Frica de a trai Viata – un drum fara iesire


Mi-a fost frică de Viață….mulți ani de zile mi-a fost frică să trăiesc. Și asta pentru că am fost învățat de mic cum să nu mor, cum să nu sufăr și cum să mă protejez…

Viața trebuie trăită, nicidecum negată!

Expresii sub forma „cum să nu mor”, „cum să nu sufăr”, „cum să nu greșesc” sunt doar negații la adresa Vieții. Datorită acestui “cum să nu” simt că mulți ani de zile am trait prea puțin, am vibrat prea puțin. Atunci când am conștientizat acest lucru, am conștientizat că este momentul să renunț la frica de a trăi…pentru că această frică de a trăi nu mi-a permis practic să mă bucur de viață. Și am decis să trăiesc și să experimentez Viața!

E nevoie de curaj să te străduiești să ajungi în locuri unde nu ai mai fost niciodată…să-ţi testezi limitele…să rupi barierele. Şi a venit ziua când riscul pe care l-ai asumat pentru a rămâne închis înlăuntrul bobocului este mai dureros decât riscul pe care ţi l-ai asumat pentru a înflori.

Anaїs Nin

Dacă un lucru este cert, acela este că la un moment dat această călătorie numită Viață se va încheia în forma aceasta pe care o știm. Mai departe…vom vedea. Însă ceea ce știu ACUM este că intenționez să trăiesc deplin fiecare zi și tocmai de aceea renunț la „cum să am grijă”, la „cum să nu mor”, la „cum să evit obstacolele, suferințele sau pierderile” și aleg să trăiesc Viața pe deplin, cu tot ce va să vină.

Pentru că de asta sunt pe această scenă numită Viață, acesta este motivul pentru sunt în această sală de clasă și nu într-un glob de sticlă…pentru a trăi, pentru a simți, pentru a experimenta, pentru  greși, pentru a eșua, pentru învăța și în cele din urmă pentru a reuși. Pentru a ajunge să simt că trăiesc și că am trăit.

Trebuie să avem curajul de a fi protagoniștii propriei vieți. Pentru că, dacă nu există protagonist, nu există nici film.

Jorge Bucay
Găsește curajul în sufletul tău!

Sufletul nu cunoaște frica! Doar mintea și memoria ne pot oferi teamă și frică. Cum ar fi să nu primești învățături despre frica de a greși!? Sau cum ar fi ca memoria să nu îți reamintească de multe ori cum te-ai simțit când ai fost abandonat(ă), rănit(ă) (fizic sau emoțional) etc.!? Cu siguranță că într-un astfel de context ai avea mai puține frici și temeri.

Este adevărat că teama sau frica uneori îți poate salva viața. Însă atunci când trăiești zi de zi, oră de oră cu frică și cu teamă, atunci toate acestea nu doar că nu îți salvează viața, ci devin principala amenințare la adresa vieții tale. Iar acest lucru prin faptul că trăiești într-un stres permanent (de care de cele mai multe ori nu îți dai seama), stres care fără doar și poate că îți va afecta starea de sănătate la nivel mental, emoțional și mai ales la nivel fizic. Vorbim despre frica de sărăcie, frica de a pierde controlul, frica de probleme de sănătate, frica de calamități naturale etc.

Reclame

Odată ce îți îndrepți atenția la nivelul sufletului și nu rămâi permanent conectat(ă) la minte, vei observa că vei descoperi o cantitate uriașă de curaj de care nici nu știai că este acolo. Chiar dacă la început va fi anevoios să iei decizii și să acționezi pornind din suflet cu mult curaj, cu timpul vei învăța curajul, la fel cum ai învățat de-a lungul anilor frica. Pentru că da, frica ai învățat-o, ai preluat-o, ai asimilat-o și ți-a fost „băgată pe gât” de întreaga societate.

Dacă te iei după mulţime, nu vei ajunge mai departe decât mulţimea. Dacă vrei ca viaţa ta să fie plină de sens şi unică, trebuie să ai curajul să faci lucruri pe care majoritatea oamenilor nu au curajul să le facă.

Luminiţa D. Saviuc
Dezvățarea de frică și regăsirea curajului

Încă din primii ani ai copilăriei ai fost învățat(ă) să îți fie frică. Și cu trecerea anilor ai primit lecții despre cum să îți fie frică din toate mediile sociale, din toate grupurile sociale cu care ai interacționat și din care ai făcut parte. Frica a devenit un obicei și în întreaga societate suntem bombardați de frică, zi de zi, prin diferite medii și canale. Fiind un obicei, pentru a ne dezvăța de frică este nevoie de un proces de renunțare treptată la luarea deciziilor pe bază de frică. Pentru a deprinde curajul trebuie să facem din acțiunile și deciziile luate cu curaj un nou obicei.

Lumea nu-mi dăduse senzația de siguranță. Nimeni nu-mi confirmase că eram în siguranță, din contră, am fost crescută în Frică. Frica era folosită ca o armă pentru iubire și control. Treabuia să ai frică de Dumnezeu, Frică de părinți, Eșecul, răpirile, uraganele, regrete și câinii: Frică.

Meredith Atwood

Dacă atunci când cele mai multe decizii sunt luate de la nivelul fricii nu faci altceva decât să îți pui bariere, limite și ziduri, odată ce vei porni de la nivelul curajului, vei remarca o schimbare majoră a vieții tale. Această schimbare se va remarca în toate aspectele sale. De la aspecte care par minore sau fără importanță până la aspectele care au o importanță majoră în viața ta.

A avea curajul de a spune „NU” atunci când ești invitat la un eveniment la care simți că nu îți dorești să iei parte. A avea curajul de a afirma exact cum te simți într-o situație care te afectează la nivel mental și emoțional în raport cu alți oameni. A avea curajul de a renunța la lucrurile care simți că nu te împlinesc. A avea curajul de a te îndepărta de persoanele care îți aduc negativitate. Toate acestea și multe altele sunt acțiuni care atunci când pornesc de la nivelul curajului vor elimina sentimentul de vinovăție și îți vor permite să găsești liniștea interioară, știind că ai făcut ceea ce ai simțit, nu ceea ce ar fi trebuit să faci prin prisma celor din jurul tău.

Te-ai născut neînfricat(ă)! Trăiește fiecare zi fără frică!

Frica de a trăi nu înseamna siguranță și confort, așa cum afirmă multă lume, că acționează din frică pentru a nu risca siguranța și confortul. Frica de a experimenta, de a greși sau de a păși în necunoscut înseamnă moarte. Degeaba trăiești dacă frica te-a paralizat și te-a făcut prizonier într-o lume în care simți că nu ești tu.

Dacă rămâi în permanenţă în starea de frică, aşa cum trăiesc mulţi oameni, încetul cu încetul elasticitatea energiei tale se pierde. Devii o baltă stătută, nu mai curgi, nu mai eşti un râu. Atunci te simţi tot mai mort cu fiecare zi.

Osho

Frica nu are cum să susțină creșterea, evoluția ta. Da, știu, este extrem de greu să renunți la frici și să alegi curajul de a fi TU și de a te afirma exact așa cum ești. Știu foarte bine pentru că am fost acolo…după cum spuneam la începutul acestei postări, mulți ani de zile mi-a fost frică să trăiesc.

Ce m-a făcut să aleg curajul!? Conștientizarea faptului că trăisem ani de zile…fără ca de fapt să fii simțit că am trăit. Am făcut alegeri impuse de fricile învățate și preluate din mediile în care am crescut și în care am trăit. Practic am fost condus de fricile celor din jur. Conștientizarea respectivă m-a făcut să realizez că am pierdut deja destul timp. Ce mai aveam de pierdut dacă alegeam curajul în locul fricii? Siguranța? Confortul? Bunurile materiale? Persoanele din viața mea? Dar până la urmă eram conștient că nimic din toate acestea nu erau „ale mele”.

Reclame

Mai mult, faptul că nu mă simțeam împlinit la nivel profund m-a făcut să plonjez la propriu în curaj. Oricând îmi era frică de un pas, îl făceam. Tocmai pentru a vedea consecințele. Uneori rezultatele erau complet diferite de ceea ce îmi doream. Dar nu avea importanță. Sentimentul de a alege din poziția de curaj și de a renunța la frică era fantastic. Și este și astăzi. Pentru că fricile mai sunt prezente în viața mea. Doar că știu că este alegerea mea dacă dau voie fricii să îmi conducă pașii sau dacă fac alegerile din poziția curajului.

Te îndemn și pe tine să renunți la frică. Dintr-o dată poate fi dificil, însă prin practică zilnică, fără doar și poate că este posibil. Renunță la frica de a trăi! Când te-ai născut erai un ghem de curaj, de viață, de inocență și de inteligență divină. Faptul că te-ai pierdut pe drum nu înseamnă că ești definitiv pierdut(ă) în această „pădure a fricii” care este societatea zilelor noastre!

Tot ceea ce ai nevoie este în tine. Privește în interior, dă la o parte straturile de frică pe care le-ai pus unul peste altul ani de zile și descoperă bogăția de curaj pe care o ai în tine. Este o călătorie anevioasă, foarte dificilă în anumite momente și chiar te poate înspăimânta în multe situații. Dar merită tot efortul! Să te găsești în postura în care frica nu mai este la conducerea vieții tale este minunat! Îndrăznește și renunță la drumul fără ieșire pe care te duce frica!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: