Indicii ca te afli pe calea dezvoltarii personale


Cu siguranță că cei mai mulți dintre noi am auzit sau am citit despre dezvoltare personală în ultimii ani. Dacă pentru unii acest domeniu înseamnă doar o poveste spusă pentru a vinde cărți, cursuri sau programe, pentru alții dezvoltarea personală este un drum pe care au pornit de ceva timp și pe care îl urmează.

Pentru că sunt convins că la un anumit moment al vieții cei mai mulți dintre noi vom ajunge pe această cale, în ceea ce urmează vei regăsi câteva indicii pe care personal le consider a fi semne care îți arată faptul că te afli pe drumul creșterii personale și că înaintezi constant în această direcție.

Fiecare poate numi destinația finală așa cum dorește: fericire, dezvoltare personală, evoluție, iluminare, înțelegere, pace, succes, culme sau pur și simplu final… e același lucru. Cu toții știm că a ajunge acolo cu bine este provocarea noastră. Unii se vor rătăci pe cale și, din acest motiv, vor ajunge mai târziu, dar vor fi și unii care vor găsi o scurtătură și se vor transforma în călăuze pricepute ale celorlalți.

Jorge Bucay
1. Te bucuri de viața ta, fără a fugi din ea

Un prim indiciu care arată faptul că ești pe drumul creșterii personale este acela că te bucuri de viața ta în fiecare zi sau în cele mai multe zile. Cu siguranță că vor fi zile și momente în care îți va fi foarte dificil să spui că te bucuri cu adevărat, însă chiar și în cele mai provocatoare sau dificile astfel de momente vei știi la nivel profund că există o însemnătate și o lecție de viață pe care trebuie să o înveți pentru a trece la nivelul următor.

Un prim indiciu care arată faptul că ești pe drumul creșterii personale este acela că te bucuri de viața ta în fiecare zi sau în cele mai multe zile. Cu siguranță că vor fi zile și momente în care îți va fi foarte dificil să spui că te bucuri cu adevărat, însă chiar și în cele mai provocatoare sau dificile astfel de momente vei știi la nivel profund că există o însemnătate și o lecție de viață pe care trebuie să o înveți pentru a trece la nivelul următor.

2. Refuzi să te „anesteziezi”

Un al doilea indiciu este faptul că refuzi să te „anesteziezi”. Foarte multă lume își amortizează durerile fizice, emoționale sau sufletești prin diferite moduri. Fie că aleg să consume diferite substanțe (băutură, tutun, etc.), fie că aleg să se refugieze complet în muncă, fie că aleg să se „relaxeze” uitându-se mereu la seriale și filme care să îi poarte într-o lume imaginară sau într-o lume în care ei nu sunt prezenți, fie că aleg să citească acele cărți care au doar rolul de a le oferi perspectiva asupra vieții altora, foarte multă lume se „anesteziază” în fața suferinței, a durerii, a neîmplinirilor sau a insatisfacțiilor.

Odată ce refuzi să te „anesteziezi” cu astfel de lucruri, poți să ai certitudinea că ești în direcția creșterii personale. Este un efort foarte mare să nu mai fugi din calea nemulțumirilor și a suferinței de orice fel, este un efort uriaș să privești ceea ce nu îți face plăcere direct în față și mai ales să privești frica produsă de schimbările din viața noastră. Însă odată ce refuzi astfel de „anestezii” vei putea acumula experiențele, lecțiile și învățăturile necesare pentru a-ți trăi viața pe deplin conștient. Și cu siguranță că merită să experimentezi o astfel de viață!

3. Spui „DA” oportunităților

Tot în rândul indiciilor care îți pot spune că ești într-unul dintre planurile dezvoltării personale este și faptul că alegi să spui „DA” oportunităților care se ivesc în viața ta. Dacă înainte de cele mai multe ori ideea de nou și de schimbare primea din start un refuz, atunci când dezvoltarea personală a început să fie parte din viața ta vei spune de mult mai multe ori „DA”. Astfel vei răspunde afirmativ schimbărilor care se ivesc, schimbări care de multe ori înseamnă să părăsești zona de confort și să te avânți în necunoscut. Acest lucru provoacă frică, iar de multe ori tentația este aceea de a rămâne sau de a reveni în zona de confort. Însă atunci când ești setat(ă) să parcurgi acest drum către cea mai bună versiune a ta, vei avea curajul de a spune „DA” noului care îți stă înainte.

Reclame
4. Aduci și accepți oameni noi în viața ta

Dezvoltarea personală nu poate fi posibilă (cel puțin din punctul meu de vedere) fără a aduce persoane noi în viața ta. Indiferent dacă vorbim despre planul personal al vieții sau dacă ne referim la planul profesional, creșterea are nevoie de oameni noi. Atâta timp cât rămâi în același mediu și atâta timp cât ești înconjurat(ă) de aceeași oameni ani de zile, chiar zeci de ani, este foarte greu (chiar imposibil aș spune) să crești. Este adevărat că și oamenii din jurul tău se schimbă și pot crește, însă șansele ca aceștia să contribuie la dezvoltarea ta într-un ritm suficient de rapid sunt foarte mici.

Tocmai de aceea, acceptarea unor „fețe noi” și a unor oameni noi care într-un fel sau altul ajung să devină parte din viața ta este un indiciu că ai început drumul creșterii personale sau că avansezi pe acest drum. Mai mult, dincolo de faptul că accepți oameni noi, dezvoltarea personală te va convinge și te va motiva să aduci astfel de oameni care să te sprijine și care să te îndrume pe acest drum. Fie că vei participa la cursuri, fie că vei căuta cărți pentru dezvoltare personală, fie că vei apela la un coach dezvoltare personală, fie că te vei înconjura de oameni care într-un fel sau altul sunt pe acest drum al dezvoltării personale, ai frecvent intenția de a aduce astfel de persoane în viața ta pentru a continua creșterea într-un ritm cât mai susținut.

5. Numeroase persoane din trecut / cunoștințe vechi s-au îndepărtat

Deși nu este tocmai un aspect pe care multă lume îl apreciază, faptul că alegi calea dezvoltării personale poate face la un moment dat ca anumite persoane pe care le cunoști de mult, chiar membrii ai familiei și prieteni foarte buni (și foarte „vechi”) să aleagă să nu mai fie în preajma ta. Acest lucru se întâmplă pentru că interesele și energia se schimbă atât din perspectivă personală, cât și din perspectiva respectivelor persoane. Dacă înainte interesele, discuțiile, subiectele și abordarea vieții erau foarte similare, dezvoltarea personală te-a schimbat și continuă să o facă.

Când vei părăsi acest plan al dezvoltării pe care-l traversezi astăzi, vor rămâne în tine toate amintirile a ceea ce ai trăit, dar vei pierde aproape tot ce ai obținut în relațiile cu ceilalți, aproape tot ce ai cules din legăturile cu ceilalți.

Jorge Bucay

Astfel este firesc ca aceste legături să nu mai fie atât de strânse și chiar să se rupă. Uneori vei alege chiar tu să te îndepărtezi de astfel de persoane, chiar dacă vorbim despre membrii ai familiei și de prieteni. Și nu pentru că te-ai considera la un nivel superior, ci pentru faptul că ești conștient(ă) că timpul pe care îl ai este limitat și preferi să investești timpul respectiv pentru creșterea ta și pentru a-i sprijini pe aceia care își doresc să urmeze calea creșterii personale, în loc să încerci să convingi pe cineva că tu ești pe un drum care îți face plăcere și care simți că te împlinește.

Iar faptul că astfel de lucruri se întâmplă, că vechi prieteni sau cunoștințe vechi se îndepărtează de tine atunci când alegi drumul dezvoltării personale, sau că tu alegi să te îndepărtezi la un moment dat de aceste persoane, este un alt semn că alegi să continui călătoria pe această cale – uneori foarte anevoioasă și foarte provocatoare, însă întotdeauna plină de însemnătate.

6. Vechile obiceiuri au influențe minore în a te trage înapoi

Unul dintre aspectele pe care le avem în vedere atunci când luăm hotărârea de a porni pe calea dezvoltării personale este schimbarea vechilor obiceiuri care ne țineau pe loc, care nu ne permiteau să creștem. Fiecare dintre noi avem diferite obiceiuri care erau mai degrabă balast în atingerea obiectivelor, a visurilor noastre. Frica de eșec ne țintuia în inacțiune. Teama de ridicol nu ne permitea să încercăm ceva nou. Părerea lumii cu privire la persoana noastră nu ne lăsa să fim autentici. De aici relațiile noastre erau superficiale și nu întâlneam acele persoane cu care să rezonăm la nivel profund.

Și sunt foarte multe obiceuri minore și altele de mare importanță care ne țin pe loc. Însă atunci când observăm faptul că parte din aceste obiceiuri vechi nu mai au forța pe care o aveau în trecut și că reușim să conștientizăm când un astfel de obicei este pe cale să devină o piedică, înseamnă că avansăm într-un ritm foarte bun în direcția creșterii personale. Este firesc ca astfel de obiceiuri vechi să își facă simțită prezența în anumite momente. După ce ani și zeci de ani am practicat anumite obiceiuri și am avut anumite comportamente, acestea sunt foarte profund impregnate în noi și în atitudinile noastre de zi cu zi.

Dezvoltarea personală are rolul de a schimba aceste comportamente și obiceiuri, însă vechile obiceiuri pot reveni în anumite momente. Important este să le observăm, să le conștientizăm prezența și să acționăm pornind de la noile obiceiuri învățate și asimilate pe calea creșterii personale. Astfel influența obiceiurilor anterioare nu mai este prezentă în viața noastră sau este are o influență minoră.

7. Cauți schimbarea și creșterea în permanență

Poate unul dintre cele mai puternice indicii care ne semnalează faptul că suntem pe calea creșterii personale este faptul că suntem aproape în permanență în căutarea schimbării și a creșterii. Dacă în trecut ne complăceam într-o anume situație așteptând ca ceva să se schimbe, dacă în trecut viața pe pilot automat trecea uneori fără să realizăm cum am ajuns într-o anume situație a vieții noastre, dezvoltarea personală înseamna intenția de a schimba treptat acele aspecte care erau piedici în atingerea celei mai bune versiuni a fiecăruia dintre noi.

Nu te poți dezvolta în zona de confort și nu te poți simți confortabil în zona care îți permite dezvoltarea.

John Maxwell

În acest sens, atunci când periodic căutăm să schimbăm acele aspecte care nu ne împlinesc, să plecăm din acele locuri, situații și contexte care ne încarcă negativ din punct de vedere al energiei și care nu ne oferă sprijin pentru a ne simți cu adevărați împliniți, avem parte de un indiciu că suntem în direcția optimă. Tot la fel un astfel de indiciu este și atunci când privim permanent înspre alte „vârfuri” ale creșterii personale.

Dacă dintr-un anume punct al vieții noastre ne-am stabilit să atingem anumite ținte și le-am atins, atunci când ajungem acolo vom remarca faptul că dezvoltarea personală este un proces continuu. Și faptul că intenționăm să ajungem pe alte „vârfuri” ale vieții noastre, fără ca acest lucru să fie un obiectiv material sau provenit din exterior, ci unul dintr-o profundă dorință interioară, este un indiciu foarte evident că drumul creșterii personale continuă. O astfel de intenție de a căuta schimbarea și creșterea în permanență este parte din etapele în dezvoltarea personală.

8. Ai învățat să spui „NU” fără teamă și fără vinovăție

Cineva care este pe drumul dezvoltării personale reușește să spună „NU” fără a se teme și fără a simți vinovăție. Din diferite motive putem avea frică sau vinovăție atunci când simțim că am dori să refuzăm pe cineva sau o anumită situație. Fie educația primită acasă, fie sentimentul de autoritate pe care cineva îl manifestă la adresa noastră, fie obișnuița de a nu refuza pe cineva pentru a nu supăra, toate acestea pot duce în situații de frustare și de oboseală.

Ei bine, odată ce începi să spui „NU” atunci când simți că pentru tine un context, o situație, o invitație sau o persoană trebuie să primească un „NU” din partea ta, atunci înseamnă că ești pe această cale a dezvoltării personale. Faptul că spui „DA” oportunităților din viața ta, așa cum aminteam mai sus, nu înseamnă că nu trebuie să spui „NU”. Dimpotrivă, este necesar un echilibru foarte fin între „DA” și „NU”, între a accepta oportunitățile care se ivesc și a refuza acele situații și contexte care ar putea fi o piedică înaintea noilor oportunități care să îți iasă înainte.

9. Simți liniște și pace interioară

Fără doar și poate că unul dintre cele mai importante indicii ale faptului că ești pe drumul creșterii personale se referă la liniștea și pacea interioară. Faptul că ai ajuns să simți aceste lucruri nu înseamnă că ai ajuns la destinație, pentru că vorbim despre o călătorie continuă. Înseamnă că din acest punct te vei bucura de călătorie într-o stare de pace interioară profundă, într-o stare care să îți permită să te bucuri pe deplin de călătoria vieții.

Această stare îți va permite să nu mai accepți în viața ta sentimente de furie, de supărare, de luptă și de competiție, fiind conștient(ă) de faptul că fiecare dintre cei din jur sunt în căutarea unei astfel de stări interioare. Iar dacă tu ai ajuns în această stare sau experimentezi această stare în cea mai mare parte a timpului, înseamnă că este menirea ta să aduci mai mult din această energie în jurul tău astfel încât și ceilalți să ajungă să se bucure de o astfel de liniște interioară la momentul la care aceștia sunt pregătiți pentru această cale.

10. Ai ajuns în punctul în care nu mai trebuie să fii „cineva”

În final consider că un indiciu foarte elocvent este acela în care ai atins acea stare în care sentimentul, dorința și intenția de deveni „cineva” este de domeniul trecutului. Dacă atunci când suntem influențați de societate și de viața exterioară avem întotdeauna ținte de atins, obiective de bifat, funcții de obținut și lauri de cules, odată ce ai ajuns destul de departe pe calea dezvoltării personale îți dai seama cât este de eliberator și de liniștitor să te bucuri că ești perfect așa cum ești și că oricând poți alege să fii „un nimeni” unic și original, „un nimeni” a cărui menire este de a aduce cea mai bună versiune a sa în această lume.

Tot ce ai cu adevărat este ceea ce nu ai putea să pierzi într-un naufragiu.

Proverb sufist

Atâta timp cât imaginea pe care o ai despre tine și personajul social pe care îl joci va fi pe primul plan, conflictele din viața ta și starea de neîmplinire vor fi mereu prezente. Chiar și atunci când avansezi pe această cale a dezvoltării personale vei avea numeroase situații în care nu te vei putea desprinde de numele tău, de personajul pe care „îl joci” pe această scenă numită Viață. Însă atunci când reușești să te simți profund împăcat cu faptul că ai ajuns la liniștea interioară fără a avea o funcție, o postură sau un rol important într-o anumită parte a societății, atunci vei începe cu adevărat să aduci ceea ce ai mai bun în această lume și vei avea încă un indiciu că avansezi pe calea dezvoltării personale.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.