Trei zile în Side și Manavgat – Antalya, Turcia


Regiunea Antalya este una dintre cele mai populare pentru români și nu numai. Foarte multe resorturi turistice sunt în această parte a Turciei și foarte multe agenții de turism oferă pachete turistice în Antalya. Fiind o zonă foarte turistică, în timpul călătoriei în Turcia am ales să petrecem doar 3 nopți în regiunea Antalya, dar nu în orașul Antalya, ci în Side și Manavgat.

Pentru a ajunge în Side am luat un autocar din Demre până în autogara din orașul Antalya. De aici am luat un alt autocar până în Side. Side este un oraș-stațiune nu foarte mare, cu partea de resorturi foarte luxoase și cu o parte turistică unde sunt mai multe hoteluri mici sau case de vacanță.

Cazarea am avut-o într-un hotel cu apartamente de tip studio pentru că resorturile turistice foarte mari de tip all-inclusive nu se regăsesc printre preferințe în materie de cazare.

Vizitarea orașului antic Side

În prima zi la Side am avut timp să vizităm partea orașului antic Side, aici fiind cel mai mare aflux de vizitatori. Partea veche a orașului Side este relativ impresionantă prin prisma amfiteatrului și a pereților vechiului oraș antic. Tot aici se regăsesc și ruinele unor foste băi și a templului lui Apollo. Pentru vizitarea orașului antic Side am alocat undeva la 2 ore, fiind suficient pentru acest lucru.

Reclame

Partea veche a orașului este renovată constant cu clădiri în stil vechi, respectând astfel ideea de loc încărcat cu istorie. Toate noile construcții ridicate sau clădirile renovate sunt magazine cu suveniruri sau cu haine, restaurante, cafenele sau crame. Atmosfera este foarte pestriță tocmai prin prisma turiștilor veniți din toate colțurile lumii.

Practic nu simți că ești în Turcia decât prin prezența steagurilor, a produselor cu specific turcesc precum covoare, perne, dulciuri sau a ceaiului. După vizita în orașul antic Side am revenit la cazare, fiind deja pe înserat și după o zi de aproximativ 7 ore pe drum din Demre la Side.

Reclame
Vizitarea orașului Manavgat

Ziua următoare am ales să vizităm o parte din orașul Manavgat, mai exact partea din centru cu bazarul și cascadele de pe râul Manavgat. Pentru acest lucru am luat un autobuz (minibus) local din Side și am coborât în centrul orașului Manavgat. Aici pe partea opusă a drumului principal din direcția de mers sunt minibusuri care te lasă chiar la intrarea la cascadele mari de pe râul Manavgat.

Râul Manavgat atrage prin culoarea de un albastru deschis spre turcoaz. Vizita la cascade este o activitate care merită dacă ajungi aici. Intrarea are un preț modic, undeva la 3 lei de persoană. Vizitarea acestui loc nu durează foarte mult, fiind amenajate câteva locuri de unde se pot face fotografii la cascade. Este adevărat, acest loc poate fi văzut și de pe malul opus fără a fi nevoie să plătești intrare, dar dacă vrei să faci fotografii dintr-un un loc amenajat, locul acesta este o alegere inspirată.

Pe autobuzele locale este trecut Manavgat Waterfall sau Waserfall. Circulă la intervale de 10 minute înspre cascade și înapoi în oraș. Există și opțiunea unei plimbări cu barca pe râul Manavgat care te poate duce la cascade.

Reclame

Având în vedere că în ziua în care am mers la cascade bătea vântul foarte tare și ploaia stătea să înceapă, am preferat să mergem cu minibusul. Mai mult, plimbarea pe Manavgat ar fi durat 1 oră și ar fi costat undeva la 20 de euro de persoană și am considerat că nu este un peisaj atât de ofertant pentru o plimbare de 1 oră, chiar dacă râul în sine era destul de spectaculos.

Ziua următoare am revenit tot în Manavgat pentru a lua la pas orașul, mai exact partea pietonală de pe malul râului. Această parte este foarte frumos amenajată, cu numeroase locuri unde poți să te relaxezi și să petreci timp în aer liber. Există inclusiv un pod pietonal de tip loc pentru relaxare de unde poți admira râul și orașul Manavgat. Inclusiv orașul este unul drăguț amenajat, cu locuințe cu regim mic de înălțime în mare parte și cu foarte multe blocuri care arată grija pentru aspectul orașului.

Strada principală și zona bazarului este relativ aglomerată și frecventată de numeroși turiști, chiar dacă ne aflam în extrasezon. Însă spre deosebire de Side, Manavgat a fost un oraș unde pot spune că mi-ar place să revin pentru a petrece mai multe zile aici.

Reclame
Impresii după zilele petrecute în Side și Manavgat, Turcia

Cu toate că nu am stat decât 3 zile în Side și Manavgat, pot spune că ne-am bucurat de alegerea făcută de a nu petrece timp prea mult aici. Și nu pentru că nu ar fi fost un peisaj atractiv sau nu am fi vrut să ne bucurăm de oamenii întâlniți aici, ci mai degrabă pentru că vorbim despre o zonă unde turiștii sunt foarte prezenți atât pe străzi, cât și la magazine sau în zonele mai interesante pentru a fi vizitate.

Cu alte cuvinte, nu am găsit prea mult din atmosfera locală pe care am avut-o în cele 2 săptămâni la Denizli sau timp de 1 lună în Demre. De la sentimentul pe care l-am avut la cazare unde am simțit că era greu să găsim ceva la localnici și cam toate ofertele erau la hoteluri sau apart-hoteluri, la sentimentul că taximetriștii ridică prețurile exagerat de mult chiar și pentru distanțe de 2-3 kilometri, până la privirile foarte diferite ale turiștilor care păreau surprinși să vadă persoane cu rucsacul în spate, toate aceste lucruri au confirmat faptul că alegerea de a petrece mai multe săptămâni în localități mai puțin turistice a fost o una foarte inspirată.

Costurile sunt mai mari decât în alte zone ale Turciei, chiar și comparativ cu Demre. Acest lucru se datorează faptului că aproape pe întreg parcursul anului la Side există un număr mare de turiști care vin aici pentru clima blândă sau chiar pentru a se muta pe termen mai lung. Consecința acestui fapt este scumpirea semnificativă a chiriilor și a altor servicii din această regiune a Turciei.

Reclame
În încheiere

Dacă ar fi să trag o concluzie, pot spune că mă bucur că am ajuns și la Side pentru a observa care este atmosfera. În ciuda multor recomandări de a petrece mai multe săptămâni în această parte a Antalyiei, ne-a bucurat decizia de a sta doar câteva zile aici. Manavgatul în schimb a fost un oraș care ne-a plăcut la prima vedere și poate fi pe lista locurilor unde am reveni în Turcia pentru mai multe zile.

Este adevărat că Manavgat este un oraș mai scump datorită apropierii de zona cu resorturi și de interesul turiștilor pentru locuințele din acest oraș. Însă este un oraș liniștit, cu numeroase locuri de relaxare și cu o atmosferă plăcută. Poate că această atmosferă este regăsită în extrasezonul turistic, dar oricum nu am reveni în această parte a Turciei în vârful de sezon și prin prisma costurilor, dar și prin prisma temperaturilor foarte ridicate.

În încheiere, Side și Manavgat pot reprezenta o destinație dacă vrei să mergi în Turcia. În funcție de preferințe poți alege vârful de sezon turistic sau poți să alegi perioada de extrasezon, pentru mai puțină aglomerație.

2 comentarii la “Trei zile în Side și Manavgat – Antalya, Turcia

  1. Pingback: Vacanta in Alanya, Turcia - 8 Zile, Experienta noastra, Cum a fost - Voir.ro

  2. Pingback: Cappadocia – o regiune emblematică a Turciei și un loc de poveste | Laurentiu Artugyan

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.