Natura la catedră – Lecția nr.6: Dăruirea


În foarte multe contexte în societate învățăm despre cât este de frumos să dăruim și despre beneficiile de care te poți bucura atunci când dăruiești. Pe de altă parte, tot în societate suntem adesea învățați că atunci când dăruim, trebuie să și primim. În schimb, dacă ne uităm cu atenție la Natură, putem învăța cu adevărat lecția privind ce înseamnă cu adevărat Dăruirea. Nicăieri altundeva nu putem descoperi Dăruirea mai bine decât în natură.

Conceptul de „a dărui”

Cu toate că în societate suntem mai mereu asaltați de ideea de a face cadouri, rareori dăruim. De cele mai multe ori facem cadouri din obligație, din obișnuiță sau pentru a răsplăti pe cineva. Ori poate vrem să întoarcem la un moment dat un cadou pe care l-am primit. În schimb conceptul de a dărui nu are nimic de-a face cu astfel de abordări.

Toată natura funcţionează după principiul dăruirii a tot ceea ce are, şi nu prin colectare de la alţii. Creaţia este generoasă, fericită doar să fie ea însăşi şi nu cere nimic. Soarele nu îndatorează Pământul; e doar încântat să-şi trimită strălucirea şi către acesta. Nici copacii nu cer răsplată pentru oxigenul pe care îl furnizează. Datoria există doar în mintea oamenilor, niciodată în natură.

Alan Cohen

A dărui preuspune să oferim fără a aștepta ceva la schimb sau fără a avea un alt motiv decât acela de a oferi din surplusul nostru. Practic îți dorești să oferi în jurul tău ceva ce ai de oferit (niciodată nu vei putea dărui ceva ce îți lipsește), de multe ori ceva ce ai mai mult decât ai tu nevoie. Dăruirea implică tocmai ideea de a oferi în jur fără a avea vreo așteptare sau fără vreun scop anume. Atunci când dăruim o facem, doar pentru că simțim să facem acest lucru. Punct!

Reclame
Cum putem învăța lecția de a DĂRUI de la Natură?

La fel ca și în cazul altor lecții oferite de Natură despre care aminteam, și în ceea ce privește Dăruirea, Natura este poate cel mai bun profesor în acest sens și cel mai la îndemână. De foarte multe ori societatea ne învață să dăruim în anumite condiții, cu anumite scopuri sau pentru a obține anumite rezultate. În schimb Natura are o abordare complet diferită. Dăruiește fără vreun scop, fără vreun interes, fără vreo așteptare.

Fii asemeni soarelui: soarele dăruiește tot ce poate dărui. Drept răsplată, toate florile, toţi copacii și toate plantele cresc îndreptându-se către el.

Robin Sharma

Să luăm exemplul Soarelui care transmite lumină și căldură fără a aștepta nici măcar recunoștința Pământului sau a oamenilor. Florile de o mare diversitate și unele de o frumusețe extraordinară înfloresc fără a aștepta laudele oamenilor, aprecierea altor flori sau respectul albinelor care își iau polenul din respectivele flori.

Ploaia care cade fără a aștepta invitația cuiva și fără ca măcar să existe vreo supărare prin faptul că de multe ori oamenii se plâng că plouă prea mult sau că vremea este „urâtă”. Fără stropii de ploaie oamenii poate ar avea probleme cu apa de băut, cu hrana sau chiar cu energia electrică. Și totuși, de foarte multe ori oamenii se plâng de faptul că plouă sau că vremea nu este așa cum și-ar dori ei în anumite momente.

Vântul la rândul său ne dăruiește adierea și forța sa, fie pentru a ne răcori atunci când simțim că este foarte cald, fie atunci când avem nevoie de forța vântului pentru a genera energie electrică.

Tot din acest punct de vedere putem privi modul în care Natura alege să se autoîntrețină fără ca vreo specie să dăruiască alteia doar pentru a primi ceva la schimb sau doar pentru a simți recunoștință. Veverițele consumă ghindele stejarului, însă nu se simt datoare să ofere ceva la schimb. Și totuși, în Natură există multe specii din regnul vegetal sau animal care se autosusțin și care se perpetuează tocmai prin faptul că una dintre specii asigură celeilalte hrana și în același timp își asigură reproducerea sau răspândirea.

Reclame

Prin faptul că Natura per ansamblu alege doar să dăruiească și conceptul de a strânge sau de a aduna nu există, în Natură există mereu un flux vital neîntrerupt și care ne învață importanța de a DĂRUI exact așa cum o face Natura.

Cuvinte de încheiere

Dacă până acum ai făcut numeroase cadouri, dar nu ai dăruit neapărat ceva ori dacă consideri că nu aveai informațiile despre ceea ce înseamnă să dăruiești, te invit să privești atent în Natură.

Poate că vei descoperi cum Natura îți dăruiește (și ți-a dăruit) fără a aștepta ceva la schimb, fără vreun interes sau fără vreun obiectiv. Poate că tocmai de aici am avea de învățat cum să dăruim cu adevărat și cum să o facem dintr-un prea mult, dintr-un surplus din ceea ce avem de oferit, în loc să oferim doar pentru a primi ceva la schimb.

Natura ne poate readuce în postura în care Dăruirea să fie mai degrabă parte din viața noastră de zi cu zi și mai puțin un moment care să fie datorat cu ocazia anumitor momente speciale precum zile de naștere, evenimente festive, aniversări, onomastice sau diferite ocazii speciale. Chiar dacă este important să dăruim și la astfel de momente (atenție, să dăruim, nu să facem doar cadouri), trebuie spus că este important ca dăruirea să fie parte din rutina noastră zilnică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: