Provocari intampinate in postura de freelancer

Acum ceva timp vorbeam despre cum poți reuși în postura de freelancer. Foarte multă lume consideră că un freelancer sau un liber profesionist poate să se bucure de timpul său fără a da raportul unui șef sau fără a avea obligația de a se încadra într-un program de lucru. Într-adevăr, flexibilitatea programului, lipsa unui șef căruia să îi dea mereu raportul și posibilitatea de a presta serviciile din diferite locuri se numără printre avantajele de a fi freelancer.
Care sunt provocările cărora trebuie să le faci față ca și freelancer?
Dincolo de aceste plusuri, postura de freelancer aduce și o serie de provocări. De multe ori provocările întâmpinate în postura de freelancer sunt cauzele pentru care multe persoane renunță la această postură de liber profesionist și aleg să revină la activitatea desfășurată sub „umbrela” contractelor de muncă ca și angajați. Pe de altă parte este adevărat că nu toate activitățile pot fi prestate ca și liber profesionist. Să vedem care sunt principalele provocări de care poți avea parte atunci când alegi să prestezi servicii ca și liber profesionist (freelancer).
1. Lipsa unui venit lunar stabil/sigur
O primă provocare considerată drept foarte importantă pentru un freelancer este lipsa unui venit stabil sau a unui venit sigur în fiecare lună. Datorită faptului că un liber profesionist desfășoară activitatea prin prestarea de servicii pentru diferiți colaboratori, veniturile lunare pot să varieze foarte mult. Acest lucru se poate datora inclusiv periodicității anumitor domenii de activitate. În consecință ca freelancer este nevoie să te obișnuiești cu faptul că veniturile variază și trebuie să te familiarizezi cu ideea de nesiguranță din perspectiva veniturilor lunare.
2. Nevoia de a căuta constant colaborări/contracte
O a doua provocare majoră a unui liber profesionist este aceea de a găsi constant colaborări sau contracte. Dacă în poziția unui angajat sarcina de a găsi clienți sau de a atrage noi colaborări revine angajatorului, patronului sau managerului, un liber profesionist va întâmpina în anumite situații nevoia de a găsi pe cont propriu colaborări și contracte pentru a avea surse de venit. Această provocare este cu atât mai mare pentru freelancerii aflați la început de drum, care încă nu au un portofoliu de clienți sau care fac trecerea de la statutul de angajați la cel de liber profesioniști.
Undeva există cineva care are nevoie exact de ceea ce poți tu să oferi.
Louise Hay
3. Disconfortul care poate apărea ca urmare a fluctuației veniturilor
Nu doar lipsa unui venit lunar sigur sau stabil este o provocare, ci și potențialul disconfort resimțit atunci când veniturile variază foarte mult de la lună la lună sau de la trimestru la trimestru. Această fluctuație se poate datora specificului activității prestate, dar la fel de bine se poate datora și faptului că există multe oferte pe respectiva nișă. Dacă după câteva luni în care încasările au fost foarte mari urmează o perioadă cu încasări scăzute, atunci există posibilitatea de a apărea disconfortul mental cu privire la temeri în ceea ce privește veniturile. Vorbim aici despre provocarea de a face față la nivel mental la ideea de nesiguranță și de a gestiona cheltuielile în raport cu veniturile care sunt fluctuante.
4. Senzația de nesiguranță care se poate ivi în timp
Tot în rândul provocărilor pe care le poate avea un freelancer regăsim și aceea de a face față senzației de nesiguranță. Un procent foarte mare de oameni caută siguranță în fiecare aspect al vieții. Chiar dacă sunt de părere că siguranța este o iluzie, cel mai adesea oamenii caută siguranța. Prin urmare, senzația constantă de nesiguranță poate fi o provocare majoră pentru freelanceri. Dacă pentru o anumită perioadă de timp sentimentul de nesiguranță poate fi gestionat, există situații în care acest sentiment de nesiguranță perpetuat și prelungit devine un disconfort major și un factor stresant. Drept urmare persoanele care ajung în astfel de situații se pot reprofila înspre activități care să le ofere senzația de siguranță din perspectiva veniturilor și a situației financiare.
Așa-i în freelance – am libertatea să lucrez oricând și de oriunde, dar tre’ să-mi asum și instabilitatea.
Andrei Lasc
5. Volatilitatea pieței și a ofertelor de colaborare
O altă provocare pe care trebuie uneori să o înfrunți ca și freelancer este aceea referitoare la volatilitatea ofertelor de colaborare și a pieței pe care activezi. Indiferent dacă vorbim despre situații de criză economică, despre perioade în care anumite servicii nu sunt foarte căutate (precum cele turistice spre exemplu care au o sezonalitate puternică) sau dacă ne referim la faptul că anumite colaborări se încheie, toate acestea pot fi considerate drept o provocare căruia trebuie să îi faci față din poziția de liber profesionist.
6. Asumarea responsabilității pentru rezultatele obținute
Una dintre provocările majore pentru un freelancer este aceea de a-și asuma responsabilitatea pentru rezultatele obținute și pentru nivelul la care ajunge. Dacă atunci când ai un șef sau un manager care se ocupă de gestionarea activității în cadrul firmei responsabilitatea revine (sau o pasezi) acestuia, atunci când ești liber profesionist (freelancer) ești nevoit(ă) să îți asumi responsabilitatea.
Responsabilitatea asumată vizează modul în care îți desfășori activitatea, rezultatele obținute prin prisma proiectelor derulate, încasările avute și situația financiară pe care o experimentezi în urma activităților prestate. De multe ori asumarea responsabilității este omisă din discuție atunci când oamenii din jur apreciază cât de avantajos este să fii freelancer.
Pe de altă parte, fără a conștientiza faptul că responsabilitatea revine celui care desfășoară astfel de servicii în regim de freelancing, șansele de a rezista în acest domeniu pe termen lung sunt relativ reduse.
7. Urmarea periodică a unor cursuri de calificare/perfecționare
Nu în ultimul rând aș putea aminti tot în rândul provocărilor pe care un freelancer le poate avea necesitatea de a se perfecționa constant și de a urma cursuri de calificare sau de perfecționare. În majoritatea domeniilor de activitate care implică servicii în regim de liber profesionist vorbim despre o concurență foarte mare.
Fără a te perfecționa constant și fără a căuta să ajungi mereu la cele mai noi tendințe în domeniul în care activezi, este dificil uneori să păstrezi nivelul de calitate în privința serviciilor oferite. Urmarea unor astfel de cursuri implică timp, energie și costuri. Tocmai din acest motiv este nevoie de perseverență și de implicare pentru a căuta constant să evoluezi în ceea ce ai de oferit din perspectiva serviciilor.
Pe baza experienței de mai mulți ani în postura de freelancer, consider că acestea sunt principalele provocări pe care le poți întâmpina atunci când alegi să urmezi drumul freelancing-ului.
Rolul provocărilor pentru un freelancer
Provocările sunt menite a ne ajuta să devenim o versiune mai bună. Provocările nu au rolul de a ne face să renunțăm și de a alege drumul cel mai ușor înapoi înspre zona de confort. Mai mult, provocările pe care foarte multe persoane le întâmpină ca și freelancer pot fi oricând privite drept pași importanți în dezvoltarea personală. Chiar dacă în fața unor provocări există tentația de a renunța și de a căuta siguranța, reține faptul că merită să depui un efort în plus pentru a avansa în direcția în care visezi.
Dacă te regăsești în postura unui freelancer, te invit să îmi spui dacă ai întâmpinat astfel de provocări sau dacă ai experimentat alte provocări din poziția de liber profesionist. În altă ordine de idei, dacă cochetezi cu ideea de a urma drumul freelancing-ului și consider că pot să te ajut în această direcție, te invit să lași un comentariu la mai jos sau să mă contactezi la pagina de Contact.