merge in weekend-ul asta cu 2 corturi si vedem unde putem campa. Eu clar as prefera in vale pentru ca avem apa curgatoare; daca nu reusim, urcam la refugiu. Drumuri faine sa ai.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mare placere. Tura faina sa aveti si vreme buna. Sigur ca este avantajos sa campezi chiar langa o apa curgatoare, dar si la refugiu este un izvor si chiar un parau la 5 minute de mers de refugiu. Mersi, drumuri faine si voua! 🙂
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru descriere si o voi folosii pentru a merge in sfarsit prin muntii Godeanu, in incercarea de a urca pe varful Gugu
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu placere. Ma bucur daca iti este de folos aceasta descriere. Tura faina iti doresc cand vei merge pe Vf. Gugu si daca te mai pot ajuta cu alte detalii/informatii despre traseu, cu mare placere o voi face.
ApreciazăApreciază