Luxor –un muzeu în aer liber din perspectiva vestigiilor Egiptului Antic


În momentul în care vorbim despre Egipt, primele lucruri care ne vin în minte sunt faraonii și Marea Roșie. În ceea ce privește vestigiile antice, există foarte multe puncte de interes începând de la nord, de la litoralul Mării Mediterane, și până în sud, la Aswan și Abu Simel. Fără doar și poate că un punct de interes maxim pentru toți aceia care vizitează Egiptul este orașul Luxor.

Dezvoltat pe malurile fluviului Nil, orașul Luxor are astăzi aproximativ 500000 de locuitori. Evoluția orașului se bazează în principal pe turism, orașul și împrejurimile sale adăpostind un număr foarte mare de vestigii antice, iar multe descoperiri continuă să fie făcute în siturile acestui oraș.

Principalele atracții turistice ale orașului Luxor

Cele mai bine cunoscute astfel de vestigii antice sunt cu siguranță Templul Karnak care este parte a vechii capitale egiptene Theba, Valea Regilor unde se află mormintele faraonilor egipteni, Templul Luxor, Templul lui Hatsephsut, Valea Reginelor, Templul Habu Medinet sau Coloșii lui Memnon. La toate aceste vestigii antice considerate a fi adevărate vestigii emblematice pentru Luxor și pentru întreg Egiptul se adaugă foarte multe alte morminte, temple și rămășite ale unor complexe datând din perioada Egiptului Antic.

Reclame

Este suficient să te plimbi pe drumurile din zonele limitrofe ale Luxorului în direcția Dealurilor Thebei și să observi foarte multe elemente ale vestigiilor antice. Mai mult, la limita orașului înspre Valea Regilor se poate observa cum casele specifice zonei care erau ridicate la contactul cu roca au fost strămutate. Conform unuia dintre șoferii care ne-au dus cu tuk-tuk-ul în zilele petrecute la Luxor, respectivele locuințe specifice zonei au fost strămutate de autorități datorită faptului că au fost descoperite alte vestigii și urmau să fie făcute săpături arheologice.

Atât malul vestic, cât și malul estic al orașului Luxor oferă foarte multe atracții și obiective care merită a fi descoperite. Dacă pe malul estic domină Templul Karnak și Templul Luxor, la care se adaugă Muzeul Luxor, malul vestic este cu siguranță mult mai atractiv prin prisma obiectivelor de interes pentru turiști și vizitatori. În acest sens aici regăsim Valea Regilor, Valea Reginelor, Templul Habu Medinet în memoria lui Ramses al III-lea, Coloșii lui Memnon și multe alte morminte și temple antice. Chiar și casa lui Howard Carter, cel care a descoperit mormântul și mumia lui Tuthankamon se află la ieșirea dinpre Valea Regilor la drumul principal și este astăzi un muzeu renovat.

Reclame

La toate vestigiile antice se adaugă și alte atracții turistice pentru care foarte multă lume alege să viziteze acest oraș situat în sudul Egiptului. Printre acestea putem aminti fluviul Nil care oferă posibilitatea unor plimbări cu bărcile de tip feluca, Insula Bananelor sau plimbarea cu balonul cu aer cald se numără printre activitățile și atracțiile turistice din Luxor. Există inclusiv o mare piață sau bazar care este foarte vizitat de turiști, dar și un souk specific zonei arabe care poate fi în sine o atracție pentru turiști.

Unde te cazezi – pe malul estic sau pe malul vestic al Nilului?

Atunci când intenționezi să vizitezi Luxorul trebuie să ai în vedere faptul că te poți caza pe oricare dintre malurile Nilului. Orașul propriu-zis este dezvoltat pe partea estică a Nilului, acolo unde se află Templul Karnak și Templul Luxor. Datorită turismului s-a dezvoltat considerabil și malul vestic al Nilului, însă aici aspectul rural predomină și există inclusiv multe suprafețe agricole.

În alegerea unei cazări trebuie să ai în vedere ceea ce urmează să vizitezi, timpul petrecut în Luxor, condițiile pe care le aștepți de la cazare, prețul cazării și accesul la alte facilități. Pentru cele 8 zile petrecute în Luxor am optat pentru o cazare pe malul vestic la Enjoy Luxor Apartments. A fost o cazare foarte bună atât prin prisma condițiilor oferite, cât și prin prisma locației.

Este important de luat în calcul atunci când urmează să alegi o cazare faptul că în funcție de cazarea aleasă va trebui să folosești transportul în comun. În acest sens poți alege varianta unui taxi sau a unui tuk-tuk. Există inclusiv varianta unor microbuze locale care sunt foarte ieftine și care circulă foarte des. Este adevărat că la orele de vârf microbuzele sunt destul de aglomerate. Mai există și opțiunea de a călători cu Careem, o aplicație de tip Uber care este disponibilă în Luxor, având în vedere că aici Uber-ul nu poate fi folosit (la data redactării articolului).

În condițiile în care locuiești pe malul estic, pentru a ajunge la atracțiile turistice trebuie să traversezi Nilul. Pentru acest lucru poți opta pentru ferry-ul public (costă 5 EGP de persoană pentru străini) sau o barcă privată care costă aproximativ 20-25 EGP de persoană. Poți alege și varianta unui taxi sau a transportului cu aplicația Careem pe ruta care traversează podul Luxor, dar vorbim despre un ocol mare și din acest motiv costurile cu transportul de pe malul estic pe cel vestic cresc.

Reclame

De cealaltă parte, dacă te cazezi pe malul vestic vei fi mai aproape de majoritatea obiectivelor și a atracțiilor turistice, dimineața vei putea admira baloanele cu aer cald care s-au ridicat în apropiere de Valea Regilor și vei avea costuri mai mici cu transportul la aceste temple și atracții turistice datând din perioada antică. Însă pentru a avea acces la cele mai multe restaurante, la piața din Luxor și la souk-ul din Luxor va trebui să traversezi Nilul pe malul estic.

În concluzie, alegerea cazării la Luxor trebuie să țină cont de aspecte precum timpul petrecut aici, ceea ce dorești să vizitezi și care sunt activitățile pe care dorești să le faci aici, dar și de apropierea de gara din Luxor sau de locul de unde pleacă autocarele spre alte destinații.

Cum am perceput Luxorul în timpul petrecut aici?

După experiența avută la Piramidele din Giza în care am avut pentru prima dată de-a face cu vânzătorii de suveniruri și cu persoanele care insistau foarte mult să te plimbe fie pe cal, fie pe cămile, am crezut că este greu să ne mai surprindă atmosfera din Luxor. Mai mult, cumva chiar credeam că aici atmosfera va fi mult mai liniștită. Însă lucrurile au fost tocmai invers.

Încă din momentul în care am coborât din autocarul GoBus, taximetriștii aproape că ne luau pe sus cu tot cu rucsac. După ce am scăpat de zona respectivă, am ajuns în apropierea gării din Luxor unde pe lângă taximetriști au apărut cei de la alte firme de transport cu autocarul care doreau să ne ducă la Cairo, Hurghada, Aswan sau mai știu eu unde. Chiar dacă doar ce am ajuns, nimeni nu întreba dacă avem nevoie de autocar, ci era important să le spunem în care dintre aceste destinații urma să plecăm.

Reclame

Am scăpat și de aceste persoane și în apropiere de Templul Luxor au apărut taximetriștii și cei care te plimbă cu caleașca. Pentru că pe hartă punctul de transport cu ferry-ul public era la doar 1 km față de autogara GoBus, am zis că mergem pe jos. Doar că se pare că pe Google Maps era indicat vechiul punct de plecare al ferry-ului public. Acum punctul de plecare este chiar lângă Muzeul Luxor, la cca. 1 km față de vechiul punct de plecare.

Pe malul Nilului aveam în urma noastră vreo 5-6 persoane care doreau să ne transporte cu barca. Deși tot repetam că mergem cu ferry-ul public, aceștia insistau și spuneau că punctul de plecare s-a mutat la vreo 4 km distanță. Chiar dacă credeam că este mai degrabă un mod de a încerca să facă bani, până la urmă am negociat la 40 EGP (aproximativ 8 lei) pentru două persoane să traversăm cu o barcă privată pentru a ajunge mai repede la cazare.

Ulterior am aflat că de fapt ferry-ul era la doar 800 de metri sau 1 km față de punctul de unde cei care făceau transportul cu bărci private ne spuneau că mai sunt 4 km. Încă o dată m-am convins de faptul că în majoritatea cazurilor atunci când ești văzut drept turist, primul lucru pe care îl încearcă cei care vor să vândă ceva este să umfle prețul de multe ori.

În altă ordine de ide, ori de câte ori ieșeam pe stradă pentru a încerca să admirăm peisajul, să descoperim viața locală și să ne plimbăm chiar și prin zonele foarte sărace de pe malul vestic al Luxorului, erau mulți taximetriști și foarte mulți șoferi de tuk-tuk care se opreau să ne spună că ne duc ei și că e foarte ieftin. Deși nu aveam nevoie și chiar asta era intenția, de a te plimba pe stradă, fără grabă și fără vreo țintă anume, aproape că era imposibil să faci câțiva pași fără să nu oprească cineva. Din acest motiv de multe ori mergeam pe contrasens, tocmai pentru a putea face câteva sute de metri sau câțiva kilometri fără ca o mașină sau un tuk-tuk să oprească.

Dacă aceasta era atmosfera pe malul vestic al Nilului, atunci când treceam pe partea opusă aveam de „înfruntat” pe aceia care făceau plimbări cu caleașca, alți șoferi de taxi și vânzătorii de tot felul de suveniruri, la care se adaugă cei care organizau plimbări cu barca. Mai mult, ceea ce a fost foarte interesant a fost că aproape de fiecare dată când treceam Nilul cu ferry-ul public se așezau lângă noi oameni care fie vroiau să vândă suveniruri, fie vroiau să te ducă cu taxi, fie să îți ofere cazare (la un preț de 2-3 ori mai mare decât cazarea unde deja plătisem), fie să te ducă la un magazin al unui prieten de-al omului respectiv.

Era obositor să petreci multe ore în oraș. Singurul moment în care am avut mai multă liniște a fost dimineața devreme când era foarte puțină lume pe stradă sau atunci când în drumul spre achiziționarea de bilete de tren am avut un ritm de mers foarte alert și doar făceam semn cu degetul în semn de refuz la orice îmi ofereau persoanele care încercau să intre în vorbă cu mine.

Reclame

Foarte interesant era momentul în care una dintre persoanele care căutau să vândă ceva suveniruri sau să ofere anumite servicii te abordau ca pe un turist recent ajuns în Luxor, ca pe urmă să afle că deja eram în oraș de 5-6 zile. În acel moment toată povestea prin care încercau să „vândă” își pierdea din fundament tocmai datorită faptului că realizau că înaintea lor se alfă cineva care cunoaște prețurile, știe locul de unde pleacă ferry-ul public și care a călătorit deja inclusiv cu tuk-tuk-ul sau cu microbuzele locale.

Tocmai din acest motiv consider că întotdeauna este mult mai greu ca un călător să fie păcălit în privința prețurilor comparativ cu un turist care vine să viziteze pentru câteva ore anumite destinații și nu are timp să descopere aspectele vieții locale.

Prețurile în Luxor comparativ cu alte zone ale Egiptului

În ceea ce privește prețurile pentru cazări, restaurante, mâncare și transport local în Luxor, am observat că pentru anumite categorii prețurile sunt mai mari comparativ cu Cairo și cu Hurghada. Pentru cazări prețurile erau similare cu cele din Hurghada, poate chiar mai mici și mai mici decât în Cairo. Desigur, aici depinde foarte mult de condițiile dorite și de locația cazării. Însă erau cazări foarte bune conform review-urilor inclusiv la 15-20 Euro/noapte/2 persoane.

Pentru restaurante și mâncare costurile era ceva mai mari comparativ cu Hurghada sau cu Cairo. Inclusiv costurile pentru cumpărăturile făcute în supermarket-uri au fost mai mari în Luxor comparativ cu Hurghada, spre exemplu. În privința transportului local, prețurile erau similare cu alte zone turistice, cu mențiunea că atunci când vine vorba despre transportul spre principalele obiective turistice prețurile cresc de câteva ori pentru turiști.

Tot la fel, transportul cu microbuzele locale sau cu ferry-ul public este mai scump pentru străini comparativ cu prețurile pentru localnici. Însă chiar și așa, cu prețuri ceva mai mari pentru mâncare, costurile zilnice pentru fiecare zi petrecută în Luxor sunt mult mai mici față de costurile din România sau din alte țări europene. Prin urmare, putem spune că, costul vieții este foarte accesibil pentru cineva care este obișnuit cu prețurile din Europa sau din țările considerate dezvoltate.

În încheiere…impresii după 8 zile în Luxor

După 2 săptămâni petrecute în Hurghada pe malul Mării Roșii, au urmat 8 zile în Luxor. Au fost 8 zile foarte interesante prin faptul că am descoperit îndeaproape una dintre cele mai vizitate locații din Egipt și o parte dintre locuri încărcate de istorie din această parte a țării. Faptul că am petrecut atâtea zile pe malurile Nilului ne-a permis să simțim viața locală, să intrăm în contact cu oamenii locului și să învățăm mai bine orașul pe ambele maluri ale Nilului pentru ca la o vizită ulterioară să avem deja puncte de reper.

Reclame

Faptul că am avut o cazare foarte bună și unde era foarte liniște a fost un mare plus care ne-a permis să ne simțim bine în cele 8 zile la Luxor. Era un loc de refugiu după orice ieșire în oraș sau pentru a vizita diferitele atracții turistice din Luxor și din împrejurimi. Astfel am alternat zilele în care ieșeam pentru a vizita împrejurimile unde eram cazați și principalele atracții din zonă cu zile în care nu ieșeam decât prin preajma cazării pentru a admira plantațiile din apropiere și pentru a încerca să observăm viața locală.

Chiar și într-un oraș cu atât de mulți turiști viața locală prezenta multă sărăcie în anumite locuri și foarte mulți copii care se agățau de turiști pentru a cere bani. În același timp erau foarte multe familii sărmane, dar care se bucurau să te invite la un ceai sau să te cunoască fără a aștepta nimic în schimb. De cealaltă parte, cei care ofereau servicii pentru turiști sau vânzătorii de diferite suveniruri căutau mereu să te convingă să îți vândă ceva pentru a câștiga bani și parcă erau mai insistenți ca la Giza și mult mai insistenți decât în Hurghada.

Faptul că Luxorul este localizat pe malurile Nilului și aici există mai mult vegetație a făcut ca timpul petrecut aici să fie mai plăcut din acest punct de vedere. Era o combinație între peisajul sterp al deșertului și vegetația și culturile agricole de pe malurile Nilului. Per ansamblu pot spune că au fost 8 zile foarte plăcute și interesante la Luxor, cu toată oboseala și agitația unui oraș foarte aglomerat și unde turiștii sunt mai mereu în atenția acelora care oferă diferite servicii turistice și conexe turismului.

Dacă vrei să mergi în Egipt și vrei să ajungi la Valea Regilor sau la Templul Karnak, atunci cu siguranță că merită să ajungi în Luxor. În măsura în care ai timp pentru a petrece câteva zile aici, trebuie spus că pentru a descoperi cât mai bine locul și a vizita cel puțin o parte dintre atracțiile turistice reprezentative sunt necesare cel puțin 3-4 zile pentru a nu simți că alergi printre obiective.

Chiar și după cele 8 zile petrecute aici nu am reușit să vizităm toate atracțiile și să descoperim întreg orașul și împrejurimile, având astfel un motiv foarte bun ca la viitoarea vizită în Egipt să alocăm alte câteva zile pentru Luxor. Pentru mai multe aspecte din Luxor, poți viziona inclusiv video-ul de mai jos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: