Descoperind coasta sudică a Turciei: Kaş, Finike și Patara

Una dintre destinațiile preferate din Europa atunci când vine vorba despre plaje și peisaje la malul mării este cu siguranță coasta sudică a Turciei. Climatul acestei zone și relieful diversificat contribuie din plin la atractivitatea pe care o are coasta sudică a Turciei. În timpul celor 4 săptămâni în Demre, Antalya, am avut oportunitatea de a descoperi inclusiv alte orașe și atracții din această parte a Turciei.
Mai puțin promovate sau cunoscute în România datorită faptului că oferta agențiilor de turism se concentrează preponderent pe Antalya, Side și Belek, coasta sudică a Turciei unde regăsim localități precum Kaş și Finike sau atracții precum Patara poate fi o alegere extrem de atractivă. În continuare vei putea găsi câteva impresii și experiențe pe care le-am avut în Kaş, Finike și Patara.
Kaş – una dintre „perlele” de pe coasta sudică a Turciei
Dacă pentru cei mai mulți dintre românii care caută să meargă într-un sejur în Turcia numele de Kaş poate că nu spune mai nimic, trebuie spus că această mică localitate de pe coasta sudică a Turciei atrage un număr important de turiști străini. Acest lucru se datorează faptului că vorbim despre un orășel foarte cochet și care dispune de un mic port de unde se pot organiza diferite plimbări pe mare.

Casele dispuse în trepte la baza unor pereți stâncoși, apa de un albastru turcoaz, casele de culoare albă și fără un regim de înălțime foarte ridicat, la care se adaugă poziția foarte bună într-un mic golf și insulele care se pot observa din Kaş, toate acestea fac din această localitate o adevărată „perlă” pentru această parte a rivierei din Turcia.

Chiar dacă nu are resorturi turistice și hoteluri de mari dimensiuni (sau poate tocmai din pricina aceasta), Kaş este un loc cu foarte mulți turiști și cu foarte multe oportunități pentru cazare și pentru a mânca atât preparate tradiționale turcești, cât și preparate cu specific grecesc. Acest lucru se datorează faptului că în această parte a Turciei au trăit multe secole grecii, aceștia părăsind ulterior localitățile din această regiune (din motive geopolitice și economice).


Mai mult, trebuie punctat faptul că cel mai estic punct al Greciei insulare se află chiar la câțiva kilometri de Kaş, fiind o mică insulă nelocuită, dar și Insula Kastelorizzo, aceast fiind o insulă unde există un mic orășel și câteva așezări umane, dar și un mic aeroport. Astfel în Kaş există și un punct vamal, fiind curse zilnice de ferryboat în anumite perioade ale anului, curse care merg pe Insula Kastelorizzo.
Printre principalele atracții pe care le poți regăsi în Kaş sunt amfiteatrul reconstruit al orașului antic Antiphellus, câteva plaje mici unde poți să te bucuri de vremea însorită, portul din Kaş cu străduțe înguste și cu terase, câteva morminte datând din perioada regatului Lycian, morminte care pot fi văzute prin oraș. Tot aici ajunge și traseul de lungă distanță Lycian Way, fapt pentru care foarte mulți trekkeri și backpackeri ajung în Kaş parcurgând diferite porțiuni ale acestui traseu.


Pentru a ajunge la Kaş există diferite autocare, existând legături chiar și cu marile firme de transport din Turcia. Cu mențiunea că autogara unde aceste firme mari precum Flixbus sau Metro Turizm opresc este în afara orașului, iar în micuța autogară aflată aproape de centrul orașului Kaş ajung autocare și microbuze din Fethiye, Demre, Antalya sau din satele din vecinătate.
În timpul celor 4 săptămâni petrecute în Demre am ajuns la Kaş de două ori, o dată pentru a vizita acest mic orășel de pe malul Mării Mediterane și a doua oară când am vizitat Patara, o atracție turistică despre care urmează să discutăm mai jos.
Finike – un oraș mai puțin turistic
Într-una din zilele petrecute pe coasta sudică a Turciei am mers să descoperim și orașul Finike. Chiar dacă am văzut puțin din acest orășel atunci când am venit de la Denizli la Demre, am vrut să avem o imagine mai îndeaproape a acestui oraș.
Finike nu este un oraș turistic prin prisma atracțiilor, neavând propriu-zis prea multe atracții turistice în afară de plajă și de port. Totuși trebuie subliniat faptul că în apropiere de orașul Finike, mai exact lângă localitatea Yuvalilar, la nord de Finike, se regăsesc ruinele unei alte cetăți din regatul Lycia, și anume Lmyra. Acest oraș antic nu l-am vizitat, fiind deja în mai multe locuri încărcate de istorie și considerând că multe dintre ele seamănă între ele.

Finike este un oraș mai puțin turistic și din acest motiv aici se observă viața locală foarte bine. Chiar dacă nu era sezon, pe plajă sau în apropierea plajei erau mulți localnici. Prin oraș de asemenea se regăseau puțini turiști sau străini, având în vedere că prin Finike trece de asemenea traseul Lycian Way. Autogara din Finike este aproape de zona centrală a orașului, aici ajungând numeroase autocare din foarte multe părți ale Turciei.
Cu toate că nu am avut anumite obiective de vizitat în Finike, cele câteva ore petrecute aici pe plaja orașului și plimbându-ne prin oraș ne-au dat o impresie foarte bună despre un orășel liniștit de pe coasta sudică a Turciei, de unde există priveliști minunate înspre munții din jur.
Patara – cea mai lungă plajă din Turcia și un loc încărcat de istorie
În ziua în care am vizitat Kaş am observat microbuze (care în Turcia se numesc „dolmuș”) care mergeau înspre Patara. Citisem atunci când ne pregăteam să mergem spre Antalya despre situl antic Patara și despre Plaja Patara, dar cumva mă gândeam să mergem acolo doar dacă vom ajunge în Fethiye.
Urmărind harta am descoperit că era relativ aproape de mers și până la Patara. Prin urmare, în ultima săptămână în Demre, după ce deja vizitasem tot prin preajmă și deja petrecusem câteva zile pe plaje, am decis să mergem la Patara.
Pentru acest lucru am luat un autobuz care pleca din Demre și mergea la Kinik, iar în drum spre Kinik urma să ne lase la bifurcația spre Patara. Există microbuze care merg din Kaş chiar până la Patara, dar fiind vorba despre doar 3 kilometri pe jos, am ajuns mai repede decât dacă am fi așteptat microbuzul. Astfel în jurul orei 11:30 intram în orașul antic Patara după ce trecusem prin satul Gelemiș. Pentru că era o zi cu vânt puternic, am decis să mergem mai întâi la Plaja Patara pentru a putea ridica drona.

Până la plajă am mai făcut aproximativ 20 de minute. Plaja Patara este cea mai lungă din Turcia, având peste 18 kilometri lungime (în anumite surse chiar 20 de kilometri). Este o plajă mai mult sălbatică datorită faptului că nu există foarte multe amenajări pentru turiști, fiind o rezervație naturală prin prisma țestoaselor Caretta Caretta care își depun ouăle pe această plajă. Din acest motiv plaja poate fi vizitată doar între orele 8 dimineața și 8 seara.

Plaja te surprinde cu un nisip fin de culoare albă. Cât vezi cu ochii se întinde o plajă cu intrare lină în apă și fără șezlonguri sau umbreluțe. Doar în zona de intrare pe plajă era o mică terasă unde în sezon erau și șezlonguri, dar acum fiind extrasezon, nu era multă lume venită pe malul mării. Ne-am plimbat de-a lungul plajei, am urcat într-un punct mai înalt în extremitatea estică a plajei și am admirat valurile minunate într-o zi în care vântul sufla foarte puternic.

Chiar dacă era vânt, am reușit să folosim și drona care a rezistat cu biro la vântul puternic. Plaja este și suficient de largă. Aici se formează și dune de nisip, de multe ori peisajul putând fi confundat cu unul deșertic. După aproximativ 2 ore petrecute pe plajă am pornit înapoi înspre situl Patara. Am mai fi stat pe Plaja Patara, dar vântul devenise extrem de puternic după ora 14:00.
Ajunși înapoi la orașul antic Patara, am admirat cele doua teatre din orașul antic, din ceea ce a fost cândva un port. Există o potecă care urcă spre un punct de belvedere, punct de unde se poate admira întreg orașul antic și ruinele acestui oraș. În continuare se fac numeroase săpături și lucrări în acest sit arheologic, lucrările fiind relativ noi. Tocmai din acest motiv anumite porțiuni ale sitului sunt puțin atrăgătoare pentru vizitatori. Există chiar un far care se reconstruiește în situl arheologic Patara, acesta urmând să fie un punct important de atracție.

Se spune că în Patara s-a născut Sf. Nicolae, cel care a trăit cea mai mare parte a vieții în vechiul oraș antic Myra, Demre astăzi, unde se află și biserica Sf. Nicolae și locul unde au fost aduse rămășițele pământești ale sfântului. Din acest motiv foarte multă lume consideră că atunci când ajungi să descoperi Demre și vestigiile antice ale Myriei, merită să ajungi și la Patara.

După aproximativ 45 de minute petrecute prin orașul antic Patara, am pornit înapoi înspre sat și înspre drumul principal pentru a lua înapoi autobuzul înspre Kaş. Am avut șansa de a fi luați la ocazie de un domn care ne-a văzut mergând pe marginea drumului, microbuzul trecând chiar când eram în situl arheologic.
Astfel am ajuns la drumul principal undeva în jurul orei 16:30, iar de aici am luat microbuzul spre Kaş. Aici am schimbat mijlocul de transport și am urcat în autobuzul care mergea înspre Demre, iar pe seară ne aflam acasă la Demre (oriunde poate fi acasă).
În loc de concluzii
Coasta sudică a Antalyiei propune numeroase locuri și atracții pe care merită să le vezi și să le simți. Printre acestea cu siguranță se numără orașul Kaş, Plaja Patara și orașul antic Patara. Chiar dacă Finike nu are foarte multe de oferit turiștilor, și în apropiere de Finike există câteva situri antice care pot fi descoperite de aceia care urmează să ajungă aici sau chiar să petreacă câteva zile în acest oraș de pe malul Mării Mediterane.
Dacă Demre este un oraș unde mai degrabă simți viața locală, Kaş este un oraș mult mai turistic și toate străduțele sunt mai mereu pline de vizitatori străini. Din acest motiv și costurile pentru cazare și restaurante sunt mai mari decât în Demre.
Patara este un loc care merită văzut și unde poți alege să petreci câteva ore, atât pentru Plaja Patara, cât și pentru situl arheologic. Este adevărat că modul în care prezintă ghidurile turistice orașul antic Patara ca fiind o fostă capitală a regatului Lyciei, te poți aștepta la mai mult de la acest loc istoric. Însă poate că așteptările erau mari și datorită faptului că vizitasem înainte Hierapolis și Laodicea, fapt pentru care aveam termen de comparație.
În încheiere, dacă ajungi în această parte a Turciei, poți să adaugi la lista locurilor de vizitat Kaş, Plaja Patara și orașul antic Patara. În cazul în care nu găsești cazarea dorită în Kaş, poți să ai în vedere varianta orașului Demre sau a orașului Finike.