O carte pentru evolutia ta: Zonele tale eronate – Wayne Dyer

Cartea Zonele tale eronate de Wayne Dyer este foarte utilă pentru a rezolva unele dintre cele mai importante aspecte care ne pot ține pe loc în viață și care pot să fie cele mai mari piedici în atingerea potențialului maxim – comportamentele distructive și credințele limitative.
Ce vei găsi în paginile cărții?
Zonele eronate sunt considerate de către autor ca fiind acele comportamente, atitudini sau moduri de gândire care nu îți permit să îți împlinești visele cele mai de preț. Odată „extirpate” aceste zone eronate, așa cum spune Wayne, vei putea să te simți cu adevărat liber(ă) și vei putea să îți descoperi autenticitatea care să îți dea voie să îți eliberezi potențialul.
Schimbarea e dificilă. Dacă ești ca majoritatea oamenilor, toată ființa ta se va împotrivi muncii anevoioase de a îndepărta gândurile care îți întrețin sentimentele și comportamentele toxice
Wayne Dyer
Cartea Zonele tale eronate ne vorbește despre cum putem renunța la irosirea energiei într-un mod inutil și cum putem prelua controlul asupra propriei vieți. Vei descoperi în rândurile acestei cărți numeroase credințe, comportamente și moduri de gândire limitative. Dacă vei fi suficient de deschis(ă) la mesajele acestei cărți vei regăsi multe dintre acestea ca făcând parte din viața ta de zi cu zi. Și vei înțelege faptul că respectivele comportamente și modalități de gândire te-au ținut pe loc atâta timp.
Nu doar că Wayne punctează care sunt comportamentele și modurile de gândire care te pot ține pe loc. În această carte de dezvoltare personală vei putea identifica și care sunt beneficiile ascunse ale multora dintre comportamentele limitative. Mai mult, vei găsi și câteva idei despre cum poți combate sau elimina respectivele comportamente și moduri de gândire.
Autorul nu insistă asupra zonelor eronate pentru a face cititorul să se simtă ca fiind defect, incomplet sau slab. Pe baza experienței de psihoterapeut Wayne Dyer aduce în primul rând soluții pentru a rezolva zonele eronate, explicând în același timp care sunt modalitățile prin care putem identifica zonele limitative din viețile noastre.
Temele abordate în capitolele cărții Zonele tale eronate
În cadrul celor 12 capitole ale cărții, Wayne Dyer insistă preponderent asupra aspectului privind alegerea fiecăruia dintre noi în ceea ce privește propriile emoții, dar și asupra controlului pe care îl putem avea asupra momentelor trăite în prezent. Autorul începe prin a adresa cititorului un set de întrebări. Întrebările au rolul de a te face să îți adresezi respectivele întrebări pentru ca ulterior capitolele cărții să îți ofere îndrumare în a găsi răspunsurile proprii la întrebările respective.
În primul capitol vei descoperi cât este de important controlul asupra propriei persoane, iar capitolul al doilea subliniază faptul că iubirea propriei persoane (care nu înseamnă egoism) trebuie să fie prima iubire pe care o manifestăm. Doar astfel putem manifesta iubire (profundă și adevărată) către persoanele din jurul nostru. Odată ce ai descoperit cum să preiei controlul asupra propriei persoane și cât este de importantă iubirea de sine, capitolul al treilea te va convinge de faptul că nu ai nevoie de aprobarea nimănui pentru a fi autentic(ă).
Adevărata alegere este să decizi dacă vrei să fii liber sau să rămâi prins în lanțurile așteptărilor pe care le au alții de la tine.
Wayne Dyer
Capitolul patru ne explică faptul că una dintre cele mai mari zone eronate este trecutul nostru, trecut pe care îl tot retrăim și îl purtăm zi de zi. De aceea vei descoperi cum să te eliberezi de trecut. În capitolul următor sunt abordate două emoții foarte dăunătoare și complet iuntile, conform autorului, și anume vinovăția și îngrijorarea. Odată ce ai îndepărtat acest emoții din viața ta, vei fi cu un pas înainte înspre a te simți mai liber(ă).
Nu experiența zilei de azi îi înnebunește pe oameni, ci remușcarea pentru ceva ce s-a petrecut ieri și spaima de ce-ar putea aduce ziua de mâine.
Robert Jones Burdette
Începând cu capitolul al șaselea Wayne ne poartă pașii înspre necunoscut. Ne face cunoștință cu necunoscutul și ne ajută să înțelegem importanța necunoscutului pentru evoluția noastră. Urmează capitolul al șaptelea, capitol care ne propune să renunțăm la comportamentele impuse de societate și cu care nu rezonăm. Acestea pot fi asemenea unor bariere care nu ne permit să fim autentici.
Siguranța înseamnă să știi ce urmează să se întâmple. Înseamnă lipsa entuziasmului, a riscurilor și a provocărilor. Înseamnă lipsa evoluției, iar lipsa evoluției înseamnă moarte.
Wayne Dyer
Alte zone eronate sunt nevoia de a avea dreptate în raport cu alte persoane și amânarea. Aceste două comportamente distructive sunt discutate în capitolul opt, respectiv capitolul nouă. În capitolele zece și unsprezece suntem încurajați să ne declarăm independența ca persoană autentică, respectiv să renunțăm la furie. Fără independență în viața noastră ne va fi dificil sau chiar imposibil să ajungem la nivelul dorit, iar furia ne poate intoxica viața la nivel mental, fizic și spiritual.
În cele din urmă capitolul de încheiere ne prezintă portretul unei persoane care și-a extirpat toate zonele eronate pentru a putea identifica astfel de persoane în jurul nostru, dar și pentru a ne putea orienta atunci când obiectivul nostru este acela de a elimina din viața noastră zonele eronate.
Cartea Zonele tale eronate în creșterea mea personală
Pentru mine Wayne Dyer este o persoană specială. Și spun asta pentru că în urmă cu ceva mai bine de 8 ani am urmărit pentru prima dată filmul „The Shift” sau „Schimbarea” (de atunci am revăzut filmul de alte 4-5 ori, de fiecare dată impactul mesajelor fiind foate mare). Este filmul și momentul de la care a început călătoria dezvoltării mele personale. Atunci am făcut „cunoștință” cu Wayne Dyer și am început să îi descopăr cărțile. Prin urmare pot spune că Wayne este pentru mine o persoană care mi-a schimbat direcția vieții.
La aproape 8 ani de atunci cartea Zonele tale eronate mă găsește în călătoria transformării personale. Însă față de acea perioadă în care cred că eram în cel mai jos punct al vieții mele, astăzi am bucuria (nicidecum mândria!) de a fi călătorit înspre multe „destinații” ale dezvoltării personale și de a fi descoperit o minunată lume interioară, o lume despre care nici nu știam că există.
Cartea Zonele tale eronate o privesc acum când scriu această postare asemenea unei scrisori primite de la Wayne Dyer. O scrisoare ale cărui rânduri îmi arată exact unde mai am de evoluat, care sunt aspectele la care merită să renunț pentru a continua creșterea personală, dar mai ales îmi confirmă că sunt pe drumul care îmi este menit.
De atâtea ori de-a lungul acestui drum am avut situații în care eram „tras” în direcții înspre care nu simțeam să merg sau înapoi către punctul din care am pornit, încât uneori pot spune că în mintea mea apăreau întrebări cu privire la continuarea acestui drum. Dar din fericire inima, sufletul, intuiția și instinctul au „acoperit” vocea minții și m-au ținut pe această potecă, care uneori era foarte îngustă sau greu de observat încotro duce.
Să găsesc în ultimul capitol al acestei cărți un portret al persoanelor care și-au „extirpat” zonele eronate și să mă regăsesc într-o proporție foarte mare în respectivul portret a fost… EMOȚIONANT și LINIȘTITOR. Emoționant pentru că simțeam cum destinația pe care o visam acum 8 ani, și care părea foarte greu de atins atunci, a devenit realitate în mare parte. Liniștitor pentru că încă o dată mi se confirma faptul că Universul conspiră întotdeauna pentru a-mi găsi drumul în viață, pentru a-mi descoperi menirea și pentru a trăi ceea ce aduce împlinire sufletului meu. Cartea aceasta „a venit” atunci când era momentul!
Și când spun că mă regăsec în portretul unei persoane care a depășit zonele eronate nu o spun sub formă de laudă sau cu mândrie. Pentru că înainte de toate am observat punctele unde mai am de lucru pentru a ajunge cea mai bună versiune a mea și pentru a mă bucura de cele mai frumoase etape ale vieții, acele în care nu încep de la zero, ci de la o experiență foarte bogată.
Când afirm că mă regăsesc în portertul prezentat de Wayne în ultimul capitol o fac tocmai pentru a sublinia modul în care fiecare dintre noi primește mesajele și îndrumările de care are nevoie exact la momentul oportun. Este asemenea unui bilet de intrare într-o nouă etapă a călătoriei, către alte piscuri și către alte creste ale dezvoltării personale.
Acum, când scriu aceste rânduri și mă uit puțin înapoi, îmi dau seama cât de frumoasă a fost această parte a călătoriei… plină de experiențe și de emoții, plină de temeri și extrem de bogată în descoperiri interioare și exterioare. Mă bucur enorm că am pornit pe această potecă atunci și că am reușit să parcurg această potecă.
Te invit să citești cartea Zonele tale eronate
Indiferent în ce punct ale vieții tale te afli, dacă nu ai citit cartea în care Wayne Dyer vorbește despre zonele eronate, invitația mea este de a o pune pe lista cărților de citit. Ai încredere că Wayne poate fi acel ghid de care ai nevoie pentru a scăpa de comportamente distructive și limitative astfel încât să îți stabilești propria destinație în Viață. Vei simți că ai un partener în cele mai dificile momente ale vieții și vei simți că ai găsit explicații pentru multe dintre problemele cu care foarte mulți oameni se confruntă.