Cappadocia – o regiune emblematică a Turciei și un loc de poveste


Fiecare țară are anumite locuri emblematice promovate în toate pliantele și clipurile turistice. Pentru Turica una dintre aceste locuri sau regiuni este Cappadocia (Kapadokya). Tot la fel cum Pamukkale este un simbol al Turciei din punct de vedere al locurilor turistice, și Cappadocia este pe lista locurilor care sunt de neratat dacă ajungi în Turcia. Prin urmare, în timpul călătoriei din Turcia ne-am îndreptat și înspre Cappadocia după zilele petrecute în Side și Manavgat.

Cum ajungi în Cappadocia

Fiind una dintre principalele regiuni turistice din Turcia și chiar din lume, Cappadocia este accesibilă pentru oricine își dorește să viziteze această zonă. Este important de punctat că la momentul redactării articolului nu există opțiunea de a ajunge aici cu trenul. Rămân astfel variantele cu autocarul, cu avionul sau cu autoturismul personal ori închiriat.

Pentru a ajunge în Cappadocia cu autocarul există foarte multe opțiuni. Indiferent dacă urmează să ajungi din Istanbul sau din Ankara, ori dacă vrei să vizitezi această zonă venind dinspre Antalya, există extrem de multe autocare pe care le poți rezerva din timp fie online, fie în autogările din orașul unde te afli. Fiind în Side, am rezervat online pe platforma Obilet biletele de autocar pentru Flixbus, urmând ca plecarea să fie din autogara din Manavgat.

Reclame

Există un aeroport în principalul oraș din Cappadocia, și anume Nevșehir. Pe acest aeroport există foarte multe rute atât interne, cât și internaționale care leagă această regiune de aproape orice aeroport important din Turcia, dar și din Europa sau din Orientul Mijlociu. Mai ales în sezonul turistic există foarte multe legături, chiar și zboruri charter ale agențiilor turistice.

Dacă totuși preferi călătoria cu trenul în Turcia, atunci trebuie să știi că există variante de a ajunge până în Ankara, Kayseri sau Konya cu trenul, în funcție de direcția dinspre care te îndrepți înspre Cappadocia. Din capitala Turciei, Kayseri sau Konya poți apoi să te urci într-unul din numeroasele autocare care ajung în diferite orașe din Cappadocia.

Geografia și geologia din Cappadocia

Principalele atracții ale Cappadociei sunt formele de relief specifice și locuințele sau bisericile săpate în stâncă. Actualul peisaj și relief este rezultatul mai multor fenomene geologice și de mediu. Astfel, Muntele Ercyies care este de fapt un vulcan stins situat în apropiere de Kayseri a erupt în urmă cu peste 7000 de ani și a umplut cu lavă toată regiunea care astăzi este cunoscută ca fiind Cappadocia.

Ulterior procesele de depunere a aluviunilor din râurile din zonă au acoperit cu nisipuri și diferite materiale aluvionare fundamentul vulcanic. Treptat fenomenele de eroziune fizică și chimică rezultate în urma precipitațiilor și a vântului puternic au dus la dizolvarea și la erodarea materialelor mai moi și care sunt mai friabile, rezultând astfel diferite forme de eroziune. Procesele au fost similare cu cele care au contribuit la formarea Râpei Roșii de la Sebeș (România).

Tocmai prin prisma modului în care s-a format relieful din Cappadocia, dar și prin prisma numeroaselor legende sau povești care sunt legate de formațiunile din această regiune, s-a început demersul de a include întreaga regiune într-un geoparc unde să fie promovate geositurile și principala formă de turism să fie geoturismul. În prezent regiunea Göreme este considerată a fi geoparc, dar se intenționează ca întreaga regiune să devină geoparc pentru a ajuta la promovarea și protejarea reliefului.

Cappadocia – relief cu formațiuni deosebite și încărcat de legende

Dincolo de explicațiile geologice și geomorfologice care pot explica modul în care aceste formațiuni din Cappadocia au ajuns să aibă aspectul din prezent, există foarte multe legende și povești care sunt atribuite diferitelor formațiuni din regiune. Din acest motiv de foarte multe ori vei găsi povești în care te vei simți ca făcând parte dintr-un tărâm de basm. Inclusiv multe dintre denumirile punctelor de interes sunt asemenea unor personaje din basme sau din povești. Desigur, această abordare are și un scop de marketing, însă înainte de a fi un loc turistic, Cappadocia este un loc încărcat de istorie.

Locuințele săpate în stâncă, bisericile creștine săpate în stâncă pentru a se ascunde de invadatori, toate acestea denotă faptul că oamenii din vechime au găsit un scop util în formele de relief din regiune. Chiar dacă astăzi multă lume se imaginează într-un peisaj de poveste sau desprins din diferite filme, odată ce ajungi la fața locului vei remarca faptul că în multe dintre formațiunile cu aspect de con sau în pereții abrupți sunt sculptate diferite încăperi sau chiar locuințe unde există și un coș de fum.

Reclame

Cele mai înalte astfel de formațiuni au aspectul unor castele cu numeroase încăperi, așa cum este de exemplu Castelul Uchisar sau Castelul Ortaishar. Dincolo de aceste castele care sunt sculptate de agenții externi precum apă și vânt, unde oamenii au creat diferite încăperi, există și locuințe sau orașe subterane, așa cum sunt cele la sud de Nevșehir, și anume Kaymakli sau Derinkuyu.

Unde te cazezi în Cappadocia

Datorită faptului că vorbim despre una dintre cele mai reprezentative regiuni turistice din Turcia și chiar din lume, Cappadocia oferă o sumedenie de oportunități de cazare. Înainte de a alege dacă vrei să te cazezi într-un hotel specific de piatră sau într-o cazare privată la oamenii locului, este important să te decizi asupra locației sau a orașului unde vei sta.

Cel mai căutat loc este fără doar și poate Göreme. Însă este și cel mai aglomerat, cel mai scump și cel mai pestriț loc unde poți să stai în Cappadocia. Datorită faptului că este în „inima” Cappadociei și a geoparcului, Göreme este foarte aglomerat și cu o mulțime de turiști veniți din toate colțurile lumii. Autocarele sunt foarte multe, iar aspectul de viață locală se simte foarte puțin.

Nevșehir este cel mai important oraș din regiune și este o opțiune dacă îți dorești să te bucuri de o multitudine de opțiuni din perspectiva restaurantelor sau chiar a centrelor comerciale. Însă atunci când alegi să te cazezi în Nevșehir nu vei putea să simți cu adevărat peisajul Cappadociei. Formațiunile specifice și relieful pe care îl zărim în multe din fotografiile care promovează Cappadocia încep la câțiva kilometri de Nevșehir.

Poate cele mai atractive opțiuni pentru cazare sunt Uchisar, Ortaishar sau Urgup. Există posibilitatea de a te caza și în Avanos, dar aici deja ai un alt peisaj față de cele trei localități amintite anterior. Uchisar este destul de înghesuit și foarte aglomerat prin prisma castelului promovat peste tot ca fiind un loc emblematic în Cappadocia.

Reclame

În schimb Ortaishar si Urgup sunt două localități mult mai liniștite și cu mai mult aspect de viață locală. În 2 săptămâni petrecute în Cappadocia am optat pentru o cazare în Urgup, mai exact în cartierul Fatih. Aici am avut oportunitatea de a găsi o cazare extraordinar de curată și de confortabilă într-un cartier unde viața locală era prezentă, fără a vedea alți vizitatori sau turiști.

O cazare găsită pe AirBnb la localnici și care ne-a  permis să aflăm mai multe despre locurile din Cappadocia, despre viața de aici și despre perspectiva localnicilor asupra turiștilor. Urgup este un oraș unde deși există turiști în zona centrală și există foarte multe restaurante sau hoteluri, se poate simți mult mai bine viața locală, aspectul acela pe care îl cauți atunci când vrei să descoperi mai mult decât doar anumite obiective turistice sau atracții.

Hotelurile de tip peșteri sunt foarte căutate și apreciate. Dacă alegi o astfel de cazare, care are și prețuri mai mari, este important să alegi cu atenție cazarea pentru a evita să stai într-o cameră unde mirosul de umiditate sau de mucegai este foarte pregnant. Datorită faptului că multe dintre aceste încăperi nu au o aerisire corespunzătoare și datorită mediului similar cu cel de peșteră, există posibilitatea de găsi astfel de cazări unde mirosul de umiditate sau mucegai să fie deranjant.

Principalele atracții și activități în Cappadocia

Cappadocia oferă o paletă largă de atracții și de activități pentru cei care aleg să viziteze această regiune din Turcia.

Baloanele cu aer cald

Baloanele cu aer cald sunt cu siguranță printre principalele atracții și una dintre cele mai căutate activități atunci când vine vorba despre petrecerea timpului în Cappadocia. Baloanele cu aer cald au nevoie de anumite condiții de vânt și de vizibilitate pentru a putea să se ridice. Din acest motiv trebuie spus că nu în fiecare zi baloanele se ridică.

În consecință, fie că alegi să rezervi o plimbare cu balonul, fie că vrei doar să surprinzi în fotografii baloanele deasupra Cappadociei, trebuie să știi că nu zilnic aceste baloane sunt pe cer. Nici măcar în zilele senine nu este obligatoriu ca acestea să se ridice. Dacă vântul și presiunea atmosferică nu se încadrează în anumiți parametrii, atunci cel mai probabil baloanele nu se vor ridica.

Pentru a putea verifica dacă există șanse mari ca baloanele să se ridice poți accesa website-ul https://shmkapadokya.kapadokya.edu.tr/en/. Este o sursă care actualizează înainte cu câteva ore de orele de zbor condițiile meteo și dacă acestea sunt sau nu potrivite pentru zborul cu balonul cu aer cald.

Văile reprezentative pentru Cappadocia

Văile care s-au format în Cappadocia reprezintă cu certitudine o a doua atracție în rândul vizitatorilor. Există foarte multe trasee de trekking pe care te poți plimba atunci când vrei sa admiri peisajul specific Cappadociei din mai multe puncte. Red Valley (Valea Roșie), Rose Valley (Valea Roz), Love Valley (Valea Iubirii) sau Pigeon Valley (Valea Porumbeilor) sunt printre cele mai promovate și căutate astfel de trasee de drumeție. Însă există și alte trasee prin astfel de văi, și anume Zemi Valley (Valea Zemi) sau Meskendir Valley (Valea Meskendir).

„Castelele” și bisericile săpate în stâncă

Vizitarea „castelelor” săpate în formațiunile rezultate în urma acțiunii eroziunii asupra reliefului este un alt punct de atracție. Castelul Uchisar și Castelul Ortaishar sau Castelul Nevșehir sunt printre cele mai populare astfel de castele, dar există și muzee precum cel de la Zelve. Aceste puncte de atracție sunt interesante prin prisma modului în care au fost sculptate de mâna omului, dar și prin prisma punctelor de belvedere pe care le oferă. Tot aici putem aminti și bisericile săpate în stâncă sau bisericile rupestre. Cele din Muzeul din Goreme sunt incluse în patrimoniul UNESCO.

Plimbarea cu caii

Plimbarea cu caii reprezintă o altă activitate frecvent întâlnită în Cappadocia. Recunoscută încă din urmă cu secole drept o regiune unde erau crescuți cai de rasă, astăzi există foarte multe ferme și locuri unde poți să organizezi o plimbare călare. Traseele sunt diverse și poți chiar să parcurgi călare anumite porțiuni din văile foarte cunoscute și apreciate de turiștii care vin să descopere Cappadocia.

Reclame
Orașele subterane

Orașele subterane aflate la câțiva kilometri de Nevșehir sunt de asemenea un punct de atracție care merită a fi descoperit atunci când ești în Cappadocia. Există peste 200 de astfel de orașe subterane, însă nu toate sunt deschise pentru a fi vizitate. Printre cele mai atractive și care pot fi vizitate amintim Kaymakli sau Derinkuyu. Primul este cel mai extins astfel de oraș subteran, oraș construit pentru a se ascunde primii creștini de popoarele păgâne care invadau aceste teritorii, iar al doilea este cel mai adânc astfel de oraș.

Pentru a vizita orașul subteran Kaymakli în timpul petrecut în Cappadocia am luat un autobuz local din Urgup până în Nevșehir, iar aici există microbuze sau autobuze care merg înspre Kaymakli, respectiv Derinkuyu. Locul de plecare al acestor autobuze locale este marcat în Nevșehir și pe fiecare mijloc de transport este menționat „underground city”. Cu alte cuvinte, este relativ ușor de ajunge la orașele subterane.

Dacă nu vrei să găsești aceste locuri foarte aglomerate, este recomandat să vizitezi orașele subterane imediat după ora prânzului, atunci când autocarele cu turiști sunt deja la masă și când afluxul mare de turiști a trecut. Este un aspect important având în vedere faptul că vorbim despre locuri foarte înguste și unde trebuie să mergi mai tot timpul aplecat. Din acest motiv este important să nu suferi de claustrofobie dacă vrei să vizitezi oricare dintre aceste orașe subterane.

Dansul dervishilor

Nu în ultimul rând merită a fi amintit faptul că în Cappadocia poți participa la spectacole ale dansatorilor dervish. Este un dans specific acestei zone din Turcia și are mai degrabă o semnificație religioasă, spirituală. Dansul dervish practic reprezintă modul în care călugării adepți ai lui Rumi (Mevlana) comunicau cu divinitatea. Chiar dacă este specific regiunii Konya, acești dansatori pot fi văzuți inclusiv în anumite locuri din Cappadocia. Fie ca sunt locuri specifice, fie că sunt anumite restaurante, astfel de spectacole pot fi o sursă de atracție pentru cei care ajung în Cappadocia.

Chiar dacă am petrecut 2 săptămâni în Cappadocia, am lăsat să descoperim acest spectacol la următoarea vizită în Turcia și să vizităm Konya, acolo unde este îngropat marele poet Rumi și unde a apărut pentru prima dată dansul specific dansatorilor dervish.

Impresii după 2 săptămâni în Cappadocia

Cappadocia a completat locurile deosebite pe care le-am descoperit în Turcia. Peisajul cu un relief aparte și cu numeroase forme de relief spectaculoase, oamenii foarte primitori și extrem de prietenoși, diversitatea de opțiuni pentru a petrece timpul atât în mijlocul naturii, cât și descoperind diferite locuri încărcate de istorie, toate acestea au făcut ca 2 săptămâni să treacă foarte repede în Cappadocia.

Reclame

Ne-am bucurat de faptul că temperaturile au fost potrivite pentru drumeții pe văile din Cappadocia. Diminețile erau foarte răcoroase, dar în zilele cu soare era foarte cald la orele prânzului, chiar dacă era doar mijlocul lunii aprilie. Deși nu am prins cerul plin de baloane cu aer cald datorită faptului că în majoritatea zilelor a fost vânt, am avut oportunitatea de a avea două zile în care baloanele cu aer cald erau sus pe cer pentru ca viitorii piloți de astfel de baloane cu aer cald să învețe cum să zboare.

Faptul că am avut cazarea în Urgup a fost un mare plus. Chiar dacă nu era la câteva minute de principalele obiective, numeroasele autobuze locale făceau accesibil orice loc din Cappadocia. În plus am avut posibilitatea de a observa mai bine viața locală și de a evita locurile foarte aglomerate, unde sentimentul de viață locală aproape că s-a pierdut.

În concluzie, Cappadocia a fost o experiență foarte frumoasă în călătoria în Turcia. Dacă vrei să te bucuri de piesajul acestei regiuni, este recomandat să eviți vârful de sezon turistic și să îți iei cel puțin 4-5 zile pentru a te bucura de această parte a Turciei. Deși poți vizita în doar 2-3 zile numeroase locuri și obiective, dacă nu vrei să simți că alergi și vrei să te bucuri în tihnă de acest peisaj, atunci cu siguranță că cel puțin 4-5 zile sunt necesare.

Un comentariu la “Cappadocia – o regiune emblematică a Turciei și un loc de poveste

  1. Pingback: Sivas – un oraș interesant în afara destinațiilor turistice populare din Turcia | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: