Natura la catedră – Lecția nr.7: Permanența schimbării

Dacă e ceva care ne sperie foarte multe pe noi oamenii, schimbarea se numără printre aceste lucruri care de multe ori ne îngrozesc. Suntem foarte reticenți la schimbare, ne opunem schimbării, fugim de schimbare și căutăm să avem întotdeauna control asupra schimbărilor pe care le facem în viață sau pe care viața le aduce înainte.
De cealaltă parte, Schimbarea este parte din Natură. De fapt este Esența Naturii și este Permanența Naturii. Fără schimbare Natura nu ar exista. Chiar dacă de multe ori observăm doar schimbările evidente din Natură, trebuie subliniat faptul că în fiecare secundă Natura se schimbă și manifestă anumite schimbări la nivelul celor mai mici organisme.
Aminteşte-ţi că schimbarea înseamnă viaţă. În fiecare moment rămâi disponibil faţă de nou.
Osho
Fiind parte din Natură și fiind Natură, omul poate să învețe Permanența Schimbării prin simpla observare a Naturii și prin lecțiile foarte simple și la îndemână pe care Natura alege să le ofere.
Societatea modernă și ideea de schimbare
Odată cu dezvoltarea tehnologică și cu creșterea confortului, omul modern s-a îndepărtat treptat de natură și astăzi aproape că putem spune că nu mai trăiește în Natură sau că nu mai este parte din Natură. În schimb, omul modern are la îndemână foarte multe tehnologii și modalități prin care încearcă să își asigure tot confortul de care (crede) că are nevoie.
Doar că în acest context ideea de control asupra tuturor aspectelor din viața omului modern intră în conflict cu conceptul de Schimbare pe care se bazează întreaga Natură și întregul Univers. Omul caută să manifeste control asupra tuturor aspectelor din viața de zi cu zi, în vreme ce schimbarea este inerentă.
Datorită faptului că oamenii zilelor noastre pot să aibă control asupra diferitelor tehnologii și echipamente, alegând dacă să schimbe temperatura din locuință, să se deplaseze imediat pe distanțe foarte mari sau când să comande ceva de mâncare, ideea de schimbare nu se încadrează în această lume a deținerii controlului asupra vieții.
Majoritatea oamenilor se feresc de schimbare. Oamenilor nu le place schimbarea, fiindcă presupune că trebuie să pășești într-o zonă care nu îți e familiară. Înseamnă că trebuie să lași ceva sau pe cineva în urmă și să te hazardezi să pășești în Necunoscut. Pentru unii înseamnă confruntarea cu o profundă nesiguranță – ba chiar o amenințare la adresa supraviețuirii însăși.
Neale Donald Walsch
Mai mult, omul s-a obișnuit chiar să încerce să controleze Natura și de multe ori să dețină control inclusiv asupra schimbărilor din Natură. În acest sens putem exemplifica prin modul în care oamenii caută să folosească diferite elemente chimice pentru a crește fructe și legume mai repede decât ritmul natural, mai aspectuoase decât cele naturale și care să fie mai rezistente decât cele crescute natural.
De asemenea, modul de a crește animale pentru consumul de hrană al oamenilor arată cum omul a intervenit asupra naturii și astfel multe dintre animalele crescute pentru hrană sunt hrănite cu diferite elemente care sunt mai degrabă împotriva Naturii.
Toate aceste abordări ale societății moderne ne arată cum ideea de control asupra Naturii și încercarea de a evita Schimbarea caracterizează oamenii din aceste vremuri. Însă Schimbarea nu poate fi evitată nici în acest mod. Toate cele amintite anterior afectează organismul uman și produc modificări grave la nivelul metabolismului. Natura organismului uman nu are cum să nu fie influențată de stilul de viață pe care omul încercă să îl controleze în societatea modernă.
Acceptarea Schimbării ca parte din Viață
Dacă ne-am reîntoarce privirea înspre Natură am înțelege faptul că Schimbarea definește Viața, Evoluția și Creșterea. Fără schimbare nu există Viață și tocmai din acest motiv acceptarea Permanenței Schimbării ne-ar putea ajuta să ne bucurăm mai mult de Viață, chiar de o Viață mai sănătoasă și mai împlinită din toate punctele de vedere.
În măsura în care la nivel mental am dobândi acceptarea faptului că în fiecare moment Viața se schimbă, am ajunge la o mai mare libertate și la o mai mare liniște. Nimic din ceea ce vine în viața noastră nu vine să ne distrugă. Pentru că Natura și Universul înseamnă întotdeauna Expansiune și Creștere. Chiar și atunci când ceva se pierde sau „moare”, de fapt este doar o transformare înspre un nivel superior.
Participarea la Creație înseamnă renunțarea la rezistență în fața schimbării, singura constantă în viață, și recunoașterea faptului că faci parte din această pânză vie, mereu schimbătoare. Acceptând acest adevăr esențial, devii conștient că aparții întregului mai mare care năzuie spre ceva mai bun, spre evoluția tuturor oamenilor, inclusiv a ta.
Colette Baron-Reid
Din păcate omul modern este foarte prezent în controlul mental asupra tuturor lucrurilor din jur și cu greu poate renunța la ideea de a știi exact ce urmează să se întâmple și de a alege cum să se întâmple. Aici apare și conflictul cu Schimbarea care oricum are loc, iar de aici omul pășește într-un conflict permanent cu Viața și cu Natura.
Să învățăm Permanența Schimbării de la Natură
Putem alege să nu ne mai luptăm cu (propria) Natură. Putem alege să privim cu atenție la Natură și să conștientizăm faptul că aici regăsim Permanența Schimbării. Natura poate fi acel profesor care să ne facă să înțelegem fără folosirea cuvintelor că Schimbarea este definiția Evoluției și că Schimbarea este Esența Vieții. Prin urmare, fiecare schimbare care apare în viața noastră este menită a ne ajuta să devenim ceea ce suntem meniți să devenim.
Viața în sine nu are nimic de-a face cu obiectele materiale pe care oamenii cred că „le dețin”. Mai mult, omul crede că deține pământuri și case, dar uităm că acel „titlu de proprietate” ne este oferit de către un om care nu are nici o putere asupra Naturii. Dacă anumite fenomene naturale au loc și respectivul pământ este luat de ape sau acoperit de o erupție vulcanică, acel titlu de proprietate nu are nici cea mai mică valoare în fața Naturii.
Acesta poate fi un exemplu despre Schimbarea care are loc în Natură. Despre faptul că nu deținem nimic și că nu suntem creați pentru a fi „plantați” într-un loc pentru totdeauna și în același context. Schimbarea odată înțeleasă ne ajută să privim din perspectiva sinelui nostru, din perspectiva sufletului nostru. Aici este adevărata noastră natură!
În momentul în care privim atent în Natură putem înțelege foarte bine lecția privind Permanența Schimbării. Este suficient să privim viața frunzelor dintr-un copac, frunze care înmuguresc în anumite perioade ale anului, apoi se usucă și cad în alte perioade ale anului. Apa care curge într-un râu este un profesor minunat privind schimbarea. Practic în fiecare secundă în acel râu curge o altă apă. Chiar și faptul că auzim despre „schimbările climatice” ne poate oferi o lecție cu privire la cum Natura nu rămâne aceeași pentru totdeauna.
În multe situații vedem cum inundații foarte puternice se produc în locuri unde acum zeci sau sute de ani nu existau astfel de fenomene. Și auzim cum se spune că este ceva nefiresc. Cine definește acest „nefiresc” dacă nu mintea umană care caută să evite schimbarea și care privește Natura dintr-o perspectivă limitativă a ideii de „încremenire în timp”.
Faptul că oamenii își construiesc case și orașe într-un anumit mediu natural nu înseamnă că au ajuns să controleze Natura. Dimpotrivă, în timp acea Natură le va pune înainte provocarea Schimbării prin faptul că se va schimba clima, se vor schimba cursurile râurilor sau poate vor avea loc fenomene geologice care vor duce la schimbarea majoră a reliefului…și implicit la „distrugerea” construcțiilor realizate de mâna omului.
Putem deprinde lecția Schimbării dintr-o erupție vulcanică. Un astfel de fenomen este privit drept un dezastru dacă afectează așezările umane, dar uităm că acel vulcan era acolo de milioane de ani și omul a ales să uite acest aspect.
Erupția vulcanică scoate la suprafața pământului ceea ce urmează a se transforma într-un sol foarte fertil și extrem de potrivit pentru o vegetație luxuriantă. Este suficient să privim Insulele Hawaii sau să ne uităm la anumite insule din Polinezia din Oceanul Indian pentru a înțelege acest lucru. Practic erupția vulcanică acoperă o parte din natura existentă, pentru a face loc unei alte vieți mult mai prospere. Aceasta este schimbarea Naturii.
Tot din perspectiva lecțiilor privind Permanența Schimbării putem să privim semințele unor plante care sunt duse de vânt în diferite direcții, semințe care ulterior rodesc pentru a da naștere altor plante. În fiecare moment acele plante evoluează și urmează un proces natural de Schimbare.
Fără Permanența Schimbării nu ar ajunge să ofere flori și ulterior fructe. Exemplele privind Permanența Schimbării ar putea continua cu fiecare element din Natură, însă cred că dacă alegi să privești începând de acum Natura drept un profesor care să îți predea lecția Schimbării, vei ajunge să deprinzi această lecție.
De ce este important să înțelegem și să acceptăm ideea de schimbare?
Poate te întrebi care sunt motivele pentru care este importantă înțelegerea conceptului de schimbare și cum Natura ne poate preda foarte bine această lecție. Ei bine, este ideal să înțelegem conceptul de schimbare prin prisma faptului că este mereu prezentă în viața noastră și prin prisma faptului că în acest mod putem să descoperim să avem o viață mai relaxată și liniștită, în care să nu opunem rezistență lucrurilor care vin.
Poți să (te) observi atunci când apare ceva în viață care este complet contrar așteptărilor sau dorințelor. Poți să remarci faptul că ori de câte ori de pregătești pentru ceva și lucrurile se schimbă total, apare nemulțumirea, rezistența și judecata. Practic energia devine un obstacol în fața schimbării și te opui Vieții. Poți face acest lucru mult timp, dar vei consuma o enormă cantitate de energie, în loc să accepți schimbarea și să o integrezi în viața ta ca parte a călătoriei pe care trebuie să o întreprinzi.
Schimbarea în rău este literalmente imposibilă, având în vedere că exprimarea energiei pe care o numim Viață. Asta, pentru că Viața însăși se poate schimba fundamental într-o singură direcție: direcția pe care o cere evoluția; direcția pe care o cere expansiunea; direcția care îi continuă înflorirea. Lucrurile se pot schimba doar în bine, lucrurile se pot doar îmbunătăți, fiindcă „îmbunătățirea” este singura Trăsătură a lui Dumnezeu.
Neale Donald Walsch
Odată ce ai înțeles că Schimbarea este forța creatoare în Natură, vei înțelege cum Schimbarea este forța creatoare în viața ta. Altfel spus, în loc să te opui schimbărilor care nu sunt pe placul tău (mai degrabă la nivel mental), vei îmbrățișa ceea ce vine sub forma Schimbării și vei reuși să înveți lecțiile care trebuie să le înveți la momentul respectiv pentru a crește, pentru a evolua. Este mult mai eficient să înțelegem acest proces al Schimbării, să îl integrăm în viața noastră și să reușim să ajungem la acea liniște profundă care vine odată cu acceptarea faptului ca Viața însăși este o permanentă schimbare.
Remarci finale
Dacă te numeri printre persoanele care opune o rezistență majora la ideea de Schimbare, te invit să privești atent la Natură și să asimilezi lecția Schimbării. Este suficient să privești zi de zi, puțin câte puțin la ceea ce Natura te poate învăța în privința importanței pe care o are Schimbarea pentru susținerea Vieții și vei putea să deprinzi treptat modul în care să faci loc Schimbării în viața ta și cum să accepți ideea de Schimbare Permanentă. Mai mult, vei putea ajunge chiar în punctul în care să iubești Schimbarea și să conștientizezi că fără Schimbare, Viața ta ar fi una statică, fără evoluție și fără creștere.
