Riscuri pe care le putem intampina vara in timpul drumetiilor

Vara este anotimpul preferat pentru a face drumeții în mijlocul naturii și drumeții montane. Cu toate că astfel de activități outdoor sunt organizate inclusiv pe timp de iarnă sau în lunile de primăvară ori de toamnă, vara este anotimpul preferat de către un număr mai mare de persoane dornice să facă mișcare în natură sau să evadeze din căldura orașelor.
Argumente pentru care vara este anotimpul preferat pentru drumeții
Există mai multe argumente care stau la baza alegerii lunilor de vară pentru drumeții pentru un număr mult mai mare de persoane comparativ cu alte anotimpuri. Unul dintre argumente îl reprezintă vremea mult mai călduroasă ce permite folosirea de îmbrăcăminte lejeră și de încălțăminte pentru vară. Cu alte cuvinte nu este nevoie de haine foarte groase sau de încălțăminte de tip ghete sau bocanci pentru a merge vara într-o drumeție.
Un al doilea argument îl reprezintă durata mai mare a zilei. Faptul că este lumină încă de la ora 5:30-6:00 dimineața și până la orele 20:30-21:00 face ca timpul avut la dispoziție pentru a parcurge un traseu de drumeție să fie mai mare comparativ cu lunile de toamnă, iarnă sau primăvară.

Tot printre argumentele pentru care traseele de drumeție sunt mult mai populate în lunile de vară putem aminti și perioada concediilor și a vacanțelor. Vacanța pentru elevi și studenți durează din iunie, respectiv iulie, până în septembrie, respectiv octombrie. În același timp cei mai mulți dintre angajați și salariați au concediu în lunile iulie sau august, fapt ce favorizează practicarea unor astfel de activități în aer liber.
Numărul zilelor cu soare reprezinta un alt argument în această alegere. Faptul că zilele senine și fără precipitații sunt predominant întâlnite în lunile de vară contribuie la atragerea unui număr mai mare de turiști pe traseele de drumeție din diferite zone. Nu în ultimul rând faptul că există mai multă activitate și mișcare pe astfel de trasee este un alt argument pentru care cei mai mulți preferă să meargă vara în drumeții.
Sentimentul de singurătate și sentimentul de sălbăticie dat de multe zone unde există trasee marcate pentru drumeții sunt sentimente des întâlnite în turele organizate în lunile de iarnă sau în lunile de primăvară ori de toamnă. Nu toată lumea apreciază astfel de drumeții, mai ales dacă vorbim despre o drumeție solo. Prin urmare tocmai faptul că există mai multe lume pe traseele de drumeție poate atrage anumiți turiști dornici să experimenteze astfel de activități outdoor.
Principalele pericole cu care ne putem confrunta vara în drumeții
Dincolo de avantajele și de motivele pentru care vara este anotimpul preferat de multă lume pentru a merge în drumeții, este important să conștientizăm faptul că există anumite riscuri sau pericole cu care ne putem confrunta în timpul drumețiilor, riscuri specifice în lunile de vară.
Furtunile de vară, fenomene orajoase și grindină
În primul rând trebuie să amintim furtunile și fenomenele orajoase, acestea fiind specifice lunilor de vară. De foarte multe ori zilele caniculare sunt însoțite de furtuni cu mare intensitate, furtuni care pot genera vânt puternic, ploi abundente, chiar grindină, dar și tunete și fulgere. Astfel de fenomene meteo pot fi periculoase în toate tipurile de drumeții, fie că vorbim despre drumeții în zone de deal și de păduri, fie că vorbim despre drumeții pe creste montane.

Grindina de mari dimensiuni poate fi periculoasă dacă nu există locuri unde să te poți adăposti în timpul acestui fenomen meteo. Am avut parte și de câteva drumeții cu căderi de grindină, una fiind într-o tură pe Vf. Parângul Mare și una fiind într-o tură pe Vf. Moldoveanu de la Cabana Podragu.


Dincolo de faptul că grindina poate provoca dureri atunci când este resimțită la nivelul corpului, odată cu astfel de fenomene se răcește brusc și temperatura. Și dacă echipamentul este deja ud, dintr-o dată poți resimți un disconfort termic ridicat, chiar dacă până înainte cu câteva minute era foarte cald.
Tot la fel, tunetele și mai ales fulgerele sunt foarte periculoase atunci când nu există loc de adăpost. Fulgerele sunt periculoase atât în câmp deschis dacă drumeția are loc pe un platou fără vegetație, cât și în păduri unde fulgerele pot fi atrase de către copaci.
Fulgerele sunt extrem de periculoase în zona crestelor montane. Am experimentat acest lucru într-o tură pe Vf. Retezat, tură în care chiar înainte de vârf începuse să se strângă nori de furtună. Pentru că mai aveam doar cca. 30 de minute până în vârf am decis să urcăm, iar când eram în creastă, mai ales lângă tabla care indică vârful, simțeam cum se ridică părul pe mână de la energie electrică.

Mai mult, când ne-am apropiat mai multe persoane între noi pentru a face repede 2-3 poze, am simțit cum între noi era un câmp energetic și electric atât de intens cum nu am mai simțit vreodată. În astfel de condiții nu am stat prea mult în creastă și am început coborârea după ce am surprins în fotografii peisajul încărcat de energie naturii. Din fericire ploaia a început când deja eram aproape de Lacul Stânișoara și nu a fost foarte puternică.

Tocmai pentru a evita pe cât posibil astfel de evenimente meteo care să devină riscuri pe timpul drumețiilor, se recomandă consultarea cu atenție a condițiilor meteo. Pentru a avea o imagine cât mai exactă asupra condițiilor meteo atunci când pornești într-o drumeție este indicat să consulți mai multe surse pentru progonza meteo în drumeții.

Chiar dacă nici prognoza nu oferă informații cu precizie de 100%, totuși poți avea o imagine asupra modului în care urmează să fie condițiile meteo. Mai mult, pentru o precizie cât mai exactă este indicat să verifici prognoza meteo cât mai aproape de ziua în care este organizată drumeția.
Viituri și scurgeri de pe versanți
Un al doilea pericol pe care îl putem întâmpina pe durata drumețiilor în lunile de vară se referă la viituri și la scurgerile de pe versanți. Tot în contextul unor furtuni foarte puternice și cu cantități mari de precipitații căzute într-un timp foarte scurt, se pot forma viituri pe râuri și pe pâraie. Acestea pot pune în pericol viața oamenilor care se află în drumeție în respectivele zone.
Tocmai din acest motiv este foarte important ca atunci când plecăm într-o drumeție să fim informați dacă există amenințări de furtuni cu acumularea unui volum ridicat de precipitații într-un timp scurt sau dacă există avertizări hidrologice privind formarea de viituri sau de depășiri ale cotelor de inundații pe anumite râuri.
În măsura în care se întâmplă ca o furtună violentă să înceapă și te afli pe un traseu turistic într-o vale sau într-un sector de chei, este recomandat să cauți o ieșire înspre o zonă mai înaltă cât de repede, fără a aștepta prea multe zeci de minute oprirea furtunii în zona de vale sau în sectorul de chei. Din fericire de astfel de evenimente nu am avut parte în drumeții.
Dincolo de viiturile care se pot forma pe pâraie sau pe albia râurilor există riscul de scurgeri de pe versanți în timpul furtunilor. Chiar dacă nu sunt la fel de periculoase precum viiturile, și scurgerile de pe versanți pot pune în pericol turiștii aflați în drumeție.
Insolația și arsurile solare
Nu doar furtunile violente sau precipitațiile abundente pot aduce riscuri în timpul drumețiilor de vară. Zilele caniculare și cele în care cerul este perfect senin vin de asemenea cu anumite riscuri. Vorbim aici despre insolație și despre arsurile solare.
Insolația poate fi foarte periculoasă mai ales dacă drumeția este una de lungă durată în zone fără umbră. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care pot fi sensibile la expunerea directă la razele soarelui pentru zona capului. În același timp insolația este o problemă majoră atunci când vorbim despre mai multe zile în drumețiile pe munte, zile în care dormitul la cort și în zone greu accesibile se pot transforma într-o adevărată provocare dacă nu se acordă atenție prevenirii insolației.

Tot în raport cu zilele senine și caniculare merită amintit riscul de arsuri solare. Expunerea prelungită la soare fără protecție UV pentru piele poate cauza roșeața pielii și chiar arsuri ale pielii. De aici rezultă un disconfort major și chiar riscul de răni deschise la nivelul pielii.
Mai mult, orice drumeție după un astfel de eveniment va fi foarte inconfortabilă prin faptul că pielea va ustura și va fi foarte greu de suportat expunerea la soare. Chiar și în zilele în care nu este foarte cald poți face arsuri solare, mai ales dacă este un vânt puternic și vorbim despre drumeții la altitudini mai mari de 1000 de metri.
Prin urmare este important ca atunci când pornești într-o drumeție în lunile de vară să ai la îndemână ceva pentru acoperirea capului și cremă sau spray pentru protecție solară. Eventual poți lua în considerare inclusiv creme, spray-uri sau geluri pentru tratarea arsurilor solare.
Prezența viperelor
În privința șerpilor veninoși putem spune că în România nu avem foarte multe specii de șerpi veninoși, însă putem întâlni câteva specii de vipere. Fiind foarte active începând cu lunile martie-aprilie și până undeva în luna septembrie, viperele prezintă un risc atunci când pornim într-o drumeție. Mai ales în zonele unde sunt frecvent întâlnite astfel de reptile.
Ceea ce este important de subliniat în privința acestui risc este faptul că viperele nu atacă fără a fi provocate sau călcate. Altfel spus, atâta timp cât suntem atenți unde călcăm și unde punem mâna atunci când ne folosim de mână pentru a ne deplasa în drumeții, riscul de a fi mușcat de o viperă este mic. Pe de altă parte, viperele se camuflează foarte bine și tocmai din acest motiv atenția pe traseele parcurse trebuie să fie una ridicată.
Deși multă lume spune că preferă să nu știe de prezența acestor reptile în zonele în care merg în drumeție, consider că educația și informarea este foarte importantă pentru a preveni accidentele cauzate de mușcătura de viperă. Pentru a reduce riscul de mușcătură specialiștii recomandă purtarea bocancilor care trec de glezne și a pantalonilor lungi și largi. Acest lucru este valabil mai ales pentru zonele unde posibilitatea de a întâlni vipere este mult mai mare.
Tot pentru a preveni mușcătura de viperă și pentru un plus de siguranță atunci când te afli într-o drumeție unde există riscul de a întâlni aceste reptile se poate avea în vedere folosirea parazăpezilor. Această piesă de echipament destinată cu precădere lunilor de iarnă în care zăpada este prezentă pe traseele de drumeție poate fi o variantă pentru a avea un plus de siguranță în zonele unde viperele sunt mai prezente.
Conștientizează riscurile, informează-te corect și bucură-te de fiecare drumeție!
Faptul că am adus în discuție potențialele pericole pe care le putem avea de înfruntat în drumețiile organizate în lunile de vară are menirea de a ne face să înțelegem și să conștientizăm cât este de important să facem din organizarea unei drumeții o activitate serioasă. Deși multă lume pleacă în drumeție cu o atitudine de distracție, personal consider că orice drumeție trebuie să fie organizată cu respect pentru natură și pentru locul unde urmează să ne bucurăm de traseul turistic.

Într-adevăr, în drumeții trebuie să fie vorba despre relaxare, despre deconectarea de la rutină și despre reconectarea cu natura. Însă pentru a ne bucura de fiecare drumeție și pentru a avea amintiri minunate din fiecare astfel de experiență este important să nu omitem riscurile care pot fi asociate cu astfel de acțiuni în timpul verii. Informarea cu privire la condițiile meteo și referitor la prognoza vremii, informarea cu privire la dificultatea traseelor parcurse, dar și informarea cu privire la prezența eventualelor animale sălbatice periculoase înseamnă responsabilitate în organizarea drumețiilor.
Șansele de a te bucura de o ieșire în natură alături de prieteni sau alături de alți iubitori de astfel de activități outdoor cresc foarte mult atunci când arăți respect pentru natură și pentru fenomenele meteo, dar și atunci când înțelegi mai bine aspectele referitoare la care trebuie să fie comportamentul în timpul drumețiilor atunci când au loc fenomene meteo sau hidrologice extreme sau atunci când zilele sunt caniculare și fără nici măcar un nor pe cer. Până la urmă despre asta este vorba atunci când pleci în drumeție, despre a deveni parte din natură și despre a te întoarce cu bine și sănătos acasă.

Sper ca aceste informații să fie utile pentru oricine dorește să pornească într-o drumeție. În măsura în care organizarea unei drumeții pe cont propriu îți pare o provocare prea mare sau dacă încă nu ai experiență pentru astfel de activități în aer liber, există posibilitatea de a opta pentru un serviciile oferite de un ghid.
Ghidul va putea stabili traseul sau traseele parcurse, va verifica prognoza meteo și îți va putea oferi sfaturi pentru alegerea echipamentului potrivit pentru a tură reușită pe munte sau în mijlocul pădurii. Dacă ai nevoie de astfel de servicii de ghid, nu ezita să mă contactezi pentru organizarea unei drumeții prin accesarea paginii de contact.