Geoturism – Principii si caracteristici care descriu geoturismul

Geoturism - forma de turism

Geoturismul este una dintre formele de turism tot mai intens abordate în ultimii ani în studiile care se axează pe turismul având ca primă resursă mediul natural. Geoturismul este o formă de turism relativ nouă care are ca și atracții geositurile sau acele atracții turistice geologice și geomorfologice (cu privire la formele de relief).

Geoturism Cazanele Dunarii

Geoturismul nu se bazează doar pe elementele geologice și geomorfologice, ci include și factorii biotici și cei culturali ai unei anumite regiuni, dar și formele de relief antropice. Astfel vorbim despre o abordare din punct de vedere integrat a potențialul turistic al unei zone. Acest lucru vine ca urmare a faptului că în orice regiune a globului terestru geologia și geomorfologia influențează decisiv dezvoltarea și evoluția factorilor biotici, dar și anumite aspecte culturale ale populației.

Geoturism Muntii Bucegi

Caracteristicile care descriu geoturismul se referă la următoarele aspecte:

geoturismul are la bază elemente de geologie și geomorfologie;

geoturismul promovează și încurajează ideea unui turism durabil prin încurajarea conservării formelor geologice și geomorfologice ale fiecărei regiuni;

geoturismul este o formă de turism cu un caracter puternic educativ, această formă de turism oferind turiștilor și vizitatorilor o mulțime de informații și detalii care să contribuie la înțelegerea și acumularea de cunoștințe referitoare la rolul geologiei în aspectul actual al unor forme de relief, dar și cu privire la evoluția acestor forme de relief și modul în care omul poate să interacționeze cu mediul natural unde trăiește;

geoturismul aduce o mulțime de beneficii la nivel de comunități locale prin prisma faptului că promovează acele situri geologice și geomorfologice care sunt specifice unei zone sau chiar unicat, atrăgând turiști din afara comunităților respective și aducând plus valoare pentru comunitate prin dezvoltarea domeniului turistic și a activităților conexe acestei industrii;

geoturismul oferă satisfacție vizitatorilor și turiștilor prin posibilitatea de a descoperi și de a admira peisaje geologice și forme geomorfologice cu o foarte mare atractivitate din punct de vedere estetic, dar și prin acumularea de noi cunoștințe și de înțelegere la un nivel superior aspecte legate de evoluția formelor de relief dintr-o anumită zonă.

Cascada Beusnita Laur GeoTours

Geoturismul se bazează pe diversitatea aspectelor geologice și diversitatea formelor de relief din fiecare regiune și din fiecare comunitate. Chiar dacă există foarte multe zone care prezintă caracteristici asemănătoare din punct de vedere al aspectului și al formelor de relief, trebuie spus că în final fiecare zonă este unică în felul său. Dincolo de partea geologică și geomorfologică, relația pe care fiecare comunitate o are cu peisajele și cu mediul în care trăiește aduce unicitate și îmbogățește la nivel cultural atractivitatea pe care o anumită regiune o are din perspectiva turiștilor.

Un principiu fundamental atunci când discutăm despre geoturism este acela al protecției formelor geologice și geomorfologice. Tocmai din acest punct de vedere în tot mai multe țări au început să ia naștere geoparcurile, acestea având rol de a susține ideea de geoconservare. Și în România avem Geoparcul Dinozaurilor de la Hațeg sau Geoparcul Platoul Mehedinți. Dintre acestea Geoparcul Dinozaurilor de la Hațeg este inclus în lista patrimoniului UNESCO, iar conform informațiilor recente apărute în presă se pare că în curând va fi inclus un al doilea astfel de geoparc pe lista UNESCO, și anume Geoparcul Ținutului Buzăului.

 

Cu alte cuvinte geoturismul vine să aducă un plus de valoare pentru acei turiști care erau și sunt interesați de natură pentru relaxare și pentru recreere, completând potențialul turistic al biodiversității cu potențialul turistic al formelor de relief și al elementelor geologice. Dincolo de partea de satisfacție turistică pe care formele de relief și elementele de geologie o aduc turiștilor din perspectivă estetică, geoturismul poate fi privit ca o unealtă foarte eficientă pentru conștientizare și educare în rândul turiștilor cu privire la importanța și rolul geologiei și geomorfologiei în societatea umană, dar mai ales cu privire la importanța conservării acestor elemente geologice și geomorfologice.

Este cunoscut faptul că la nivel de comunități locale fiecare deal, munte, peșteră sau vale primește diferite elemente culturale din partea locuitorilor zonelor respective. Astfel vorbim despre atribuirea de legende, puteri mistice sau evenimente culturale în semn de respect pentru natură le oferă comunităților pentru diferitele forme de relief. Aceste aspecte culturale adaugă și mai multă atractivitate formelor de relief care sunt promovate prin intermediul geoitinerariilor turistice, oferind cel mai adesea unicitatea culturală a zonelor vizitate.

Alături de alte forme de turism precum ecoturismul sau agroturismul, atunci când vorbim despre geoturism vorbim despre o formă de turism de nișă. Dacă ecoturismul vizează doar acele practici și activități turistice care au la bază principii ecologice și cu impact zero asupra mediului natural, geoturismul are în vedere și formele de relief rezultate din mâna omului (galerii de mină, cariere de piatră etc.) și care au valoare științifică, estetică și culturală.

Talva Zanei - plante fosile

Fiind vorba despre o formă de turism de nișă, geoturismul se adresează tuturor acelora care sunt interesați să descopere lumea care îi înconjoară și să înțeleagă la nivel mai profund relația natură-om sau om-natură. Pentru că vorbim despre geoturism ca o formă de turism de nișă, prezența unui ghid de turism specializat sau a unui ghid local care să organizeze astfel de itinerarii geoturistice este de mare ajutor.

Laurentiu Artugyan Laur GeoTours

Și în România există un mare potențial pentru geoturism, numeroase zone din întreaga țară găzduind astfel de atracții geoturistice. Pentru aceia care sunt interesați de turism activ și de astfel de itinerarii geoturistice, aici este pagina mea de contact.

 

Referințe bibliografice:

Dowling RK (2013) Global geotourism–an emerging form of sustainable tourism. Czech Journal of Tourism 2(2), 59-79.

Dowling RK, Newsome D (2017) Geotourism Destinations–Visitor Impacts and Site Management Considerations. Czech Journal of Tourism, 6(2), 111-129.

Farsani NT, Coelho C, Costa C (2011a) Geotourism and geoparks as novel strategies for socio-economic development in rural areas. International Journal of Tourism Research, 13(1), 68-91. DOI: 10.1002/jtr.800.

Farsani NT, Coelho C, Costa C (2011b) Geoparks and geotourism: new approaches to sustainability for the 21st century. Universal-Publishers.

Gordon JE (2018) Geoheritage, geotourism and the cultural landscape: Enhancing the visitor experience and promoting geoconservation. Geosciences, 8(4), 136.

Gordon JE, Barron HF (2012) Valuing geodiversity and geoconservation: developing a more strategic ecosystem approach. Scottish Geographical Journal, 128, pp. 278-297.

Hose TA (2011) The English origins of geotourism (as a vehicle for geoconservation) and their relevance to current studies. Acta Geographica Slovenica, 51(2), 343-359.

Newsome D, Dowling R (2006) The scope and nature of geotourism. Geotourism. Elsevier Butterworth Heinemann, Oxford, 3-25.

Reclame

Un comentariu la “Geoturism – Principii si caracteristici care descriu geoturismul

  1. Pingback: Platoul carstic Mărghitaș din Munții Aninei – Geoturism in Banatul Montan | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: