Trekking in Cappadocia – Trasee și sfaturi utile


Cappadocia este recunoscută inclusiv pentru faptul că este o regiune atractivă pentru cei interesați de hiking și trekking. Datorită faptului că există numeroase trasee marcate, numeroși pasionați de drumeții și camping aleg să parcurgă trasee turistice în Cappadocia. Cele mai populare și vizitate trasee sunt Valea Roșie (Red Valley), Valea Roz (Rose Valley), Love Valley (Valea Iubirii), Zemi Valley (Valea Zemi), Gorkundere Valley, Meskendir Valley sau Pigeon Valley (Valea Porumbeilor).

Denumirea văilor din Cappadocia

Fiecare dintre aceste văi au denumiri date fie în funcție de aspectul văilor sau al anumitor forme specifice, fie în funcție de un element reprezentativ. Valea Iubirii spre exemplu se numește astfel datorită formațiunilor care au aspect de falus și care au rezultat în urma eroziunii reliefului de către apă și vânt de-a lungul timpului. Practic roca vulcanică mai dură a rămas în picioare, în vreme ce roca mai moale a fost erodată.

Valea Porumbeilor poartă acest nume datorită faptului că există foarte multe cuiburi de porumbei săpate în stâncă în pereții verticali care mărginesc această vale. La rândul lor, Valea Roșie și Valea Roz sunt denumite astfel după culoarea predominantă a rocilor care se regăsesc în această parte a Cappadociei.

Sfaturi pentru traseele din Cappadocia

În momentul în care vrei să parcurgi unele dintre aceste trasee în Cappadocia, este important să știi că este recomandat să ai încălțăminte aderentă și potrivită pentru teren accidentat. Chiar dacă unii aleg să parcurgă trasee turistice din această zonă în încălțăminte de tip adidas, sneakers sau chiar încălțăminte de stradă, este important de punctat faptul că datorită terenului accidentat și uneori alunecos, există riscul de a aluneca sau de a cădea.

Reclame

Atâta timp cât ești pe vale, riscul de accidentare este mic. Însă dacă vrei să urci pe versanți sau pe anumite porțiuni cu aspect de creastă, vei simți cum terenul devine alunecos și există riscul unei căzături.

Pentru majoritatea traseelor din Cappadocia există indicatoare și diferite borne din piatră. Chiar dacă nu întotdeauna intrarea în traseu este evidentă, e important de reținut faptul că șansele să te pierzi sau rătăcești sunt destul de mici. Există marcaje mai prin toate căile și poți întâlni turiști chiar și pe traseele mai puțin populare.

Dacă vrei să ai un plus de siguranță atunci când ești pe trasee, poți folosi un dispozitiv GPS sau poți descărca aplicația MapsMe. Este o aplicație care nu are nevoie de internet și poate fi folosită offline, odată ce ai descărcat harta pentru zona care te interesează.

Toate aceste trasee au foarte multe poteci care nu sunt neapărat traseele marcate sau indicate de semnele care sunt specifice pentru un anumit traseu. Din acest motiv poate fi foarte util să urmărești pe hartă, pe aplicație sau pe dispozitivul GPS potecile și traseele pe care le parcurgi în Cappadocia. Traseele sunt accesibile pentru toate categoriile de drumeți și turiști, fiind adecvate atât pentru drumeții de 1-2 ore, cât și pentru drumeții de 1 zi, dacă alegi să faci mai mult decât un singur traseu.

Reclame
Traseu Red Valley în Cappadocia

Traseul pentru Red Valley (Valea Roșie) este asemenea unui circuit și poate fi început în mai multe puncte. Ceea ce trebuie subliniat este faptul că pe anumite porțiuni traseul este indicat cu texte scrise cu spray, dar nu de fiecare dată traseul corespunde cu acele indicii. Când am pornit pe traseul prin Red Valley am ales intrarea în traseu prin drumul de acces spre punctul de belvedere pentru a admira apusul deasupra Văii Roșii. Valea Roșie este printre cele mai frumoase pentru a admira apusul în Cappadocia.

Traseul de pe Red Valley poate fi continuat cu un traseul la baza platoului Boz Tepe (Vârful Boz) care are 1325 de metri altitudine și ai cărui pereți verticali pot fi admirați parcurgând Red Valley, respectiv Rose Valley. Acești pereți verticali abrupți sunt vizibili din aproape orice colț al Cappadociei și de pe aproape orice drum din Cappadocia. Traseul la baza acestui perete poate fi început în punctul de belvedere înspre Red Valley, în locul unde este parcarea pentru mașini pentru Red Valley și se termină aproape de Cavusin.

Este un traseu care nu pune dificultăți majore și care merge pe curbă de nivel la baza pereților verticali abrupți ai acestui munte cu aspect de platou. Oferă o priveliște deosebită asupra multor văi din Cappadocia, dar și asupra pereților impresionanți care se pot admira atunci când parcurgi acest traseu. Este un traseu de trekking mai puțin străbătut datorită faptului că nu este prin văile foarte promovate din Cappadocia. Se poate urca inclusiv pe Vârful Boz (Boz Tepe), de unde poți avea o priveliște de ansamblu asupra întregii regiuni.

Traseul Rose Valley în Cappadocia

De aici traseul poate fi urmat înspre Göreme și poate fi făcut împreună cu Rose Valley. Traseul Rose Valley se mai numește și Güllüdere Trail, un traseu care leagă intrarea dinspre Ortashisar de Cavusin, o mică localitate în apropiere de Avanos. Traseul Rose Valley începe de la o cafenea sau o mică tarabă improvizată și unde există o intersecție de mai multe trasee. Aceste trasee sunt indicate de mai multe borne și indicatoare.

Parcurgerea traseului Rose Valley este ușoară și propune o serie de pereți verticali de culoare predominant roz a rocilor. Există inclusiv câteva biserici săpate în stâncă pe acest traseu, biserici care indică modul în care primii creștini din aceste locuri alegeau să se ascundă.

Parcurgerea traseului Love Valley (Cappadocia)

Traseul Love Valley începe la aproximativ 2 km de Cavusin, la o bifurcație de drumuri. Practic la pancarta rutiera care semnalizează intrarea în Cavusin, în partea stângă la cca. 200 de metri este indicată intrarea pe Love Valley.

Reclame

După primii 300-400 de metri încep să apară primele formațiuni specifice. Pentru a ajunge la baza acestor formațiuni trebuie să te abați de la traseul prin vale și să mergi pe o potecă trasată pe lângă o cafenea improvizată la baza unor astfel de formațiuni.

Traseul pe Love Valley se continuă pe o distanță de alți 3-4 kilometri, până dincolo de Castelul Uchisar. Având în vedere faptul că formațiunile interesate și specifice sunt în prima parte a traseului, am ales să nu parcurgem tot traseul pe Love Valley și undeva la jumătatea traseului am revenit pentru a urca pe o potecă înspre un platou de unde aveam un punct de belvedere asupra acestei văi.

Traseul Pigeon Valley (Valea Porumbeilor)

Unul dintre cele mai vizitate și străbătute trasee din Cappadocia este Pigeon Valley sau Valea Porumbeilor. Este un traseul care începe în localitatea Göreme și care se încheie la ieșirea din localitatea Uchisar.

Traseul nu este dificil, fiind doar pe vale și presupune parcurgerea unei văi spectaculoase care în multe porțiuni este mărginită de pereți abrupți și erodați de procesele naturale. Undeva la jumătatea traseului se ajunge în drept cu Castelul de la Uchisar, castel care este practic săpat în stâncă. Se poate vizita castelul și ulterior se poate continua traseul până la finalul acestuia.

Reclame

La capătul traseului sunt copaci plini cu simbolul Ochiul Diavolului, un talisman folosit în majoritatea Turciei pentru a proteja de gânduri rele și de energiile negative. Tot aici există și un punct de belvedere unde vin numeroase autocare și numeroși turiști, fapt pentru care există și locuri pentru vânzarea de suveniruri. Din acest motiv este un loc destul de aglomerat.

Traseul pe Valea Porumbeilor este unul care poate fi parcurs în 3-4 ore, chiar și cu vizitarea Castelului de la Uchisar. Există anumite locuri de popas, iar marcajul pe acest traseu este bine semnalizat prin borne și prin indicatoare care să te îndrume înspre alegerea corectă a potecii, având în vedere numărul mare de poteci care sunt pe acest traseu.

Remarci finale

Indiferent dacă ești pasionat(ă) sau nu de drumeții și de hiking, atunci când ajungi în Cappadocia merită să parcurgi cel puțin anumite porțiuni din aceste trasee. Este poate cea mai inspirată alegere pentru a descoperi îndeaproape relieful specific acestei regiuni și de a observa modul în care oamenii s-au adaptat acestui relief.

Atunci când parcurgi aceste trasee poți observa cum în interiorul stâncilor au fost construite biserici, locuri de depozitare pentru alimente, locuințe temporare sau permanente sau alte astfel de spații utile pentru oamenii locului. De asemenea, vei putea observa cum era sau este folosită apa din această regiune, dar și cum era practicată agricultura sau cum există mici livezi printre rocile impresionante care astăzi atrag milioane de turiști an de an în Cappadocia.

În încheiere sper ca acest articol să fie util atunci când vei vizita Cappadocia și informațiile prezente aici să fie de ajutor pentru a parcurge o parte dintre traseele de trekking din Cappadocia, Turcia. Dacă ai întrebări sau completări referitoare la traseele de trekking pe care le-am parcurs în Cappadocia, te invit să lași un comentariu la acest articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: