Călătorii și vacanțe în extrasezon. Principalele avantaje


Odată cu sfârșitul lunii septembrie și cu primele zile de toamnă, vacanțele și concediile devin amintiri frumoase și planurile pentru vacanța de iarnă sau pentru viitorul concediu devin motivația pentru a reveni la programul zilnic. Acest lucru este valabil pentru acele persoane pentru care vacanțele și călătoriile sunt sinonime cu perioada concediilor și a zilelor libere.

Vacanțele și călătoriile în afara vârfului de sezon

De cealaltă parte, există persoanele care călătoresc cât de des și cât de mult au oportunitatea sau cât de mult își propun să se bucure de astfel de experiențe. Însă cei mai mulți pleacă în vacanțe în perioadele de concediu. Aceste perioade sunt de obicei în lunile iulie-august, în perioada Sărbătorilor de iarnă, în perioada Sărbătorilor Pascale sau în perioada altor sărbători legale ori religioase, în funcție de țara unde locuiesc.

Plaja Lalaria în Skiathos la sfârșit de sezon turistic

În altă ordine de idei, călătoriile și vacanțele în extrasezon, adică în acele perioade în care majoritatea oamenilor se află la job sau la cursuri în cadrul instituțiilor de învățământ aduc anumite avantaje. În continuare sunt punctate avantajele pentru care merită să alegem călătoriile și vacanțele în afara vârfului de sezon.

1. Mai puțină aglomerație în timpul călătoriei

De multe ori în perioadele de concediu și vacanțe este foarte mare aglomerație pe autostrăzi, pe drumurile înspre munte sau mare, dar și în aeroporturi sau în vagoanele garniturilor de tren. Toată această aglomerație este foarte obositoare și înseamnă inclusiv mai mult timp pierdut în drumul spre destinația de vacanță.

Reclame

De cealaltă parte, deplasările pentru vacanță în afara vârfului de sezon înseamnă mult mai puțină aglomerație în avioane, în trenuri sau pe drumurile rutiere. Prin urmare vorbim despre mai puțin timp pierdut în a ajunge la destinație, dar și o călătorie mai puțin obositoare prin prisma atmosferei din avion, tren sau autocar. Totul poate părea mai relaxat atunci când călătorești în afara vârfului de sezon turistic.

2. Mai puțină aglomerație la destinație

Lunile de concediu sunt de cele mai multe ori mai liniștite în orașe decât la destinațiile de vacanță. Este mai relaxant și mai odihnitor să petreci timpul în localitatea de domiciliu, chiar și în marile orașe, în lunile iulie-august decât să mergi în vacanțe. Aglomerația din destinațiile turistice este un factor care poate fi obositor și poate să te facă să te simți destul de obosit la întoarcerea din vacanță.

Mai mult, cozile la magazine, restaurante, locurile de agrement sau activitățile recreative de la destinație nu au cum să contribuie la un concediu reușit. Tot la fel, plajele sau traseele montane foarte aglomerate și gălăgioase pot fi cu greu un factor care să contribuie la relaxare. Desigur, asta dacă nu ești printre persoanele care caută o viață de noapte foarte activă sau care preferă liniștea în defavoarea gălăgiei și a locurilor aglomerate.

Aglomerație la Budapesta
3. Prețuri mai mici pentru pachetele turistice/serviciile turistice

Trecând peste aglomerația din timpul călătoriei spre destinația de vacanță și aglomerația care poate fi întâlnită la destinație, un avantaj foarte mare pentru a merge în vacanțe în afara perioadelor preferate de cei mai mulți pentru concediu îl reprezintă costul mult mai mic. Costurile scad semnificativ odată cu apropierea sfârșitului de sezon turistic pentru anumite destinații, dar și odată cu scăderea numărului de turiști care caută să achiziționeze servicii sau pachete de servicii turistice.

Reclame

Indiferent dacă ești în căutarea unei vacanțe la malul mării sau dacă vrei să vizitezi un oraș, vei putea aloca un buget mai redus comparativ cu vârful de sezon. Mai mult, costurile sunt mult mai mici inclusiv la cazări sau la serviciile de transport și alimentație publică. Cu alte cuvinte, te poți bucura de destinații de vacanță mai puțin aglomerate și la prețuri mai avantajoase.

4. Posibilitatea de a te bucura de mai multă liniște

Indiferent unde locuiești sau care este activitatea zilnică, atunci când mergi în vacanță sau în concediu îți dorești să ai parte de liniște cel puțin atunci când ești la cazare sau când te bucuri de restaurantele din destinația vizitată. Faptul că poți să te bucuri de spații de cazare care nu sunt arhipline și de restaurante unde zgomotul este foarte mare în vârf de sezon turistic reprezintă un alt avantaj ce merită a fi amintit.

Plajă pustie unde te poți bucura de liniște

De asemenea, liniștea se datorează și faptului că inclusiv vizitarea anumitor obiective și atracții turistice sau practicarea anumitor activități se poate face fără a avea alături o mare mulțime de oameni.

5. Poți cunoaște îndeaproape obiceiurile, cultura și tradițiile specifice zonei vizitate

Un alt aspect care merită a fi punctat în rândul avantajelor pentru care merită să ne bucurăm de călătorii, vacanțe și concedii în afara vârfului de sezon se referă la faptul că putem să descoperim mai îndeaproape cultura, obiceiurile și tradițiile specifice pentru destinația vizitată. Este cu totul altceva să petreci câteva zile sau săptămâni într-o destinație care în vârf de sezon este plină de turiști și care în perioadele de extrasezon are propria rutină a locului.

Să observi oamenii mergând la locul de muncă, să observi activitățile specifice zonei și tradițiilor locale, să vezi copiii și tinerii mergând la școlile care în sezonul turistic sunt de obicei închise sau chiar să interacționezi mai mult cu oamenii locului pentru a vizita anumite atracții și pentru a descoperi mai bine elemente care să îți îmbogățească experiența și cultura privind destinațiile vizitate în timpul vacanțelor și al călătoriilor. Toate acestea sunt mai dificil de „descoperit” atunci când destinațiile vizitate sunt un furnicar de turiști.

6. Evitarea sentimentului că ai plecat în vacanță alături de întreg orașul

Personal îmi place foarte mult sentimentul acela în care ajungi într-un loc unde nu cunoști pe nimeni și te simți pregătit(ă) pentru a explora locația, oamenii, cultura, tradițiile, mâncarea și tot ceea ce are de oferit destinația unde călătoresc. Pe de altă parte, în perioadele de vârf de sezon este aproape ca și cum ai pleca în vacanță împreună cu tot orașul sau cu o mare parte din țară.

Acest lucru diminuează senzația de a fi plecat și de a te conecta la ceea ce are de oferit o nouă locație. Pe de altă parte, dacă ajungi într-o destinație de vacanță atunci când respectiva destinație nu este în perioada de vârf de sezon, sentimentul acela că ai plecat în vacanță cu tot orașul în care locuiești sau cu acele cunoștințe din orașul natal nu se va mai resimți.

7. Șansa de a face fotografii fără „mulțime”

Odată cu epoca Facebook, Instagram și a altor rețele de socializare din mediul online, fotografiile și video-urile au devenit un obiectiv în sine atunci când vorbim despre călătorii sau concediu. Ei bine, dacă îți dorești fotografii fără ca „mulțimea” să fie în fotografiile tale, atunci fără doar și poate că vizitarea destinațiilor turistice dorite și călătoriile în locurile înspre care simți să te îndrepți în perioada de extrasezon este cea mai bună opțiune.

Cu cât este mai îndepărtat vârful de sezon, cu atât ai șanse să te afli singur(ă) în cele mai căutate și vizitate locuri din lume și să surprinzi cadre foto pe care cu greu le-ai putea surprinde în lunile în care turiștii și vizitatorii ar fi în număr foarte mare.

Pe Vârful Retezat este greu să prinzi o fotografie în care să nu fie multă lume
Aglomerație pe vârf de munte în plin sezon al vacanțelor și al concediilor
Fotografie pe Vf. Retezat în care ”mulțimea” este alături de tine 🙂
Ce implică vacanțele și călătoriile în extrasezon?

Este foarte adevărat că organizarea călătoriilor în afara vârfului de sezon înseamnă de multe ori faptul că nu vei putea beneficia de pachetele de sejururi turistice ale agențiilor de turism. Însă astăzi avem la îndemână numeroase variante pentru a ne organiza pe cont propriu călătoriile și vacanțele.

Avem de asemenea posibilitatea de a combina serviciile oferite de agențiile de turism cu găsirea pe cont propriu a anumitor servicii de care avem nevoie pe timpul călătoriei sau odată ajunși la destinație. Indiferent dacă apelăm la agenții de turism sau ne organizăm pe cont propriu vacanțele, important este să „simțim” destinațiile vizitate și să ne încărcăm cu energia locurilor pe care le descoperim în fiecare călătorie.

Traseu Varful Retezat - ghid turistic
Vârful Retezat în extrasezon turistic

Tot la fel de adevărat este faptul că de multe ori organizarea concediilor, a călătoriilor și a vacanțelor este cumva „impusă” de job-ul unde lucrezi, de programa școlară și de vacanța copiilor sau de alte îndatoriri pe care trebuie să le îndeplinești. Cu alte cuvinte, pentru cei mai mulți concediul sau vacanță nu înseamnă altceva decât tot un „program” stabilit de compania la care lucrezi, de către șeful de echipă sau de către școala la care învață copiii.

Reclame

Este cu adevărat trist că inclusiv atunci când îți dorești să alegi alte perioade pentru vacanțe sau concedii, pentru a te bucura de avantajele de a călătorii sau de a merge în vacanțe în extrasezon, această variantă este mai dificil de găsit. Însă întotdeauna rămâne la alegerea noastră cum ne raportăm la job, program, îndatoriri în raport cu modul în care visăm să ne trăim viața și dacă job-ul, sarcinile de îndeplinit, obligațiile sociale sau educația formală sunt asemenea unor trambuline înspre îndeplinirea visului nostru sau sunt doar limitări în raport cu viața pe care ne-o dorim cu adevărat.

În încheiere…

Te invit să iei în considerare avantajele vacanțelor și a călătoriilor în extrasezon. În măsura în care aceste beneficii sunt suficient de importante pentru a te convinge ca pe viitor să renunți la perioadele „clasice” pentru vacanțe și concedii, cu siguranță că vei găsi oportunități și soluții pentru a-ți adapta rutina vieții cotidiene astfel încât să te poți bucura de călătorii și de vacanțe mult mai relaxante, mai pline de autenticitate și mai puțin aglomerate.

În situația în care iubești sentimentul de a fi în vacanță în destinații pline de turiști alegerea perioadelor în care cei mai mulți se află plecați în vacanță sau în concediu este firească și îți va oferi atmosfera pe care o cauți în astfel de experiențe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: