Ponturi pentru rutina în turele pe munte la cort

Pentru foarte multă lume dormitul la cort și mersul cu cortul pe munte sau în natură nu înseamnă altceva decât disconfort, frig, lipsă de odihnă și oboseală inutilă. Pe de altă parte, există foarte multă lume care iubește să petreacă nopțile la cort sub cerul înstelat din zonele montane sau sub coroanele copacilor din zonele de pădure. Personal iubesc să merg cu cortul cât mai des. De-a lungul anilor am dobândit o anumită rutină la cort. Tocmai din acest motiv în ceea ce urmează vei găsi câteva idei și ponturi care să te ajute să te bucuri de confort chiar și atunci când mergi la munte sau în natură cu cortul.
Găsește cortul potrivit
Cortul înseamnă practic „acasă” atunci când alegi să dormi cu cortul în natură sau pe munte. Din acest motiv este foarte important să alegi cortul potrivit pentru ceea ce îți dorești sau pentru ceea ce ai nevoie. Cortul trebuie ales în funcție de numărul de persoane care urmează să doarmă în el. Chiar dacă uneori mergi în grup cu prietenii, cel mai bine este să ai un cort personal care să fie de 1 persoană, dacă faci ture solo pe munte, sau un cort de 2 persoane, dacă mergi în cuplu sau alături de un prieten.

Suprafața cortului este foarte importantă. Un cort cât mai spațios înseamnă un confort mai mare atunci când petreci câteva nopți sub cerul liber. Însă trebuie să păstrezi un echilibru între suprafața cortului și greutatea acestuia. Cu cât suprafața este mai mare, cu atât cortul va fi mai greu. Și cu siguranță că se va simți atunci când cortul trebuie transportat în spate.
Tot în acest sens dimensiunea cortului după ce este strâns este un detaliu foarte important. Este ideal să găsești un cort care să ocupe puțin spațiu atunci când este strâns. Obligatoriu cortul trebuie să fie impermeabil și cât mai durabil la vânt și la frecarea cu suprafața unde este amplasat.
Confortul termic pentru nopțile la cort
Foarte multă lume ezită sau evită să meargă cu cortul din pricina confortului (sau mai degrabă a disconfortului) termic resimțit în nopțile petrecute la cort. Ei bine, un sac de dormit bun, câteva haine potrivite și câteva ponturi te pot ajuta să dormi extraordinar de bine la cort și să te bucuri de avantajele de a dormi la cort.
Sacul de dormit nu trebuie să fie prea gros, dacă nu dormi la cort iarna. Este ideal un sac de dormit cu un confort în jurul a 4-6 grade Celsius. În sacul de dormit nu trebuie să te îmbraci foarte gros. „Caloriferul” în sacul de dormit este corpul tău. Cu alte cuvinte tu încălzești sacul de dormit. Din acest motiv este importantă căldura emanată de corpul tău pentru a simți confort termic când ești în sac.


Poți chiar încerca să dormi aproape dezbrăcat(ă) în sac și vei vedea că s-ar putea să îți fie cald. Uneori sacii de dormit sunt dintr-un material lucios care până se încălzește este resimțit ca fiind rece. Pentru a remedia acest minus poți alege o lenjerie pentru sacul de dormit, lenjerie realizată din material precum bumbac sau fleece. Pentru un plus de confort termic pentru nopțile la cort poți reține să folosești gluga sacului de dormit (dacă ai un sac de tip mumie) și obligatoriu să nu lași căldura din sac să iasă afară.
Disconfortul termic este resimțit dimineața devreme
De cele mai multe ori temperaturile cele mai scăzute pe timpul nopții sunt în jurul orelor 4-5 dimineața. Atunci există șanse să resimți frigul dacă ești la cort. Pentru a evita senzația de frig este important să nu te îmbraci prea gros atunci când te pui la somn și să eviți să transpiri în sacul de dormit în primele ore de somn. În caz contrar poți deschide sacul de dormit și să lași căldura să iasă din sac, iar dimineață vei simți că îngheți de frig, chiar în sac fiind. Dacă senzația de frig este totuși resimțită puternic la orele dimineții, poți alege să mai iei ceva pe tine.
Amplasarea cortului în funcție de soare
Un pont care în anumite situații te poate ajuta să te bucuri de confort atunci când ești la cort este amplasarea cortului în funcție de cum bate soarele. Dacă preferi să te trezești dimineața în razele soarelui pentru a evita să simți senzația de frig, poți amplasa cortul astfel încât la primele raze soarele să „bată” pe cort. Senzația de căldura va fi plăcută, dar dacă vrei să dormi până mai târziu, nu vei putea sta prea mult în cort. Se va face o temperatură ca într-o seră și va trebui să ieși repede din cort.

Dacă în schimb preferi să ai o temperatură mai mare în cort spre seară, atunci când la munte sau la pădure temperaturile scad de obicei, atunci poți avea în vedere să poziționezi cortul pentru ca soarele să fie pe cort la apus. Dacă nu există posibilitatea de a avea și umbră în locul unde amplasezi cortul, atunci trebuie să ai în vedere să nu lași în cort alimente perisabile sau produse inflamabile.
Alege o saltea confortabilă și ușoară
Pentru un somn cât mai odihnitor atunci când dormi la cort, vei avea nevoie de o saltea sau de un izopren. Fie că alegi un izopren sau o saltea de camping care se rulează/strânge, fie ca alegi o saltea gonflabilă sau autogonflabilă, aceasta trebuie să fie cât mai confortabilă.
Dacă nu este o saltea care se umflă, atunci un izopren sau o saltea de camping care se strânge trebuie să aibă o grosime de aproximativ 12 mm sau 15 mm. De asemenea poți completa confortul cu o pernă pentru camping. Mulți ani nu am folosit perna la camping, dar de 2 ani folosesc o pernă de la Zulu pe care am găsit-o pe 4camping.ro.

Folosește butelie și arzător pentru camping
Un alt aspect care nu lipsește din rutina de camping este folosirea buteliei de camping si a arzătoarelor. Există mai multe modele de astfel de produse. Poți alege un arzător mic și foarte ușor sau poți alege un arzător mai mare. Buteliile depind de volumul de gaz, dar și de tipul de gaz.
Pentru turele pe munte am optat un gaz pentru 4 anotimpuri, acesta fiind foarte avantajos în privința turelor în care poate fi folosită o singură butelie de 230 de ml. Butelia de camping este foarte utilă pentru a pregăti un ceai sau pentru a pregăti mâncarea atunci când ești la cort. Chiar dacă în anumite situații poți face foc folosind lemnele din pădure, trebuie spus că butelia de camping este foarte utilă în zilele ploioase sau atunci când nu ai suficient timp pentru a face focul.


Pregătirea hranei la cort
Foarte multă lume se întreabă ce mănânci atunci când mergi la cort. Ei bine, opțiunile sunt astăzi foarte numeroase. Poți alege diferite conserve de legume sau de carne, dar la fel de bine poți opta pentru supe instant sau pentru anumite preparate pe care le pregătești de acasă. Din meniul rutinei la cort pot aminti tăieței de orez. Aceștia sunt foarte sățioși și se gătesc foarte rapid și foarte ușor cu diferite condimente.


De asemenea supele preparate pe bază de legume uscate și pe bază de tăieței de casă sunt o opțiune foarte bună. Piureul pe bază de fulgi de cartofi este o variantă care poate completa meniul atunci când campezi. În ultimii ani am adăugat în meniu orezul. Vorbim aici despre orezul cu preparare rapidă care este în pungi de 100-150 de grame și care este fiert direct în punguțele respective. Astfel scurgerea orezului este ușoară și apoi se condimentează cu diferite legume, condimente, porumb din conservă sau chiar tocană de legume.


Nu în ultimul rând putem adăuga la această listă numeroasele plicuri de mâncare instant disponibile atât în marile supermarketuri, cât și în magazinele de echipament montan. Toate acestea pot fi completate cu fructe uscate sau fructe crude, cu iaurt și cu biscuiți, cu diferite cornuri sau alte astfel de alimente.
Unde păstrezi mâncarea la cort?
Acum că am abordat pe scurt și care poate fi meniul atunci când mergi cu cortul, este important de amintit cum păstrăm mâncarea la cort. În zilele foarte călduroase este recomandat ca mâncarea să nu fie păstrată direct în cort, mai ales mâncarea care se poate altera ușor. Dacă nu există nici o altă opțiune, se poate păstra în cort, dar în interiorul rucsacului, rucsacul fiind un foarte bun izolator termic și păstrând temperatura.
De preferat este ca mâncarea să fie păstrată în afara cortului dacă soarele bate direct pe prelata cortului, eventual chiar puțin sub folia de cort pentru a oferi un plus de răcoare. Dacă există posibilitatea de a agăța mâncarea într-un copac, atunci este recomandată această variantă. Astfel mâncarea poate să fie la umbră și este la adăpost de eventual câini sau de animale sălbatice care ar putea ajunge în zona cortului.
Pe timpul nopții, atunci când dormi în cort, este indicat să agăți mâncarea într-un copac și nu chiar în imediata vecinătate a cortului. Mai ales dacă în zonă se știe că își fac simțită prezența urșii sau alte animale sălbatice.
Igiena zilnică la cort
Una dintre cele mai arzătoare probleme pentru foarte multă lume atunci când vine vorba despre timpul petrecut la cort se referă la igienă. Doar gândul că nu există baie și nu există posibilitatea unui duș zilnic face ca pentru multă lume cortul să fie cea mai neplăcută experiență. Însă trebuie spus că lucrurile nu stau deloc așa.
În primul rând pentru că în natură sau pe munte nu te vei simți la fel ca într-o zi de alergătură prin oraș sau ca după o zi întreagă la birou. În al doilea rând există oricând posibilitatea de a folosi șervețele umede și alte produse de igienă. Mai mult decât atât, în majoritatea locațiilor unde vei campa vei găsi un izvor sau o apă curgătoare.

Este adevărat că în zonele de munte apa este foarte rece și cu greu îți vine uneori să te speli într-un râu de munte. Dar senzația după o tură prin soarele arzător al zilei este una foarte plăcută și te simți revigorat(ă). Iată deci cum igiena la cort nu trebuie să fie o problemă atât de mare, mai ales dacă mergi câteva zile cu cortul.
Ce faci când plouă/ai echipament ud la cort?
Tot în privința rutinei atunci când mergem la cort trebuie abordată situația în care plouă multe ore sau atunci când echipamentul este deja ud. Fiindcă este foarte greu să usuci echipamentul într-un cort unde abia ai loc să stai și să ții întreg echipamentul. Ei bine, foarte important este să păstrezi uscat sacul de dormit și cel puțin un rând de haine.

Dacă anumite haine sunt puțin ude sau umede, poți alege să le îmbraci și să le usuci ușor cu temperatura corpului. Chiar dacă nu este cea mai plăcută senzație, acest lucru poate să te ajute să îți usuci o bluză de merino sau un polar care sunt ușor umede sau ude. În măsura în care în locația unde te afli poți face focul, poți alege să faci un foc chiar și atunci când lemnele sunt umede și să încerci să usuci parte din echipament sau încălțămintea.

Tot în privința încălțămintei, este util să ai la tine hârtie sau ziar pe care să le folosești punându-le în bocanci. Astfel crești șansele de a îndepărta apa sau umezeala din bocanci. Dacă totuși bocancii sunt uzi sau umezi și trebuie să te deplasezi, neavând o altă pereche de încălțăminte, poți folosi pungi sau plase cât mai rezistente pe care să le tragi peste șosete. Deși nu este neapărat plăcut sau confortabil, cel puțin nu vei simți senzația de rece la picioare și vei proteja cel puțin temporar ca și altă pereche de șosete să se ude.
Ce nu trebuie să îți lipsească la cort?
Dincolo de salteaua/izoprenul pentru cort, sacul de dormit și haine pentru cort, din rândul echipamentului nu trebuie să îți lipsească lanterna (ideal o lanternă frontală), câteva pungi unde să poți pune hainele ude sau murdare, chibrite/brichetă pentru a aprinde un foc (doar unde este permis) și o trusă de prim ajutor cu câteva medicamente de primă necesitate.


Personal nu plec la cort fără a avea o folie de supraviețuire pentru fiecare persoană care ia parte la tura respectivă. În același timp atunci când mergi la cort este indicat să nu îți lipsească o pereche de sandale sau de încălțăminte lejeră. Dacă ai făcut pe timpul zilei o drumeție sau chiar o tură de munte cu diferență mare de nivel, cu siguranță că îți vei dori să te încalți în ceva mult mai lejer atunci când ajungi la cort.

Să tragem linie!
În acest articol am încercat să „acopăr” cât mai multe aspecte ale vieții la cort. Sper ca informațiile regăsite în acest material să îți fie utile pentru turele la cort sau dacă te pregătești pentru prima ieșire cu cortul. Dacă ai întrebări și crezi că te pot ajuta, nu ezita să îmi lași un comentariu mai jos.
De asemenea, dacă ai deja o experiență vastă la cort și cunoști alte ponturi sau sugestii care pot fi utile pentru rutina vieții la cort, te invit să lași un comentariu pentru a completa aspectele amintite în cadrul acestui articol.

Viața la cort este foarte relaxantă și foarte plăcută, atâta timp cât „îmbrățișezi” faptul că nu vei avea confortul unui pat, dușul de acasă (deși în anumite camping-uri poți avea parte de dușuri) sau posibilitatea de a te adăposti în deplină siguranță în cazul intemperiilor vremii. Însă peisajele, liniștea nopții petrecute sub cerul liber în mijlocul pădurii sau la altitudine ori răsăritul într-un peisaj de vis înclină balanța în favoarea nopților petrecute la cort.